Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • euchi

    aktív tag

    válasz Dalai Láma #6586 üzenetére

    „A boldogabb élettel egyébként nem is lőttél annyira mellé.”
    Ezt hogy érted? A hívők boldogabbak, mint a hitetlenek?
    „Az igazi mély hit a gondolkodásmódot is megváltoztatja, kiegyensúlyozottságot, derűt ad.”
    A gondolkodásmódról csak annyit, hogy tudnék mondani itt a fórumon olyat, akinél ezt nem nevezném feltétlenül pozitívumnak, de kétségkívül igaz, amit mondasz.
    Ami a kiegyensúlyozottságot és a derűt illeti, szerinted minden ateista kiegyensúlyozatlan és depressziós? Én inkább úgy fogalmaznék: kiegyensúlyozottságot és derűt ad annak, akinek kell.
    Fölidéznék egy nem túl érzékletes, nem túl közkedvelt hasonlatot, ami nekem sem tetszik annyira, de van benne igazság és épp ide illik:
    a vallás lelki mankó.
    A legtöbb hívő kikéri magának ezt a hasonlatot, mert lenézést feltételeznek mögötte. De úgy gondolom, hogy ekkor a hívők nézik le azokat az embereket, akik mankóval járnak. A mankó nekik a járást segíti, támaszt nyújt. A vallás a hívőknek az életet segíti, szintén támaszt nyújt. Egy mankó nélkül járni tudó ember, semmivel sem ér többet, mint egy mankóval járó. Az utóbbi nyilván nem lesz egy futóbajnok, de egy értelmes ember csak annyi különbséget láthat, közte és a járni tudó között, hogy máshogy mennek az utcán.
    Ahol a hasonlat hibázik az pont a másik irány, hogy mit gondol a hívő az ateistáról. Szerinted egy hitetlen (járni tudó) embernek is Isten (mankó) kell az élethez (a járáshoz)? Ez egy elég bizarr gondolat. Tudom, hogy a hasonlatot kifogásolni fogod, és ezt megértem, de engem elsősorban a válaszod érdekelne a feltett kérdéseimre.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák