Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?

Lehet, hogy a következő generációs iPhone-ok között már nem lesz mini verzió. Pedig ez a telefon pont az, ami után folyamatosan sír egy hangos közeg.

Bevezető

Mi ez a tepsi már megint? Odáig olvastam a cikket, hogy 6,5 hüvelykes a kijelző. Jó lenne ez a telefon, de több mint 70 mm széles, én azt már nem érem át egy kézzel. Már megint egy batár nagy készülék, így nem is érdekel. Nem értem, hogy miért nem tudják ezt kisebb méretben is gyártani.

Aha, persze.

Ha annyi millióm lenne, ahányszor ilyesmit olvastam és hallottam, már rég megvettem volna Mészáros Lőrincet. Andival együtt. Mindennek ellenére viszont az a helyzet, hogy az iPhone 12 mini volt a legkevésbé keresett modell a korábbi szériából, szóval most éppen azt pletykálják, hogy a következő generációból már nem lesz ilyen kicsinyített verzió, mert mégsem kell eléggé a népnek. És hogy ne álljon a termék annyira magányosan, az Asus is megcsinálta a kicsi, de erős csúcsmodellt nemrég, az sem döntöget értékesítési csúcsokat, szóval lássuk be, hogy bármennyire is adott egy hangos kisebbség, a nagy tömegek a tepsiket vásárolják.

Egy igazi tepsi mellett (Nokia G20)
Egy igazi tepsi mellett (Nokia G20) [+]

Ennek több oka is van. Egyrészt a tepsiken levő nagyobb kijelzőkön mindenféle tartalomfogyasztás egyszerűn jobb. Jobb, mert nagyobb. Jobb rajta játszani, filmet nézni, navigálni, böngészni, szöveget bevinni. Másrészt ha egy telefon nagy, akkor ott az akkumulátor is nagy. És bizony sem a korábbi mini, sem a Zenfone 8 nem az üzemidejéről volt híres. Harmadrészt pedig azok szeretnének kicsi okostelefont, akiknek amúgy van egy kicsivel nagyobb táblagépük is, amin mindazokat a kijelzőméret-igényes dolgokat végzik, amikre más, csak egy eszközt birtokló népek szintúgy a telefont használják. És az értelmezhető képességű tabletekkel rendelkező júzerek nincsenek olyan nagyon sokan.

És akkor már egy másik Nokia mellett is...
És akkor már egy másik Nokia mellett is... [+]

De azért annyira mégsem ment rosszul a kicsi iPhone, hogy az Apple azonnal a kukába dobja az egész koncepciót. Már csak azért sem volt erre olyan nagy szükségük, mert olyan nagyon sok dolgot nem változtattak az elődhöz képest, nem kellett a nulláról újratervezni a motyót, tehát relatív költséghatékonyan lehetett frissíteni, 2020-ban csak elpattintottak belőle 14,5 milliót, noha azóta csökkent az érdeklődés a termék iránt. 2021 januárjában hatszor több iPhone 12 és ötször több iPhone 12 Pro Max fogyott, mint mini. De kapott még egy ajándék évet a készülék, ami széltében és hosszában ugyanakkora, mint eddig, csak éppen 0,3 mm-rel vaskosabb, így uszkve 10%-kal nagyobb benne az akkumulátor, hogy az egyik legfájóbb hiányosságán tudjanak javítani. És ha a 2020-as SE-t kivonom a képből, akkor a jelenlegi lineup legolcsóbb tagja még mindig, éppen becsúszva 300 ezer forint alá úgy, hogy menet közben duplázódott a tárhely. Szerintem ez méltányos, ha éppenséggel nem is mondanám olcsónak, de Apple mércével mérve oké.


[+]

Eredetileg az iPhone 13 mini és a sima iPhone 13 egy közös cikkben került volna kivesézésre. De a mini továbbra is egy kuriózum a mérete miatt, noha mi is tudjuk, hogy a két telefon igen sok ponton hasonló, mégis inkább külön anyagot szentelünk nekik, mert a méretbeli eltérés ebben az esetben nem marginális, hanem kifejezetten markáns, a célcsoport pedig a jelek szerint szintén ennyire markánsan eltér.

Doboz, külső

Ilyen kicsi dobozban még egy összecsukható hajszárítót sem vágnak utánad. Nincs is benne túl sok dolog, az egyébként is apró telefon alatt csupán egy összetekert Lightning kábel kunkorodik, aminek a másik vége Type-C. Töltőfejet leszel szíves magadnak intézni. SIM-tű azért jár, illetve egy Apple matricát is kap az identitáshiányos júzer, hogy oda ragaszthassa, ahol mindenki látja.


[+]

A mi példányunk piros volt, és ez nagyon jól áll a kicsi iPhone-nak, vagány, egyedi. Maga a telefon is egyszerűen cuki, pedig semmi másról nincs szó, mint a megszokott formák apróbb méretű kivitelezéséről, mégis az egész masinát remek dolog felkapni az asztalról, kézbe venni, nyomkodni, iszonyú minőségi az összeszerelés, határozottak, de nem bántóak az élek, jellegzetes a forma, megvan a némítókapcsoló balra, szóval határozottan iPhone — csak éppen kicsi. Megmarkolható, egykezes, jól használható, könnyű.


[+]

A kezelőszervek elhelyezése nem fog meglepetést okozni, balra esnek a hangerőgombok, jobbra a bekapcs, más pedig nincs. Ujjlenyomat-szenzort sehol sem fogunk találni, arc alapú az azonosítás, jack kimenetet régóta felesleges keresni bármilyen iPhone-on, a Lightning csatlakozó viszont ott ásít újra. Ennek jövőjét most épp uniós szabályozási tervek cibálják a Type-C-t egységesítve, az Apple persze tiltakozik, szerintük a Type-C helyigénye nagyobb, meg különben is környezetvédelem. Amit rajtuk kívül senki sem ért igazán, azon nyönyörögni, hogy akkor most le kell cserélni a töltőfejet meglehetősen nagy bullshit, azon pedig lehet nyönyörögni, hogy az ilyen-olyan tartozékoknak is annyi, de egyrészt létezik ám átalakító is a világon, másrészt pedig nehéz érvelni a Type-C ellen, ha amúgy a cég egy csomó iPad modell kapcsán már meglépte a cserét.


[+]

De ez egy jövőbeni fejfájása az Apple-nek, az iPhone 13 szériát nem érinti. A friss modelleket a hátlapjuk alapján lehet megkülönböztetni az elődöktől, eddig egymás alatt volt a két kamera, most átlósan helyezték el őket, abból a szempontból tökmindegy, hogy a kamerasziget így is, úgy is kilóg a hátlap síkjából. Pedig mekkora menőség lett volna egy amúgy is vaskosodó kicsi iPhone síkba helyezett lencsékkel… Egyébként pont ezen a kameraszigeten látszik, hogy mennyire apró a telefon, szinte a hátlap szélességének felét elfoglalja az emelvény.


[+]

A kijelző első blikkre nem változott ugyan, de hangyányit keskenyebb a notch, illetve valamivel jobb a fénysűrűség is. A felbontás (1080 x 2340), a méret (5,4 inch), a technológia (OLED), a szabványok (HDR10, Dolby Vision), a védelem (Ceramic Shield) mind adott volt. Továbbra is maradt a két kisebb iPhone 60 Hz-es képfrissítés mellett, illetve továbbra is joggal hiányolják sokan az always-on megjelenítést, de majd jövőre talán lesz, forradalmi, meg minden. Addig meg bizonyára az az Apple tanácsa, hogy vegyél egy csodás órát mellé.

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Apple iPhone 13 mini Sony Xperia 5 II Ausus ZenFone 8 Apple iPhone 12 mini Samsung Galaxy S21 Hiawei Mate 40 Pro
Képátló 5,4 hüvelyk 6,1 hüvelyk 5,9 hüvelyk 5,4 hüvelyk 6,2 hüvelyk 6,7 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2340 1080 x 2520 1080 x 2400 1080 x 2340 1080 x 2400 1344 x 2770
Technológia Super Retina XDR OLED HDR10 HDR10 OLED HDR10+ E4 AMOLED Super Retina XDR OLED HDR10+ Dynamic AMOLED HDR10 OLED
Képfrissítés 60 Hz 60 / 120 Hz Hz 60 / 90 / 120 / automatikus Hz 60 Hz adaptív 120 Hz adaptív 60 / 90 Hz
Fehér fényerő 481 / 751 nit 599 nit 465 / 880 nit 521 / 769 nit 407 / 580 / 965 nit 446 / 905 nit
Fehér fényerő (min.) 2,5 nit 2,5 nit 2,1 nit 3,9 nit 1,3 nit 1,1 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen
Színhőmérséklet 8291 K + kézi 6977 K + kézi 8291 K + kézi 6831 K + TrueTone 6988 K + kézi 7626 / 6582 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Hirdetés

Hardver, iOS

A tavalyi A14 Bionic chipsetet nem meglepő módon az A15 Bionic váltotta. Ez is 5 nm-es gyártástechnológát tud felmutatni, ez is hatmagos, az órajel viszont magasabb és másképp hívják a magokat is. De olyan iszonyú nagy teljesítménybeli ugrás most nincsen, 10-12%-kal gyorsabb, mint a korábbi eresztés, nem is nagyon láttunk olyan hangzatos feliratokat a bejelentéskor, amik az előd képességeinek nagymértékű javulását hirdették volna, helyette inkább androidos chipsetekhez mérték magukat. Magyarán azért ne válts új iPhone-ra, mert az gyorsabb lesz, nem lesz, de nagyon nincs is hova gyorsulni, ez így is villámsebes, pláne ezen a kis méretű kijelzőn.

[+]

Maradt a 4 GB RAM, a tárhelyet viszont alapesetben duplázták, eddig a belépőmodell 64 GB-ot kapott, most már 128 GB alatt nincs iPhone 13, aminek lehet örvendeni, bővíthetőség soha nem szerepelt egyetlen iPhone specifikációs listáján sem. Nem hiszem, hogy különösebben mantrázni kéne, hogy az iPhone 13 mini milyen fürge, stabil, reszponzív és gyors, a 12-essel sem volt baj, most sincsen, tényleg csak a 60 Hz-en ragadt képfrissítésbe lehet belekötni, amely görgetéseknél okozhat döccenéseket, de ezt is csak azóta tudjuk, amióta láttuk, hogy 90, illetve 120 Hz-en mennyire sima is lehet az élmény.

[+]

A 3D arcazonosítás villámgyors, sötétben is működik és vihetünk fel alteregókat is (alternatív külalak), ha mondjuk kémek vagyunk és az álszakállal is kéne használjuk a telefont. (Nyilván nem erre van, hanem napszemüvegre, más frizurára, sapkára, maszkra is akár.) A méret miatt mindig kérdés, hogy a szövegbevitel mennyire komfortos, aki a 12-es minit nem használta, azoknak mondanám, hogy meglepően kevéssé üt mellé az ember, miközben egy szinte ugyanekkora külső kijelzővel bíró Z Fold2-n ez kifejezetten gyakori. Egyszerűen jobb a kiosztás, a gombok mérete, az érzékelés, vagy ez mind együtt, de a kicsi almán gépelni csak egy picivel több odafigyelést igényel, mint egy hagyományos méretű telefonon.

[+]

Az új iPhone-ok már az iOS 15-ös verziójával érkeznek, amin egyelőre érződik némi összecsapottság, legalábbis bizonyos alkalmazásoknál bizonyos hálózatokon hirtelen megszűnt az autentikációs folyamat működni, hogy mást ne mondjak az itthon nem túlzottan népszerű, de a világ számos pontján sok millió felhasználót kiszolgáló Google Stadia ügyfelei ezt tapasztalják, de felmerült még a Wild Rift, vagy a Head Ball 2 neve is (ezekért a tippekért hálás vagyok joey04 olvasónknak). Bizonyára lesz rá bugfix, mindig van, szóval nem szedném le a keresztvizet az Apple-ről a dolog miatt, valami protokoll, vagy port nem úgy van konfigurálva, ahogyan annak lennie kéne. Új cucc a Fókusz, ami érdekes átmenet a környezeti profilok és az alkalmazásblokkolás között. Gyakorlatilag létrehozhatunk szcenáriókat (alvás, munka, személyes van alapból), ahol megadható, hogy kik érhessenek el bennünket és milyen alkalmazásoktól vagyunk hajlandók értesítéseket fogadni.

[+]

Máskülönben az iOS 15 olyan, mint volt, de került bele egy csomó újítás. Az értesítéskezelést tovább finomították, lehet kérni ütemezett összegzést is a bejövő notifikációkról, hogy a nap egy adott pillanatában áttekinthessük az összes jelzés csomagban. Vadiúj designt kapott a Safari, ami több teret ad maguknak az oldalaknak, a lenti címsáv és ikonok elhelyezése pedig a könnyebb kezelhetőséget célozza. Javítottak a térképeken (bár a tőlünk egy saroknyira levő, nem létező “süteményesbolt” felvet némi kritikát), bekerült a funkciók közé a beszéd elkülönítése opció a FaceTime kapcsán, ami szoftveresen igyekszik hangos környezetben is érthetővé tenni a beszélőt. És a FaceTime hívások megoszthatók, a link elküldhető nem Apple-t használó embereknek is, hogy tudjanak csatlakozni egy beszélgetéshez. Kicsit zoomosodik, úgymond.

[+]

Az időjárás app is kapott új köntöst, rétegeket és animált háttereket, a Fotók alkalmazásban lehet csinálni emlékeket az Apple Music szolgáltatásra támaszkodó zenei aláfestéssel. Van néhány biztonsági frissítés, a Siri megkérhető arra, hogy ne online dolgozza fel a parancsokat, hanem helyben, illetve a levelezés kapcsán is jött egy-két adatvédelmi extra. Szóval akad ez-az az újdonságok listáján, de első blikkre ezek nem feltűnőek (és például a fotókon való szövegek alapján történő keresés magyar nyelven nem is működik), az iOS maradt olyan, mint amilyen volt, ugyanazokkal a gyári appokkal, gesztusokkal, vezérlőpulttal, testreszabási lehetőségekkel. Egy logikus, végletekig kicsiszolt, évek óta fejlesztett rendszer, ami abszolút kézenfekvő módon működik és nem lehet zavarba hozni.

Multimédia

A kamerák most átlósan vannak hátul, de maguk ha egymás mellé tesszük a puszta specifikációs listákat, akkor arra fogunk jutni, hogy az iPhone 12 minihez képest nincs eltérés. Pedig van, mert a főkamera mögött nagyobb lett a szenzor mérete, ami főleg a rosszabb fényviszonyok esetén történő képalkotás során lényeges. A HDR algoritmuson is reszeltek, a funkciók közé bekerültek a “stílusok”, ahol lehet babrálni a tónussal és a színhőmérséklettel, a kapott értékeket pedig a telefon tárolja, hogy a következő képen is ugyanolyan legyen a színvilág. Ezeknél jóval lényegesebb, hogy most már minden iPhone 13 (a legkisebb is) megkapja a szenzorszintű stabilizációt, ami tök ritka a telefonos piacon, itt ugyanis úgy küszöbölik ki a kézremegéseket, hogy nem a lencsét próbálják kiegyensúlyozni (ez az OIS), hanem magát a szenzort tudják mozgatni a lencse mögött. Az eredmény pedig remek.


[+]

Az iPhone-ok mindig is arról voltak híresek, hogy alapesetben nem traktálják a júzert mindenféle beállítási opciókkal, hanem az automatika dönti el, hogy mi a dörgés. Most sincs külön éjszakai mód (legalábbis kézzel nem bekapcsolható, ha a rendszer úgy véli, nem éjszaka van), az expozíciót, a képarányt, az effekteket, a stílusokat, a vakut és az önkioldót lehet piszkálni. Plusz továbbra is adott a portré mód mindenféle effektussal, ezek az előlapi kamerával is működnek. Biztos unalmas, hogy minden évben kiteszünk a fejünkről egy csomó ilyen fotót szemléltetés gyanánt, szóval most rámentem a kutyára, de előtte egy nappali és egy esti szelfit idelinkelek.

[+]

A kamerák felbontása nem változott, akárcsak a Samsung, az Apple sem hajkurássza a megapixeleket, szóval 12-n maradt a 13. Az alábbi képcsokrok előbb a normál, majd az ultraszéles modul képességeit próbálják mutatni, minden beállítás automatikus, különösebb komponálás és odafigyelés nélkül ezt lehet kipréselni a termékből (link is van a HEIC formátumú felvételre, ha valaki almás cuccról nézne bennünket):

Nincs panasz. Főleg a főkamerára. Vonalélesség remek, dinamika korrekt, színhűség kiváló, nincs zaj, nincs mosás. Az ultraszéles modul már azért gyengébb, meg aztán itt nem is variáltak a tavalyi cucchoz képest, tehát nincs a piac legjobb ultraszéles kamerái között, már csak azért sem, mert nélkülözi az autofókuszt, következésképp eléggé nem ügyes makró témák esetén. A széleken már vannak életlenségek, a dinamika sem annyira meggyőző. De az iPhone továbbra is az egyik legjobb point&shoot kamerát adja, vagyis a júzernek nem kell igazán odafigyelnie, hogy mit csinál, céloz és kattint, a képek pedig zömmel teljesen jók lesznek. Automatikus a HDR, automatikus az esti mód is, amely mindkét szenzorral igénybe vehető, ilyen eredményekkel:

Ennél egyik-másik konkurens tud jobbat, meg a hírek szerint a Pro verzió is ügyesebb, de ez is bőven megfelel annak a szintnek, amivel érdemes fotózgatni, persze ezúttal is inkább a főkamerát kell bevetni sötét környezetben, az ultraszéles modulnak láthatóan vannak hibái — mintegy aláhúzva a nappali fotók kapcsán tett megmondást, hogy itt még van tere a fejlődésnek. Viszont videózásban vitán felül nagyon ügyes az iPhone 13 mini, a szenzorszintű stabi megteszi hatását, ugyanakkor látószöget “csak” 4K30-ig bezárólag tudunk váltani, a nagylátó ugyanis maximum ebben a felbontásban üzemel. Jöjjön egy nappali példa:

Jól hallatszik, ahogyan váltanak a mikrofonok a két látószög váltásával, a képminőségre pedig nappali környezetben nemigen lehet panasz. Éles, stabil a fókusz, rendben vannak a színek, a stabilizáció pedig korrektül teszi a dolgát. Este már nem ennyire csodás a helyzet:

De azért ez is bőven szuper, itt azonban a széleslátót nem okvetlenül javasolt bekapcsolni, mert az jóval gyengébben szerepel és mozgás közben akadnak bizonytalanságok a vonalélesség kapcsán is. Szelfi videót is 4K60-ban tudunk rögzíteni, mivel itt nem korlátoz a látószög váltása, ezért ezzel a felbontással mutatnánk nappali és esti példát is:


Oké, nappal az iPhone 13 adja az egyik legjobb előlapi kamerát videózásra. A hang is remek, a képre sem lehet panasz, a felbontás is nagy, vloggerkedni abszolút megfelel. Este is egész meggyőző, de ha nagyon sötét van, akkor persze ez is elvérzik. Az iOS 15-tel debütált a fókusztávolság módosításának lehetősége videózás közben, ezt ráadásul automatikusan is meg tudja csinálni a masina, ha a fényviszonyok is adottak, plusz ténylegesen van is valami felismerhető dolog a háttérben. Nem mindig jön össze, de harmadik próbálkozásra az előlapi kamerával ezt alkottam:

A zenei képességeket valamelyest behatárolja, hogy továbbra sincsenek dedikált sztereó hangszórók, de a felső beszédhangszóró így is ki tudja venni a részét a produkcióból. Nyilván egy ekkora készüléktesttől nem várunk csodás hangzást, de arra pont elég, hogy a játékoknál meglegyen a térérzet és videóknál is kétfelől érkezhessen a hang. Természetesen a platform dedikált lejátszója az Apple Music, ami első indításkor tukmálja is az előfizetést. De anélkül is üzemel, van streaming rádiós fül is, noha a magyar kontent a Rádió 1-re és a Petőfire korlátozódik.

Adatátvitel, akkumulátor

Akárhogyan is fogom, van térerő. Jobb helyeken 5G is. A kétcsatornás (plusz WiFi 6) WiFi stabil és gyors, Airdroppal pedig iszonyú egyszerű Macre dobálgatni a fájlokat és vissza. Kábelen viszont lassúcska a 2.0-s USB sebesség miatt, ha nem Mac mögött ülünk, akkor pedig érdemes a kamera beállításaiban a “leginkább kompatibilis” képformátumot választani, hogy JPG essen ki a fényképezőgépből, ne pedig HEIC, mert arra a Windows csak néz kukán. A lokációs szolgáltatásokra nincs panasz (GPS, GLONASS, GALILEO, BDS, QZSS), illetve tudja az UWB szabványt is a masina, ami egyrészt jól jön az AirTag használatához, másrészt pedig lehetőséget ad mindenféle kulcsok és belépőkártyák helyettesítésére a megfelelő olvasó és szoftveres implementáció megoldását követően.

[+]

Na, üzemidő. A vízválasztó, a sarkallatos pont, az Achilles-sarok, ugye, a 12-es minire sok volt a panasz, hogy a nap végén már előfordul némi aggodalom. A helyzet az, hogy már csak úgy érzésre is jobban bírja, mint az előd, pusztán a normál használat mellett is azt veszed észre (illetve pont nem, mert ez a normális), hogy nincs estefele benne az emberben az ideg, hogy hát beülnék még egy sörre, de taxit már nem hívok. De legyünk egzaktabbak, az Apple azt mondotta, hogy másfél órával tovább bírja. Ezt így belemondani a levegőbe elég homályos, mert abban a másfél órában heverhet a telefon a táska mélyén is, de például online néztünk vele videót és simán bírja 10 óránál is tovább, a különböző ilyen-olyan tesztek során pedig rendre az jött ki netszerte, hogy böngészésnél is van két óra előnye, játékos kedvű júzerek kezében pedig 30%-os is lehet az üzemidő-bővülés, ami már-már tetemes, de hát volt honnan fejlődni. Mindenesetre ha végig akarnánk videózni egy napot 4K-ban, akkor kevés lesz hozzá, de ha a napi böngészés, levelezés, hívás, közösségi médiás semmittevés és némi tartalomfogyasztás mellett maradunk, akkor érezni fogjuk a változást, mert kevesebbet fogunk aggódni.


[+]

Apple iPhone 13 mini
Pro
Perfekt méret egykezes használathoz
Tökéletes összeszerelés, IP68 és Ceramic Shield védelem
Kiemelkedő sebesség és ökoszisztéma
Csúcshardver és 5G
Megnövelt tárhely azonos áron
Kontra
60 Hz-en ragadt kijelző, always-on nélkül
Lassú kábeles adatátvitel a Lightning porton
Hiányzó zoomakamera, szupermakró mód
Szűk egynapos üzemidő
Pontozás
Kialakítás, védelem 10 pont
Kijelző 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftverfelület 9 pont
Fotózás, videózás 8 pont
Hangminőség 9 pont
Adatkommunikáció 9 pont
Üzemidő 7 pont
Ár/érték arány 7 pont
Indulóár (4/128 GB, HUF) 294 990

A 2438 mAh-sra hízott telepet madzagon 20 wattal tölthetjük, csak legyen megfelelő töltőfejünk. Tök mezítlábas vezeték nélküli töltőpadokon 7,5 wattos a töltési tempó, az Apple-féle Magsafe adapterrel 15 wattra lehet feltolni a dolgot. Ez még mindig nagyon messze áll egy csomó, jóval olcsóbb telefon gyorstöltési produkciójától, persze lehet azt tudni, hogy kis méretben ezt nehéz is megcsinálni, de azért a tajvani ASUS-nak csak sikerült. Igaz viszont, hogy 20 wattal nem kell neki olyan nagyon sok idő, mert maga a telep sem nagy, de pont ezért egy 45 wattos megoldással már mindenki roppant boldog lenne.

Összegzés. Ez még mindig nagyon jó, valamivel jobb is, mint korábban. Főleg az üzemidő megnövekedésének lehet örülni és a szenzorszintű stabilizációnak, a többi apróság egyrészt tényleg csak apróság, másrészt jellemzően szoftveres trükk. Nincs óriási változás, ami van, az fontos és hasznos, de persze maradtak hiányosságok. Always-on, gyorstöltés, 2.0-s USB, 60 Hz-es képfrissítés, ám a friss iPhone 13 mini ára nem változott, miközben duplaakkora benne a tárhely, nagyobb az akku, kicsit gyorsabb a chipset, takarékosabb a működés… és kicsi. Engem speciel mindig le tud nyűgözni, hogy ennyi tudás belefér egy ekkora gépbe, ami egykezes használatra is megfelel, zsebbarát, minőségi és pofonegyszerű a kezelése. De látható, hogy egyáltalán nem kell olyan sok embernek kicsi telefon, mint amennyire hangos az ezzel kapcsolatos hiszti. Hiába ez a legolcsóbb tagja az adott szériának, nem sokkal kerül többe a hagyományos méretű iPhone, és bizony a júzer mérlegel, majd azt mondja, hogy lehet, hogy nem ilyen cuki és nem ilyen kézbevaló, de azért a nagyobb kijelző bizony nagyobb élmény, több kontent, komfortosabb szövegbevitel és hosszabb üzemidő, szóval azt a 40 lepedőt még rá lehet locsolni a történetre, ha már amúgy is 300 ezer forint körüli összegről beszélünk. Pláne részletre. Tehát én most itt rádobhatok ugyan egy Ajánlott plecsnit a motyóra, ahogyan ezt tavaly is megtettük, mert ez még mindig egy remek termék és előnyére változott, de tartok tőle, hogy nem ezen fog múlni, hogy ez lesz-e az utolsó mini iPhone.

Apple iPhone 13 mini

Bog

A készüléket az iSTYLE ajánlotta fel tesztre és itt rendelhető meg, a lehetőséget köszönjük!

Specifikáció

Apple iPhone 13 mini
Apple iPhone 13 mini Külső
Méretek 131,5 x 64,2 x 7,7 milliméter
Tömeg 141 gramm
Színvariációk fekete, fehér, rózsaszín, piros, kék
Kijelző képátlója 5,4 hüvelyk
Képaránya 19,5:9
Felbontása 1080 x 2340 pixel (476 ppi)
Típusa, frekvenciája Super Retina XDR OLED érintőkijelző (TrueTone), 60 Hz
Értesítő LED nincs
Biometrikus védelem Face ID (3D arcazonosítás)
Hardver
SoC típusa, csíkszélessége Apple A15 Bionic, 5 nm
Processzor Hatmagos (2 x 3,22 GHz Avalanche + 4 x ? GHz Blizzard)
Grafikus chip Apple GPU (négymagos)
RAM, tárhely mérete 4 GB, 128 / 256 / 512 GB
Memória bővítése nincs
Adatátvitel
Technológiák 2G / 3G / 4G / 5G
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE B1/2/3/4/5/7/8/12/13/17/19/20/25
LTE B26/28/29/32/34/38/39/40/41/46/66
5G NR n1, n2, n3, n5, n7, n8, n12, n20, n25, n28, n38, n40, n41, n66, n77, n78, n79
SIM-foglalat nanoSIM
eSIM támogatás van
Bluetooth 5.0 (A2DP, LE, AAC)
WiFi 802.11a/b/g/n/ac/ax, dual band, hotspot, AirDrop, 2x2 MIMO
USB Lightning (USB 2.0 adatsebesség)
Navigáció A-GPS, GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou, QZSS
NFC van (Apple Pay, NFC tagek)
Infra nincs
Szoftver
Rendszer, felület iOS 15
Multimédia
Hátlapi kamerarendszer 12 megapixel (26 mm, f/1,6-os rekeszérték, dual pixel autófókusz, OIS) + 12 megapixel (13 mm, f/2,4 rekeszérték, fixfókusz) + dupla LED villanó
Előlapi kamerarendszer 12 megapixel, f/2,2 portrémegvilágítás, animoji, memoji + TrueDepth 3D kamera
Videófelvétel 4K (30 / 60 fps), 1080p (240/120/60/30 fps)
Jack kimenet nincs
FM-rádió nincs
Üzemidő
Akkumulátor 2438 mAh lítium-ion
Vezetékes töltés 20 W (nincs adapter a csomagolásban)
Vezetékmentes töltés 7,5 W (Qi), 15 W (MagSafe)
Egyebek
IP68-as por- és víz elleni védelem, intelligens fényérzékelő, közelségérzékelő, giroszkóp, gyorsulásmérő, barométer, TrueDepth kamerarendszer Face ID arcalapú azonosítással, vezetékes gyorstöltés, VoLTE, programozható eSIM, U1 chip
  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés