1More ComfoBuds Mini - kis koma, nagy basszus

Apró taggal bővült a 1More kínálata. A ComfoBuds Mini kényelmes fülhallgató, méretétől nem várt erősségű basszussal.

Bevezető, kialakítás, üzemidő

Nem minden esetben jó, ha valami kicsi, de a fülhallgatóknál pont jól jöhet, két ugyanolyan fülű ember ugyanis nincsen, így fülhallgatót választani sem feltétlenül egyszerű művelet, ha valaki nincs legalább megközelítőleg tisztában azzal, hogy milyen kialakítású és méretű füles lesz számára kényelmes. A 1More a ComfoBuds Minivel azoknak kínál megoldást, akiknek kicsi fülkagylója és vékony hallójárata van, de azok is használhatják, akiket normál vagy nagy méretű füllel áldottak meg a gének. Utóbbiak azért készüljenek fel rá, hogy Shrek gyertyakészítő műveletéhez hasonló mozdulatsort kell majd minden esetben elvégezniük, amikor kivennék a fülhallgatót. Tapasztalatból írom, átlagos méretű fülek gazdájaként.

Kavicsszerű hatást kelt az apró tok.
Kavicsszerű hatást kelt az apró tok. [+]

Korábban járt már nálunk a ComfoBuds Pro és a PistonBuds Pro is a gyártótól, utóbbit én teszteltem, így nagyjából tudtam, hogy mire számíthatok, nem is ért csalódás vagy meglepetés. A fehér doboz fedele balra kihajtható, alatta vékony átlátszó plexi mögül néz ránk az 56,5 x 50 x 24,5 milliméteres töltő bölcső, benne a fülhallgatókkal. A töltő formája a Pixel Buds és a Redmi Buds 3 Pro formáját idézi, azoknál kisebb. Középen konszolidált 1More felirat egységesen szürkén a fehér és fekete fülhallgatón is, fölötte az aktuális töltöttséget és a töltést jelző sárga LED, jobb oldalon egy csatlakozásra kényszerítő gomb, alul pedig az USB-C csatlakozó. Opció a vezetékmentes töltés is, erről később. A tok csúszós, így a 34,9 grammjával könnyedén megszökik kezünkből, ha nem figyelünk. Felülete matt, a fehér színű változat nálam egy hete van mindennapi használatban a cikk megírásakor, táskában és zsebben utazott legtöbbet, de foltokat és karcokat nem szedett magára. Mindenesetre nem garantálom, hogy a farmer kékje hosszú távon nem fogja elszínezni a bölcsőt.

A tokban stabilan ülnek a fülhallgatók.
A tokban stabilan ülnek a fülhallgatók. [+]

A fülhallgatókat rejtő fedél mágnesesen zár, erősen a helyén tart. Alatta a két füles, ami egyenként 17 x 15 x 13 milliméteres, tényleg apró. Fülből kifelé néző érintőfelületükön egy 1More logó, egy fehér színnel fel-felvillanó LED található, plusz egy S méretű gumiharang előre bekészítve a használatra. Az in-ear kialakítású 3,7 grammot nyomó fülhallgatókat mágnes tartja a tokban, ez erősen és biztosan helyére rántja a jobb és bal fülest is. Egyértelműen jön, hogy melyik füles melyik oldalra kerül, de egy L és R betű is segít a döntésben. Ha nem lenne kényelmes az S méret, a dobozban a töltő bölcső alatt találunk XS, M, és L méretű gumiharangot is, nekem az L vált be, ezzel ült meg kényelmesen a fülemben a Mini. A fehér változat esetén arra készüljünk fel, hogy az olcsó szilikon harangok egy hét használat után már láthatóan kezdenek elszíneződni, hiába tartja tisztán fülét és fülhallgatóját is az ember.

A fehér gumiharangok rövid idő alatt elkezdenek elszíneződni.
A fehér gumiharangok rövid idő alatt elkezdenek elszíneződni. [+]

A Goboo által küldött dobozban van még egy USB-A - USB-C töltőkábel, ezzel másfél óra kell, hogy 0%-ról 100%-ra töltsük a 440 milliamperórás akkumulátort a tokban. Van vezeték nélküli töltés is, Qi szabvány szerint vesz fel áramot a bölcső maximum 3,5 wattal. Arra készüljünk fel, hogy az apró tekercs miatt nem elég bárhová a töltőre dobni a tokot, a LED felvillanása segít, ha megtaláltuk a megfelelő pontot. A fülhallgatók 0-ról 100%-on 70 perc alatt vannak, ám ha nincs ennyi időnk elég nekik 10 perc a tokban másfél óra ANC nélküli zenelejátszásra. Tapasztalataim szerint egy órányi zenehallgatás erős ANC beállítással, 50%-os hangerőn AAC kodekkel tizenhét-húsz százalékot vesz le a fülhallgatók 100%-ra töltött 34 milliamperórás akkujából, amivel a gyártó által ígért 5 órás üzemidőt hozza az eszköz újkorában. A maximumra töltött tokban plusz 15 órányi lejátszásra elég energia van. Ha az ANC-t kikapcsoljuk, akkor egyhuzamban 6 óra lejátszást tudnak a fülesek és plusz 18 órányi dzsúszt rejt a tok.

A doboz tartalma.
A doboz tartalma. (forrás: 1More)

Futottam, sétáltam, fetrengtem relaxáltam, ültem, álltam a teszt ideje alatt, s miután kicseréltem az L-es gumiharangra a gyárit, a ComfoBuds Mini kényelmesen és stabilan ült a fülemben. A fej síkjából nem áll ki az eszköz, így akár párnán fekve is használható. Az egyetlen problémám a kialakításával, hogy túl mélyen ült a fülkagylómban, így a berakáshoz és a kivételhez kicsit csavarni kellett rajta, plusz nincs igazán megfogható felület a kivételéhez, amivel ez nem a legszebb művelet, ráadásul nem is lehet olyan gyorsan kikapni, mint mondjuk egy száras kialakítású társát. De, hogy valami pozitívval zárjam az oldalt: IPX5 védettséget élveznek a fülesek, így edzés során nem kellett aggódni, hogy a verejték kárt fog tenni bennük.

A bölcső alján USB-C, de van QI vezetékmentes töltés is.
A bölcső alján USB-C, de van QI vezetékmentes töltés is. (forrás: 1More)

Kapcsolat, parancsbevitel

Bluetooth 5.2-n kommunikál a Mini, ami lehetővé tenné a multipont támogatást, ezt mégsem tudja a füles. Ráadásul tapasztalataim szerint egy eszköznél többet nem is tud megjegyezni, minden egyes esetben le kellett választanom a telefonomról, ha mással akartam használni, majd vice versa, és minden alkalommal végig kellett mennem a párosítási folyamaton újra, majd újra, majd újra. Közben pedig a fülhallgató következetesen elfelejtette az ANC-re és a hangzásra vonatkozó beállításaimat. Google vagy Windows gyors párosítás nincsen, kézzel kell mindent csinálni. A kapcsolat - ha létrejött - legalább stabil (RSSI: -33 dBm), hangkiesést vagy csúszást nem tapasztaltam, a tömegközlekedés során sem zavar be a digitális zaj, otthon pedig a jelforrástól számított 8-9 méteres távolság simán megvan stabil lejátszással.

Hirdetés

Az alkalmazás kezelőfelülete az új iPhone SE-n.Az alkalmazás kezelőfelülete az új iPhone SE-n.Az alkalmazás kezelőfelülete az új iPhone SE-n. Az alkalmazás kezelőfelülete az új iPhone SE-n. (forrás: Mobilaréna) [+]

Ha megvan a kapcsolat, a fülhallgatót az érintőfelülettel irányíthatjuk. Mivel apró eszközről van szó, így csak a koppintásra reagál, ujjunk húzására nem. Akárcsak a Sony a LinkBuds esetén, a 1More is kikapcsolta, az egy érintésre való reakciót a véletlen parancsbevitel elkerülésére, dupla és tripla kopp, vagy nyomva tartás van, ezek közül előbbi kettő az alkalmazásban konfigurálható. A nyomva tartás fixen a zajszűrést fogja ki- vagy bekapcsolni, illetve hangátengedő módra váltani. Két parancs állítható be a koppintásokra - lejátszás/szünet, hangerő fel/le, egy dalt előre/hátra léptet, hangasszisztenst aktivál -, ezek közül kettő lehet egyszerre aktív, egy a dupla, egy a tripla érintésre. Fülhallgatónként külön nem variálható, hogy a jobb vagy a bal mit csináljon. Hívás érkezése esetén kizárólag egy parancs adható: dupla érintéssel fogadja azt a fülhallgató. Az érintőfelület jó érzékenységgel bír, fals parancsokat nem tapasztaltam. A fülhallgatók érzékelik, ha az ember fülében vannak, kivételkor maguktól, de 1-2 másodperces késéssel szüneteltetik a zenét, visszarakás után pedig folytatják a lejátszást. Ha valakinek nem tetszene, ez kikapcsolható.

A SoundID indítóképernyője. Az algoritmust a SonarWorks hangmérnökeivel közösen fejlesztették.A SoundID indítóképernyője. Az algoritmust a SonarWorks hangmérnökeivel közösen fejlesztették.A SoundID indítóképernyője. Az algoritmust a SonarWorks hangmérnökeivel közösen fejlesztették. A SoundID indítóképernyője. Az algoritmust a SonarWorks hangmérnökeivel közösen fejlesztették. A harmadik képen választhatunk az előre betáplált hangminták közül. (forrás: Mobilaréna) [+]

A fenti beállításokat a 1More Music alkalmazáson keresztül szabhatjuk ízlésünkhöz, a program Androidon és iOS-en is fut, a magyar nyelvet továbbra sem ismeri, és lényegében ugyanazt kínálja, mint a Piston Buds Pro esetén, egy kivétellel. Ez a hangszínszabályzó, a ComfoBuds Mini hangjait ugyanis nem előre beállított opciókkal próbálhatjuk meg fülünkhöz igazítani és nem is manuális EQ-val, hanem a SonarWorks SoundID algoritmusával, ami többször kifagyott, mikor használtam. Ha működik, akkor a következőként: a megadott hangminták közül kiválasztjuk azt, amelyik legjobban illik az általunk kedvelt zenei stílushoz. Ezt a program elkezdi folyamatos ismétléssel lejátszani, miközben tíz lépésen kell végigmennünk. Lépésenként két opció közül kell választanunk, attól függően, melyik adta a fülünknek kellemesebb hangzást (vagy ha nem éreztünk különbséget, akkor átugorhatjuk a lépést). Amikor ez véget ér, a fülhallgató az alapbeállításai helyett a SoundID által kalibrált módon fog megszólalni.

A Sound ID működés közben. Miután végeztünk a teszttel, bármikor kikapcsolhatjuk, vagy újrakalibrálhatjuk.A Sound ID működés közben. Miután végeztünk a teszttel, bármikor kikapcsolhatjuk, vagy újrakalibrálhatjuk.A Sound ID működés közben. Miután végeztünk a teszttel, bármikor kikapcsolhatjuk, vagy újrakalibrálhatjuk. A Sound ID működés közben. Miután végeztünk a teszttel, bármikor kikapcsolhatjuk, vagy újrakalibrálhatjuk. (forrás: Mobilaréna) [+]

Hangzás, ANC, verdikt

SoundID ide vagy oda, a ComfoBuds Mini rengeteg mélyet kínál, de azt nem egyenlő elosztással, főleg a basszus dominál, ami rendszerint el is viszi a rivaldafényt. A SoundID-vel sikerült némileg visszafognom ugyan, de a közép- és magas tartomány nem lett tőle részletesebb, általánosságban hiányzik a ComfoBuds Miniből a tisztaság, különösen a magasabb hangokból. Példákkal élve: a modern rádiópop vagy a mélyekre építő elektronika jól áll a 7 milliméteres grafén dinamikus meghajtót használó fülhallgatónak, de egy zongorára írt feldolgozás, a vokálra kihegyezett dalok, vagy a klasszikus zene nem, a magas és középtartományú hangok lapossága, azok energiája és részletessége hiányának okán. ANC bekapcsolása tovább segíti a mélyek dominanciáját, erre a szélzaj-szűrő WNR mód rátesz egy extra lapáttal, a fülhallgatóhoz képest a legkiegyensúlyozottabb hangzást a zajszűrés kikapcsolása adta. A beszélgetős műsorok, podcastek hallgathatóan, de szerintem a kelleténél fakóbban szólnak.

A 1More ComfoBuds Mini a fülemben.
A 1More ComfoBuds Mini a fülemben. [+]

AAC és SBC kodektámogatás van, alapértelmezett az AAC. A sztereó elválasztás jó, a térérzetet közepesre értékelném, a mélyek betöltik a rendelkezésre álló teret, minden mást elnyomnak. Amennyiben viszont csak egyik fülhallgatót szeretnénk használni, a szeparáció megbolondul, és nem küldi rá mindkét sávot az aktuálisan használt fülhallgatóra. Tökéletes példa erre Bowie Space Oddity-je: a bal fülhallgatón szóltak a dobok, de a gitár és a második sáv a vokálból nem, ha kicseréltem a jobbra, akkor pedig a dobok hiányoztak, ám minden más, eredetileg oda szánt hang megvolt.

Hasonlóan felemásak az érzéseim a hívás közbeni hangminőséggel. Én a vonal túlsó felén beszélőt digitális függönyön át hallom, ráadásul random időközönként csak a jobb fülhallgatóból (!), de az én hangomat meglepően tisztán, bár kicsit halkan adja vissza a négy mikrofon. A cég szerint AI segít megszűrni a beszélő hangját és felerősíteni azt, és van egész jó szélzaj-szűrés is, de összességében van még hova fejlődnie az algoritmusnak. Tegyük hozzá, hogy egy ilyen méretű fülhallgatótól jogosan nem várhatunk olyan beszédhangminőséget, mint egy száras TWS-től, így ha valaki sokat telefonálna vagy videókonferenciázna a Minivel, akkor inkább más eszközt válasszon.

A zajszűrés három fokozatban állítható: erős, közepes, szélzaj csökkentése (WNR). Az erős állítólag 40 decibelig megfogja a külvilág hangjait, ez mérsékelt hatékonysággal működik. A monoton zajokat, mint a villamos vagy a metró zúgása megállítja, de az olyan többfrekvenciás hangok, mint a beszélgetők vagy az utca zaja már áthallatszódik 50%-os hangerőn. Az ANC erősre állítva meglehetősen erős sziszegéssel dolgozik, ami egyeseket zavarhat, amikor csendesebb, például irodai környezetben vannak, a közepes beállítás már nem. A WNR használata szeles időben kültéren javallott, közepes sziszegéssel, de a szél hangjait kellő erősséggel állítja meg. A transzparens mód kellő mennyiségű hangot enged be, de arra fel kell készülnünk, hogy a telefonhívásokhoz hasonlóan itt is tompító digitális függöny mögül fogjuk hallani a beszélőt.


[+]

Gyorsan összegezve: nem tökéletes a 1More ComfoBuds Mini, de nem is rossz termék. Olcsóbban jobb hangzást kapunk a PistonBuds Próban, vagy androidos telefonnal használva több tudást a Redmi Buds 3 Próban. Ezek viszont egyből ki lettek lőve az esélyesek listájáról ha valakinek kicsi füle van. Nekik megérheti kifizetni a ComfoBuds Miniért a 100 eurós árat, hisz korrekt mérettel és súlyelosztással egy kényelmes, sok kritériumnak eleget tevő fülest kapnak. Csak bírják a basszust.

viragdani01

A terméket a Goboo küldte el nekünk, erre a linkre kattintva megvásárolható, március 31-ig bevezető kedvezménnyel és ajándékkal.

  • Kapcsolódó cégek:
  • 1More

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés