2019. február 20., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Okostelefon rovat

Apple iPhone 5c - az újracsomagolás művészete

Almáék idén először két telefont is bemutattak, ám az olcsóbbik modell inkább csak új színvilágot és műanyagot hoz, nagy előrelépést aligha.

Hirdetés

Külső

Tesztalanyunk lényegesen eltér az elmúlt három évben tapasztaltaktól, az összeszerelés továbbra is példás, ám a hátlap nem fém vagy üveg, hanem műanyag, pontosabban polikarbonát, ami ugye több fajta színben hívja fel magára a figyelmet. Én szeretem ugyan a változatosságot, de kicsit szkeptikus voltam, amit egy személyes tapasztalat gyorsan megfordított. Történt ugyanis, hogy miközben én a metrómegállóban nyomkodni kezdtem a telefont, egy másfél méterre álló általános iskolás csoport három lánytagját hallottam suttogni arról, hogy "ott a színes iPhone". És ha már ők is tudják ezt, akkor nincs több kérdés szerintem. A 124,4 x 59,2 x 8,97 milliméteres és 132 gramm tömegű házba öltöztetett masina még mindig rendkívül kényelmesen használható egy kézzel, bár nagyon csúszik, már most is, de télen kesztyűben aligha merném elővenni akár csak egy hívás erejéig is.

Apple iPhone 5c
[+]

Az előlapot karcálló üvegborítás védi, ám most sem fogunk szívinfarktust kapni a mögötte található dolgoktól. Az értesítő LED még mindig nem pálya az Apple-nél, van viszont egy HD felbontásra képes Facetime előlapi kamera, egy beszédhangszóró, plusz egy jól megszokott home gomb is. A kijelző viszont gyönyörű. 4 inch átmérőjével, 16:9-es képarányával és 640 x 1136 pixeles felbontásával még mindig nagyon vagány és éles, pedig a 326 ppi értéknél lehet már találni előremutatóbbat a piacon, de legalább hüvelykujjunkkal szinte minden részét elérjük. Az IPS-LCD panelt kiváló fényerő, napfényben is jó láthatóság és tökéletes betekintési szög jellemzi.

Apple iPhone 5c
[+]

Készülékek kijelzőinek fénysűrűsége, kontrasztaránya és színhőmérséklete
Mérés Apple iPhone 5c LG G2 Samsung G. S4 mini LG Optimus L9
Fehér fénysűrűség 520 nit 399 nit 168 nit 332 nit
Fekete fénysűrűség 0,44 nit 0,29 nit 0 nit 0,4 nit
Kontrasztarány 1180:1 1375:1 1680:1 831:1
Színhőmérséklet 7520 K 8261 K 8030 K 8700 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Az egész polikarbonát rész egybe lett öntve, vagyis mind az oldalsó rész, mind a hátlap ugyanazon elem részét képezi. Ez egyébként egész kényelmes és puha fogást eredményez, bár a csúszósság itt sem túl előnyös dolog. Az Apple balra szereltette a hangerőszabályzó gombokat és a némítókapcsolót, a felső területről pedig a ki- és bekapcsolást végezhetjük. A masina jobboldalán a nanoSIM tálca helyét láthatjuk, ezt továbbra is egy kis tűvel lehet csak kinyitni. A telefon alján a füles és a lightning kábel csatlakozója figyelhető meg, köréjük pedig lyukakat fúrtak, ezek mögé rejtették a hangszórót is. A jack aljzatnál egyébként nem lett jó a plasztik megmunkálása, érdes lett a cucc, ami nem méltó egy ilyen drága eszközhöz.

Apple iPhone 5c
[+]

A hátlapot most sem tudjuk leszedni, így az akkumulátor cseréje is lehetetlen. Mi a kék verziót kaptuk, napfényben eléggé rikított, volt is nézőközönségem rendesen. Ugyan nem érződik a műanyag miatt általában előálló minőségcsökkenés, de a lakkozott jellegű felületet én nagy butaságnak gondolom. Látszik rajta az ujjlenyomat, gagyibb, és még valószínűleg könnyebben karcolódik is. A bal felső részén mindenesetre ott tündököl a segédfénnyel ellátott kamera, ezen felül pedig az elmaradhatatlan Apple logó és az iPhone megnevezés díszíti a borítást. Érdemes tudni, hogy csak az egész burkolatot egy fém keretre feszítették rá a cég mérnökei, ebből és a viszonylag kis méretből következik, hogy ennyire masszívnak érződik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.