Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • lao ce

    aktív tag

    válasz Noddy #15806 üzenetére

    ez egy jo kerdes.

    miert tertek le az utrol? nem tudom felidezni hogy valaha is olvastam volna arrol hogy mi a konkret kivalto oka annak hogy ez tortent. nem egy lepes volt, hanem folyamat, kb ez kulcsszavakban: tultermeles, tulajdon, osztalyok megjelenese mint a hasonloan tekintelyes csaladok szovetsege, tarsadalmi kulonbsegek, bunozes, torvenyek, rendfenntarto erok, vegrehajto hatalom, haboruk. ez eleg jol le van irva kulonbozo helyeken, bar sokszor allegoriakkal.

    olvastam rola, hogyan tunt le az aranykor, mely csaszarok vezettek be bizonyos torvenyeket a (taoista ertelemben vett) ereny hanyatlasanak evtizedeiben. sokszor olvastam hogy az uralkodok tertek le az utrol a rossz vezetessel, neha olvastam olyat is ugyan ezekrol az uralkodokrol hogy ok csak kenytelenek voltak rendszabalyozni bizonyos folyamatokat amik megjelentek. gyakran visszatero motivum, hogy az emberek visszaeltek a tudomanyukkal mindenfele teruleten es a termeszetes folyamatok ellen cselekedtek. nem hokuszpokuszra gondolok, hanem olyan dolgokat kicsikarni dolgokbol amik nem arra valoak. eroltetni, igaba hajtani, tulzasokba esni, magamutogatni, stb.

    az en magyarazatom siman a civilizacios artalom, varosiasodas, tulnepesedes, az egymassal valo ertelmetlen versenges. akarhogyan is, de a taoizmus szerint az ember a hibas, nem lehet takarodzni valami ordogi armanykodassal vagy kulso hatasokkal.

    egyebkent erdekes hogy a gorogoknel is jelen van az aranykor, meg a mayaknal is. es persze a bibliaban ott az eden. artatlansag, (a nem kifejezetten a keresztenyi ertelemben vett) buntelenseg, egyszeruseg, boldogsag - mind errol beszelnek.

    [ Szerkesztve ]

    nicht kompot

Új hozzászólás Aktív témák