Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • k1csi

    senior tag

    válasz Abry #14748 üzenetére

    Az STM egy fajta tovább fejlesztett USM

    Ne írj butaságokat.

    Az STM (Stepper Motor) nem az USM továbbfejlesztése, hanem ha valaminek akkor a régi DC motoronak, de inkább azt mondanám, hogy ez egy új technológia. Legalábbis a Canon számára, mert MILC cuccok, pl. micro 4/3 obik már jó ideje valami ilyesmit használnak. Természetesen a név tök más pl. Olympus esetén MSC, azaz Movie & Still Compatible.

    http://www.olympus.com.au/Learn---Explore/Core-Technologies/MSC-lens-technology.aspx

    Ezeknél az obikat úgy tervezik, hogy minimális legyen a tömeg (fókuszáló optika) amit mozgatni kell, hogy gyors lehessen (tippem szerint ezek a motorok nem annyira erősek mint az USM).
    Mivel a motor és a mozgatott optika között direkt kapcsolat van, a manuális fókuszálás is elektronikusan történik (focus-by-wire) ellentétben az USM-el, ahol közvetlen történik az MF (aholis az USM motor ultrahangos vibráción kersztül mozgatja az fókuszáló optikát).

    Az ok amiért ez a motor halkabb mint a DC az az, hogy nincs kefe. Wiki:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Stepper_motor

    Azaz ez egy új típus ami más elven megy mint az USM. Az USM célja, hogy a fázis AF-et kihasználva gyorsan oda álljon ahova a váz mondja. Azaz gyors fókusz, majd hirtelen megáll. Fotóra jobb (gyorsabb) mint az STM.
    Viszont videónál előnyösebb, ha folyamatosabb a fókusz (nincsennek ezek a hirtelen ugrások). Azaz gyorsan (de nem USM szinten) közel a témára áll majd lassabban lehetőséget adva a kontraszt AF-nek is közelíti a végleges fókuszt.

    A léptető motornál a mozgás teljesen szabadon állítható azaz bármennyire folyamatosra vehető.

    Elvileg az USM-nél is megvan a lehetőség a forgás sebességének bizonyos határokon belüli állítására, de hogy ezt mennyire tették elérhetőnek a vázak számára számomra teljes rejtély.

    Röviden: STM jobb videóra a folyamatosság és a teljes szabályozhatóság miatt, USM jobb fotóra különösen ha kell a gyors követő mód és közvetlen manuál fókusz van.

    Számomra nyitott kérdés, hogy melyek azok az optikák amiket könnyen lehet STM-esíteni. Hasonlóan nyitott kérdés, hogy az USM-et folyamatosabbá lehet-e tenni (HW vagy SW?).

    Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/

Új hozzászólás Aktív témák