Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • pocokxx

    Közösségépítő

    válasz Huma #16899 üzenetére

    "A vallásos embereket kicsit olyannak tartom mint a katonákat (és rabokat) akik hozzá szoktak a parancsok teljesítéséhez és a szigorú szabályokhoz. Amikor leszerelnek döbbennek rá közülük sokan hogy elvesztették a saját identitásukat. Nem érzik magukat jól a való világban mert hozzá szoktak hogy mindent eldöntenek helyettük és elbizonytalanítja őket a nyakukba szakadt sok döntési lehetőség és a velük járó esetleges felelősség. A szigorú szabályok egyfajta biztonságérzetet adtak. És a parancsok teljesítése egy idő után kötelesség helyett szent küldetéssé válik a katonának.
    A katonaság kb olyan mint egy szigorú, de igazságos apa a katona számára.
    A vallásos embernek a vallása a katonaság. Egyszerű és szigorú szabályokat fektet le amiket könnyű követni. Nem kell törnie a fejét hogy mikor mit tegyen mivel van egy könyv ami megmondja. Egyfajta biztonságérzetet ad neki. Amikor pedig baj van akkor mindig tud kihez fordulni, kiben reménykedni. A vallás egyfajta mankó a "gyengébb" embereknek. Az olyanoknak akik bizonytalanok és nem képesek boldogulni, megküzdeni a való világgal segítség nélkül."

    Ez egy szomorú és téves felismerés. A hit egy szabad döntés. A hívő nem elveszti identitását, hanem megtalálja. A "való világban" él, és éppoly döntéshelyzetek elé van állítva, mint bármely másik ember. Nyilván minden döntését befolyásolja a világnézete, éppúgy, ahogy minden más emberét is...
    Arról, hogy milyen könnyű, a vértanúkat kellene megkérdezni.

    [ Szerkesztve ]

    "Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor

  • Huma

    addikt

    válasz pocokxx #16900 üzenetére

    "Jelentős szerepük volt a rabszolgaság eltörlésében, a női egyenjogúság kialakulásában, a nemzetek közötti békében."
    Én ezt nem így látom.
    A vallás szerintem több háborúra volt indok mint bármi más a földön.

    A kereszténység egyik nagy bűne, hátráltatta a tudományt. Ki tudja, hogy hol tartana ma az emberiség ha nem irtják tűzzel vassal a nagy elméket akik nem elégettek meg a középkori sötétséggel.

    Felsoroltál pár nagylelkű cselekedetet, de azt kell észrevenni, hogy rengeteg olyan, hasonlóan nagylelkű cselekedet történik nap mint nap melyet nem keresztény ember cselekedett meg. Hanem mondjuk muszlimok, zsidók, ateisták, buddhisták, stb.

    (#16901) pocokxx:
    " A hívő nem elveszti identitását, hanem megtalálja."
    Megtalálja a saját identitását ami "véletlenül" megegyezik több millió másik keresztényével. Én ezt semmiképp sem nevezném saját identitásnak. Inkább hasonulásnak egy nagyobb csoporthoz.

    "Arról, hogy milyen könnyű, a vértanúkat kellene megkérdezni."
    Ebből látszik, hogy nem érted a lényeget. A vértanúknak pont hogy könnyű volt. Csak ki kellett állniuk a hitükért.

    [ Szerkesztve ]

    Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.

  • Polllen

    nagyúr

    válasz Huma #16902 üzenetére

    Ez nem a kereszténység, hanem a keresztény egyház bűne. Érdemes nem összekeverni, mint ahogy ma sem ildomos egy kalap alá venni az öngyilkos terroristákat a muszlim vallás gyakorlóival.

    [ Szerkesztve ]

    "Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

  • Huma

    addikt

    válasz Polllen #16903 üzenetére

    No de a keresztény egyház közvetíti Isten akaratát a népnek. Akkor most hogy is van ez? Az egyház mégsem Istent szolgálja? Ha tényleg nem, akkor Isten vajon miért tűri szó nélkül, hogy a nevében bűnt kövessenek el? Olyan cselekedeteket melyeket ő ellenez?

    Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.

  • pocokxx

    Közösségépítő

    válasz Huma #16902 üzenetére

    Belemehetnék ebbe a vitába, de nem látom értelmét, még akkor sem, ha meg vagyok győződve arról, hogy az emberiség több jót köszönhet a kereszténységnek, mint rosszat, és, hogy összességében több életet mentett meg, mint amennyit elveszejtett. (A kifejezés lehető legtágabb értelmében).

    Azonban ez a hozzáállás helytelen, és elveszne az előző hozzászólásom lényege. Nem úgy működik ugyanis, hogy a mérleg egyik oldalára felteszem a jócselekedeteket, a másikra meg a rosszat, és amerre elbillen a mérleg az lesz Egyház... (Ugyanúgy, ahogy a vallásoknál sem pakoljuk mérlegre a jócselekedeteket, hogy eldöntsük melyik az igaz...) Azt, hogy mi a kereszténység nem ezek határozzák meg, hanem Jézus Krisztus.

    Az egyház és Krisztus viszonyával kapcsolatosan hasonló kép rajzolódhat ki elénk, mint Isten és a Szentírás kapcsolatánál már beszéltük: Isten szavának hiteles közvetítői, de az emberi gyarlóságokkal és tökéletlenségekkel terhelten.

    "Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor

  • D1Rect

    félisten

    válasz pocokxx #16896 üzenetére

    "A magyar "locsolkodás", pedig vízzel történik, s a keresztségre emlékeztet:"
    Igazság szerint a természeti szokások között is megtalálható az "első nagy tavaszi fürdés", ugye sokan egész télen nem fürödtek.

    Azt mindenki döntse el magában, hogy a fiúk kergetik a lányokat egy vödör vízzel, a tavasz ünnepén, valójában milyen üzenetet hordozhat.

  • kymco

    veterán

    válasz Huma #16902 üzenetére

    Én ezt nem így látom. Ezt hívják szubjektivitásnak...
    De objektíven nézve, a kereszténység és ezt bővítve a zsidó vallás nagyon sok korát megelőző újítást hozott. Abban az időben, mikor a bűnös büntetése az ókorban "törvényesen" korlátok nélküli volt. Rendszeresen az egész családot kiirtották ilyenkor, a zsidó törvények az ítélkezésnek felső határt szabtak, sőt menedékvárosokban büntetlenül élhettek a nem szándékos elkövetők, továbbá az elkövető családját sem engedte a törvény bántani... Ez nagyon nagy változás a korabeli viszonyokhoz képest.
    Jézus azzal, hogy pld beszélgetni kezdett egy samáriai asszonnyal, vagy hogy a tanítványai környezetében is engedte őket, vagy az, hogy nem közösítette ki a prostituáltakat olyan példát mutatott, amit a "civil" hosszú évszázadokig képtelen volt megemészteni.
    Jézusban nem létezik görög, zsidó, samáriai, pogány vagy körülmetélt... Ezt abban a korban tanították, mikor a római polgár felsőbbrendű lény volt, mikor a zsidók nem engedték a templomaikba a pogányokat... mikor Pát azért akarták meglincselni, mert úgy hallották, hogy görög emberekkel akar a templomba belépni...
    Pál Filemonhoz úgy küldi vissza a szökött rabszolgáját, mint testvért, egy olyan korban, mikor a szökött rabszolga sorsa nem volt kétséges, olvasva a nyúlfarknyi levelet, meg lehetünk győződve arról, hogy a rabszolgának haja szála sem görbült meg....
    Mindezt akkor, mikor rá 1600-1700 évre még rabszolgákat adtak-vettek a emberek. Hány évvel előzte meg a korát? Mikortól beszélhetünk a női egyenjogúságról? mikortól nincs rasszizmus az emberek között?
    Már csak azért, mert Jézus már majd kétezer éve példát mutatott, no meg az őskeresztények..

    Nem a vallás ad okot a háborúra, ez max indok. A háborúk oka az emberi hatalomvágy, és a pénz utáni sóvárgás. Jézus ehhez képest szamárcsikón vonult be virágvasárnapkor Jeruzsálembe. Ezzel azt akarta kifejezni, hogy nem hadvezér akar lenni, nem fegyverrel, hatalommal akar győzni...
    Ha megnézed, és érdekel a lényeg, nem csupán a bulvárszínvonal, akkor látod a mélyebb összefüggéseket. Egy uralkodó kihasználja a vallás tanait, hogy hatalmat szerezzen, megerősítse azt. Ma is ez zajlik. Ha egy országra a világ csendőre kimondja, hogy lábbal tiporja a demokráciát, akkor lerohanják... feltéve ha van olaja, aranya, ritka földfémje stb...
    Miért Szuezbe vonultak a nyugat katonái és miért nem Magyarországra 1956-ban?
    Tehát az érvrendszered analógiájára, a demokrácia a legutálatosabb, legszörnyűbb valami, mert a nevében a 20-21 században annyi szörnyűséget követtek el...
    Most akkor hogy is van?
    És abba kéne már hagyni a frázisok pufogtatását..

    www.refujvaros.hu

  • Huma

    addikt

    válasz kymco #16907 üzenetére

    Nem, a szubjektív jelentése ez: "latin eredetű, az egyén érzésvilágából kiinduló, elfogult ábrázolási mód"
    Én pedig objektív véleményt formálok eme topicban.

    Hát persze. Az ókorban mindenki vadember volt és a kereszténység nélkül még ma is egymást ennék az emberek. :U
    A valóság ezzel szemben az, hogy kereszténység sokkal több szenvedést és kárt okozott az emberiségnek mint amennyi jót tett.

    "Nem a vallás ad okot a háborúra, ez max indok."
    Most gyakorlatilag majdhogynem megismételted a szavaimat. :P
    De amúgy nem igaz mivel rengeteg eset volt mikor a vallás volt az ok.
    Az igazi veszélyt azonban a tudatlan, könnyen manipulálható vallásos tömegek jelentették akik bármit elhittek amit a vallási vezetőik mondtak nekik. Szerencsére ma már sokkal kevesebb a hívő ember és egyre csökken a számuk. A tudomány fejlődése és a kötelező oktatás szép lassan háttérbe szorítja a régi babonákat.
    Ma már civilizált országban nem lehet háborút indítani a vallás nevében mint anno. Azonban jól látható, hogy az elmaradottabb országokban még ma is könnyedén egymásra lehet uszítani a tanulatlan, fanatikus embereket.

    A demokrácia egyáltalán nem tökéletes. Több szempontból is rosszabb mint egy diktatúra.

    Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.

  • kymco

    veterán

    válasz Huma #16908 üzenetére

    Mivel szubjektum vagy, egészen addig nem tekintelek objektívnek, amíg frázisokat pufogtatsz...
    Amikor a kereszténységről akarsz véleményt alkotni, akkor célszerű Jézus tanításaihoz fordulni, és onnan meríteni. A keresztény jelző valódi fokmérője az, hogy mennyire van közel Jézushoz. Lehet címkézni kereszténynek az európai uralkodókat, mikor a közel-keleti kereskedelmi utakra rá akarták tenni a kezüket, de akkor rossz nyomon jársz. Az okokkal nem foglalkozol, csak az egész álarcát tekinted valóságnak. Nem különbözöl ebben egy kisgyermektől, aki igaznak éli meg a bábjátékot, te is igaznak akarod tudni, és az álarcra fröcsögöd, hogy valóság.
    Nem tudom, hogy milyen indulatok veszik el ily módon az objektivitásod, most a jelenlegi helyzetben nem is érdekel, de ezt Huma ne hazudd ezt objektivitásnak még magadnak sem.

    A kereszténység nem okozott kárt, ezt vallom. Azt viszont nem vitatom, hogy magukat kereszténynek hazudó emberek igen. Sőt azt is gondolom, hogy keresztény emberek is okoztak kárt... sőt én is okoztam kárt már a kereszténységnek... de nem Jézus közelében. Van, hogy olyat teszek, mondok én is, amit később megbánok... de tudom, hogy Jézus nélkül ez sokkal rosszabb lenne... de ez más történet.

    Isten nem véletlenül teremtett meg minket. Egyéni terve van velünk. Egyéni. Nagyon rossz példa, de most hirtelen nem jut eszembe jobb. Egy tervező is mikor megtervez egy kocsit, az alkatrészeknek adott helyet tervez. Ha a helyére kerül az alkatrész, akkor tölti be a feladatát. Ha nem, akkor abból csak baj származik.
    És az alkatrész még csak nem is individuum, amihez kötődik a tervező-megalkotó. Ez sokkal teljesebb Isten esetében, aki kötődik is hozzánk. Ennek a világnak akkor lenne igazán jó, ha az emberek az Isten által teremtett világban a helyükre kerülnének. Ez nem röghöz kötés, mert Istennek általában mindegy, hogy milyen munkát végzel és hol, de hogy Jézus közelében, vagy távol Istentől, az már nem mindegy.

    Lehet ragozni, és a keresztények bűnének betudni a középkor nyomorát, csak épp hazugság. De ezek a nyomorok eltörpülnek ama nyomor és sötétség mellett, amit a 20-21 század hitetlensége hozott és hoz számunkra. Csak említsem a II. Világháborút, a kínai kommunista vérengzéseket, a Sztálini önkény arroganciáját, a pénzéhes multik környezetszennyezését, az emberek fogyasztási kényszerének mesterséges fenntartását, fokozását egy véges erőforrásokkal rendelkező világban, vagy említem azt, hogy talán soha nem volt akkora különbség szegény és gazdag között, mint a globalizált, hitetlen világunkban...

    www.refujvaros.hu

  • Polllen

    nagyúr

    válasz kymco #16909 üzenetére

    Csak az utolsó bekezdéshez:

    Sajnos ugyanaz volt a középkorban mint most, csak az eszközök mások. Az emberek alapvetően nem változtak. Kár, hogy az egészen jól végigvitt gondolatsor végére beteszel egy ekkora badarságot.

    Ma szegény és gazdag között nagyobb a szakadék, mint egy jobbágy és földesúr között volt?
    Napóleon nem akarta leigázni egész Európát és Oroszországot? Cárok, királyok, császárok és mindenféle jöttment nem élt vissza hasonlóképpen a hatalmával? A keresztény egyház volt az egyik legnagyobb zsarnok az inkvizíció fenntartásával. Akkor egész Európában megöltek, ha nem azt gondoltad, amit akartak. Ma azért ez már a világ talán kisebbik felén történik meg...

    Szóval igen, kevesebb a hívő, de ettől a világ nem lett/nem ettől lett rosszabb.

    "Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

  • Huma

    addikt

    válasz kymco #16909 üzenetére

    "Mivel szubjektum vagy, egészen addig nem tekintelek objektívnek, amíg frázisokat pufogtatsz."
    Ha csak objektív emberekkel lennék hajlandó beszélni akkor kb az összes vallásos ember kiesne a lehetséges beszélgetési partnereim közül. :)
    Amúgy milyen frázisokat pufogtatok?

    Nem tagadom, hogy egybemosom a keresztény tanításokat a hívők és az egyház által elkövetett tettekkel. De hát végül is azt a rengeteg rémtettet mind-mind keresztények követték el. A vallás nem valami csodaszer ami mindenkit jóvá tesz. Aki alapvetően rossz ember, az vallásosan is rossz ember marad. Ellenben ti megpróbáljátok úgy beállítani mintha a vallás valami kapcsolatot biztosítana Istennel és jobbá tenné az embereket.
    A sok rémtettet olyan keresztények követték el akik nem voltak jó emberek, holott lehet hogy mélyen vallásosak voltak.
    Az az igazság, hogy Krisztus tanításait alapvetően jónak tartom. Viszont ezek a tanítások csak elvétve lelhetők fel a középkori kereszténységben. Amint lehetősége volt rá, rögtön elfajzott és a hatalom birtoklásának eszköze lett. Vagyonszerzésre és a köznép befolyásolására használták. Nem egyszer előfordult, hogy az egyház nagyobb hatalom volt egyes országokban mint a főnemesek vagy maga a király.

    Az írásod második felénél egyetértek Polllen 16910-es hozzászólásával.
    A világ most sokkal élhetőbb és toleránsabb mint amilyen régebben volt. A középkorban sokkal gyakoribbak és elfogadottabbak voltak az erőszak különböző formái. Manapság már csak egy-egy háború folyamán találkozunk olyan dolgokkal amik a középkorban mindennaposak voltak.
    Környezetszennyezést, globalizációt, stb-t felesleges belekeverni a beszélgetésbe. Semmi köze a témához. De ha már szóba hoztad. Te azt hiszed, hogy régebben nem ugyanezt csinálták volna az emberek mint most, ha lehetőségük lett volna rá? Elmondom, hogy még rosszabbak lettek volna mint a mostani multik mivel régebben nem volt szakszervezet meg környezetvédelem.

    Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.

  • kymco

    veterán

    válasz Polllen #16910 üzenetére

    Lehet, hogy túlzás, amit az utolsó bekezdésben írtam. Magam is vallom, hogy az ember a technikai és filozófiai ismeretektől függetlenül képes a gonoszságra minden korban.
    A technikai feltételek azonban a 20-21 századra váltak olyan erőteljessé, hogy abszolút értelemben képesek a legnagyobb pusztítást elvégezni.

    Nem jártam utána az infónak, de a globális világunkban példátlan mértékű töke koncentrációról beszélnek sokan, ahol a különbség arányában jóval nagyobb a gazdag és a szegény között, mint a maharadzsák kincse és a kirekesztettek "javai" között.

    Nem szeretném idealizálni a középkort sem démonizálni az újkort, de számomra nagyon fontos tudatosítani, hogy a hitetlenség, ami olyan nagyra tartja magát, amely lenézi a hívő embereket, a képességeit kiaknázva több kárt tudott és tud okozni, mint a középkor összes sötétsége.
    Anno, miután a Sztálin a görögkeleti papok meglincselt tetemeit kiszögelte a templomajtóra, hogy a híveket elriassza, kiíratta nagy táblákra a szántóföldekre Isten nélkül és imádság nélkül, de műtrágyával.... Miután elverte a vetést a jég nagyon ironikussá/ikonikussá lett a kihelyezett tábla.

    Nem gondolom, hogy a pápák, magukat kereszténynek tartó uralkodók vérengzései nem mutatták nyomorultabb arcát az embernek, mint a hitleri holokauszt, de az igaz hitről sem szóltak.
    Az igaz hitről ebben a kontextusban a szamárháton városba érkező Jézus képe szól.... Ez pedig feltétlen különb minden más példánál.

    www.refujvaros.hu

  • D1Rect

    félisten

    válasz Polllen #16910 üzenetére

    "Sajnos ugyanaz volt a középkorban mint most, csak az eszközök mások. Az emberek alapvetően nem változtak."
    Azért jelentősen javult az emberek "átlaga". Az általános jólét is sokat nőtt csak az elmúlt 50 évben itt nálunk.

  • pocokxx

    Közösségépítő

    válasz Huma #16911 üzenetére

    Nem tudom érdemes-e egyáltalán leírnom, de mégis megteszem.
    Ahogy egyre több gazdag került az egyházba, és egyre több adomány birtokosa lett, tény, hogy valódi hatalmi tényezővé vált. És, ahogy a nyomorultakon segített, még nagyobb tekintélyre tett szert, és komoly befolyással rendelkezett az élet minden területén.
    DE a középkort nem lehet ilyen egysíkúan megítélni. Az ember ugyanis nem tudott az egyháztól/ Istentől függetlenül, cselekedni, egyáltalán létezni. Igazad van abban, hogy az "Isten nevében" háborúztak, de nem szabad elfelejteni, hogy semmit sem tettek "nem-Isten-nevében". A középkori vallásosságban nem volt megkérdőjelezhető, az, hogy létezik-e Isten, vagy, hogy jelen van-e a hétköznapokban. Elfogadott tény volt, hogy mindenkinek megvan a születése által kijelölt helye. Nem véletlen, hogy a történelmen végig tekintve egyetlen társadalmi rend sem maradhatott fenn olyan sokáig, mint a feudalizmus. Épp ezért az uralkodó személye is szakrális jelentőséggel bírt, hiszen királynak csak születni lehetett, és, ha valaki annak született, akkor az az Isten megmásíthatatlan akarata. De éppígy "Isten népe" volt minden európai ember, függetlenül attól, hogy mi a foglalkozása. Isten népe az "imádkozó" pap, a "dolgozó" földműves, és a "harcoló" katona is. Sehol nem tapasztalható a világi és lelki hatalom ily szoros összefonódása, és ennek bizony következményei lettek... Ti. az, hogy akár téves cselekedeteket is vallási indokokkal magyaráztak. Mondhatnám úgyis, hogy, ami a legnagyobb előnyének tűnik, az lett a legnagyobb hátránya.

    Emellett észre kéne venni, hogy hogyan reagál a saját múltjára az Anyaszentegyház... Itt van egy viszonylag terjedelmes írás, de mivel tudom, hogy úgysem olvasod el, kiragadok belőle pár részletet:

    Az egyház eleven társadalom, mely századokat ível át. (...) Az egyház földi zarándokútján azonban nem választható szét a jó vetőmag a konkolytól, a szentség elvegyül a hűtlenséggel és a bűnnel. Így történhet meg, hogy a múlt botrányainak emléke a jelenben is akadályozza az egyház tanúságtételét, az egyház gyermekei által elkövetett bűnök beismerése viszont megújuláshoz és kiengesztelődéshez vezethet a jelenben.

    "Szembe kell néznünk azonban a nehézséggel, hogy nem könnyű meghatározni, melyek voltak a múlt bűnei, s hogy a meghatározás folyamán főként történeti ítéletet kell hoznunk. Az előforduló esetekben szét kell választanunk, mely felelősség vagy bűn terheli az egyház tagjait mint híveket, s mely felelősség vagy bűn hárítható a „keresztény” századokra, vagyis azokra a hatalmi struktúrákra, melyekben szorosan összefonódott a világi és a lelki elem. Minden korábbinál inkább szükség van tehát egy olyan történeti hermeneutikára, amely segíti a megkülönböztetés munkáját: különválasztja az egyháznak mint hitben való közösségnek, illetve a társadalomnak a tetteit az egymással szoros kölcsönhatásban álló korszakokban."

    „Miközben a kereszténység a második évezred végéhez közeledik, méltó és igazságos, hogy az Egyház jobban tudatára ébredjen gyermekei bűnének, megemlékezvén mindarról, amivel ők a történelem folyamán eltávolodtak Krisztus és az Ő evangéliumának lelkületétől, s ahelyett, hogy a hívő élet tanúságát adták volna a világ számára, úgy gondolkodtak és cselekedtek, hogy ellentanúságot tettek és botrányt okoztak. Az Egyház Krisztussal való kapcsolatából következően szent, mégsem fárad bele a bűnbánatba: Isten és az emberek előtt mindig sajátjának ismeri el a bűnös gyermekeket.”

    Ezt a szentséget nem akarjuk elhomályosítani, mindazonáltal el kell ismernünk, hogy a bűn jelenléte miatt folytonos megújulásra van szükség, s Isten népének újra és újra meg kell térnie: az egyházat már a földön „az igazi, bár még nem tökéletes szentség ékesíti”

    A múlt eseményei és a múltban elhangzott szavak „elmúltak”, ennélfogva nem tulajdoníthatók maradéktalanul a jelenlegi intézményeknek; objektív mélységük és összetettségük akadályát képezi annak, hogy kizárólag a jelen érdekei alá rendeljük őket.

    Nagyon otrombán általánosítasz, ami nem csak, hogy hamis, de még sértő is... Nem tartom magam sem tudatlannak, sem megvezetett embernek, sem olyannak, akit bármilyen ostobaságra rá lehetne venni, ha kimondják Krisztus nevét...

    [ Szerkesztve ]

    "Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor

  • kymco

    veterán

    válasz D1Rect #16913 üzenetére

    Azért jelentősen javult az emberek "átlaga". Az általános jólét is sokat nőtt csak az elmúlt 50 évben itt nálunk.
    Ezt te ki mered jelenteni... :) Bátor vagy vagy jó helyen élsz, vagy összekevered a civilizációs, technikai vívmányokat a jóléttel.
    Tényleg nem volt autó, tényleg nem volt mobiltelefon, és nem voltak fastfood-ok :)
    Tényleg nem tudtak gyógyítani májzsugort transzplantációval...
    De pld kevésbé voltak kiszolgáltatottak. Ma, ha nincs pénzed, és nem tudod kifizetni a számlád, lekapcsolják az áramot, vizet, és akkor neked annyi. Fűteni nem tudsz, mert nincs a lakótelepi lakásba fatüzelésre alkalmas fűtőtest, de apropó fa sincs, amit kivághatsz, mert megbüntetnek, ja, persze még nyulat sem foghatsz vacsorára, meg nem is halászhatsz magadnak semmit, mert nincsenek erdők, halban gazdag tavak, vagy ha vannak, azok komolya védelem alatt állnak. Jogod van megfagyni, de fűteni nincs. Ja és a vízművek, villamosművek jelzálogot jegyeznek be a lakásodra.... ha nincs munkahelyed, akkor semmi vagy.
    Amíg fizetni tudsz, addig vagy ember, ha nem akkor még a közterekről is elzavarnak....
    Ma kb 40.000 gyerek éhezik Magyarországon és kb 4.000.000 ember él a létminimum alatt.

    www.refujvaros.hu

  • D1Rect

    félisten

    válasz kymco #16915 üzenetére

    Csak azzal összehasonlítva, hogy a nagymamámék mennyit dolgoztak azért, hogy kb. enni és ruházkodni tudjanak és ne fagyjon meg a gyerek reggelre... Ja, sokkal jobb most a helyzet.

    A lehetőség most is megvan, hogy tanyán éljél ahol szinte magadnak termelsz mindent, de ez nem igazán vonzó az emberek többségének.

    A vezetékes víz/villany/gáz stb. fenntartása pénzbe kerül, amihez mindenki annyit tesz hozzá amennyit használja.
    Nem látom ebben mi a rossz.

    (#16914) pocokxx: A középkori állapotokat a legjobban most azokban az országokban tudjuk megfigyelni, ahol nincs szekularizáció. Ezek azok az országok, ahol egyébként a "keresztényüldözést" szokták emlegetni.
    Ugyanaz volt itt is, csak pepitában. Ezért is kell az államot és a vallást alaposan különválasztani, mert a történelem során még soha nem vezetett jóra, ha a vallás állami ügyek közelébe került.
    Pl. legutóbb Magyarország 2010-2013.

    [ Szerkesztve ]

  • kymco

    veterán

    válasz Huma #16911 üzenetére

    Frázis pufogtatás: leírod ezerszer, hogy milyen szörnyű a kereszténység, hogy csak na... azt kész...
    Szörnyű, mint a szomszédasszony férje, amire a sok szomszédasszony bőszen bólogat... így önmagában a minősítés is megállja mint objektív tény a helyét egy objektív érvelő szájából...

    Örülök, hogy egyetértünk Jézus tanításainak jóságában.

    Hallottál már Le Chambon nevű dél-francia városról, vagy André Trocmé-ról?
    Nem hinném.
    Ha igen, akkor nagyon meglepődnék.Persze a google sokat segíthet, de magyar nyelvű találatot nem nagyon találtam. Pedig kellene.
    A jó dolgok valahogy nem olyan hangosak, mint a gonoszságok. Amikor a hitleri holokauszt idején a 3000 lelkes városka a lelkész vezetésével egyedülálló módon 5000 zsidó gyereket mentett meg a biztos haláltól, és váltak a zsidók menedékévé Krisztus hitükre támaszkodva...
    Talán azért sem ismered őket, mert elhárítottak minden köszönetnyilvánítást a háború után, mondván: azt tettük, amit kellett, ami a kötelességünk volt.
    És sok történetet tudok elmesélni a keresztény egyházban, ahol valami egyedülálló, különlegesen jó dolog történt, amit Krisztus hitük által vittek véghez.
    Én ezeket az embereket tartom igazi keresztényeknek, mert az igazi keresztény arról ismerszik meg, hogy Krisztus arca kirajzolódik az életén.
    A kereszténység nem szertartáson, nem felekezethez való tartozáson de még csak nem is a mély hiten alapul. (Mert mély hite lehet a sátánistának is... és annak is, aki magában hisz mélyen, vagy valami magában kreált istenben)
    Aki Krisztusban mélyen hisz, annak az életén előbb-utóbb látszódnia kell. Mint ahogy Saulból Pál lett, Kéfásból Péter. Le Chambon lakóiból hősök...

    Mielőtt azt gondolnád, hogy kisajátítom magamnak , a kereszténységnek a jó tetteket, megnyugtatlak, hogy észreveszem a jót a nem keresztény világszeletben is, mert Isten ott is jelen van. Hálás tudok lenni a nem hívők tetteiért is Istennek.
    Azt sajnálom, hogy azt nem veszed észre, hogy azok a nyomorúságok, amiket a kereszténységnek tulajdonítasz, nem a kereszténységben gyökereznek, hanem az ember nyomorult szívében függetlenül attól, hogy minek vallja magát, hogy a pénzsóvárgás, hatalom imádat nem csak a magukat keresztény uralkodóknak vallók jellemhibája volt, hanem általában az ember hibája, aki hatalomhoz jut...
    hogy a tudomány elutasítása sem keresztény sajátosság (sőt egyáltalán nem az, Isten nem tudomány ellenes). Egy volt katonatársam, no nem bajtársam kiáltott fel egyszer minket, előfelvételiseket szemlélve: Miért tanultok villamos mérnöknek, már fel van találva a villamos! Ja, és nem volt hívő....

    A világ toleranciája ne tévesszen meg. A tolerancia valójában sokszor csupán közömbösség. Tegyél bármit, ami neked jó, csak engem ne piszkálj vele... Ez nem valós tolerancia, ez a valós problémák elfedése sok esetben...

    A multis szakszervezetes és környezetvédelmes mondatodon jót mosolyogtam... Tudod hogy hol húzódik a szakszervezetek és a környezetvédelem határa? Hát a multi pénztárcájánál.... És még a sajtó is jót fog róla írni.... mert arra is van pénz... és mi meg örülünk a szép, új világnak...

    www.refujvaros.hu

  • kymco

    veterán

    válasz D1Rect #16916 üzenetére

    Munkanélküli lettél, nincs jövedelem... olyan nincs, hogy nem használod a közszolgáltatást, mert a közszolgáltatók nélkül még sz@rni sem tudsz, de melegedni tuti, hogy nem.
    Anno lehetett fát szedni, rőzsét gyűjteni, de most hova?
    A lakótelepen nem tudsz élelemhez jutni pénz nélkül, addig tudsz spájzolni, amíg fizeted az áramot, nincs konyhakert...
    A tanya nem jó példa. Ma már nagyon nehéz önellátóvá válni vagy annak maradni. A gyerekeid taníttatni kell. A tanya nem jó erre. Ha nem taníttatod, akkor a gyereked jövőjét teszed tönkre de még a gyámügy is megkeres, és bírságol.... sőt el is veheti...
    A nagyapám reggeltől estig dolgozott, de a munkája egyben a szerelme is volt szerette a lovait, szerette a saját földjét művelni, gyönyörködött a termésben. Nem cserélte volna el ezt egy irodai munkára, majd a civilizációs betegségeket kezelő fitnesz edzésre, zsírszegény norbi update-re és a lelki problémáit kezelő pszichológiai magán rendelésre. A régi embereknek a munka mind egyben volt sok esetben. Ja és még a gyerekével együtt volt a munka közben.
    Nem akarom ezt sem idealizálni, de a régi emberek nem cserélnének velünk, ebben a felgyorsult világban.

    www.refujvaros.hu

  • pocokxx

    Közösségépítő

    válasz kymco #16918 üzenetére

    Ez az egyik kedvenc történetem, mely némileg kapcsolódik ide.
    [Heinrich Böll: Beszélgetés a tengerparton]

    [ Szerkesztve ]

    "Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor

  • Polllen

    nagyúr

    válasz D1Rect #16913 üzenetére

    Az emberi természetre gondoltam. Akkor is voltak gyökerek, meg most is vannak.

    Más:

    Nehéz megítélni, hogy a kereszténység azért maradt fenn ilyen sokáig és azért ilyen elterjedt, mert valóban Isten mindenkit meghatott vagy azért, mert elég sokáig üldözték és irtották azt, aki nem keresztény. Meg persze azt se felejtsük el, hogy hová kerülnek azok, akik nem hisznek Istenben.

    [ Szerkesztve ]

    "Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

  • D1Rect

    félisten

    válasz kymco #16918 üzenetére

    Akkor meg a rossz idő elvitte a termést, bezzeg aki most jól dolgozik 30 éves korára úszik az anyagi javakban.(én is tudok sorscsapást "ideális" helyzettel összehasonlítani)
    Lehet ilyeneket írni, de a tény az, hogy jóval kevésbé kiszolgáltatott ma az ember jobb életkörülmények között, mint 50-100 éve volt.

    (#16920) Polllen: Én is erre gondoltam, de sokkal több az "értelmes" ember mint anno.
    Az emberek több mint a háromnegyede tud írni/olvasni a fejlett országokban. Az internetnek hála pedig a kommunikáció is sokkal gyorsabb és olcsóbb lett. Nyelveket is beszélnek a világon mindenütt, sokkal jobban megértik egymást a Föld minden tájáról.

    Az életminőség az inkább kymco eszmefuttatására vonatkozott.

    [ Szerkesztve ]

  • kymco

    veterán

    válasz D1Rect #16921 üzenetére

    Ma az ember sokkal jobban kiszolgáltatottabb. Most elég, ha sztájkolnak a szemétszállítók, vagy hirtelen az oroszok elzárják a gázt, esetleg valamiért leáll az élelmiszer kereskedelem (pld zavargások miatt). A városi embernél nincs ma kiszolgáltatottabb, de ez más történet.

    www.refujvaros.hu

  • Polllen

    nagyúr

    válasz kymco #16922 üzenetére

    Mert a régi városi ember (pl. egy londoni munkás) mindent magának állított elő a 18-20 órás munkanap után.

    Most komolyan, ne már. :U

    A kényelmünk miatt vagyunk jobban kiszolgáltatottak, de abból bármikor lehet faragni.

    "Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

  • D1Rect

    félisten

    válasz kymco #16922 üzenetére

    Másfajta a "kiszolgáltatottság". Anno simán belehaltál egy tüdőgyulladásba, mielőtt orvos látott volna.
    De megint "szerencsétlen eseteket hozol", mint zavargások, nemzetközi konfliktusok.
    A régi embernek sem volt sok beleszólása, a történésekbe, ha pl. áthalad valami csőcselék a falun. A lányoknak nem volt túl vicces.

    Jelenleg nem rendelkezünk más megoldással, ami költséghatékonyan és kényelmesen képes kiszolgálni több millió embert egyszerre. Igen, ez némi kiszolgáltatottsággal jár a rendszer felé, de vegyük már észre az előnyeit(amik anno nem voltak).
    A modern ember szinte elképzelni nem tudja az életet áram nélkül.

  • kymco

    veterán

    válasz Polllen #16923 üzenetére

    Alapvetően az iparosodás hozta magával az ilyen mértékű kiszolgáltatottságot. A jobb élet reményében az emberek hagyták magukat kiszolgáltatottabbá tenni.

    Én társasházban lakom. Ha valamiért napokig nincs áram, és valamiért víz sem, nagyon megszívom. Az étel megromlik, lehúzni sem tudom a wc-t, ha nincs kút, és ha ehhez az is párosul, hogy nincs pénz sem vagy nem ér semmit, akkor még nagyobb a baj, mert nem tudok készételt sem venni. Inni, meg nem tudom miből lehet, mert a folyóinkból nem, az tuti... de még az esővízből sem...
    Halászni, vadászni nem lehet, nincs krumpliföld és veteményes, már a szódás lova sincs, hogy le lehessen vágni. Nincsenek tyúkok, akik tojást, húst adnak, nincs liszteszsák, mert nincs tárolóhely sem erre a társasházban.
    Baromira ki vagyunk szolgáltatva. Ha pld zavargás miatt leáll az élelmiszer kereskedelem, nem tudom mit tesz a több milliós fővárosunk... A készletek hamar elfogynak.
    Anno anyukámék tudtak kenyeret sütni a saját lisztjükből kukoricaszárral tüzelve a kemencét.
    A villanysütőt csak bámulni tudom no meg a mikrót áramszünet idején.
    És ha az áramszünet télen jön be, akkor fűteni sem tudok, mert nincs a gázfűtéshez cirkó, és nincs kéménynyílásom az alternatívákhoz...
    Azt tehetném, hogy kiütöm a falat, szerzek egy vaskályhát, ellopom a szomszéd gyümölcsfáját és eltüzelem, vagy a félig műanyag félig fa bútoraimat....
    De ez nagyon másról szól már, mint amiről a vita kezdetén beszélgettünk.

    www.refujvaros.hu

  • kymco

    veterán

    válasz D1Rect #16924 üzenetére

    A modern ember szinte elképzelni nem tudja az életet áram nélkül.
    Szerintem ez nagy baj... mert az élethez nem kell áram, de mi elértük, hogy igen.
    Azért beszélek szélsőséges helyzetekről, mert a kiszolgáltatottság ekkor jelenik meg leginkább.
    Amíg nincs gond, nem érzed a korlátokat sem.
    A kutya is érezheti magát szabadnak, ha addig szalad, amíg a lánc meg nem feszül... De a korlátai a feszülés után, a határoknál jelennek meg.
    Én örülök és élvezem a technika vívmányait, de már-már nem tudok nélkülük élni. Amennyiben ezt valaki ki tudja használni vagy egy-egy vis maior esemény (oroszok elzárják a gázt, árvíz, földrengés, zavargások stb) helyzetbe hoz minket nagyon nagy lesz a baj.
    A tüdőgyulladás jó példa... 10 év és újra nem lesz szer a tüdőgyulladásra, mert nem éri meg a gyógyszergyáraknak fejleszteni antibiotikumokat, a baktériumok pedig hihetetlen sebességgel válnak rezisztenssé minden használatos antibiotikumra. Ez nem jajveszékelés, ez tény...
    Persze lehet, hogy találnak egy csodaszert ez idő alatt, nem kizárt... de a tőke most a krónikus betegségek kezelésére hajaz, mert azt egy életen át kell kezelni.... ez nagyon jó befektetés. Így a kutatási pénzek nem a csodaszerek fejlesztésére mennek...

    www.refujvaros.hu

  • Polllen

    nagyúr

    válasz kymco #16925 üzenetére

    Ezt én értem, de régen is az iparosodás előtt is voltak városok, céhek. Más életszínvonalon, de ugyanez fennállt.

    Persze ennek tényleg nincs köze a valláshoz. :N

    "Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

  • D1Rect

    félisten

    válasz kymco #16926 üzenetére

    "Szerintem ez nagy baj... mert az élethez nem kell áram, de mi elértük, hogy igen."
    Annyira kényelmesen élünk, hogy észre se vesszük.
    Te ezt a kényelmet állítod szembe a napi 15+ óra munkával ami épp arra elég, hogy túléljenek az emberek.

    Most is választhatod, hogy falun/tanyán élj "kevésbé kiszolgáltatottan".

  • kymco

    veterán

    válasz D1Rect #16928 üzenetére

    Én azt gondolom, hogy a kényelem nem jó fokmérője annak, hogy mikor volt jobb vagy rosszabb.
    A mai ember kényelmes, és ez nagy kockázatokat hordoz, aminek egy része kezd valósággá lenni.
    A napi 15 óra munka falun más volt, mint ma a barátom napi 9 órája megfejelve az utazással, és a havi egy egyben 12 napos munkahéttel. Egy szalag mellett végzett részfeladat pont a munka élményét veszi el, az eredményesség, a befejezett eszköz látványának, tudatának örömét.
    Én itt a melóhelyen ritkán élek meg sikerélményt, mert része vagyok valaminek, és soha nem látom, nem láthatom az egészet.
    Ma a munkavégzés nagy része nem adja meg azt az alkotás élményét. De ez is más történet, le is állok róla, mert túl sok az off...

    www.refujvaros.hu

  • szab.tam

    nagyúr

    ezt ma olvastam. elég sok itteni kérdésre válaszol. tömören, érthetően.
    főként azoknak szól, akik meg akarják magukat győzetni, és a győzködőknek is.

    William MacDonald: Ösvényem világossága
    99. oldal, ápr 4, pár részlet:

    "Hit által értjük meg..." - Zsid 11,3

    Először hiszünk Isten Igéjének, azután megértjük! A világ azt mondja: "Hiszem, ha látom." Isten azt mondja: "Először hinni, azután látni." Az Úr Jézus ezt mondta Mártának: "Nem mondtam-e neked, hogy ha hiszel, meglátod az Isten dicsőségét?" (Jn 11,40). Később pedig így szólt Tamáshoz: "Boldogok, akik nem látnak és hisznek" (Jn 20,29). János apostol így ír levelében: "Ezeket írtam nektek, akik hisztek..., hogy tudjátok..." (1Jn 5,13).
    A hit a tudás előfeltétele.

    ****

    Billy Graham .... 1949-ben....
    .... "Nem igyekeztem többé bizonygatni, hogy a Biblia igaz. Ezt magam számára hitben elfogadtam, és ezt a hitet adtam át hallgatóimnak."

    fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html

  • D1Rect

    félisten

    válasz kymco #16929 üzenetére

    Az általános életszínvonalnak pedig az egyik "fokmérője" a kényelem.

    A "régi jó dolgok" még most is megvannak, sőt jobbak.(ugye tanyán is van internet és áram)
    De az emberek nem ezt választják. Pedig még most is kifizetődő a mezőgazdaság.

    Azzal meg végképp nem tudok mit kezdeni, ha valakit nem elégít ki a munkája/nem látja értelmét.

  • lao ce

    aktív tag

    válasz kymco #16926 üzenetére

    "a baktériumok pedig hihetetlen sebességgel válnak rezisztenssé minden használatos antibiotikumra. Ez nem jajveszékelés, ez tény..."
    azt hittem lettek mindenfele bakteriumok teremtve mar a kezdetektol amik a kulonbozo jovobeli antibiotikumokra rezisztensek. :) (csak cukkollak)

    - -

    egyebkent lehet off-grid elni, es ez nem jelenti azt hogy nincs aram, csak azt hogy van akiket szinten zavar a kiszolgaltatottsag es tesznek ellene. ha otletes vagy akkor meg lehet oldani zero anyagi bevetellel a megfeleloen komfortos eletet. en is tervezem hogy elobb-utobb reszben fuggetlenitem magunkat.

    telen sem all meg az elet ha nincs se villany se kazan, vannak hordozhato palackosgazrol uzemelo futotestek amik tokeletesen megfelelnek.

    legtobbszor nem a kiszolgaltatottsag miatt kerul valaki bajba, hanem azert mert az emberek beleszoktak abba hogy kiszolgaljak oket e nelkul nem kepesek es nem akarnak funkcionalni. ma mar szorakozasert is terhes tenni, csak szorakoztassak oket amig ok ulnek a TV foteljukban.

    nicht kompot

  • Huma

    addikt

    válasz pocokxx #16914 üzenetére

    "Nagyon otrombán általánosítasz, ami nem csak, hogy hamis, de még sértő is..."
    Szerintem elég jól megállja a helyét az amit írtam.

    "Nem tartom magam sem tudatlannak, sem megvezetett embernek, sem olyannak, akit bármilyen ostobaságra rá lehetne venni, ha kimondják Krisztus nevét..."
    Nem állítottam azt hogy te ilyen lennél. Nem állt szándékomban megbántani téged. Akinek nem inge...

    (#16917) kymco:
    Hidd el, hogy a világ sokkal barátságosabb és élhetőbb mint amilyen régen volt. Amiket meg a többi hozzászólásodban írsz, hogy kiszolgáltatottabb az ember, csak részben igaz. Ma is élhet bárki olyasformán mint régen, csak ezt kevesen vállalják be. Viszont van egy vallási közösség akik pont erről híresek. Az Amishokról van szó természetesen.
    Valahol csodálom őket, de úgy vélem átestek a ló túloldalára. Lehet viszonylagos harmóniában élni a természettel anélkül, hogy megtagadnánk magunktól a modern kor vívmányait.
    Ha valaki tanyán él, jószágokat nevel és földet művel, van némi szerszáma és fa/széntüzelésű sparheltje, kályhája, füstölője, stb az mivel lenne hátrányosabb helyzetben mint egy középkori paraszt akinek az idejében még gyógyászat sem volt csak kuruzslás és ha a földesúr úgy gondolta akkor bármikor elhurcolhatták katonának vagy egy bányába dolgozni?

    [ Szerkesztve ]

    Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.

  • kymco

    veterán

    válasz Huma #16933 üzenetére

    Sajnos a lényeget nem érted. Az amish-ok különleges státuszú közösség adókedvezménnyel, turisztikai vonzerő, kvázi nemzeti kincs...
    De én itt az átlagemberről beszéltem, aki benn lakik a Mester utcában, vagy a Havannán egy városi lakásban, ahol, ha napokig nincs vízszolgáltatás, akkor még a wc-t sem lehet üríteni, ahol ha lemész az utcára az aszfaltdzsungelbe, még a nagydolgodat sem tudod hol tisztességesen elvégezni.
    Nem ihatsz a Duna vizéből, és fel sem tudod forralni, ha nincs gáz és villany. Az átlagember nem dönthet most úgy, hogy ezért elmegy tanyára, mert nem tudna a tanyasi létből megélni, a városba is azért jött, mert itt keres annyit, hogy elláthassa jó esetben a családját, meg azt a csomó bankárt, a hitele miatt.
    Persze, dönthet az egyén az amish életforma felvállalásáról, de egy Budapestnyi ember nem... Nincs annyi terület az országban, hogy ennyi tanya kialakításra kerülhessen... hülyeség már a felvetés is.
    Ha csak Magyarországot nézzük, akkor is vsz igaz, de a túlnépesedett világra még inkább, hogy a nagyüzem hatékonysága nélkül nem maradnánk életben (ennyien). Nincs annyi mezőgazdasági terület, ami el tudná látni hagyományos módon. Amish módon egy kis közösség megél, de az egész ország, az egész világ nem.
    És nem beszélve arról, hogy a mai idők szele nem a közösségekről szól, hanem az individuumról. Az individuum jobban manipulálható, jobban kiszolgáltatott, jobban rávehető bármire. A közösség tartást ad, védelmet, szociális hálót nyújt, ha kell.
    Az Amish közösség a közösség miatt erős. A lakótelepen azt se tudjuk, hogy hívják a szomszédot...
    Tehát ez az Amish hivatkozásod több sebből vérzik...

    A mikor volt jobb vitát azzal zárnám le részemről, hogy nem győztél meg arról, hogy ma jobb, mint régen volt. Számos dologban tényleg van előrelépés, de számos dologban visszalépések történtek, amik az átlagember (nem a zsellér, jobbágy) életminőségét rosszabbá tették. Lehet, hogy kevesebb ma a tüdőgyulladás okozta halál, de korábban kevesebb volt bizonyíthatóan a cukorbeteg, magas vérnyomás betegség... (nem azt mondom, hogy nem volt korábban ilyen, mint ahogy ma is halnak meg nagyon sokan tüdőgyulladásban).
    Lehet, hogy ma, a légkondicionálónak örülünk, mint vívmány, de anno a jól megépített vályogház ugyanezt jobban biztosította, mert pld olcsóbb volt az üzemeltetés és és a falu végén bárki tudott magának vályogtéglát csinálni...
    Szerintem nem lett jobb a világ az évszázadok során, csak jobban el tudja adni magát.

    Nos ezzel én részemről ezt lezártnak tekintem.

    www.refujvaros.hu

  • kymco

    veterán

    válasz D1Rect #16931 üzenetére

    Az átlagembert nem elégíti ki a munkája... én ilyen világban élek.
    Nagyon kevés olyan emberrel találkoztam életem során, pedig sok helyen megfordultam, akik a munkájukat hivatásuknak tekintették, és rendszeresen erőt tudtak meríteni abból, amit a munkájuk által létrehoztak stb...

    www.refujvaros.hu

  • Polllen

    nagyúr

    válasz kymco #16934 üzenetére

    Átlag ember, nem jobbágy... Szted abban a korban ki volt az átlag? :)

    "Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

  • stranger28

    addikt

    válasz kymco #16935 üzenetére

    Mert sok a hülye, nem tudom szebben írni. Mi értelme úgy dolgozni, hogy nem szereti csinálni? Miért nem választ olyat, amit szeret? Nem értem én ezeket az embereket. Utána meg kötik felfele magukat, mert depressziósak.

  • kymco

    veterán

    válasz stranger28 #16937 üzenetére

    Nem tudom, hogy te hol élsz, de én ott, ahol az ember örül, ha van munkája. Több barátom, ismerősöm szenvedett a munkanélküliség miatt. A családos ember nem várhat élete nagy lehetőségére bevétel nélkül.
    Most a cégünknél minimálbéres titkárnői állást hirdettek meg. Tíz jelentkező volt, és egy felsőfokú végzettségű nő tölti végül be, mert neki muszáj volt elhelyezkedni valahol... és ez is jobb a semminél.

    www.refujvaros.hu

  • stranger28

    addikt

    válasz kymco #16938 üzenetére

    Debrecen.

    Ja, örül neki, ha van munkája, amit nem szeret, mert egy birka. Azért van ez a sok mosolygó ember, mert úgy örülünk mindennek. :DDD

    Nem a családos ember választ pályát, hanem a pályakezdő előtti, nem tudom hogy jön ez ide. :U

    Felsőfok? Valami mekidiploma? Amit el sem végzett? Ha meg rendes szak, és tényleg nincs semmi, menjen kifele, nagy a világ.

    /Ha valakinek épp van is munkája, ott is általában mismásolás meg sírás van ugyanúgy. Másrészt meg aki elnézi, hogy kihúzzák alóla a talajt, az meg is érdemli./

    Szóval én azt mondom, hogy az ember válasszon olyan szakmát, amit szeret csinálni, úgy könnyebb lesz érvényesülni. Nem azt mondtam, hogy egyszerű. :N Persze, aki nem akar semmit csinálni, meg nem is érdekli, "nemtudjamiakarlenni", ne is várjon többet, mint örül, hogy takaríthat típusú életet.

    [ Szerkesztve ]

  • D1Rect

    félisten

    válasz kymco #16934 üzenetére

    "Az amish-ok különleges státuszú közösség adókedvezménnyel, turisztikai vonzerő, kvázi nemzeti kincs..."
    Valójában kiharcolták maguknak, hogy mentesülnek bizonyos "kötelező" "járulék" alól, cserébe azok kedvezményeire sem jogosultak.

    (#16935) kymco: Tényleg másképp látjuk a világot, én rengeteg emberrel találkoztam aki szereti a munkáját. Amit leírtál tényleg megfigyelhető, de én inkább azoknál látom akik a szocializmusban beleragadtak egy pozícióba és azóta is ott vannak, mert már nem tudnak váltani.

    (#16938) kymco: Csak puszta érdeklődés: Milyen végzettsége van?
    Mert egy meghirdetett fagyislány pozícióra is bejön 200+ életrajz aminek a fele felsőfokú büfészak.
    25+ éves 0 munkatapasztalattal, 0 hozzáértéssel bármihez, 0 hozzáállással. De ez már tényleg nagyon off.

    [ Szerkesztve ]

  • kymco

    veterán

    válasz D1Rect #16940 üzenetére

    A végzettség indifferens, a gyerek miatt nem tud messzire bejárni, mert a férje munkaideje hektikus, az ovi pedig egy pontig rugalmas csak...

    www.refujvaros.hu

  • D1Rect

    félisten

    válasz kymco #16942 üzenetére

    "A végzettség indifferens"
    Akkor nem értem miért kell leírni, hogy "felsőfokú végzettséggel titkárnő".
    Egy igazán jó titkárnő viszont szinte megfizethetetlen, mondjuk ezért nagyobb városban kell dolgoznia, de megfelelő referenciákkal megdöbbentő fizetést lehet hazavinni (nyilván nem skálázódik úgy a gyakorlattal mint egy programozó, de nem egy "eldobható munkatárs pozíció").

  • Vladi

    nagyúr

    válasz D1Rect #16940 üzenetére

    Meghirdetsz random állást, lesz 200+ jelentkező, ebből 150+ megfelelő végzettséggel, sok év tapasztalattal... stb... de ez itt tényleg off, csak így történik amúgy.

    Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

  • pocokxx

    Közösségépítő

    válasz D1Rect #16946 üzenetére

    Hát ez nagyon jó kérdés... Mindenesetre nem tölt el örömmel ez a hír...

    "Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor

  • szab.tam

    nagyúr

    válasz D1Rect #16946 üzenetére

    "Bagdy Emőke azt is mondta, hogy nem a keleti kultúrából ismert eljárásokra kell gondolni, létezik "keresztény meditáció""

    én elfogadom(?), hogy nem a keleti kultúrából vett, stb, (legalábbis ezt próbálja mondani), de ez a szókapcsolat akkora baromság, és olyan messze kéne legyenek egymástól, mintha azt mondanám pl, hogy szcientológiai körülmetélés.

    [ Szerkesztve ]

    fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html

  • pocokxx

    Közösségépítő

    válasz D1Rect #16949 üzenetére

    A meditáció alapja egy módosult tudat állapot, melyet "eszközként" használ az ember arra, hogy nyugodtabb/sikeresebb/eredményesebb stb. legyen.
    Épp ezért olyan káros szokássá válhat, mely akadályozza az embert abban, hogy felismerje mások nyomorát, és saját korlátainak semmibe vétele is súlyos lelki válságokat okozhat. Ez a cikk inkább olyan "agykontroll-szagú", de ez már nagyon messzi vizekre evez.

    "Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor

Új hozzászólás Aktív témák