- Mindenki Z Fold7-et akar
- Telekom mobilszolgáltatások
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- One mobilszolgáltatások
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
- Magisk
- Kirakatba tette a Google a Pixel 10-eket
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Huawei Mate 9 - Mate evangéliuma
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
Azt hittem Neked, mivel nem írtad, hogy másnak.
A váz a fényképezőgép váz, az "agy": a "tudás", arra tekered rá az objektívet, ami a kép "lelkét" adja (lásd az aláírásomban lévő weboldalam szlogenjét).
A raw pedig az a digitális adat, ami az analóg korszakban a film (negatív) volt: ezt kell digitálisan "előhívni" a Lightroomban, vagy a Raw Therapee-ban, ahogy a barátod szeretné. Tehát a fényképezőgépe típusát kellene tudnunk ahhoz, hogy tudjuk mekkora fájlokat köp ki magából, hogy tudjuk mekkora számítási kapacitás lesz elég egy *normális* sebességű (mondjuk valós időben történő) feldolgozáshoz, amikor nem kell a csúszkahúzogatás hatásának megjelenésére 10-20-30 másodperceket várnia.
"Nem hiszem, hogy mondjuk egy Phenom II X4 965BE annyira elavult lenne."
De az. 2009 november elején debütált: 5 éves processzor. 5 év pedig a számítástechnikában minimum 2, de inkább 3 emberöltő.
Eleve, ha rendes igénybevételre kell a gép akkor Intel alapokon érdemes gondolkozni (korábban én is AMD-s voltam, de nagyon jó döntés volt áttérnem).
Mennyi pénze van rá?
-
*Ropi*
félisten
válasz
Alx.Mercer #1931 üzenetére
"...csak a Comodo IS van fent..."
Akkor kezdheted rögtön annak a kikapcsolásával!
-
*Ropi*
félisten
válasz
Alx.Mercer #1929 üzenetére
Millió és egy dolog lehet ami lassítja, különben sem tudjuk mi hogyan van beállítva a gépeden...A legalapabb, hogy ki kell kapcsolni minden olyan programot ami foghatja a vasat, pl. a víruskergetőt.
Nekem a C2D T7500 laposomon sem akad, szóval nálad valami nagyon el van szabva.
-
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
válasz
Alx.Mercer #1894 üzenetére
Klónozd a HDD-t az SSD-re, akkor se telepiteni se belakni nem kell és minden beállításod megmarad. Utána az SSD-ről bootolsz, a régi HDD-t meg kihúzod, a meghajtók sorrendje sem változik. Ha mégis, akkor futtatásba diskmgmt.msc és átállítod.
-
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
Ahonnan elköltöztem 120/10 volt, de meg is volt folyamatosan, ráadásul 9-10 ms ping-ekkel.
Légvonalban kb. 100 méterre se volt a node-tól.
Anyagok feltöltésénél nem mindegy, hogy mennyi idő alatt megy fel: főleg amikor a fotózás után 2 órával várja a megrendelő (Retusáltan!) a képeket, mert médiába kerül...
-
*Ropi*
félisten
"1 óra alatt letőtöm a fél internetet!
"
Ne is mondd: költözés után most 1 hétre visszasüllyedtem az informatikai középkorba, mert még ADSL sebességem sem nem van, hanem inkább betárcsázós...
A Telenoros 1 GB mobilnetem 2 nap alatt elfogyott (programfrissítés vitte el a nagy részét
), azóta 16 Kb/s-el "repesztek" az információs sztrádán...
Szerencsére mindjárt jönnek és kötik a 240/20-at.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Balinov #1734 üzenetére
Persze.
Látom, nem csak én vagyok ilyen vén szivar...
(#1741) Lecs@: Ugyan nem a topic témája, de válogass: mi kell?
(#1742) azka79: Egyik kedvenc oldalam.
-
*Ropi*
félisten
válasz
psycroptic #1732 üzenetére
Akkor ideje elkezdened.
Amikor először találkoztam vele kb. 25 éve akkor még Windows Commandernek hívták. Pillanatok alatt meg lehet szokni, aztán nem tudsz nélküle élni: nagyon sokoldalú fájlkezelő eszköz.
-
*Ropi*
félisten
8 GB RAM-mal nem tudsz értelmesen használható méretű RAMdrive-ot csinálni (ennyit megeszik a 64 Bites oprendszer is, bele fogsz ütközni a korlátokba, amikor elfogy a RAM): ahhoz minimum 16 GB kellene, hogy 8-at le tudj választani belőle a meghajtónak (és még az sem túl sok, ha százas nagyságrendű fájlmennyiséggel dolgozol) és maradjon másik 8 az oprendszernek.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Balinov #1680 üzenetére
Ezt nem lehet megmondani: a lehetőségek száma végtelen. Függ a fizikailag kalibrált monitortól és a Te monitorodtól, hogy mennyire és milyen irányban vannak elmászva a referenciától. Ahogy az lehet, hogy jobb lesz kicsit, az is lehet, hogy sokkal pontosabb lesz, de az is, hogy kicsit vagy sokkal rosszabb...
-
*Ropi*
félisten
"Szerintetek normális jelenség, h a 4.4-es LR megeszi a RAMom MAC alatt olyannyira, h a teljes bezárása után is csak néhány giga szabadul fel?! "
Az nem a LR hibája, hanem az OSx-é: sz*r a memóriakezelése és nem szabadítja fel a nem használt memóriaterületet.
"Hogyan/mivel tudnám üríteni/visszakapni???"
Újraindítod a gépet.
"A másik kérdés - visszaolvasva nem leltem -, a legújabb LR változat 100%-ban kompatibilis elődjével? Sebessége mennyire, milyen irányba változott, ha változott? "
Pár napja jelent meg az 5.4. én még az 5.3-at használom, az rendben van (mondjuk nem Mac van alatta). Igen, lefele kompatibilis a 4-essel de sokkal többet tud nála.
-
*Ropi*
félisten
Örömmel jelentem, hogy kalibrálhatóak az iPad-ek és USB OTG-t tudó Androidos tabletek / telefonok kijelzői!
Most kalibráltam a Samsung S3-amat.
PÜ-ben keressen akit érdekel!
-
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
Minden fotótéma más effektezést igényel. Más kell egy építészeti témához, más egy szocioportréhoz és más egy babafotóhoz...Vagy ott van még a low key / high key...Én jellemzően portrékat fotózok, de még azon belül is hangulatfüggő, hogy melyik képnek mi áll jól. Alapvetően nem szeretem a nagyon kontrasztos látványvilágot (csak fekete fehérben nem: színesben más tészta, mert ott még úgy is több információ marad meg a képben), inkább a világosabb kidolgozásokat részesítem előnyben. De van mikor nem is kifejezetten fekete-fehér a végeredmény, hanem megbolondítom valamivel (mondjuk egy split tone-val)...
-
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
válasz
HollyBoni #1608 üzenetére
Azért, mert nem biztos, hogy ugyanazt a raw visszafejtő algoritmust használja a két program. Pl. az én Canon vázamon is csak a "faithful" képstílus egyezik a Lightroomban lévő azonos nevűvel, a többi nem identikus. Lehet neked is csak a megfelelő profil hiányzik.
Az "apply auto tone adjustments" nincs bepipálva?
-
*Ropi*
félisten
válasz
HollyBoni #1606 üzenetére
Amikor a loading felirat után megváltoznak a színek és a kontraszt, onnantól látod magát a raw fájlt, előtte volt a beépített jpeg nézőkép: pont fordítva van, mint ahogy gondolod.
A Windows képnézegető azért mutat mást, mert nem tudja a rawot értelmezni, csak a benne lévő nézőképet tudja mutatni. A Lightroom alapból nem veszi figyelembe a lencsekorrekciókat csak akkor, ha a "develop" részben a "lens corrections"-t bekapcsolod.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Balinov #1574 üzenetére
Ami nagyon számítás-, vagy HDD igényes, az lassítja: pl. az indexképek generálása, a lencsekorrekciók, a különböző dinamikus szűrők. Ha ilyeneket nem használ akkor van esélye gyorsulni. Egyébként az, hogy i7 nem jelent semmit: a lowpower változatok nagyon ki vannak csontozva. Páromnak egy Core i5 laposa van: 17 Gflops-t tud Linxben. Az én C2D laposom meg 16-ot.
-
-
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
válasz
Balinov #1555 üzenetére
Igen, mert amikor elkezdtem csinálni még nem tudtam, hogy annyira széleskörűen elterjedt technika, hogy neve is van.
Egyszer ötletszerűen kipróbáltam a felülexpózást, majd szgépen visszahúzást. Bevált, azóta használom, de nevet nem adtam neki.
Mármint nem én találtam fel, csak nekem is eszembe jutott anélkül, hogy tudtam volna a létezéséről.
-
*Ropi*
félisten
A digilabor.net sRGB-ben dolgozik utolsó emlékeim szerint, tehát 100%-os jpeg is jó nekik.
-
*Ropi*
félisten
válasz
WhiteWalker #1490 üzenetére
-
*Ropi*
félisten
válasz
WhiteWalker #1488 üzenetére
Ollóval. Vagy Photoshoppal...
-
*Ropi*
félisten
válasz
dabgergo #1467 üzenetére
"PS-ben a Preferences>File Handling>File Compatibility>Ask Before Saving Layerd TIFF files ki van pipálva."
Azzal pont csak a fájl méretét növeled, mert kompatibilitási módban még egy plusz kompozit réteget is ment.
Lightroomban az export beállításainál meg az edit/preferences/external editing-nél vedd vissza 8 Bitre meg a bélyegkép teljes méretben való tárolását kapcsold ki, a többit csak PS-ben tudod állítani!
-
*Ropi*
félisten
válasz
dabgergo #1463 üzenetére
- Mert a TIF / PSD több rétegű,
- mert a TIF / PSD 16 Bites (8 Biten fele akkora),
- mert a TIF / PSD-ben nem kapcsoltad be a tömörítést,
- mert a TIF / PSD-ben bekapcsoltad az eredeti raw fájl beépített eltárolását,
- mert a TIF / PSD-ben bekapcsoltad a bélyegkép teljes méretben való tárolását. -
*Ropi*
félisten
Nem, behúzom (a Wacom tábla elég pontos hozzá, hogy 1 lépésenként húzzam).
Egyébként azt tudod, hogy ha magát a csúszkát húzod akkor nagyobb lépésközzel ugrál, ha viszont mellette jobbra belekattintasz először a számmezőbe majd onnan kezded el húzni, akkor sokkal finomabban léptet?
(#1453) Balinov: Én is használom kísérleti jelleggel az X-Board 49-emet hozzá (16 potméter
).
Így nyer új értelmet a "zongorázni lehet a különbséget a képek között" kifejezés.
Új hozzászólás Aktív témák
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- LicencAruhaz.hu OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK AZONNAL - Windows - Office - Win Server - ÖRÖK GARANCIÁVAL
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- 137 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 G3 - i5-1245U I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I NBD Gari!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 64GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3052, 96% Akkumulátor
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G7 - i7-10GEN I 16GB I 512GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest