Hirdetés
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- LG V30 - vezércsel
- Redmi Note 10 Pro - majdnem minden stimmel
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S20 és S20+ duplateszt
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
A HP-n? Ne viccelj! Azok a próbálkozások már múlt ködébe vesztek. Ezt rendes legacy-val csinálja, még tán neked válaszolták a topikjába, hogyn kell megoldani, ha meghal a GRUB egy másik rendszer Manjaro mellé telepítésétől. (ugyanez, ha új kernel miatt a másik rendszer GRUB-ot is frissít) Most meg nem csinálta és közben nem történt semmilyen változás a HP-n....
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Shyciii
veterán
No kipróbáltam az image-det jópofa megoldás, bár nekem elég kevés dolgot tartalmaz ez az apró csomag. Tudom lehet rá installálni rá, és meg is maradna, de ahogy írtad partíciót kellene növelni, mert így olyan lassu, hogy igazából bele is fagyott a gnome-disks-utility felrakásába. Viszont hogy csak windows-os partíciókezelővel lehet megnagyobbítani, így eléggé maceráns, meg első körben nem nagyon látom át, hogy miért járnék jobban vele, mint egy Live rendszerrel azonkívűl, hogy áttekinthetőbb a felülete, és hogy minimalistább ami nekem tetszik
-
csixy
addikt
Az végül mégsem működik jól úgy, hogy a multibootusb telepítésről készített img-ből kinyerjük a slax mappát és a boot mappából a bootinst.bat , vagy bootinst.sh fájl segítségével tesszük bootolhatóvá a frissen készített pendrájvunkat , mert ez a boot mappa már különbözik az eredeti "gyári" iso fájlból származó slax mappa boot mappájától.Tehát csak 3 mód marad a bootolhatóvá tételre:
1, Az isot kiírjuk egy CD-re , vagy DVD-re
2, Az isoból származó slax mappát tesszük egy pendrájv Ext4-es , vagy Fat32-es első és talán egyetlen partíciójára és a boot mappájában elindítjuk a bootinst.sh illetve Fat32 esetén a bootinst.bat fájlt.
3. Csinálunk egy Fat32-es partíciót a pendrájvra , nevet adunk neki és a multibootusb alkalmazással beletelepítjük az iso fájlt. Ebben az esetben nemcsak Legacyban, hanem UEFI vason is indfítható lesz.Csináltam egy remasterkét... magyar bill, vlc telepítve, firefox a chrome helyett, synaptic, phyton3,5; xfce4-power-manager indítása után működik a fényerő szabályozás, fullra frissítve az egész. Részben működő xfce panel.
sha256sum slax98064ffandanoth.iso txt ,
slax98064ffandanoth.iso .[ Szerkesztve ]
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
Shyciii
veterán
Jajaj félreértettél. Nem azt írtam, hogy maga a rendszer lassú, mert semmi ilyen baj nincs vele. AZt írtam, hogy mikor fel akartam installálni a gnome-disks-et, akkor ugye alapból lassabb a pendrive miatt, de pár perc múlva egyik függőségnél úgy belassult, hogy teljesen ki is fagyott a rendszer, így nem tudott felinstallálódni a gnome-disks. De maga az image-t gnome-disks-el írtam ki pendrive-ról az Arch linuxom alól, ahogy írtad. Csak erre utaltam. A rendszerrel semmi gond nem volt. MInden futott ahogy kell, csak számomra lényeges dolog hiányzott, ami nem akart felmenni. A magyar nyelv kiválasztása billből meg nem volt nagy hiány, mert pár másodperc átállítani
-
csixy
addikt
Na! Addig eljutottam a Sabayon-csirketalp-gentooval, hogy az útmutató alapján frissítettem a rendszert, sajna ettől a magyarított firefoxom végleg angolra váltott. Már valahogy telepítettem egy játékot, fogalmam sincs, hogy melyik csomagkezelővel, de gondolom, hogy a már beforgatott bináris csirketalpassal. Már bootol Legacy és UEFI vason is a kis USB-s Sony-SSD-m. Arra már rájöttem, hogy a Grub2-t kellett szószerint tolnom az EFI-be és a sudo update-grub helyett itt su, majd grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg káromkodást kell elindítani, hogy mukoggyon ez az izé.
Szóval teccik, de f@ngom sincs még a gentooról (még jó, hogy nem kell olaszul tanulni hozzá). A gentoo tocsik meg halott, vagy én vagyok még túl zöld ott. De még nem adtam fel. Hajrá ![ Szerkesztve ]
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
Frawly
veterán
A Sabayonról érdekelne a véleményed. Pl. egy Antergos, Manjaro, Slax, egyébhez képest hogy tetszik, mennyire gyors, milyen a csomagválaszték, stb..
A Sabayon hiába Gentoo-alapú, bináris disztró, nem kell a működtetésénél a Gentoo-hoz érteni, sem forráskódból forgatni (lehetni lehet, de nem KELL), nem hogy olaszul tudni. De még nem próbáltam ki soha, pedig egy időben szemeztem vele.
Egyébként én személy szerint egyik disztróval sem vagyok teljesen elégedett. Jobb híján az Archnál maradok, de hosszú távon nem zárom ki, hogy csinálok magamnak egy git/dev-ből forgatott friss Linux from Scratch disztrót, rommá optimalizálva. Nem sokkal nehezebb tető alá hozni, mint egy Gentoo-t, és akkor teljes a szabadság, nem kell semmilyen tárolóhoz, disztróhoz, csomagkezelőhöz, emerge-rendszerhez igazodni, meg csomagfenntartókra várni. Elég csak azt forráskódból fordítani és rolling módjára használni, amilyen csomagokat az ember tényleg használ, nem kell csomagkezelő, nem kellenek tárolók, nem kell free/nonfree kérdéskörrel foglalkozni, nincs systemd, meg semmilyen más előírás, meg disztróvezetőségi döntés, igaz pl. a függőségeket viszont ilyenkor kézileg kell kezelni.
Az Arch (abból is a Testing) tényleg csak jobb híján van egy ideje. Az az igazság, hogy lehetne benne több a bináris csomag, meg lehetne az AUR kicsit ellenőrzöttebb, illetve kicsit lanyhulnak a csomagkészítők is, a Fedorában gyakran sok csomag (kernel meg hasonlók) frissebb szokott lenni, ami elég kínos, pedig az csak félrolling disztró. Meg lehetne systemd nélküli. A Gentoo meg bonyás, és szerintem nem ad annyi előnyt, hogy megérje vele szenvedni, ha már ilyenre adja az ember a fejét, jobb akkor már a saját disztró.
-
nagyúr
-
growler
őstag
Igen, a Mint jobb egérgombos menüjében bent van ez az opció.
Az Ubuntuéban viszont nincs - csak miután telepíted a "nautilus-admin"-t.
A nemrég kipróbált Ubuntu 19.04 Maté-ban, (daily build) viszont már
beletették a szövegszerkesztő pkexec-el történő megnyitási lehetőségét.
Az alap Gnome Shell-ben még ez sincs. -
nagyúr
Tg múltam miatt, funkci-klikk nem nagyon csípett, nem egyformán bólogató körbepusziljuk egymást stíltől picit eltértem. 😒
(de ne offoljunk ide, mikor van saját offtopikunk is)Szóval marad jamóka, aki ezt lánynak látja, menjen optikát csináltatni. 😉
[ Szerkesztve ]
-
Mert te nem vagy mindenki. Amúgy meg tényleg macera át bootolni, hogy kiismerjem mi hogyan működik rajta. Természetesen lassú lesz (pláne ezen konfigon, és a RAM-ból sem lesz túl sok), de megvan az az előnye, hogy nem kell elhagyni az ismerős windows környezetet programokat. Egy kattintással a háttérbe küldhetem, és játszhatok, csetelhetek, böngészhetek...
Aztán ha kezd komolyabban érdekelni, hogy milyen lehet ez natívan, de még telepítés nélkül, jöhet a live rendszer (ami a legtöbb esetben nem perzisztens, vagyis minden beállítás letöltés, telepítés elveszik, szemben a virtuális rendszerrel!)Te már a porszívóból is linux terminált fűrészelsz, de egy átlagos Windows felhasználónak ez igencsak mély víz, kell az úszógumi.
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
leviske
veterán
Köszi! Végül az lett a megoldás, hogy felpakoltam egy Ubuntut. Abban reménykedem, hogy a Canonical jobban ügyel a dualboot felhasználókra.
(#67613) gregory91: Ezt elvileg hova kellett volna beírni? Mert se a Grubos cuccba, se a terminálba nem tudott mit kezdeni vele a rendszer.
-
csixy
addikt
Ha rootként álltam neki és piros csíkot rajzoltattam a célmappa tetejére akkor sem volt hajlandó semmire sem. A fő gond az lehet, hogy túl okos lett a linux és rájött, hogy az NTFS-nek is vannak jogosultságai.
-
nagyúr
Miért lenne egyszerűbb, ami marhaság!? Az állandó és ideiglenes meghajtók csatolási helye Linuxnál a /mnt és a /media. Miért kéne összekavarni a usereket olyan megoldásokkal, ami nem szokványos és nem is jó több szempontból? Nehogy megtanulja, hogy mi micsoda? Ha ezért, akkor az OK.
Valaki mondja már el nekem is, hadd tanuljak, hogy mi a ragyának kell egyáltalán külön /home, ha tudjuk, hogy csatolva lesz egy tároló merevlemez alapból!?
(#67746) ooszi
Látom elég deja vu-s volt az a jelzett hsz, amiben a jogosultsági parancssor volt.
Így sokkal egyszerűbb a dolog, de tegnap este már fenének volt kedve amúgy nem használt parancssorok után kutatni. Lényeg az, hogy sikerrel jártál és a kötekedők is jól érzik magukat.[ Szerkesztve ]
-
Laszlo733
aktív tag
Ez van benne:
### Pamac configuration file
## When removing a package, also remove those dependencies
## that are not required by other packages (recurse option):
#RemoveUnrequiredDeps## How often to check for updates, value in hours (0 to disable):
RefreshPeriod = 6## When there are no updates available, hide the tray icon:
#NoUpdateHideIcon## When applying updates, enable packages downgrade:
#EnableDowngrade## Allow Pamac to search and install packages from AUR:
#EnableAUR## When AUR support is enabled check for updates from AUR:
#CheckAURUpdates## When check updates from AUR support is enabled check for vcs updates:
#CheckAURVCSUpdates## AUR build directory:
BuildDirectory = /var/tmp## Number of versions of each package to keep in the cache:
KeepNumPackages = 3## Remove only the versions of uninstalled packages when clean cache:
#OnlyRmUninstalled## Download updates in background
#DownloadUpdates## Maximum Parallel Downloads
MaxParallelDownloads = 4 -
Rimuru
veterán
Miert vagy a kerdezo ellensege?
Laszlo733: Csinalj csak rendes telepiest (ha mar elbarmoltad volna), legyen efi particiod azon az eszkozon is ahol linux fut.
Ha az os-probe nem ismerte fel jol egyszeruen csinalj egy bejegyzest kezzel: [link]
Az otodik sorban a28cf-35de
-t csereldi ki a windowsos efi particiora (lsblk -f
megmondja)Vigyázat, csalok!
-
Laszlo733
aktív tag
-
törölt tag
Tűzfalat, nyomtató service-t, trimmelést biztos be kell még lőni telepítés után. Wifi-t már kezeli alapból a telepítő. Nagyon közel van a pure Arch-oz, egy-két spéci progit tesznek csak a rendszerhez, amit a saját repojukból tolnak.
AUR Helper is a Te dolgod lessz, ha kell majd.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Ha VBox-ban próbálnád ki előszörre, és automata partícionálással szertnéd a lemezt belakni.
Akkor UEFI-s gépet konfigoljál, mert az automata metódus az csak UEFI sémát csinál, hibára fog futni a telepítő ha MBR-es a virtuális géped. Vagy kézzel partícionálsz és mountolsz. -
samujózsi
senior tag
Nézd meg a unetbootin nevű toolt!
Szerintem amit az előállít, az bootolható bárhol. De lehet, hogy rosszul emlékszem.
Viszont ha igazam van, akkor megoldható trükközés nélkül is, hogy bármilyen 64 bites PC-n tudj bootolni egy külső diszkről.Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM
-
csixy
addikt
Sikerült. Indul a Manjaro cinnamon 64 bites UEFI és MBR módra is hibrid GPT-ről. Remélem , hogy ezt már az újabb UEFI gépek is el fogják fogadni. A 32 bites manjaro is indul a másik partícióról Legacy módban, de az elég beteg, frissítéskor összefos engem, belebonyolódik a függőségekbe. Lehet ezt valahogy gyógyítani? Most már végre kész a swájci bicska.
(#70407) Bertiee: Azon már szinte minden elmegy. Linux Mint vagy Manjaro XFCE, vagy Mate megpróbálható.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Szeva Papogány koma! Láttam az újabb kísérletezésidet, csak nem akartam itt offolni meg amúgy is fékezett habzású vagyok mostanában. Ti Frawly komával eszméletlenül kitartóak vagytok. Nem ugrasz neki Te is a Gentooonak, az legalább elég időre lefoglalna!?
Ez a Yumi akkor jó nagy sz*r, mert egy rendes iso felírása egyetlen darab pendrive-ra, bőven lehetővá teszi az MBR és az UEFI boot/installt is. Szerintem.(utóbbi csak poen volt, mert 500* legalább próbáltam)
(aqrvaéletbe, lenyúlták a veterán nickrangomat!!!)
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az elején még nagy a lelkesedés, de az alapján amit láttam, egy disztró normál működéséhez kell olyan kb. 10 ember, akiknek a munka és család mellett van ideje csomagokat fordítani. Egy rolling disztrónál ráadásul mindig van mit fordítani.
A gond akkor van, ha nem csak egyszerűen fordítani kell, hanem elő is jön valami új probléma, amitől éppen nem fordul le egy csomag és kezdeni kell valamit.
Ezek mellé kell legalább 5 rendes tesztelő, aki csak használja.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
nagyúr
Biztosan nem rossz, de Cnchi Antergosnál is csak a végére kezdett stabilan működni, 2 éve várólistás a DW-re felkerülésük és a bemutatkozóban nem vallják magukat gyakorlottnak disztróhegesztés ügyileg. Én egyelőre választok a DW-ra már felkerült versenyzőkből.
Amúgy is már a jövőben vagyok, mint látóasszony:
*update-grub
........
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.bin
Found Ubuntu Focal Fossa (development branch) (20.04) on /dev/sda10
donemennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
Akkor az a félbeszakadt telepítés valamiért nem települt rendesen, az volt a gond. Ez amőgy mitól jobb/más, mint az ezer másik klón, főleg az Endevour OS, ami szintén Antergos utódnak volt kikiáltva?
Itt amúgy hogyan lesz Cinnamon? Egy iso-t láttam és az Gnome felülettel van, live-ban legalábbis.
(#70758) Horvi
Majdnem írtam neked YT videókra az SmTube-ot, de szerencsére most is kipróbáltam és nem akarja lejátszani a videót, amivel teszteltem volna. Amúgy nekem nincs gond a FF-ból lejátszással HP 8570p-n, a 4 mag kb 25%-on fut átlagban.
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
Pont ilyesmit akartam irni peldanak, egy HD videot se fog folyamatosan lejatszani, vagy beleszakad egy 2-3 MPx kep kirajzolasaba is.
Nem az OS nem fog futni hanem az alkalmazasok, egy normalis weboldalba ahol meg nem is reklam a fele, mar akadni fog.
Max. Opera es abban van egy adatforgalom csokkento mod, ezt nem tudom lehet-e asztalin is aktivalni.
Ilyenkor a megnyitott weblapok az Opera szerveren keresztul latszanak es betomorit mindent kicsibe.
De ez a vas nem is tudom mire lenne alkalmas, meg hazi szervernek se, abba is beleszakadna szegenyke.
Mar a gyartas pillanataba is verszegeny volt ez az Atom, meg az N330 is koroket vert ra, egy Amd A4xxx fenyevekkel gyorsabb volt.
Pedig az se egy eromu. -
nagyúr
Jó, hogy írtad ezt az Endeavour OS-t meg fogom nézni, ha purébb megoldás Arch irányba.
Fene tudja, szerintem egykutya a kettő, RebornOS még régebben is indult, mint az Endeavour.
Tegnap amúgy live-ról bootoltam egyet csak kíváncsiságból, mi lehet a sources.list dologgal, de fáradt lehettem, mert jó sokáig keresgéltem az /etc/apt mappát, mire leesett, hogy itt olyan nem lesz. Felrakni nem kezdtem el, de sejtettem, hogy itt is csak valami multiboot-szerű megoldás van a DE-k választásához. Azért köszi az infókat, valahogy ezt a Chnci-t nem szerettem már Antergos-nál sem, mondjuk kb akkorra lett működőképes, mire elszállt a disztró.Ez az USB-s swájci bicska továbbra is nagyon tetszik! Kizárt, hogy képes lennék ezen így végigmenni kiújuló arcidegzsába nélkül, de nagyon jó!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Nem-e az a baj oka, hogy azoknál a flancos notiknál másképp van a boot, mint az egyszerű mezeieknél?
Nem tudom mi számít flancosnak, de szerintem ez így van, ahogy mondod, például az UEFI bevezetés átmeneti időszakáben ezek a hibrides megoldások horrorisztikusak lettek, HP Elitebook sorozat BIOS/UEFI lehetősége is gyakorlatilag használhatatlan, emiatt szívtam én is sokat, mikor ki akartam próbálni az UEFI bootot. Desktopon viszont a régi Asus alaplapon tök egyszerá a választás, ha bootnál kiválasztom a pendrive-ot, azon viszont eddig nem kísérleteztem UEFI-vel. Most tudnék, mert lenne szabad SSD, de a gép néha valami miatt leáll, hardveres nyűgje van, de így meg nincs értelme kísérletezni. Sokszor megy egy hétig is, de ha egy új disztrós pent bootolok rajta, akkor azt kivágja a fenábe és utána szarik normál bootra is. Mindegy, samukalapács már mellé van készítve.
Látom felraktad az Endevaourt! De nekem a képeken nem tűnik fel különösebb galiba, de Te legalább sikeresebben mixelgeted a Legacy/UEFI-t, mint anno én a HP8570p-n. Épp tegnap olvasgattam régebbi hsz-eket az Intel driver téma miatt és jó pár régebbi swejci-bicskás folyam került a szemem elé! Lehet, hogy ez nálad egy örök próbálkozás lesz, mint Frawly kománál a Gentoo nullára minimalizálása. Nem tudom követed-e az Offtopikban, ja erről jut eszembe, nem is szólíthatlak már Papogány komának, mert a ravaszdi kifejezésért is fenyítést meg törlést kaptam, szóval fene tudja már ki miért sértődik meg és kezd el feljelentgetni bármely szavamért. Offba már nem merek írni semmit, az a biztos.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Hálózati / IP kamera
- Milyen monitort vegyek?
- Windows 11
- Gumi és felni topik
- Túra és kirándulás topic
- Robotporszívók
- Elülsőtápos E-ATX toronyházakkal jelentkezett a Geometric Future
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- További aktív témák...
Állásajánlatok