Az iPhone 13 négytagú családját hivatalosan is bejelentette az Apple

Maradt a mini is a kínálatban, a Pro modellek pedig komoly kamerafejlesztéseket kaptak, miközben az árazás sem szállt el.

Két iPad modellt, egy új órát és négy telefont jelentett be az Apple. Az iPhone 13 készülékcsalád legkisebb tagja maradt a mini, a legnagyobb pedig a Pro Max, tehát nem forgatták fel fenekestül a megszokott felosztást, de természetesen minden modell fejlődött az elvárásoknak megfelelően.

A15 Bionic
A15 Bionic [+]

Ami közös a négy telefonban, hogy a chipset az A15 Bionic lett, ami az Apple saját tervezésű, hatmagos megoldása, természetesen megtudtuk, hogy 20%-kal gyorsabb, mint a korábbi, a Pro és a Pro Max esetében pedig ötmagos GPU-t is bevetnek, hogy az új fotós-videós funkcióknak elegendő erőforrást tudjanak biztosítani. Szintén közös az IP68-as védettség, a Ceramic Shield kijelzővédelem és a notch csökkentése, amit ezúttal 20%-kal keskenyebbre tudtak venni úgy, hogy a funkcionalitása (tehát a rajta ülő szenzorok) nem csorbult. A tavaly bevezetett MagSafe megoldás is maradt, ami pedig mindenképpen nagy változás, hogy most már minden iPhone 13-ban van szenzorszintű stabilizáció, ami eddig csak a legkomolyabb modellben volt elérhető.


[+]

Az iPhone 13 és a 13 mini tudásban nagyon hasonló. Noha a 12 mini eladásai sokak szerint nem voltak elég meggyőzőek, az Apple megtartotta és tovább is fejlesztette a modellt. Méretben nem történt változás, most is 5,4 hüvelykes a kijelző, ami továbbra is OLED, felbontása sem változott, idén is 2340 x 1080 pixel megjelenítésre képes. Viszont 20%-kal keskenyebb lett a notch, ami ettől még mindig ott van, de több hely jut mellette az ikonoknak. Az Apple szerint a kijelző 800 nites fénysűrűségre is képes, pontszerűen 1200 nit is kijöhet belőle.


[+]

Kamerából kettő van nem csak a mini, hanem a sima iPhone 13 hátulján is, noha ez a modell valamivel nagyobb, a szokásos méret 6,1 hüvelykes kijelzővel. A főkamera a készülékeken 12 megapixeles felbontást kínál F/1,6-os apertúrával, fejlesztett éjszakai móddal és szenzorszintű stabilizációval. Az ultraszéles kamera ugyanezt a felbontást kínálja 120 fokos látószöggel és F/2,3-as apertúrával. A szoftveres oldal is változott, automatikus fókuszálás került bele videózás alatt, ami mozifilm jellegű jelenetek rögzítésénél jöhet jól, fejlesztettek a portré mód opcióin, természetesen sztereó hangot rögzít mozgókép esetén és 4K az elérhető legnagyobb felbontás.


[+]

Az előlapi kamera is 12 megapixeles, elektronikusan stabilizált megoldás. Hardveres szempontból nincs egyéb újdonság, de az örömteli, hogy a 64 GB-os alapmodell eltűnik a kínálatból és 128 GB-os lesz a belépő szintű iPhone 13 kapacitása, ami a mini esetén 700, a sima iPhone 13 esetén 800 dollárt kóstál. Ez nálunk 295 ezer forintos nyitóárat jelent a mini esetén, 335 ezer forintot kell leszurkolni a sima iPhone 13 kedvéért.


[+]

Az iPhone 13 Pro és Pro Max kapcsán több az újdonság, főleg kamerás szempontból. De a kijelzőről is kell és érdemes beszélni, mert a vadonatúj OLED (Super Retina XDR) 6,1 és 6,7 inchen terül el, felbontásuk is kicsit eltérő (2532 x 1170 és 2778 x 1284), de a nagy újdonság az 1000 nites fénysűrűségen túlmenően, hogy ezek az első olyan iPhone modellek, amelyek végre elszakadtak a 60 Hz-es kijelzőfrissítéstől (ebből következően a 13 és a 13 mini még mindig 60 Hz-es). Az Apple ProMotion névvel hivatkozik a 120 Hz-es panelre, amely adaptív, egészen 10 Hz-ig le tudja skálázni a rendszer a rátát, hogy ha állóképet, szöveget nézünk, akkor kímélje az akkumulátort.


[+]

A 13 Pro és a Pro Max másik nagy újdonsága hármas kamerarendszer (és a LiDAR modul), amely állítólag vadonatúj. 12 megapixeles felbontást nyújtanak a szenzorok, a főkamera F/1,5-ös, nagy fényerejű megoldás, az ultraszéles modul F/1,8-as és autofókuszt is kapott, a zoom lencse pedig háromszoros nagyítást kínál. Mindhárom látószöggel elérhető az éjszakai mód, ami különösen az ultraszéles lencse esetén lesz érdekes, az autofókusz miatt pedig végre elérhető a makró is ezekben a modellekben, ami 2-6 centiméterről lő majd jó képeket, ráadásul videózni is lehet akár lassítva is közeli témákat.


[+]

Ezek a telefonok már arra is adnak lehetőséget, hogy a fókuszváltással készülő videókat utólag átszerkeszthessük és változtassunk a mélységélességen, lehet többféle, személyre szabható fotózási stílusunk, később bekerül a Prores videózási lehetőség is, hogy akár a telefonon is editálhassunk majd részletekbe menően videókat, ha pedig ennyi mindenre fel van készítve az eszköz, akkor arra is nyílik opció, hogy 1 TB kapacitású belső tárhellyel rendeljük meg a csúcs iPhone-t. A kisebbik Pro 999 dolláron nyit, a nagyobbik 100 dollárral drágább lesz, itthon ez 425 és 465 ezer forintot jelent, de ha az 1 TB-os tárhelyre hajtunk, akkor 681 ezer forintot kell összekészíteni a vásárláshoz.


[+]

Az összes modell kapcsán elmondták, hogy mennyire környezetbarát módon készülnek a telefonok, például nem lesznek már műanyagba csomagolva maguk az eszközök a dobozon belül, a felhasznált alumínium 100%-a újrahasznosított, de még olyasmik is szóba kerültek, hogy az antennakilépő csíkok műanyag palackok újrahasznosításával készültek. Ebből az is következik, hogy töltőfejet valószínűleg nem fogunk találni a dobozban, mert bár az Apple szerint a kisebb modellek másfél, a nagyobbak pedig kettő és fél órával több mindennapi üzemidőt tudnak nyújtani, a töltési sebességekről nem esett szó.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Hirdetés