Alcatel 1B (5002H) - egy B-terv

Az Alcatel 1B a legalsó kategóriában próbál up to date alternatívát nyújtani azoknak, akik a lehető legalacsonyabb áron szeretnének már okosnak mondható eszközt beszerezni. Az Android Go rendszer jó választás volt, de csodára nem érdemes számítani.

Multimédia

Nyilván érezzük, hogy ezen az árszinten és ilyen hardverrel már a normál használhatóság is szinte túl szép, hogy igaz legyen, úgyhogy nem lesz meglepi, hogy az egy szem kamera és az algoritmus nem fog Pulitzer-díjas fotókat generálni. A 8 megapixeles, autofókuszos egység képességei kimerülnek a dokumentációs jellegben, arra viszont egészen használható. Dinamika nem nagyon van, egyes területeken sok a zaj, másutt túl erős a csökkentésére tett kísérlet, kromatikus aberráció tonnaszám, részletek alig, de aránylag közeli dolgokat viszonylag nagy biztonsággal örökíthetünk meg, ha nagyon muszáj. Csak nem este.

A szoftver sem egy bonyolult darab, de legalább HDR van és nem a beállításokban eldugva. Kikapcsolni nem is mertük, így is gyászos a produkció. Amúgy választhatunk panorámát, filtereket és ennyi. Alapvetően viszont az is dicséretes, hogy nincs kamu mélységszenzor és erőltetett szoftveres portré mód. Van viszont időzítő, automatikusan is működő segédfény, illetve 5 megapixeles előlapi kamera, ami szintén nem díjnyertes, de legalább Full HD-ban nem látjuk azt, amit szeretnénk. A dinamika valóban nagyon gyenge, bár annál talán egy fokkal jobb, amit Bog látott a kijelzőn felvétel közben. A szelfin cserébe látszik, mármint Bog, csak rajta kívül kábé semmi más.

A szintén maximum FHD 30 fps videófelvétel annyira nem tragikus, a fókusz stabil, láttunk már rosszabb stabilizálás nélküli felvételt is, sőt, elektronikus stabi is tud rosszabb lenni, de a dinamika továbbra is szörnyű. A lejátszó is fapad, a beépített megoldás a galériából vagy a fájlkezelőből nyílik és semmi egyebet nem tud, mint megjeleníteni, úgyhogy érdemes beszerezni egy erre a célra kitalált appot. Widevine L3-as támogatással sajnos magas felbontású stream se lesz.

Érezhető, hogy multimédiás fronton nem valami erős a holmi, amit az egy szem beszédmikrofon is aláhúz. Ezzel kell beérni filmezés és zenehallgatás közben is. Ahhoz képest viszont egész hangos, nem recseg, nem kellemetlen, csak telítetlen, részlettelen és nyilván nem igazán érzi a mélyeket. Egy normális fülhallgatóval viszont teljesen rendben van a hangminőség, kifejezetten kellemes, abszolút hallgatható. Meglepően. De a gyári füles maximum antennának alkalmas az FM-rádióhoz. Hangszínszabályzó nincs, a beépített lejátszó mellett pedig a méltán népszerűtlen YouTube Music áll rendelkezésre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés