Elindult a Google I/O, bemutatkozott az Android 12

Három fő irányvonalon megy tovább az operációs rendszer, a Google pedig rengeteg további tervet fogalmazott meg a következő évekre.

Néhány előzetes kapcsán lehetett eddig hallani az Android 12-ről, ám a mai Google I/O keretein belül elindult az első béta verzió, és hivatalosan is leleplezték, nagyjából milyen újdonságokra számíthatnak a felhasználók szeptembertől. Maga a rendezvény egy három napos, elsősorban fejlesztőknek és valamelyest befektetőknek szóló sorozat, amit minden évben megrendez a keresőóriás, és ahol a konkrét szoftvereken kívül a cég vízióit és jövőképét is bemutatják.

Ezúttal sem csak az Androidról volt szó: Sundar Pichai, a Google vezérigazgatója, egyben az esemény házigazdája részben a vírushelyzet, részben pedig általános trendek kapcsán hivatkozott arra, mennyire fontos manapság, hogy a keresők találatai relevánsak lehetnek, hiszen a COVID-19 kapcsán ők a legtöbbet az információk eljuttatásával tudják megtenni, és ezt természetesen folytatják, például a a nemzetközi vakcinapontok folyamatos frissítése is prioritást élvez, de a távoktatással és távmunkával is egyre többet foglalkoznak, minden szempontból. Az AI egyre több helyen kap hangsúlyt, természetesen nincs ez máshogy a Google-kereső szempontjából sem, a weboldalakat egyre több szempontból elemezve állítják ki a találati sorrendet.


[+]

A prezentáció első része a szolgáltatásokról szólt: fejlődik a Google Meet, átláthatóbb feladatlista válik elérhetővé, elválasztott projektekkel, megjelölhető érintettekkel, de a 150 millió felhasználót egyesítő Google Classroom reszelgetése sem áll meg. Fejlődik a Google Photos, egyre pontosabb az automatikus felismerés és megjelölés, a Google Lens egyre több matematikai feladatot megold.


[+]

A Google Segéd egyre interaktívabban, párbeszédkészen próbál kommunikálni – amennyiben ez bárkinek is szempont lehet – ráadásul a Lens rendszerrel együttműködve felismer akár egy terméket vagy tárgyat, és kérdezhetünk majd olyasmit is az asszisztenstől, hogy alkalmas lehet-e ez a cipő mára, aki a környékünkön várható időjárásnak megfelelően válaszol majd.


[+]

Térjünk át az Android 12-re: az új rendszer a Google szerint a legtestreszabhatóbb OS-ük lesz, a fejlesztések pedig három fő témakörben csoportosulnak: új kezelőfelület, biztonsági és adatvédelmi fejlesztések, illetve az eszközök szorosabb együttműködése. A design-nyelv Material You névre hallgat, aminek segítségével szinte bármit testreszabhatunk a rendszerben, és itt nem csak három widgetről meg néhány élő háttérről beszélünk, hanem nagyon alaposan, a legapróbb részletekig menően beállíthatjuk, mit hogyan szeretnénk látni a megjelenítőnkön.


[+]

Érkezik egy automatikus témaválasztó is, ami adott esetben bármilyen háttérképhez hozzá tudja állítani a teljes rendszer színvilágát és megjelenését, úgy, hogy az egyszerűen csak jól nézzen ki. Színesebbé válik az értesítési felület, a zárképernyő, a hangerőállító, a gyorskapcsolók tálcája, meg persze a widgetek is, és továbbra is mindennek lesz animációja, függetlenül attól, hogy a háttérben egyébként komoly optimalizálások történtek: állítólag 22%-kal csökken a rendszer alapszolgáltatásainak CPU-igénye, az erősebb processzormagok használatát pedig 15%-kal csökkenti az alaprendszer.


[+]

Informatívabbá válnak a gyorskapcsolók, egyúttal kevesebb is lesz belőlük, ilyen téren valamelyest az iOS-irányt lehet felfedezni az Androidban, az ökoszisztémában való gondolkodást pedig a Google Pay és az okosotthonos rendszerek mélyebb integrációja erősíti meg, nem is beszélve a Google Segédről, ami már alapértelmezetten a bekapcsológomb hosszú nyomására aktiválódni fog, már az alaprendszer szintjén is.


[+]

Adatvédelmi szempontból is bőven lesz újdonság: egy új adatvédelmi irányítópulttal (Privacy Dashboard) bővül az Android, ahol konkrétan vissza is nézhetjük, milyen alkalmazások, mikor, milyen adatainkhoz férnek hozzá, az engedélyek megvonása pedig még egyszerűbb lesz.


[+]

Az állapotsor jobb felső sarkába új indikátor jön, ami jelzi, az alkalmazások mikor férnek hozzá például a mikrofonunkhoz vagy a kameránkhoz. A felhasználó a GPS-jel kapcsán beállíthatja majd, hogy egyes szoftverek a pontos tartózkodási helyünk helyett kizárólag nagyságrendileg, akár csak település szintjén lássák, hogy hol vagyunk.


[+]

A gyári galéria is fejlődik, lesz egy biztonságos, mások számára nem hozzáférhető mappa is a kellemetlen helyzetek elkerülésére: persze az említett példában a kellemetlen helyzet az volt, hogy az illető hölgy a gyermeke elől rejtett el egy háziállatot ábrázoló képet, amit későbbi ajándéknak szántak. A biztonságot az Android Private Compute Core is erősíti, ez egy új biztonsági réteg a rendszerben, amit a fejlesztők később szabadon használhatnak, és aminek végeredményeképp az audio- és egyéb tartalmaink a különféle szerverektől távol, elsősorban helyi szinten kerülnek feldolgozásra.

Számos egyéb apróság is alapvetőként kerül a rendszerbe, ilyen például a gördülő képernyőkép, a beszélgetési widgetek a leggyakrabban használt partnerekkel a főképernyőre, és számtalan egyéb, fel nem sorolt vagy még be nem jelentett funkció. Van miért várni a következő Android főverzióra!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés