- Milyen okostelefont vegyek?
- Realme 8 - az igazi nyolcas
- MIUI / HyperOS topik
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Xiaomi Redmi Note 4 - B20
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
válasz runner 125 #9301 üzenetére
( nem vágom, mi a muhahaha azon, h 40e ft-ért elvihetsz egy 2,5x annyiba kerülő, hibátlan objektívet. odaadhatnám 35e ft-ért is, nem azon az 5e ft-on múlik, de igazából a pofátlanságnak is van egy olyan határa, h inkább azt mondjam, h akkor megtartom. )
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
aginor
veterán
Sziasztok!
Mi a vélemény erről az objektívről? SIGMA 17-70 f:2.8-4.5 DC HSM MACRO
Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
runner 125
nagyúr
Mély kacaj..
Azon nevettem h mindketten ugyanazt az árat szabtátok meg.Nyilván korrekt ár már az is, ha pofátlannak tűnt az ajánlatom bocs.
...viszek haza pár 5-öst és visszatérünk rá.
Addig valahogy eldöntöm kiét veszem.Üdv.M
"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!
-
Carsee
tag
Szimpatikus gép ez a D5000. Irigylem a fókuszrendszerét a 3D követő miatt. D80-ban néha hiányzik nekem. Elképesztő ára lett azért...
OFF
Szerintetek van némi esély arra, hogy legalább egy picit normalizálódjanak az árak? Én balga most akartam 80-200-at venni, de a 25%-os drágulás picit elvette a kedvem
ON -
Degeczi
nagyúr
az idén erre már nem adnék nagy esélyt: tavaly, amikor rekorderős volt a forint, azt sem követte a Nikon hazai árképzése, így ha most vmi csoda folytán visszaerősödne, akkor sem túl valószínű...
(legföljebb akkor érdemes lesz külföldről beszerezni, mert most onnan is drága) -
Karima
őstag
Hali
A segitségetekre\tanácsotokra lenne szükségem (megint):
d40+sb600 pároshoz keresnék vami olcsó kiegészitő vakut. Amit tudnia kéne: a mostani wireless trigger-el együtt tudjon működni. Nem baj ha nem tud CLS-t, meg ilyeneket, mert ez csak kieg vaku lenne, hátteret megvilágitani, megy ilyesmi. A Vivitar 285hv-t néztem ki ezek alapján, mert elég barátságos az ára (ebayen 90dolcsi az új). Mi erről a véleményetek? Esetleg jobb ötlet?Másik:
d40nél ugye a max időt 15percre lehet beállitani, hogy ha ennyi ideig tétlen a rádiós távkioldó, akkor átvált kézi expora. Na most mi van akkor, ha ennél hosszabb záridővel szeretnék fotózni (éjszakait)? Vagy ez a 15perces limit akkor nem játszik, ha már egyszer feldobta a gép a tükröt?Előre is köszi a segitséget.
-
Carsee
tag
Magam példáján okulva én egy SB-26-ot ajánlanék. Van benne beépített trigger, így el tudod sütni akár a váz vakuját (ezt D40-en nyilván csak manuális vakumódban, mivel commander nem tud lenni a váz), akár SB600at használva a vázon (szigorúan M módban, mert TTL miatt elvillanhat az SB-26).
-
jorden06
senior tag
Hali!
D80 belső vakuval ismerkedtem. Láttam, elég sok mindent lehet vele állítani. De ha sima TTL fénymérésre teszem, lenyomom az expo gombot, az af-segéd fény elkezd világítani, majd csak 1mp-vel később exponál, a lenyomást követően. Mindezt manuál módban mindenhol.
Nos kérdésem, hogy ennek én vagyok a hibája, hogy csak kis idő elteltével exponál/vakuzik, vagy valami egyéb beállítást kellene végeznem?
Köszi, üdv -
Degeczi
nagyúr
válasz jorden06 #9315 üzenetére
kapcsold ki a vörösszemcsökkentést...
(az LCD-n látszik egy kis szem ikon is, ha olyan vakumódot állítottál be, ahol ez be van kapcsolva)ilyenkor az AF segédfénnyel világít az áldozatok szemébe, majd szándékosan vár egy kicsit, és csak ezután lő, mert addigra jó eséllyel összehúzódott a pupillájuk, így kevésbe lesz hajlamos pirosodni
sokat nem ér, márcsak azért sem érdemes ezt a módot használni
-
Pilács
senior tag
A vakukról jut eszembe, a D60-on lehet vhogyan olyat elérni, hogy vörösszem hatás csökkentése miatt elővillanjon a vaku? Vagy erre a célra csak is az AF segédfényt tudja bevetni?
Esetleg külső vakuval elérhető ez a funkció? pl Sb400 vagy 600-al?
[ Szerkesztve ]
Ajándék szesznek ne nézd a fokát!
-
Degeczi
nagyúr
külső vakuval minimális a vörösszem esélye (csak távolabb állóknál fordulhat elő egyáltalán, közelebbieknél már bőven elég nagy az obi és a vakufej távolsága az elkerüléséhez), plafonról visszavert módban (márpedig ha csak egy mód van rá, úgy érdemes vakuzni, hiszen kategóriákkal szebb, természetesebb a kép) pedig eleve kizárt...
-
Pilács
senior tag
Még egy okos kérdés: Amikor objektivet cserélek a vázon, mindig kapcsoljam ki a gépet, vagy elég ha készenlétben van, azaz nem jelez vissza infókat? Gondolom a tuti az, ha ki van kapcsolva, de pl elfelejtettem kikapcsolni és simán lecseréltem és minden okés.
-
Pilács
senior tag
válasz Degeczi #9322 üzenetére
Igen, arről én is hallottam, de azt hiszem úgy olvastam, hogy még mielőtt a gépet kikapcsolom, még előtte a VR kapcsolót is OFF-ba kell állítani így a tuti. De szerintem lefixálja amikor nem aktív, mert akkor elég erősen imbolyogna a kép, arról nem is beszélve, hogy kattan amint bekapcsol, és amikor kikapcsol. Csak megoldották azt is felhasználó baráttá Arra még kíváncsi lennék, hogy mennyit áramot vehet el a váztól a VR, azaz mennyivel lehet kevesebb képet készíteni VR-el mint anélkül. Persze nem sok jelentősége lehet, de csak érdekesség képp.
-
titán
Na felkerült szervizbe a gép. Kollégám beadta, csak elfelejtettem odaírni, hogy mi a gond. Nekem szólt kolléga, mire felhívtam őket cirka 15-20 perc) már rá is néztek és közölte a hölgy, hogy nem vakuzik, van-e még ezenkívül baja? Azt mondta legfeljebb 2 hét, remélem előbb meglesz, majd küldik az sms-t.
-
Hth
tag
A múltkor beszélgettünk a vad fotózással kapcsolatban a teleobjektivekröl , hogy mijet , mekkorát , mennyiért ? A végén arra a megállapításra jutottunk hogy közelebb kell menni ! Tegnap voltam szavast fotózni . Elbújtam ! Be takarództam ! ( álcázás ) Vártam ! Vártam ! Még mindig vártam !
Végre mikor néhány óra után meg jöttek a várval várt állatok , kezdtem fotózni őket , és akkor jött a következő probléma ! Meg hallották a tükör csattogását , és már le is buktam ! Attól kezdve hogy tudták hol vagyok , odébb is költöztek .
Na ilyenkor mit lehet tenni ? Talán mégis egy tükör nélküli ( kompakt ) gépet kéne venni ?
Már egy ideje kezd elegem lenni a D700-as bol ! Tájképhez kicsi a mélység élesség , teléhez NAGY az érzékelő ! Most meg ennek a csattogásnak a problémája . Azért azt az egyet el kell ismerni , hogy portréra szuper ! Csak az a gond hogy ritkán portrézok -
lugosi
MODERÁTOR
Adjatok már ötletet, valami furcsa történt a gépemmel. (D70)
A tegnapi fotózáson csinált 2x olyat a váz, hogy a zár olyan hangot adott ki (sőt mintha a keresőben is úgy láttam volna) mintha sorozatfelvételt csinálna, vagyis katt-katt-katt. Persze a váz nem sorozatfelvételre, hanem sima módba volt állítva. Elsőre egy kipróbálásra feltett tokina obival csinálta, gondoltam biztos az obi. Aztán visszatettem a sigma makrómat, és egyszer azzal is csinálta. Az is érdekes, hogy mind a két esetben, amikor ez előjött, a kép nem készült el, vagyis nem lett a kártyára mentve. Ilyet most csinált először a gép, 15e expó lehet benne. Mi a fene lehet ez?
Ja, egyébként előtte-utána minden gond nélkül szépen működik.
[ Szerkesztve ]
-
Ijk
nagyúr
Hát szerintem nem fogod megúszni azt a telét. Sajnos d700-ra mondják, hogy baromi zajos tükörhangja van. Ha jól sejtem ezen az élőkép mód sem segít, mert akkor is csattog.
Ezt a mélységélesség problémát nem értem. Berekeszeled minimum f8-ra és kész.
Egyébként szívesen elcserélem a d50-et, ha neked mindenképp croppos gép kell/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Hth
tag
Ijk : Az f8 elég kevés közelebbi témáknál , mondjuk bent az erdőben . KB. f22 már jó . de evvel még ellenék , a fő probléma a hangos expó hang A D300-é vajon mennyivel halkabb ?
A D50-re én is gondoltam , de a 6 megás képpel nem vagyok ki segítve , mert akkorát a D700 12 megás képéből is tudok ki vágni . -
törölt tag
Én D80+grip és Tami 17-50 Di II-t adok érte
A D300 jóval diszkrétebb hangban plusz még DX-is.Ha azonban komolyabban foglalkozol a vaddal akkor egy tele kikerülhetetlen.Bármilyen kis hangra elugrik szinte az összes fajta,bizalmatlan már a magyar vad!
Pl.400-as obi croppos vázon már konyít valamit a dologból.Nagy vadra.
Olcsóbb megoldás lehet új váz helyett egy konverter,ez ízlés,obi kérdése. -
Hth
tag
Én egy 80-400 Vr-el próbálkozok ! Ennél jobb már csak arany árban van
Még ha egy D300-at ajánlottál volna , meg is fontolnám . Persze érték egyeztetéssel !
De egyébként a D80-ad is érdekel ha kedvező áron adod ! Persze nem cserébe hanem kp.-ért . -
Hth
tag
Ijk : Nem olyan hosszú ám az a 600-as obi , ezeknek a szarvasoknak csoda jó fülük van
-
Pilács
senior tag
Ma érdekes dologra lettem figyelmes:
18-105 obival vannak foltok az elkészült képen, de 55-200-al pl csak egyet vettem észre egyező helyen a többivel. Megnéztem a szenzort, de semmit nem látok rajta, a 18-105-t végén meg csak egy szösz van belül, ott sem látok mást. Van "láthatatlan" kosz, amit szemmel nem látok, de a képen megjelenik? Valamint amit meg furcsánlok, hogy nem látszik, az 55-200vr-ben a blende lamellák mögötti lencsén van egy óriási kosz vagy inkább homokszem (vagy volt szerelve és csavarhúzóval megütötték - használtan vettem) annak semmi nyoma a képeken, de RAW-ban jobban át fogom vizsgálni a képeket. Holnap teszek fel képeket, hát ha abból jobban kiderül miről beszélek össze vissza. Csak most kicsit meglepett a dolog, nem rég volt tisztitva a szenzor...Ajándék szesznek ne nézd a fokát!
-
Degeczi
nagyúr
gondold végig: ha a képen csak pár pixelnyi egy koszpötty, akkor hogy a manóba láthanád szabad szemmel?
a szenzorméretet és a fölbontást ismerve könnyen kiszámolhatod, h egyetlen mm-nyi hosszon 130-180 pixel van: Superman-nek sincs olyan szeme, h észrevegye, ha csak párat érint...
amit megláthatsz, az már hatalmas kiterjedésű lenne a kész képenporszem bármikor, akár pár perccel a tisztítás után is bejuthat pl egy hosszabb zoomobival
a lencséken lévő koszt, kisebb karcolást természetesen nem látod a képen, hiszen teljesen kiesik az élesség tartományából
-
Pilács
senior tag
válasz Degeczi #9335 üzenetére
Zoli bácsi, Degeczi: Az elfelejtettem írni, hogy 22-es blende érték környékén körvonalazódnak, f11 ig eddig észre sem vettem Viszont tényleg egy homokszem vagy legalább akkora valami van az obiban a blendelamellák előtt, és annak semmi hatását nem látom a képen Csak a tudat zavar, de hát könnyen legyőzöm, mert eszembe jut, hogy 10e ft környékén takarítsák ki addig meg elfér benne, amíg nem szakad le tőle a kezem
Belegondolva tényleg nem lenne piskóta, ha meglátnám mi az a kosz az érzékelőn ami pár pixelre van hatássalAjándék szesznek ne nézd a fokát!
-
Pilács
senior tag
válasz Zoli bácsi #9338 üzenetére
Merem remélni, hogy nem vagyok egyedül ezzel
-
lugosi
MODERÁTOR
Amiatt a homokszemszerű dolog miatt ne aggódj az obin. Egy barátom vett egy olyan canon 70-200/2.8-at aminek egy körömnyi rész le van pattanva a frontlencséjéből (emiatt szemtelenül olcsó is volt), tehát az üveg felületéről egy szilánkdarab lepattant, és tudom hogy hihetetlenül hangzik, de nem igazán lehet észrevenni az elkészült képeken. Oké, ha MTF ábrákat fotózna vele akkor biztos látná a különbséget egy gyári állapotú obi és eközött, de a normál képek esetében nem látszik. Szóval mindenféle kis pöttyök miatt ne aggódj.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz Szten Márs #9342 üzenetére
Nem mondta, hogy a széléről van lepattanva....
-
Szten Márs
nagyúr
válasz philoxenia #9343 üzenetére
Valóban Mondjuk onnan szoktak az objektív frontlencséjéből lepattanni darabok, így ezt alapnak vettem - a közepéből nem is tudom pattanhatna-e le csak úgy. Mindenesetre most már kíváncsi vagyok, hogy honnan van lepattanva
-
törölt tag
Az obid már nagyjából jó lesz vadra.A váznak is jónak kell lennie,hiába hangos a zár az iso mindenért kárpótol.
Várakozás helyett viszont ajánlanám a vad nyomozását űzését.Itató mellet lőtt képek hát hogy is mondjam... nem szépek na.Érdemesebb kifürkészni merre van a váltójuk és azokra visszajárni bizonyos napszakokban,és a szélirányt is figyeld lehet,h a szagod fogják és azért pattannak.Ha nem helyi vagy,vagy nem isemrős vadász akkor érdemes beszélni a helyiekkel,h merre felé van nagybika,hol vannak a váltók,csapások stb.Általában egy nagy bikának egy területe van "oda tér vissza mindég".
"Veri vágja,űzi egyre" és sokkal élvezetesebb dologban lesz részed,jobb képekkel.
Ha mindezt időd engedi.Kiismered a szokásaikat és áldani fogod még a D700-at.
Szarvasbőgésnél úgysem számít majd a hang
Az én vázam pedig természetesen nem eladó,poénkodtam csak -
törölt tag
Nekem kétszer csinált ilyet a vázam.Az első alkalom után egyszerüen még meg is fagyott,gyors restart után egyetlen megmaradt nikon obimat felraktam erre pedig magától megjavult.Peig rohadtul megijedtem mert pont a kedvenc tokina obimmal csinálta.Másodjára a tamival történt az eset,de azt fel sem vettem mert az amúgy is produkál kompbilitási hibákat.Röviden tapasztalat van,megoldás nincs
szintén 15 ezer expós a váz -
törölt tag
Az érzékelőtőöl sztem sem kell parázni,egyszer ha lesz időm lefényképezem a vázamban lévőt.Láttok majd csodát
karc átlóban,mélyen,észrevehetetlen
nikonban azt mondták ilyet még nem láttak -
lugosi
MODERÁTOR
válasz Szten Márs #9344 üzenetére
Amit írtatok a kettő között van a lepattanás. Nem a szélén, hanem a külső harmadban, azaz a széle és a közepe között 1/3-2/3 távon, azaz közelebb a széléhez mint a közepéhez.
-
Pilács
senior tag
Ha Capture NX 2 programban dolgozom fel a NEF fájljaimat, akkor mindig van egy alap állapot, amit a kamerán beállított értékeknek megfelelőlően ad vissza, ha jól gondolom? Viszont valahol azt olvastam, hogy utólag kell élesíteni a NEF tartalmat, hogy ne legyen "tompa" az elkészült kép. Viszont én azt látom ebben a programban, hogy alap esetben átvesz a váztól élesség beállításokat is, de persze ezen felül is lehet élesíteni. Az lenne a kérdésem, hogy ti hogyan csináljátok? Főleg az miatt kérdezem, mert mindent RAW-ban fotózok, és szintén furcsa dolgon akadt meg a szemem (szokás szerint):
A vázon visszanézve és bele nagyítva éles képet látok ( a NEFbe ágyazott képen), de ha gépen (pc) alakítom át, akkor az nem lesz olyan éles, ha csak nem élesítek az Adjust/Focus/Unsharp Mask lehetőséggel.Ajándék szesznek ne nézd a fokát!
Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest