Hirdetés

Alcatel One Touch Pop C1 - apró útitárs

Bevezető, tartozékok

Másodvirágzását éli az Alcatel. Az eredetileg francia, ám azóta már kínai kezekbe került vállalat rendkívüli ütemben kezd felnőni a felső kategóriához, mely nem csak a nagyszámú termékpalettának köszönhető, hanem annak is, hogy ezek a modellek a maguk szegmensében sok szempontból megállják a helyüket. A las vegasi CES-en is ott volt a gyártó, ahol sikerült olyan telefonokat bemutatni, mint a kitűnő dizájnnal rendelkező Idol Alpha, vagy a phablet kategóriában szerencsét próbáló Hero. Fényűzés és csúcsmodellek ide vagy oda, sokan még mindig nem vágynak ilyen nagy, vagy ilyen drága telefonokra, így a gyártó sem hagyhatta figyelmen kívül a belépőszintű készülékek piacát.

Alcatel One Touch Pop C1
[+]

A Pop C3 már az a telefon volt, ami ár/érték arányban kiválónak számított, és tényleg kezdte azt az érzést kelteni, hogy az alsó kategória is képes pozitív meglepetéseket okozni. Egy dolog viszont hiányzott az átütő siker eléréséhez, ez pedig a szolgáltatói kínálatba való felvétel. Tesztalanyunk viszont ez a problémát is áthidalja, így aztán jó esetben semmi sem állítja majd meg céljai elérésében. A Pop C1 névre keresztelt készülék ugyanis tényleg aprópénzért kapható, mégis teljesen használható maradt, még ha meg is kíván némi kompromisszumot a leendő vásárlótól. Ez a masina azoknak készült, akik földi áron szeretnének telefont venni, mégis belekóstolnának az androidos világba, valamint annak alkalmazáskínálatába.

Alcatel One Touch Pop C1
[+] Alcatel OT Pop C1 vs. Nokia Lumia 800

Sajnos még nem láttuk a gyári dobozt, a C1 csak egy sima fehér kartonpapírban érkezett hozzánk. Ha kiindulunk az eddig tapasztaltakból, akkor minden bizonnyal egy visszafogott külsővel megáldott csomagolásban tálalják majd a készüléket, melyen egy fotót helyeznek majd el. Tudomásunk szerint az aprócska Alcatel mellé egy microUSB kábel, egy töltőfej és egy headset fog kerülni. A C1 a most látható kékes-fekete árnyalat mellett fehérben is kapható lesz itthon, más változatról egyelőre nem informáltak minket.

Külső

Az Alcatel úgy hirdeti újdonságát, hogy zsebbarát, azaz direkt úgy alkották meg, hogy kicsi legyen. Teljes mértékben alátámasztja ezt a 112,5 x 62 x 11,95 milliméteres külső, ami viszont még rátesz erre egy lapáttal, az a mindössze 100 grammos tömeg, nagyon könnyű a masina, kézben tartva is alig lehet érezni. Az anyaghasználat a műanyag és a kevéske üveg miatt közepesnek mondható, az összeszerelés minősége ellenben kiváló, jók az illesztések, ha pedig tekergetni kezdjük a telefont, akkor sem hallunk recsegéseket. Ergonómiailag is rendben van a cucc, hiába apró, pont annyira vastag, hogy biztosan meg lehessen fogni és át lehessen érni.

Alcatel One Touch Pop C1
[+]

A 3,5 hüvelykes HVGA, azaz 320 x 480 pixel felbontású sima TFT kijelző 262 ezer színt képes megjeleníteni. A 165 ppi képpontsűrűség messze nem kiemelkedő, mondjuk ebben az árkategóriában még ez is megbocsájtható, bár sokszor kevés adat fér így el az apró megjelenítőn. A betekintési szög most is kritikus, szemből egyáltalán nincs gond vele, felülről viszont már alig látszódik valami, nyilván messze elmarad a minőség a drágább készülékeknél tapasztaltaktól. A fényerő ebben a ritka napsütésben elegendő volt. A képernyő alatt három érintésérzékeny vezérlőgomb feszül egymásnak, egyik sem rendelkezik háttérvilágítással, ami sötétben nehezíti a használatot. Nem tudom, mennyibe kerülhetett volna a beszerelés, de azt a (szerintem) pár szár forintot igazán megérte volna. Örültem viszont, hogy felül a beszédhangszóró és a távolságérzékelő szenzor mellé egy ledes visszajelzőt is szereltek, így az elmulasztott eseményeket is jelezni tudta a mobil.

Alcatel One Touch Pop C1
[+]

Kijelző-teszt
Mérés Alcatel OT Pop C1 AKAI Glory G1 Nokia Asha 503 Prestigio 5044 DUO
Fehér fényerő 328 nit 233 nit 264 nit 449 nit
Fekete fényerő 0,45 nit 0,46 nit 0,28 nit 0,47 nit
Kontrasztarány 1:728 1:507 1:944 1:976
Színhőmérséklet 8922K 8932K 8322K 10135K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Hirdetés

A masszív fogást tehát az oldalszélesség biztosítja, a lekerekített formavilág miatt pedig a tenyerünkhöz is illeszkedik a telefon. A széleken találkozik egyébként a hátlap és az előlap, ez a vágás viszont alig észrevehető, mindössze egy vonalszerűséget figyelhetünk meg. A Pop C1 tetején látható a bekapcsológomb és a fülhallgató kimenet, bal feléről a hangerőt szabályozhatjuk, a töltést is szolgáló microUSB csatlakozóhoz pedig alul férhetünk hozzá. A telefon jobboldala üresen maradt, ez a ritkábbik eset, jobbkezeseknek eleinte egy kicsit kényelmetlen lesz hangosítani vagy halkítani az eszközt.

Alcatel One Touch Pop C1
[+]

A hátlap elég vastag műanyagból készült, ami ugyan leszedhető, de olyan erősen tapad a burkolathoz, hogy az átlagosnál erősebb körmök kellenek a művelet elvégzéséhez. A borítás felülete sima, kicsit csúszós ugyan, de legalább matt és így nem fénylik. Az Alcatel logón kívül csupán a kamerának és a hangszórónak szántak ide helyet, minden más a hátlap alá került. Az akkumulátor cserélhető, ez alá helyezték el a hagyományos méretű SIM és a microSD foglalatokat. A szemfülesebbek egyébként megfigyelhetik, hogy itt már a TCT Mobile szerepel az Alcatel felirat helyett.

Hardver, szoftverezettség

A gép szíve egy 28 nanométeres csíkszélességű és ARMv7 architektúrájú MediaTeK MT6572M lapkakészlet. A verziószám végén szereplő "M" betű a kicsit visszafogottabb processzor órajelre utal, ugyanis a SoC-ben egy kétmagos, 1 GHz-re skálázott CPU dolgozik. A grafikus feladatokat a Mali-400MP1 látja el, kis teljesítmény, de a célnak itt megfelel. Ebbe az árba 512 MB RAM fért, nem érdemes könnyeket hullajtani emiatt, nem lesz gond ezzel a használat során. A belső tárhely mérete 4 GB, a felhasználó ebből olyan 2 GB-ot tud elérni. Nyilván ez elég gyorsan elfogy, így ha filmeket vagy játékokat tárolnánk, akkor a maximum 32 GB-os microSD kártyák támogatásának fogunk örülni.

Teljesítmény-teszt
Benchmark Alcatel OT Pop C1 ZTE Blade Q Mini Gigabyte GSmart Roma R2 Vodafone Smart Mini
Quadrant Standard 2844 pont 3273 pont 3271 pont 2632 pont
Linpack for Android (single) 44,663 MF. / 1,88 s 58,823 MF. / 1,42 s 57,342 MF. / 1,46 s 40,266 MF. / 2,08 s
Linpack for Android (multi) 68,480 MF. / 2,46 s 84,842 MF. / 1,99 s 85,444 MF. / 1,97 s 35,029 MF. / 4,82 s
Smartbench 2012 Prod. 1730 pont 2284 pont 2008 pont 1109 pont
Smartbench 2012 Games 2586 pont 1906 pont 1880 pont 1963 pont
AnTuTu 4.x Benchmark 9244 pont 10541 pont 10790 pont ? pont
Geekbench 3 (single) ? pont 325 pont 317 pont ? pont
Geekbench 3 (multi) ? pont 580 pont 572 pont ? pont

Ahogy a pontszámokból is látszik, nagyjából 15 százalék a különbség az MT6572 és az MT6572M között, annak ellenére, hogy itt az átlagosnál kisebb felbontást kell az processzornak meghajtania. Talán ez lehet az egyik fő oka annak is, hogy a rendszer még így is egész gyorsnak mondható, ha csak alapfunkciókat használunk, akkor semmi problémába nem ütközhetünk. Az alkalmazásokat viszonylag gyorsan megnyitja a rendszer, a folyamatossággal eközben sincs gond, plusz játszani is lehet a telefonon, de ekkor már erősen figyelembe kell venni a hardveres korlátokat. A Vodafone Smart Mini óta érdemes szót ejteni a rezgőmotorról, amit nem spóroltak ki a C1-ből, sőt, kimondottan érezhetően teszi a dolgát.

Alcatel One Touch Pop C1 screen shot Alcatel One Touch Pop C1 screen shot

Az Alcatel újdonsága a Jelly Beant futtató készülékek számát növeli, a 4.2.2-es szoftververzióra épülő rendszert ráadásként ellátták a saját felületükkel, ami letisztult és egyszerű dizájn jegyében készült, és nem mellesleg nagyon jól néz ki. A gyári billentyűzeten kívül a SwiftKeyt is telepítették, ami még a mai világban miniatűrnek számító kijelzőn is pontos gépelést tesz lehetővé. Az opciók gomb hosszú megérintésével ugranak elő a legutóbb használt alkalmazások, melyekből egy felfelé irányuló ujjmozdulattal lehet kilépni. Az információs függöny kétféleképpen használható, egyrészről itt láthatjuk az értesítéseket, másrészről pedig a gyorsbeállításokat tudjuk innen elérni. A főoldalak is személyre szabhatók, tetszőleges számban rakhatunk ki widgeteket és gyorsikonokat.

Alcatel One Touch Pop C1 screen shot Alcatel One Touch Pop C1 screen shot

A zöld robot ezt a készüléket is ellátta gyári alkalmazásokkal, így elérhető a böngésző, az összes Google alkalmazás, a zene- és videólejátszó, a navigáció, a hangfelvevő stb. Az Alcatel viszont szokásaihoz híven most is előre telepített néhány extra applikációt. Már az első bekapcsolás után elérhető az Evernote, a valutaátváltó, a Google Drive, a Facebook, szöveges üzeneteket pedig a Whatsapp és a Viber segítségével is küldhetünk. A felinstallált OfficeSuite-tal csak olvasni tudjuk a dokumentumokat, szerkeszteni már nem. Említést érdemelnek még a játékok, ám ezeknek egy része vagy csak demó, vagy csak az ikon látható, hiszen elindítás után azonnal a Play Áruházba repülünk, mert a kiegészítőfájlokat még le kell tölteni hozzájuk.

Multimédia, kamera

Kezdjük azzal, hogy nincs előlapi kamera, vagyis a videochateléseket el kell kell felejtenünk. A hátlapi kamera is mindössze 3 megapixeles, fixfókuszos, ledes villanó nincs hozzá. Szerény képességei ellenére a C1 felvesz azért 720 x 480 pixel felbontásban videót, bár csak 20 képkocka/másodperc sebességgel. Az Alcatel UI fotós felülete mindig a visszafogottságáról volt híres, ez most sincs másképpen. A HDR, panoráma és este üzemmódokon kívül mindössze a zárhangot és az önkioldót módosíthatjuk, rövidfilmeknél még ennyi ügyeskedést sem tudunk végezni, kizárólag a minőségen lehet változtatni.

Alcatel One Touch Pop C1
[+]

Kíváncsi lennék, hogy az első kép elkészítése után ki próbálkozik másodikkal. Nem nagyon tudom ép ésszel felfogni, hogy miért kell egy ilyen telefonba kamera, pontosabban miért kell ilyen kamera. Lényegében használhatatlan, a vonalélesség nagyon rossz, a részletek elmosódottságának mértékét még a temperafestők is megirigyelnék. A dinamikatartomány is nagyon alacsony, a fény pedig bezavar, gyakran találkozunk kromatikus aberrációval. A fixfókusz miatt makró fotókat sem lehet csinálni, kell legalább húsz centiméter, hogy éles(ebb)ek legyenek a képek. Videóknál talán egy fokkal jobb a helyzet, itt az egyik próbálkozásunk.

Alcatel One Touch Pop C1
[+]

Pici métere ellenére a C1-be legalább szereltek egy RDS-es FM rádiót, ami fülhallgató nélkül nem működik, de ha csatlakoztatunk egyet, akkor akár kihangosítva is teszi a dolgát. A zenelejátszót ellátták minden szükséges funkcióval, képes előadók, albumok, dalok és listák szerint elrendezni számainkat. A hangszórót használva viszonylag jól szól a masina, fülessel ez csak fokozódik. Van hangszínszabályzó, ez a gyári androidos dolgokat tudja.

Alcatel One Touch Pop C1 screen shot Alcatel One Touch Pop C1 screen shot

Sok helyen lehet úgy olvasni, hogy a videolejátszó szoftver kezeli a DivX formátumot, ám ez sajnos nincs így. Nem mintha nem lehetne megoldani más lejátszóprogramokkal, de azért érdemes ezt szem előtt tartani. Ami viszont jó hír, hogy a hardver elég a 720p-s mozik megjelenítéséhez, csak hát a HVGA kijelző miatt ugyanannyira élvezhetetlen, mint egy alacsonyabb felbontású videó.

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

A gyártó a mobilkommunikációs képességeket emeli ki leginkább, hiszen a chipsetnek hála 21,1 Mbps letöltési és 5,76 Mbps feltöltési sebesség érhető el optimális környezet esetén. A hangminőség teljesen jó, kicsit ugyan jobban halljuk a háttérzajokat, de ez egy hosszabb beszélgetés esetén sem zavaró. A 802.11b/g/n szabványokat támogató WiFi mellett van még 4.0-s Bluetooth chip, navigálásra pedig a beépített A-GPS egység használható. A műholdak keresése aránylag gyorsan megtörténik, a jelet is stabilan tartja a telefon. A microUSB csatlakozó nem OTG-képes, viszont töltést így vesz fel a masina, valamint adatmásolást is így végezhetünk. Fontos megemlíteni, hogy a C1-ből két SIM-es változat is készül, ami csak a független piacon próbál majd szerencsét.

Alcatel One Touch Pop C1 screen shot Alcatel One Touch Pop C1 screen shot

Az internetezés sebessége nagyon jó, még a gyorsabb görgetés vagy a kétujjas nagyítás sem akasztja meg a rendszert. Mivel a Chrome mellett egy gyári böngészőt is telepítettek, így egy kis ügyeskedéssel vagy alternatív programmal a Flash-t tartalmazó oldalakat is elérjük. Apróság, de a könyvjelzőket egy gombnyomással elérjük, sok más telefonnál ez számos lépésbe kerül. Több lap megnyitható egyszerre, ezeket áttekintő nézetben is láthatjuk. Az alacsony kijelzőfelbontás az olvashatóságra hat egy kicsit negatívan, kevés dolog fér el egy ekkora megjelenítőn.

Alcatel One Touch Pop C1
[+]

Értékelés: Alcatel One Touch Pop C1
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 7 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 5 pont
Belső
Kezelhetőség 7 pont
Sebesség 8 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 8 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 7 pont
Multimédia
Vizuális 3 pont
Audio 6 pont
Egyebek
Üzemidő 6 pont
Ár/érték aránya 9 pont
Hogyan értékelünk?

Kicsit karcsúnak érezhetjük a hátlap alá helyezett 1300 mAh-s akkumulátort, nem véletlen, hogy a gyártó 3G-n csak 2,8 óra beszélgetési időt ígér. Sajnos sokat nem tévedtek, ha úgy jobban odatesszük magunkat és elkezdjük rendesebben nyomkodni a telefont, akkor képesek leszünk már a késő délutáni órákra lemeríteni kedvencünket.

Nem tudom, van-e olyan, aki a teljesítményt látva eltántorodott a telefontól, de az biztos, hogy a 18-20 ezer forintos kártyás szolgáltatói ár fényében azonnal más szemmel fog a C1-re tekinteni. Ekkora összegért nem nagyon adódik jobb választás jelenleg, ráadásul az ár/érték arány is kiváló. Az Alcatel újdonsága ugyanis pont azt nyújtja, amire szüksége lehet egy ilyen masinát kereső vásárlónak. A normál telefonos képességek mellett az Android rendszernek hála szinte bármilyen alkalmazást le tudunk tölteni az Áruházból, könnyedén lehet internetezésre, emailezésre, vagy akár némi játékra is használni a gyártó termékét. A kamera maximum jelzésérzékűnek mondható, igazából semmi értelme nincs, valamint az akkumulátor üzemideje sem enged meg egy hosszabb kirándulást, de ettől még jó ez a cucc, a Vodafone Smart Mininél mérföldekkel jobb. A kétkártyás változat 26-28 ezer forint körül fog megállni, amit viszont messze túlszárnyal a házon belüli Pop C3. Összességében tehát tényleg van helye a C1-nek a piacon, kategóriájában egy kiváló készüléknek számít, nekem ennyiért nagyon tetszett.

Alcatel One Touch Pop C1

Legendd

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

Alcatel One Touch Pop C1
Alcatel One Touch Pop C1 Általános
Technológia GSM/UMTS
Méret 112,5 x 62 x 11,95 milliméter
Tömeg 100 gramm
Színvariációk fekete, fehér
SIM-foglalat microSIM
Kijelző
Kijelző átlója 3,5 hüvelyk
Kijelző felbontása 320 x 480 pixel (165 ppi)
Kijelző típusa TFT LCD kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 262 ezer
Hardver
SoC típusa MediaTeK MT6572M
Processzor típusa 1 GHz-es kétmagos
Processzor csíkszélessége 28 nm
Processzor utasításkészlete ARMv7
Grafikus chip Mali-400MP1
RAM mérete 512 MB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 4 GB
Memória bővíthetősége microSD
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900
UMTS 900/2100 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA van / 21,1 Mbps / 5,76 Mbps
LTE nincs
IrDA / Bluetooth nincs / 4.0 (A2DP)
WiFi 802.11b/g/n, WiFi hotspot
USB microUSB 2.0
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
GLONASS nincs
NFC nincs
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés telepíthető
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 4.2.2 (Jelly Bean)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Google+, Hangouts, Google Maps, AVG AntiVirus, Kingdoms&Lords, Jegyzetek, PicSay, OfficeSuiteShark Dash, WiFi Transfer, UNO&Friends
Multimédia
Fő kamera 2 megapixel, fixfókusz
Másodlagos kamera nincs
Videófelvétel 720 x 480 @ 20 fps
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió van (RDS)
Üzemidő
Alap akkumulátor 1300 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő 433 óra (2G) / 325 óra (3G)
Beszélgetési idő 6,8 óra (2G) / 2,8 óra (3G)
Zenelejátszási idő 48 óra
Egyebek
3,5 mm-es jack kimenet, giroszenzor

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés