- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Huami Amazfit Bip okosóra
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ujjlenyomat
csendes tag
válasz pocokxx #15899 üzenetére
Szerinted az izraeliták az aranyborjút imádták, mint tárgyat, vagy azt akit mögé képzeltek?
A Baál imádók több oltárt és bálványt is állítottak istenüknek, ahol imádták. De nem csak akkor kiáltottak hozzá, amikor egy ilyen bálvány előtt voltak. Tehát ők nem magukat a tárgyakat imádták. Ők egy istent imádtak (Baált), akit mögé képzeltek.
Napjainkban mi a különbség?
"Mindazt tehát, amit akartok, hogy az emberek megtegyenek veletek, ti is hasonlóképpen tegyétek meg velük; mert ezt jelenti a Törvény és a Próféták." (Máté 7:12)
-
Kezdő vagyok
őstag
válasz Ujjlenyomat #15901 üzenetére
Szia!
Lehet,hogy rossz az életfelfogásom,de én úgy állok a vallás témához,hogy ami érdekel,annak részletesen utánajárok.
Azt látom,hogy a Bibliát rengeteg-féleképpen lehet magyarázni.Az idők folyamán mindenki úgy próbálta meg csűrni-csavarni a Biblia mondanivalóját,hogy alátámassza vele a nézeteit,hiszen érvelni egy zsidó vagy keresztény számára csakis a Bibliából érdemes,hiszen az a hitük alappillére.
Én magam kitartok amellett,hogy annak a Biblia magyarázatnak hiszek,amelyet az Őskeresztények is követtek.
Remélem,ezt jól idézem a Tanúk kiadványából:
"Nemcsak azt kell megvizsgálnunk, amit személy szerint mi hiszünk, hanem azt is, amit az a vallásszervezet tanít, amellyel kapcsolatban vagyunk. Ha szeretjük az igazságot, akkor semmit nem kell félnünk az ilyen vizsgálattól." -Az igazság, mely örök élethez vezet, (WTBTS, 1968) 2. fejezet 5. bek.
Tehát miért is ne járhatnánk utána a dolgoknak?
A Tanúkról szóló könyveket olvastál-e már?(Persze,nem a Tanúk által kiadott kiadványokra gondoltam.)
A "Jehova és a Szervezet" ismerős-e például?
(Nem"szidják"benne a Tanúkat,már ha ebből fakadóan előítéleted lenne.)
Mielőtt visszakérdeznél:én pl.már olvastam a "Mit tanít valójában a Biblia?"kiadványotokat.
Még egy kérdés:
ezt a fordítást ismered-e?[ Szerkesztve ]
-
kymco
veterán
válasz Ujjlenyomat #15895 üzenetére
"Ezt Te találtadki, vagy valaki tanu ellenes személy rágta a szádba?"
Ezt már nem először kaptam meg... Nem létezik a környezetemben tanúellenes hálózat, ami engem akar beszervezni, ezt az én saját logikámmal vezettem le. Nem te vagy az első tanú, akivel erről beszélgetek, és a lényeg mindig ugyanaz.
Felteszek egy egyszerű kérdést: Lehet-e a Jehova tanúin kívül üdvössége az embernek?
A válasz igékkel tarkított magyarázat, ami arra akar rávezetni, hogy nem, de ki ezt nem hajlandó mondani senki. De mivel az igék, érvelések nagyon határozott szerkesztői céllal születnek, ez nem titkolható, elég egyértelmű, és a szerkesztői cél pedig az, hogy én magam mondjam ki az érvek hatására, hogy a tanúprogram nélkül elkárhozok, ott motoszkál bennem, hogy mi ért nem lehet kimondani azt, amit az ember gondol, sőt ezek a gondolatok egy irányított beszélgetést is próbálnak kialakítani? Az a bűn, ha kimondjuk, amit gondolunk? Attól bűn a paráznaság Jézus szerint, hogy fizikailag megtesszük?
Szerintem érted, hogy én most mit akarok elmondani. Te nyilvánvalóan tudod, hogy a JT-n kívül nincs üdvösség. Ha lenne, akkor most nem próbálnád a keresztényekre ráhúzni a bálványimádást. Ezt sem mondod ki, csak rávezeted a megtévedt bárányt. Tudod, hogy nincs üdvösség, és ez meghatározza, a hozzánk való állásodat, szavaidat, érveidet, indulatodat. Ott van a gondolataid mélyén, és azt hiszed, hogy azzal, hogy nem mondod ki, eleget teszel Jehovának. Ez álszentség szerintem.
Terelsz szépen, nekem nem az a kérdés, hogy minden Jehova Tanúja üdvözöl-e? Ezért nem is tudom elfogadni a válaszod, ami a fel nem tett kérdésre válaszol
Sokkal inkább az foglalkoztat, hogy van-e a szervezeten KÍVÜL üdvösség szerinted?
De erre nem fogok nyílt választ kapni, mert az ítélkezés lenne, pedig csak a véleményed érdekelne."Ha valaki nem azt teszi ami a feladata, az milyen jogon vár jutalmat?"
Én nem várok jutalmat. Mert szolga vagyok, aki a kötelességét végzi, Krisztus rabszolgája. A kötelesség végzése pedig nem jutalom függvénye. Jézus már rég megfizetett mindent értem. Amikor a kereszten meghalt értem is, akkor egyik utolsó szava az volt: "Elvégeztetett!" Ami azt jelenti az eredeti görög szövegösszefüggésben: A számla rendezve van, kifizettem minden adósságodat. Jézus, ekkor, a kereszten vásárolt meg engem magának egy örök életre. Az Övé vagyok, nem kell tepernem a jutalomért, de mivel a szolgája lettem, teszem a dolgom... most is éppen.www.refujvaros.hu
-
kymco
veterán
válasz Ujjlenyomat #15901 üzenetére
A különbség: A Biblia.
Amit mi imádunk, az a Biblia Istene. Az aranyborjút imádó izraeliták nem a Bibliában kijelentett Istent imádták, a baál oltárnál sem.
Amit én imádok, az a Bibliában kijelentett Isten. Tudom, hogy nem mondhatod ki direkten, de indirekten megfogalmaztad, hogy bálványimádók vagyunk. De ez nem igaz.www.refujvaros.hu
-
kymco
veterán
válasz Ujjlenyomat #15897 üzenetére
Mi miért?
"Igaz, hogy a magyar újvilágfordítás nem az eredetihez nyúl, hanem sz angol újvilágfordításhoz?"www.refujvaros.hu
-
Ujjlenyomat
csendes tag
válasz Kezdő vagyok #15902 üzenetére
Lehet,hogy rossz az életfelfogásom,de én úgy állok a vallás témához,hogy ami érdekel,annak részletesen utánajárok.
Nincs ezzel semmi gond. Mi is utána szoktunk nézni.
Én magam kitartok amellett,hogy annak a Biblia magyarázatnak hiszek,amelyet az Őskeresztények is követtek.
Lásd pl.: Cselekedetek könyve. Szépen leírja, hogy mit tettek az első századi keresztények. Mi is a Bibliában leírtakat vesszük figyelembe.Tehát miért is ne járhatnánk utána a dolgoknak?
Nekünk sincs megtiltva. 'Mindent szabad, de nem minden hasznos'.A Tanúkról szóló könyveket olvastál-e már?(Persze,nem a Tanúk által kiadott kiadványokra gondoltam.)
Hitehagyott, vagy kiközösítettek kiadványait nem olvasom.
Meggyőződtem arról, hogy helyesen döntöttem, amikor Jehova Tanuja lette.
Miért foglalkoznék mások előítéletével ezzel kapcsolatban.
Ha itt hagynám a szervezetet, akkor hová mennék?A "Jehova és a Szervezet" ismerős-e például?
NemMielőtt visszakérdeznél:én pl.már olvastam a "Mit tanít valójában a Biblia?"kiadványotokat.
Ennek örülök.Még egy kérdés: ezt a fordítást ismered-e?
Most láttam először ezt az oldalt. ÚV, Károly és Katolikus Bibliát szoktam olvasni.Idéztél egy kiadványunkból.
Láthatod, hogy nem tilos utána néznünk dolgoknak.
Nem tilos olyan kiadványokat olvasnunk, melyeket nem a szervezetünk adott ki.
Szoktam olvasni például az evolúcióról, történelemről, ...Az idők folyamán mindenki úgy próbálta meg csűrni-csavarni a Biblia mondanivalóját,hogy alátámassza vele a nézeteit,hiszen érvelni egy zsidó vagy keresztény számára csakis a Bibliából érdemes,hiszen az a hitük alappillére.
Sok minden le van írva feketén-fehéren. Azokon pedig semmit nem lehet csűrni-csavarni.
"Mindazt tehát, amit akartok, hogy az emberek megtegyenek veletek, ti is hasonlóképpen tegyétek meg velük; mert ezt jelenti a Törvény és a Próféták." (Máté 7:12)
-
Ujjlenyomat
csendes tag
Nem szoktam, szoktuk használni az üdvösség szót.
Ha arra gondolsz, hogy Jehova Tanuin kívül más is részesül-e a ki nem érdemelt kedvességben;
arra az a válaszom, hogy igen.
Jézus nem Jehova Tanuiért halt meg, hanem minden egyes emberért.
Jézus halála után, minden embernek lehetősége van megszabadulnia az 'Ádámi' bűntől, amit örökölt.
Nem csak Jehova Tanuinakvan-e a szervezeten KÍVÜL üdvösség szerinted?
Van a szervezeten KÍVÜL minden embernek lehetősége, hogy megszabaduljon a tökéletlenségtől.
Mindenki részesül a ki nem érdemelt kedvességben.Remélem erre voltál kíváncsi.
-
Ujjlenyomat
csendes tag
A jutalomról:
A jutalom, a földi örök élet lesz.
Róma 6:23 (ÚV)
"Mert a bűn zsoldja a halál, az ajándék pedig, amelyet az Isten ad, örök élet Krisztus Jézus, a mi Urunk által."Róma 6:23 (Károly)
"Mert a bűn zsoldja halál; az Isten kegyelmi ajándéka pedig örök élet a mi Urunk Krisztus Jézusban."Zsoltárok 37:11 (ÚV)
"A szelídek pedig öröklik a földet, És gyönyörködnek majd a béke bőségében"Zsoltárok 37:11 (Károly)
"A szelidek pedig öröklik a földet, és gyönyörködnek nagy békességben."[ Szerkesztve ]
-
Noddy
senior tag
válasz lao ce #15872 üzenetére
Rosszul látod. Én is azt mondom, hogy a tudás mennyiségétől nem függ, hogy az ember sikeresebb keresztyén-e vagy jobb helye lesz a mennyországban. De kell tudás. Még pedig, hogy Krisztus meghalt és feltámadt. Emiatt állhatok meg Isten előtt és lehetek képes a jóra. Ami miatt nekem fontos a Biblia tanítása az az, hogy meg akarom ismerni Őt, kíváncsi vagyok az akaratára, tervére. Ha Ő ennyire szeret engem (és téged is nem mellékesen) akkor tudni akarom milyen is valójában, nem akarom figyelmen kívül hagyni. Te ezt veheted tudálékosságnak okoskodásnak, én ezt kapcsolatnak nevezem. Te is a pároddal (ha van vagy volt) beszélgetsz, kíváncsi vagy mit, hogyan gondol, kérdezgeted és ő is kérdez téged. Nem úgy éltek egymás mellett, hogy csak éltek és tapasztalati úton eldöntöd, hogy hát nem szereti ha hazudok neki, vagy megcsalom valakivel, megbeszélitek és aszerint éltek... (gondolom).
Biblia nélkül nincs keresztyén hit. Hit van, de az nem keresztyén. Ha nem tudod, hogy miben hiszel akkor csak magadat téveszted meg. Pont a Biblia támasztja a hitet, de amíg nem tudod, hogy mit hiszel, akkor mit hiszel...? Itt valami logikai bukfencet érzek. Ha nincs fogalmam Istenről akkor miben higgyek?
Egyébként abban igazad van, hogy a hittudományt lehet művelni hit nélkül. Sok ilyen ember van, de még egy olyan emberrel se találkoztam aki Biblia nélkül lenne keresztyén. Lehet, hogy te lehetsz taoista taoista tanítás nélkül, de itt nem lehet párhuzamot vonni a keresztyénséggel, ezen a téren neked kellene tanulnod a keresztyénségről... És biztos te is tudsz olyat, hogy valaki kívülről fúja az összes taoista mesét és tanítást és mégis kiröhögi az egészet.
Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.
-
Ujjlenyomat
csendes tag
Ki mondom én nyíltan is, hogy aki a keresztet imádja, az bálvány imádó, mert az
két, egymásra merőleges, középen rögzített, faléceket, vagy vas öntvényt, vagy kitudja miből készült tárgyat imád.
Nem Istent. Szerintem ez eléggé egy értelmű ezen nem lehet mit csűrni-csavarni.
Vagy Istent imádod vagy nem.Máté 12:30a (ÚV)
"Aki nincs az én oldalamon, ellenem van,"Máté 12:30a (Károly)
"Aki velem nincsen, ellenem van;"Máté 6:24a (ÚV)
"Senki sem szolgálhat rabszolgaként két úrnak;"Máté 6:24a (Károly)
"Senki sem szolgálhat két úrnak."Az aranyborjút imádó izraeliták nem a Bibliában kijelentett Istent imádták,
Akkor még nem létezett Biblia. Ez igaz.
De mint már fentebb idéztem, ők azt mondták, hogy
azt az istent imádják aki kivezette őket Egyiptomból.
Szerintem ez is elég egyértelmű.
Szerinted nem?[ Szerkesztve ]
-
kymco
veterán
válasz Ujjlenyomat #15908 üzenetére
Az örökség nem jutalom szvsz, és az ajándék sem. Az ajándékért, örökségért nem lehet megdolgozni normális esetben.
Az ajándék lényege, hogy nincs vele szemben semmi ellenérték, kedvességből kapod, nem azért mert megszolgáltad. Ellenkező esetben fizetségnek hívnák, nem ajándéknak.Az örökség pedig az öröklés jogán jár. Az a fiú is örökölhet, aki nem foglalkozik a szüleivel, és az is, aki ápolja őket.
www.refujvaros.hu
-
kymco
veterán
válasz Ujjlenyomat #15910 üzenetére
Én és a katolikus hívő testvér sem imádja a keresztet. Éppen tegnap hallottam egy görög katolikus teológustól, hogy számukra a kegytárgy (ikon, kereszt, stb) jel. Olyan jel, ami Istent juttatja eszükbe. Ez nekem nem tűnik imádásnak. Más kérdés, hogy én nem rakom tele kegytárgyakkal az otthonom... én reformátusként idegenkedek ezektől...
Tehát elég egyértelmű, hogy nem a keresztet imádják, hanem azt, akire mutat, aki pedig Jézus Krisztus, az Atya és a Szentlélek.Az aranyborjú idején nem létezett Biblia, de létezett Isten kijelentése Mózes által. És ebben a kijelentésben sehol nem szerepelt, hogy Istent aranyborjú képében kell imádni... sőt, az aranyborjú a korabeli pogány népek termékenységi isteneire emlékeztető motívum.
www.refujvaros.hu
-
Ujjlenyomat
csendes tag
Miért tetted fel ezt a kérdést? azért írtam a miértet.
Ez áll a Bibliám előszavában:
"Ez az új magyar bibliafordítás, amely az angol New World Translation of the Holy Scriptures 1984-es kiadásán alapszik, a Héber -Arámi Iratok 39 könyvét, valamint a 2000-ben kiadott magyar nyelvű Keresztény Görög Iratok 27 átdolgozott könyvét tartalmazza."
Ennyivel tudok szolgálni.
-
kymco
veterán
válasz Ujjlenyomat #15913 üzenetére
Akkor tényleg angol fordításból lett fordítva... nem az eredeti nyelveken elérhető forrásokból. Csak ezért akartam tudni.
www.refujvaros.hu
-
Ujjlenyomat
csendes tag
Ugye nem gondolod komolyan, hogy a kereszt, és az aranyborjú egymással egyenértékű bálványimádás...
Írta pocokx.
Nekem úgy tűnik, hogy azért tette fel ezt a kérdést mert ő imádja a keresztet.
Ha nem imádja, akkor meg nem értem, hogy miért kérdezte meg?Az aranyborjú idején nem létezett Biblia, de létezett Isten kijelentése Mózes által. És ebben a kijelentésben sehol nem szerepelt, hogy Istent aranyborjú képében kell imádni... sőt, az aranyborjú a korabeli pogány népek termékenységi isteneire emlékeztető motívum. Írtad.
Szerintem ebben egyet értünk.Az aranyborjút imádó izraeliták nem a Bibliában kijelentett Istent imádták,
Dehogy nem. Azt az istent aki ki vezette őket. 'látták, hogy Mózes sokára jön le a hegyről'. Ezért megkeresték Áront. Miután elkészült a bálvány, Áron oltárt épített és ezt mondta: "Holnap az Úrnak innepe lesz! "Azért írtam, hogy akkor nem volt még Biblia, mert azt írtad, hogy ők nem a Biblia istenét imádták.
Ha úgy tetszik így is írhatom:
Az izraeliták miután átkeltek a Vörös-tengeren, rá vették Áront, hogy készítsen egy bálványt.
Ezt a bálványt ők imádták. E bálvány mögé képzelték Jehovát, aki kivezette őket Egyiptomból.
Jehova ezt elítélte.[ Szerkesztve ]
-
szoke12
őstag
Miért kellett volna az összes nyelv lefordításához közvetlen a héber/görög szöveghez visszanyúlni. Senki nem tiltja meg, hogy utánanézz bárminek is. A Károli honnan lett fordítva?
Mindamellett számos keresztutalás található az ÚV-ben, ami abban segít, hogy lásd, hol fordul még elő az eredetiben ez a kifejezés. Milyen környezetben.
Illetve rengeteg helyen tudjuk, hogy milyen szó szerepelt ott eredetileg. Megintcsak utána is lehet nézni.
Az érthetőbb nyelvezet is szempont volt, és hogy ahonnan Isten neve jogtalanul eltűnt a többi fordításból, mindenhol helyre legyen állítva.
Ezt a témát (Isten neve) már kitárgyaltuk korábban, Ujjlenyomat kolléga elég sokat kutatott utána, és választ adott. (Bár erre ha jól emlékszek, már nem reagáltál.)"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
kymco
veterán
válasz Ujjlenyomat #15915 üzenetére
Idézem pocokxx-et: Ugye tudod, hogy nem a keresztet, hanem a kereszten értünk meghalt Megváltót imádjuk...
[link]Kár kijavítani, hogy a nem létező Biblia korában hogy van értelme a Bibliában kijelentet Isten fogalmának.
Mert ma már olvashatjuk, hogy hogyan jelenti ki magát Isten a Biblián keresztül. Ez a kijelentés nem az az Isten, akire a nép gondolt.
A nép azt mondja Áronnak: "Jöjj és készíts nekünk istent, hogy előttünk járjon...." 2Móz 32,1
A 31. versben pedig így kiált fel Mózes, mikor lejön a hegyről: "Ó, jaj! Igen nagy vétket követett el ez a nép, mert aranyból csinált istent magának!"
Ez nem a Biblia Istene, ez ember kéz által csinált isten. Akiről azt gondolták, hogy kiszabadította őket, de ez a kézzel csinált istenre vonatkozott.
Egy olyan nemesfémből készült tárgyra, akit magukkal tudtak hordozni, akit be tudtak zárni dobozba, akit ki lehetett fényezni, meg lehetett karcolni, ki lehetett javítani a hibáit... nos a Biblia szerint ezt akarta istenének tekinteni a nép.De pocokxx nem erről beszélt, mikor a feszületről beszélt.
www.refujvaros.hu
-
Noddy
senior tag
válasz szoke12 #15916 üzenetére
Károli eredetiből fordított. Korának egyik legképzettebb nyelvésze volt.
A fordítás egy olyan dolog, hogy mindig van valamennyi torzulás. Nem véletlen, hogy a lelkészek évekig tanulnak óhébert és ógörögöt. Ha már egy lefordítottat fordítanak tovább az már dupla torzulás. Aki tanul idegennyelveket az ezt ismeri, nincs rajta túl sok magyarázni való.
[ Szerkesztve ]
Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.
-
kymco
veterán
válasz szoke12 #15916 üzenetére
Károli a Vulgata és a Septuaginta mellett más fordítások és kommentárokból is merített, de héber és görög szöveget is használt....
A Bibliatanács pedig az alapokig, eredeti héber és görög forrásokig nyúlt vissza.
Játszottál már olyat, hogy egy nem túl egyszerű magyar szöveget, ami nem iskolai tananyag, nem mindennapos kifejezéseket használ lefordíttatsz valakivel angolra, majd egy másik emberrel újra magyarra?
Nagyon mókás dolgok jöhetnek ki a két magyar szöveg összevetésekor. Nos vannak okos professzorok, névtelen bilbia fordítók, lefordítják a szöveget angolra, magyarázva, hogy hangulatilag, teológiailag melyik angol kifejezés illik oda, majd jönnek a magyarok, és az angolt átfordítják magyarra. Ez nekem hasonlatos a többszörös jpeg tömörítéshez...www.refujvaros.hu
-
pocokxx
Közösségépítő
válasz Ujjlenyomat #15915 üzenetére
Nem, nem azért kérdeztem rá, mert a keresztet imádom... (Félelmetes, hogy tudod tekerni a szavak értelmezését...)
Egész pontosan ezért kérdeztem rá:
"Ma nem aranyborjót imádnak az emberek.
Bőséges választék van helyette. Pl a kereszt, a zászló, de még sorolhatnánk.""Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor
-
Kezdő vagyok
őstag
válasz Ujjlenyomat #15906 üzenetére
Akkor jó,ha utánanézel.
Akkor,ha mentek prédikálni,azt is szoktátok idézni az ApCsel-ből,hogy"Higgyj az Úr Jézus Krisztusban,és üdvözülsz,mind te,és a te házadnépe?"Az említett könyv szerzője sem nem hitehagyott(nem volt Tanú sohasem),sem nem kiközösített(hiszen csak azt lehet kiközösíteni,aki már egyszer Tanú volt.)
"Sok minden le van írva feketén-fehéren. Azokon pedig semmit nem lehet csűrni-csavarni.":
tehát az ApCsel szerint mi kell az üdvösséghez?(Lásd fentebb.)Ha nem nézel utána,a Te bajod.
DE ilyenkor nem érdemes "osztani az észt",hogy ez meg ez van leírva,és ezt és ezt így kell értelmezni. -
Geri Bátyó
addikt
Sziasztok!
Időnként beleolvasok a topicba az érdekesség kedvéért. Nem szeretnék hitvitába bonyolódni, de úgy látom, hogy egy korábbi írásom egész jól idepasszol. Csak egy kis szösszenet a bibliáról, Jézusról és a hitről.
"Régóta azt gondolom, hogy a vallások mindegyike féligazságokon alapul. A hívők tartják életben és változatlanul. A változások legtöbb esetben egy új (vagy újraértelmezett régi) vallás létrejöttéhez vezetnek. Erre jó példa a különböző keresztény egyházak kialakulása. Mindegyik (többé-kevésbé) ugyan azt a bibliát magyarázza kicsit másképpen.
Hogy melyiknek van igaza? Attól függ, honnan nézzük. Egyrészt mindegyiknek, másrészt egyiknek sem.
Igazuk van azért, mert a hit egy olyan dolog, amibe nem lehet beleszólni. Mindenki abban hisz, amiben akar.
Nincs igazuk azért, mert a biblia minden, csak nem hiteles forrás. Elég csak arra gondolni, hogy ki és miért állította össze.
Az biztos, hogy Isten (Allah, Jehova stb.) létezésére és nem létezésére is talál bizonyítékot aki akar, pedig ez is csak hit kérdése.Jézus már más lapra tartozik. Nem kérdés, hogy egy valós, valaha élt személyről van szó, de nem úgy, ahogy a biblia leírja. (Hitelesebb forrás a holt-tengeri tekercsek.)
Már a közkeletű „Názáreti” előtag is félreértelmezés, vagy félrefordítás. A Názáret nevű települést először i. sz. 400 körül említik az írások. Hogy hol itt a félreértelmezés/fordítás? Nos, Jézus esszénus volt. Az esszénus vallás az eredeti zsidó vallás egy szelídebb, békésebb változata és (nem meglepő módon) szinte pontosan megegyezik Jézus tanításaival. Az esszénusok között voltak gyógyítók is. Ők voltak a nazarénusok. Jézus pedig nazarénus (tehát gyógyító) volt.
Ezzel el is jutottunk oda, hogy képes volt-e csodát tenni. A nazarénusok hasonlóan gyógyítottak, mint manapság a REIKI: energiával. Nevezhetjük sarkítva kézrátételes gyógyításnak, ami bizony csodának tűnhetett akkoriban.Hogy én mit gondolok? Nos, minden energiából áll és ez pusztán fizika. Mindent a fizika törvényei irányítanak, de sok dolgot még nem tudunk. Amit nem tudunk, nem értünk, azt pedig lehet valamiféle felsőbbrendű hatalom létezésével magyarázni.
Az energiákat lehet észlelni és használni. Gyakorlatilag nevezhetjük akár szentléleknek is, hogy a keresztény hasonlatnál maradjunk.
Az emberi test is energiából áll, így nyugodtan mondhatjuk, hogy „isten fiai” vagyunk, tehát Jézus is az volt.
Valójában csak a hit fontos, a vallás csak egy magyarázat, ahogy az ateizmus/materializmus is csak egy magyarázat.Én akkor lennék boldog, ha mindenki rájönne arra, hogy tisztelni kell mások hitét, mert ugyan abban hisz, csak másképp. Akkor lennék boldog, ha senki sem akarna megtéríteni senkit és nem bújtatnák a vallás mögé a kicsinyes érdekeket (igen, itt a hit nevében kirobbantott háborúkra és terrorcselekményekre gondolok)."
"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
kymco
veterán
válasz Geri Bátyó #15922 üzenetére
(Hitelesebb forrás a holt-tengeri tekercsek.)
És mit ír konkrétan Jézusról?www.refujvaros.hu
-
Geri Bátyó
addikt
Például több helyen is, mint tanító, vagy igaz tanító említi és véletlenül sem, mint Isten fia.
Többször is említ egy nőt, aki a társa. Ez akkoriban a feleséget jelentette.
A holt-tengeri tekercsekből tudjuk azt is, hogy kisgyermek korától nazarénusnak nevelték."Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
kymco
veterán
válasz Geri Bátyó #15924 üzenetére
Érdekelne a forrás... vagy az állításaid valamilyen más igazolása...
www.refujvaros.hu
-
pocokxx
Közösségépítő
válasz Geri Bátyó #15922 üzenetére
Ez megint egy "piros lufi"... Az igazság nem vélemény kérdése... Szabad megértőnek és toleránsnak lenni, de ez nem érintheti az igazságot.
Az "energiák"ról szóló állítás pedig egy nagyon otromba, de manapság gyakori degradációja az élet titkának. Egy kósza kísérlet arra, hogy mindent megmagyarázzunk ahelyett, hogy elfogadnánk végességünket, korlátainkat.
"Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor
-
Geri Bátyó
addikt
Sok könyvet írtak a holt-tengeri tekercsekről, köztük több olyat, ami a tekercsek fordításait tartalmazza. Ráadásul nem csak a qmrani tekercsek léteznek, hanem számos hasonló korú lelet van. Gondolom hallottál már a gnosztikus evangéliumokról (ezek nem kerültek bele a bibliába).
pocokxx: Mi az igazság? Az amit te annak mondasz, vagy az, amit én? A hit tekintetében nagyon nehéz igazságot tenni.
Valójában a vallás is egyfajta magyarázat az élet titkaira.[ Szerkesztve ]
"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
pocokxx
Közösségépítő
Az igazság független a véleményektől, mindig önmaga marad.
És hadd tegyem hozzá, hogy elsősorban nem a könyv miatt hiszek, hanem abban az Istenben, akit az életemben megtapasztaltam. Ha úgy tetszik "láttam" a piros lufit...
"Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor
-
kymco
veterán
válasz Geri Bátyó #15924 üzenetére
Én a legvadabb, a legösszeesküvősebb internetes portálon sem olvastam arról, hogy Jézusról akár csak említést tett is a bármelyik tekercs....
www.refujvaros.hu
-
kymco
veterán
válasz Geri Bátyó #15927 üzenetére
Itt már kevered a dolgokat. A gnosztikus evangéliumok Jézus halála után születtek minimum 100 évvel, a Holt tengeri tekercsek pedig ie. 200 körülire datálódik a kezdete, és az első század vége felé az utolsó.
Ilyen maszatolásból születnek a bulvárhírek....www.refujvaros.hu
-
Geri Bátyó
addikt
válasz pocokxx #15930 üzenetére
Idézem magamat: "Én akkor lennék boldog, ha mindenki rájönne arra, hogy tisztelni kell mások hitét, mert ugyan abban hisz, csak másképp."
Az emberek többsége - úgy látom, hogy te is - a vallását védi és fogadja el igaznak. Pedig a vallás csak egy burok. Olyan, mint egy telefontok. A gond ott van, hogy te bőrtokot használsz én meg szilikont és meg akarsz győzni, hogy az nem is jó. Pedig a telefon ugyan az.
kymco: Több helyen is említést tesznek róla, de nem mindenhol nevezik nevén. Az sem kizárt, hogy több emberről van szó, akik hasonlóképpen tanítottak. Persze a keresztrefeszítés valószínűleg egy bizonyos személy.
A gnosztikus evangéliumokat csak példának hoztam föl. Minden esetre a datálásuk nehézkes, ahogy a legtöbb régi írásnak. Az viszont érdekes, hogy összecsengenek egymással.[ Szerkesztve ]
-
kymco
veterán
válasz Geri Bátyó #15933 üzenetére
Én tisztelhetem attól más hitét, hogy hamisnak tartom. Amennyiben létezik abszolút igazság, akkor nem lehet igaz két egymásnak teljesen ellentmondó dolog. Ha a tisztelet azt jelenti, hogy elhiszem a másikét is, hogy igaz lehet, akkor az én hitem, már nem valóságos hit. A hit nem olyan, mint az ízlés, hogy nekem ez tetszik, de elfogadom, ha valakinek pont az ellentéte jön be.
Lehet elkenni a határokat amolyan szinkretista módon tuti mázzal lekenve, de ez nem fog működni.
Én abban az Istenben hiszek, aki kijelentette magát nekem majd két évtizede. Rábíztam az életem, és nem csalódtam benne soha. Lassan az életem több, mint felét Jézussal élem, és nem cserélném el a vele való közösséget semmire sem.
Jézus mondja, hogy nincs rajta kívül más út, és én ezt elhiszem neki, bízom benne, megtapasztalom jelenlétét, és reménységem van a jövő felé is. Ez együttesen a hit. Elhiszem, megtapasztalom, bízom, és remélek.
Nem arról van szó csupán, hogy hihetek-e egy kétezer éves írásnak. Ha ezen állna a hitem, nyomorultabb lennék mindenkinél,
És mivel komolyan veszem Jézus szavait, nem hiszek el minden mást. Tisztelhetem a Jehova tanúit szorgalmuk, tisztességük miatt, becsülhetem a muzulmán ismerősömet egyenessége, és megalkuvást nem ismerő hite miatt, de nem tartom igaznak a tanításaikat.www.refujvaros.hu
-
pocokxx
Közösségépítő
Tisztellek, és részben meg is értelek. De, mint mondtam a tolerancia nem érintheti az igazságot. Az az állítás pedig, hogy "ugyan abban hisz, csak másképp", bármennyire is szeretnéd ráerőltetni - nem igaz. Valódi különbségek vannak, nem csak "módbeli".
-
kymco
veterán
A gnosztikus evangéliumok hol összecsengenek, hol ellentmondanak egymásnak, a lényeg, hogy ki honnan szemezget. A régészet tudománya és a történészek az iratok keltezésének idejét ebből a korból elég jól be tudják lőni...
De tényleg, hol írnak Jézusról a Holt tengeri tekercsek? Mert mondom, én a legvadabb szemléletű írásnál is azt olvastam, hogy Jézus is olvashatta a tekercsekben előkerült Énoch könyvét, ami Jézus születése előtt kétszáz évvel született...
www.refujvaros.hu
-
BoB
veterán
Az utánnad lévő két hozzászólás is jól tükrözi a vallások igazi erejét: hogy a végletekig képes fanatizálni az embereket.
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
pocokxx
Közösségépítő
Ha a vallást (értsd Isten-hit) nem csupán "funkciója" alapján, nem valami járulékos dologként ítélnéd meg, hanem úgy, mint az emberi lét lényegéhez tartozó valamit, akkor ilyet nem írtál volna le. Egyébként ez még messze nem fanatizmus... Csak szilárd meggyőződés.
-
BoB
veterán
Ti is skatulyáztok. Aki nem katolikus, annak nincs, és nem is lehet igaza. Annak ellenére hogy leírtátok csak egy vallásnak lehet igaza. Mennyi az esélye hogy pont nektek? És ha úgy élitek le az életetek hogy tévedtetek?
Nem, az nem lehet, hiszen Ti napi kapcsolatban vagytok Istennel és Jézussal. Az élettapasztalatotok mutatja hogy nektek van igazatok.
Itt a probléma. A többi vallásban hívő ember is napi kapcsolatban van a sajátjával, és az Ő élettapasztalatuk mutatja hogy nekik van igazuk.
Mindezek után ha rámutatnak hogy lehet van valami közös, lehet mindenki ugyanazt vallja csak kicsit máshogy - nem, ez kizárt dolog - l e h e t e t l e n. Ez a fanatizmus, valamit gondolkodás nélkül vallani és más dolgokat elutasítani.
(#15939) pocokxx: elég kicsi a határvonal ha valakinek ilyen szilárd meggyőződése van hogy gondolkodás nélkül elutasít.
És a fanatizmus e meghatározása teljesen igaz pl. rád:
2. Megalkuvás nélküli (személy, csoport), aki nem enged a meggyőződéséből.
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
pocokxx
Közösségépítő
Na kmyco most még le is pápistáznak...
A meggyőződésem(ünk) Jézus Istenségéből ered. Nem saját kreálmány, hanem valaminek az elfogadása. Nem állítottam soha, hogy nincs közös más vallásokkal, de azt tagadom, hogy ugyanaz lenne.
"Én vagyok az Út, az Igazság és az Élet - válaszolta Jézus. - Senki sem juthat el az Atyához, csak általam."
Ha ez fanatizmus, akkor az vagyok..."Hiszek, és hitem súlyos és kemény.
Nem tünde tan, nem pille vélemény.
Nincs benne így-úgy, bárcsak és talán.
Igen és nem, kereken, magyarán.
Semmi csűrés és semmi csavarás,
Ínyeckedés és köntörfalazás.
Hiszem és vallom, szeretem és élem,
Amit az Egyház hinni ád elébem.
Ebben a hitben élek, és halok
Katolikus vagyok." Sík Sándor[ Szerkesztve ]
-
Geri Bátyó
addikt
válasz pocokxx #15935 üzenetére
"Az iszlám kezdettől fogva úgy tekint önmagára, mint a judaizmus és a kereszténység közvetlen és utolsó utódjára, azaz a három vallás által imádott egyazon Isten legújabb és egyben legutolsó, hamisítatlan kinyilatkoztatásainak birtokosára. Ennek megfelelően a Korán Ábrahámot (Ibráhím), Mózest (Múszá) és Jézust (Íszá) egyaránt prófétának ismeri el, és Mohamedet tekinti a „próféták pecsétjének”, azaz az utolsó, kinyilatkoztatásban részesülő prófétának."
Mindhárom nagy vallás ugyan abban az istenben hisz. Hol van a valódi különbség?
kymco: Úgy 18-20 évvel ezelőtt kaptam kölcsön egy nagyon jó könyvet. Sajnos nem emlékszem a címére (különben már felhajtottam volna valahonnan), de a nyomtatásban is megjelent fordítások voltak benne. Különböző korú (kb 1000 évet felölelő) régi tekercsek, agyagtáblák, vésetek felfedezésével és datálásával együtt.
(#15940) bob.zxr: Egyetértek.
[ Szerkesztve ]
-
pocokxx
Közösségépítő
válasz Geri Bátyó #15942 üzenetére
Jézust (Íszá) egyaránt prófétának ismeri el. Itt...
-
-
Geri Bátyó
addikt
Nem biztos, de szerintem erre gondolt:
"Én tisztelhetem attól más hitét, hogy hamisnak tartom. Amennyiben létezik abszolút igazság, akkor nem lehet igaz két egymásnak teljesen ellentmondó dolog. Ha a tisztelet azt jelenti, hogy elhiszem a másikét is, hogy igaz lehet, akkor az én hitem, már nem valóságos hit. A hit nem olyan, mint az ízlés, hogy nekem ez tetszik, de elfogadom, ha valakinek pont az ellentéte jön be."
Ez úgy értelmezhető, hogy csak az az igaz, amiben te hiszel és senki másnak nem lehet igaza. Ez pedig valóban felfogható fanatizmusként.
Minden esetre, addig nincs gond, amíg nem indítasz dzsihádot!"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
pocokxx
Közösségépítő
válasz Geri Bátyó #15944 üzenetére
Pontosan mi köze van Constantinnak a Bibliához....? Egyébként az említett dolog bizony lényegi különbség... "Ő Isten formájában volt, és az Istennel való egyenlőséget nem tartotta olyan dolognak, amelyhez föltétlenül ragaszkodnia kell, hanem kiüresítette magát, szolgai alakot öltött, és hasonló lett az emberekhez. Külsejét tekintve olyan lett, mint egy ember. Megalázta magát és engedelmeskedett mindhalálig, mégpedig a kereszthalálig. Ezért Isten felmagasztalta, és olyan nevet adott neki, amely fölötte van minden névnek, hogy Jézus nevére hajoljon meg minden térd a mennyben, a földön és az alvilágban, s minden nyelv hirdesse az Atyaisten dicsőségére, hogy Jézus Krisztus az Úr."
-
Geri Bátyó
addikt
válasz pocokxx #15948 üzenetére
"Caius Flavius Valerius Aurelius Constantinus, más néven I. Constantinus vagy Nagy Konstantin."
Mai formájában az ő irányítása alatt állították össze a bibliát, amikor a kereszténységet államvallássá tette. Valójában a kora keresztény evangéliumokból kiválogatta azokat, amiket össze tudott gyúrni a júdaizmus, a régi római vallás és még a fene tudja, hogy hányféle egyéb elemeivel. Még Íziszt is belefoglalta, mivel nagyon népszerű volt, elsősorban a nők körében (belőle lett a bibliában Mária).
Constantin roppant okos volt, mivel összefogta a különböző vallásokat, így meg tudta előzni, hogy a vallási háborúkban szétessen a Római birodalom.
-
pocokxx
Közösségépítő
válasz Geri Bátyó #15949 üzenetére
A Muratori kánonjegyzék 170 körül már megvolt... A Mária tisztelet pedig bőven megelőzi Konstanint...
Meg egyébként is: nem államvallássá tette, hanem szabad vallásgyakorlatot engedélyezett. (gondolom a milánói ediktumra gondolsz 313. ) Valamint az, hogy jelen volt a zsinaton, nem jelenti azt, hogy ő vezette.Egyébként most már engem is érdekelne, hogy honnan veszel ilyeneket...?
Új hozzászólás Aktív témák
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Androidos tablet topic
- Horgász topik
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Asszociációs játék. :)
- Gaming notebook topik
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Azonnali notebookos kérdések órája
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest