Hirdetés

Alcatel U5 - öt éves kor alatt sem

Ha ez az okostelefonok belépőszintje, akkor jobb nem belépni. Amit az U5 2017-ben nyújt, semmire nem elég, ám szerencsére van erős ajánlat az árszintjén.

Külső, kijelző, csomagolás

Minden telefonba kell egy kijelző, két kamera, egy adag hardver, technológiák, szenzorok, hangfelvevők, hangleadók, antennák, burkolóelemek, akkumulátor, komplett szoftver, licencdíjak, plusz ugye a tervezés, a gyártás, a csomagolás és a leszállítás. Adóterhekkel együtt egyszerűen van egy olyan alapár, ami alá egy kártyafüggetlen mobilt lehetetlen belőni. Mert még haszonkulcs is szükséges, különben mi értelme az egésznek. Biztos sok olvasónk emlékszik az elmúlt évekből azokra a belépőmobilokra, amelyek annyira komoly kompromisszumok megkötését kérték, hogy kétszer megérte meggondolni, nem jobb-e inkább egy kiforrott butafon.


[+]

A 30 ezer forintos lélektani határt picit átlépve ma már szerencsére kevesebb áldozattal is találni decens ajánlatot, ilyen például a Xiaomi Redmi 4A. Az Alcatel U5 sajnos nem tartozik ebbe a kategóriába: 1 GB RAM-mal, 8 GB-os tárolóval és FWVGA felbontással az egészséges hardveralap minimumát sem teljesíti, persze láttunk már a hamvaiból feltámadó, meglepően jó ajánlatot, a kevésből jól gazdálkodva. A mezei, 5”-es TFT panel felvillanásakor ez a reménysugár is elvész: fakó színek, oldalról megsemmisülő kontrasztok, lomha reakcióidő és a napfény alatt szinte láthatatlan tartalmak már beüzemeléskor – na pont ez az, amit 30 ezer forint körül más gyártó már le tudott vetkőzni.


[+]

Kijelző-teszt
Mérés Alcatel U5 Xiaomi Redmi 4A Xiaomi Redmi 3S Vernee Thor
Képátló 5 hüvelyk 5 hüvelyk 5 hüvelyk 5 hüvelyk
Felbontás (pixel) 480 x 854 720 x 1280 720 x 1280 720 x 1280
Technológia TFT LCD IPS LCD IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő (max.) 363 nit 454 nit 454 nit 432 nit
Fehér fényerő (min.) 14.2 nit 1,4 nit 1,0 nit 20 nit
Fekete fényerő 0,26 nit 0,53 nit 0,41 nit 0,20 nit
Kontrasztarány 1394:1 857:1 1107:1 2160:1
Színhőmérséklet 8382 K 6955 K + kézi 8356 K + kézi 8535 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Ott vannak aztán a kolosszális kávák a 480 x 854 pixeles panel körül, sehol fénymérő vagy közelségérzékelő, túlméretezettek és meg nem világítottak az alsó érintőgombok, a kijelző érintési érzékenysége pedig siralmas. Ha legalább az akkumulátor kövér volna, ám a 140,7 x 71,8 x 9,95 és 166 grammos plasztik ház mindössze 2050 mAh-s telepet rejt, ami bár cserélhető, nem sok jóval kecsegtet. Mindez a kicsomagolás első öt percének az élményanyaga, ami azért is kár, mert a méretes plasztik ház egyébként remekül összerakott mobilt eredményez matt, keresztirányban textúrázott hátlappal, aminek roppant kellemes a tapintása.


[+]

Ugyanez a recept diétára fogva, legalább egy qHD-s IPS panellel mindjárt más összképet eredményezne, ilyen kávákkal viszont az egykezes használat is nehézkes. A jobb oldali hangerőszabályzó és bekapcsoló mindenesetre kézre esik, nem hiányzik felülről a jack kimenet, alulról pedig a microUSB port, a hátlap leemelése után (kiszereléstől függően) pedig egyszerre akár három kártyát is behelyezhetünk: két microSIM-et és egy microSD-t. Ez örömteli, hiszen nem egyesített tálcára kell pakolgatni, és hogy az Alcatel ne maradjon adós még egy különlegességgel: nem csak az 5 megapixeles hátlapi, hanem a 2 megapixeles előlapi kamera is kapott egy LED villanót. Olcsón szerezhették egyébként a LED-eket, mert egy értesítési lámpa is odafért az előlapra.


[+]

A hangszórósáv jó széles lett, ennek pedig részben az az oka, hogy a telefonálás mellett a multimédiás lejátszáskor is innen áramlik a hang. Az biztos, hogy a TCL Communication jól egyberakni telefont nem felejtett el, ezért is szavazott nekik bizalmat a BlackBerry, csak az nem mindegy, mi kerül bele. A dobozba egyébként egy külön csomagolt hátlap és telep (ezt kell a mobillal összelegózni), egy 0,55 amperes töltőfej, egy microUSB kábel, egy hagyományos kialakítású mikrofonos füles és némi leírás. Mit némi leírás: a soknyelvű útmutató olyan bőbeszédű, hogy a kötetnyi olvasnivalóból Kötelezők röviden kiadványt lehetne készíteni. A pakkot az XXL GSM küldte el nekünk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés