Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz SystemRoot #4137 üzenetére

    Úgy látom, nem érted. Lehet tiltani dolgokat, betiltani, hatóságilag rákényszeríteni emberekre valamit. Hát ez felemás eredményt szülhet, például azt, hogy illegálisan fogják csinálni, még többen életüket veszítve ezáltal.

    Az ember belső értékrendjének kell megváltoznia. Én nem azért nem ölök embert, mert utána börtönbe kerülök, hanem belülről érzem, hogy embert ölni nem helyes, és rossz. Bűn. De a bűn nem attól lesz bűnné, hogy büntetést von maga után. Egy éretlen társadalomban szükség van mindent szabályozni. Minél felelősebben és érettebben gondolkoznak a polgárai, annál kevesebb dolgot kell szabályozni, mert ők maguktól is rájönnek, hogy mi a helyes teendő.

    Például az utcán köpködés. Elítélendő cselekedet, és gusztustalan. De egy érett társadalomban kultúrált emberek akkor sem köpködnek, ha nem jár érte büntetés. Remélem így már világossá vált számodra, és megérted, hogy valaminek az ellenzése, és a tiltásának sürgetése nem következnek automatikusan egymásból.

    Lássuk be, szerinted nem vezet. A helyes értékrend megteremtése sokkal hatékonyabb eszköz, mint bármilyen tiltás. Csak ugorjunk át az USÁba a szesztilalom idejére. Törvény volt rá, mégis mindenki megszegte.

    Lehet, hogy neked úgy tűnik, pusztán kielemzéssel elvethető, de ez csak a te véleményed, és életfelfogásod következménye.


    "Végül pedig abban nevezi meg a megoldást hogy az embereknek mentalitásán kéne megváltozni, ami pedig a kérdéskör szempontjából irreleváns"

    Ez történetesen nem igaz. Ha kevesebb ember gondolja elfogadottnak az abortuszt, akkor kevesebb abortusz lesz, több ember fog megszületni. Ilyen egyszerű. És itt ez a lényeg. És épp, hogy ne ma törvény általi meghatározásról van szó. Általában a törvény az emberek többségének -vagy hatalmon levőknek, a hangosabbaknak - az akaratát foglalja keretbe. A törvény is a mentalitástól, erkölcstől, belső értékrendtől függ, és nem fordítva.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

Új hozzászólás Aktív témák