Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz oxox #4496 üzenetére

    Szemet szemért elv: Ki tudja, hogy mit gondolnék akkor, ha az általad leírtak történnének. Talán én a két kezemmel akarnám megfojtani az illetőt. Ettől még nem lenne elfogadható, vagy jó ez a cselekedetem. Sokan ölnek indulatból. Akkor ott úgy vélik, hogy ezt kell tenniük, majd megbánják, egy életre szólóan. Szerintem az emberölés kérdése nem csak bizonyos vallási körökön belül tekinthető elítélendőnek.

    Ha valaki ilyet tesz, mint amit leírtál, az az ember nagy valószínűséggel súlyos pszichológiai rendellenességekkel rendelkezik. Vagy ha nem -amit kétlek (és ez nem egyenlő a beszámíthatóság kérdésével) - akkor élete végig tartó elzárás ami ilyenkor szóba jöhet.

    Vagy ott az olaszliszkai eset. Kicsit változtassunk rajta. Tegyük fel, hogy a tanár elgázolja, és ezzel megöli a kislányt. Ez esetben teljesen jogos lenne a lincselés.
    Én azt mondom, az ember nem egyenlő azzal az egyetlen bűnös cselekedetével. Az a tanár apa, tanár és férj is volt. Ha megölte volna a kislányt, akkor sem érdemelt volna halált. Ez másokra is vonatkozik.

    És annak az embernek is vannak hozzátartozói, aki a bűnt elkövette. Őt is szeretik. Igen, durva, és megvalósítani még keményebb. De pont erről szól a kereszténység. Az emberek megölték az Isten fiát, ráadásul jól meg is kínozták, és mégis szeret minket, sőt mindenkit.

    És hozzá tenném, hogy remélem, az általad leírtak esetén sem gondolnám, hogy meg kell ölni az elkövetőt. Épp emberi mivoltunk ad rá lehetőséget, hogy ezt az érzést -ami teljesen normálisan jelenik meg ilyen esetekben- kezelni tudjuk. És ez működik is, mert aránylag ritkák a 'szemet szemért' elv alkalmazói. És igen, belső küzdelmek kellenek, hatalmas belső feszültségek lépnek fel, de az emberölés BŰN.

    És valószínűleg, miután megölnéd Mukit, nem lenne jobb semmi. Újra, és újra meg akarnád ölni. És akárhányszor ölnéd is meg, nem lenne jobb. A hiány megmaradna, a fájdalom megmaradna, amit egyedül te önmagadban vagy képes orvosolni. A szemet szemért elv pontosan itt téved. Kihelyezi annak a problémának a megoldását, ami belül van. Bent az ember fejében. Ahol csak ő maga tud rendet tenni. Évek, évtizedek alatt.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

Új hozzászólás Aktív témák