Alcatel 1B (5002H) - egy B-terv

Az Alcatel 1B a legalsó kategóriában próbál up to date alternatívát nyújtani azoknak, akik a lehető legalacsonyabb áron szeretnének már okosnak mondható eszközt beszerezni. Az Android Go rendszer jó választás volt, de csodára nem érdemes számítani.

Adatkommunikáció, üzemidő, összegzés

Az adatkommunikáció nem valami izgi. Beletehetünk az eszközbe két nanoSIM-et, amelyek Cat.4-es LTE szabványon 150 Mbps elméleti letöltési maximumot tudnak dual standby módban és egy microSD kártyát, ami a 16 vagy 32 GB belső tárhely ismeretében igen pozitív. Viszont appokat nem tudunk telepíteni a kártyára, ami 16 GB alap tárhely mellett okozhat szűkösséget még az alkalmazások Go és Lite verziója esetében is. Extrák nincsenek, csak 802.11b/g/n WiFi HotSpottal és Directtel, 4.2-es Bluetooth és A-GPS támogatás. Szenzoroktól sem roskadozik az eszköz, csak közelségérzékelő, gyorsulásmérő és hangszenzor áll rendelkezésre. A 3,5 milliméteres jack hasznos, a 2.0-s szabványú microUSB port viszont már nagyon retro.


[+]

Az üzemidő nem tűnik annyira meggyőzőnek a szokásos teszt alapján, a videólejátszás érezhetően igénybe veszi a 28 nanométeres lapkát, a fényerőt pedig automatikus szabályozás híján simán csak elfelejtettem lejjebb venni maxról, így 12%-ot merült egy óra alatt. Tölteni microUSB porton tudunk egy sima 10 wattos töltőfejjel, viszont garantált, hogy ezt a készüléket nem fogjuk nyomkodni, hacsak nem nagyon muszáj, így a tényleges üzemidő azért elfogadható szinten marad.

Alcatel 1B
Pro
Versenyképes árazás
Két SIM és microSD bővítés
Cserélhető akkumulátor
Kontra
Nagyon gyenge hardver
MicroUSB és lassú töltés
Pontozás
Kialakítás, védelem 7 pont
Kijelző 7 pont
Sebesség 5 pont
Szoftverfelület 8 pont
Fotózás, videózás 4 pont
Hangminőség 6 pont
Adatkommunikáció 5 pont
Üzemidő 6 pont
Ár/érték arány 6 pont
Indulóár (4G, 2/16 GB, HUF) 22990

Az Alcatel 1B (2/32 GB) egy nagyon sok kompromisszumot igénylő eszköz, cserébe igen kedvező áron szerezhető be. Úgy tűnik, a 2/16 GB-os verzió a legolcsóbb megoldás (23 ezer forint) a hazai kínálatban, ami még okostelefonnak nevezhető. A belső tárhely pedig bővíthető, úgyhogy nem dráma, noha alkalmazásokat nem tudunk rá telepíteni. A viszonylag friss Snapdragon 215 nem sikerült valami túl jól, de az Alcatel kezd nagyon belejönni a belépő szintű készülékek optimalizálásába, így az Android 10 Go rendszerű 1B sem szörnyű, csak erősen korlátozottak a lehetőségek. Egyszerre csak néhány alkalmazást bír kezelni, de a működés, noha tényleg lassúcska, stabil, kiszámítható és megbízható. Abban az esetben, ha egyszerűen tényleg nincs magasabb keret erre a célra vagy hirtelen egy nem költséges áthidaló megoldásra van szükség, az Alcatel 1B-nek van létjogosultsága. A multimédiás képességek roppant szerények, de nem lenne fair komolyabb elvárásokat támasztani, dokumentálni pedig pont lehet a kamerával, a fülhallgatóra (mármint egy rendesre) jutó hangminőség pedig még egész kellemes is. Viszont a Facebook Lite működik, a Messenger Lite működik, a Gmail működik (csak azt nem értem pontosan, miért nem a Go verzió került alapértelmezetten telepítésre, de igazából mindegy), a Google Drive működik, tehetünk bele két SIM kártyát, a kijelző teljesen korrekt, konkrétan szépnek is mondanám ebben a kategóriában, az üzemidő végül is kielégítő, az akkumulátor pedig cserélhető.

Alcatel 1B

AliceWake

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés