Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ngaba

    aktív tag

    válasz focvis #184083 üzenetére

    Most eleve valami szokatlan, új, fájdalommentesebb válságkezelés van a világon mindenhol (keress rá arra, hogy Modern Monetary Theory / Modern Pénzügyi Elmélet). Én nem értek a közgazdaságtanhoz, de az államok bátran adósodnak el, és a jegybankok finanszírozzák a dolgokat pénznyomtatással, és látszólag működik, nem száll el az infláció (csak az államadósságok).

    Páran azt mondják, hogy ez hazárdjáték, és ebből egy akkora válság lesz előbb-utóbb, hogy a 2008 eltörpül mellette (mondjuk már a covid előtt is elég sokan azt mondogatták, hogy nagy válság várható, mert valahogy ez az egész új elmélet "2008 szőnyeg alá sepréséből alakult ki"). Aztán majd kiderül, hogy melyik oldalnak lesz igaza, utólag meg lehet magyarázni mindenről, hogy "logikus". Így józan paraszti ésszel úgy látom, hogy az biztos, hogy pénzügyi trükközések sokáig nem tudják elfedni azt, ha nincs termelés / munka; de egy darabig működhet (akkor lényegében a megtakarítók / befektetők "hitelezik" a dolgokat), csak nehogy egy ponton elfogyjon a bizalom, mert akkor csúnya világ lesz.

    Szerk: Az, hogy idén is megdöntenek minden rekordot a Black Friday napok, nem azt sugallja, hogy annyira válságtudata lenne az embereknek. Egyedül a lakásárakon érződik valami, de az simán lehet az Airbnb-turisták / egyetemi albérlők eltűnése miatt is (nem olyan jó befektetés most).

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák