Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz ReJim #4322 üzenetére

    Érdekes amit írtál. Csalódni lehet mindenben, és tényleg nagyobb pofon, ha pont az egyházi vezetők a képmutatók. De az egyház nem csak a papságból áll, hanem jóval inkább a hívő/vallásos emberekből. Tehát itt talán különbséget kellene tenni az egyház általános fogalma, és a Katolikus egyház, mint világi szervezet között. Mert van különbség.

    És mivel emberek működtetik, nyilván nem lehet tökéletes. Sok pap is alkalmatlan a hivatását betölteni.

    Lelkigyakorlatból meg van ilyen is, meg olyan is. Voltak jó és rossz élményeid is. Távol is tarthatod magad az egésztől, nem jársz templomba, vallásos közösségbe, megteheted. Talán így a rossz élményeket is elkerülöd. Meg a jókat is.

    Ha eljutottál Jézus Krisztusig, akkor nem fog nehezedre esni a misére járás, nem fog zavarni egy rossz prédikáció, és nem fogsz kiábrándulni, ha kétszínű papokat és híveket látsz. Most te is tartasz valahol az úton, és minden ember is tart valahol. Egy vallásos közösség olyan, mint ha az iskolában 1-8. osztályig vegyítenénk a tanulókat. Mindenki más tudásszinttel rendelkezik, más hitfázisban van, és ez alól a pap sem kivétel.

    Jézus Jézus marad, a közösségben megélt hit pedig jó és fontos, ugyanúgy, mint az egyénileg megélt hit. De ez belülről kell, hogy fakadjon.

    Az egyházi szervezetet nem kell szeretned, annak nem is vagy tagja (ha nem vagy pap). Most elég végletesnek tűnik a véleményed, de hát biztos sok negatív élmény ért téged. Így nem is lenne értelme annak, hogy győzködjelek bármiről is.

    Mindenkinek van egy istenképe. Ezek az idő folyamán változhatnak is. Vannak olyan istenképek, amiktől célszerűbb megszabadulni, mert hamisak. Vannak olyanok, amikről egyértelműen felismerhető, hogy hamis istenképek. Ezek bármennyire is "jók", nem érdemes ragaszkodni hozzájuk.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

Új hozzászólás Aktív témák