- Derült égből villámcsapásként itt a Galaxy S24 FE
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Elite szett, óriás telep és szuperfényes kijelző
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Poco X6 5G - egy Redmi álruhában
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Fotók, videók mobillal
- Honor 200 Pro - mobilportré
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz sh4d0w #83852 üzenetére
Azért ne legyünk már ennyire paranoiásak. Egy mezei ftp megosztás tökéletesen teljesíti a kérdező igényeit. Gyorsan le tudják tölteni róla mindkép gépre azt, amit kell nekik. A magasabb szintű biztonság szóba sem került, nem volt szempont.
Jól megijeszt mindenkit, hogy titkosítatlanul viszi át az user/pass párost, és a tartalmat, de ez a mindennapokban ez kinél okozott és milyen problémát?
Én, és még jópár intézmény is üzemeltet ftp szervert. Évek óta ott csücsül a 21-es proton, és semmi. Nem nyertem a lottón, és a cég sem kompromittálódott.Akár a szervert, akár a klienst ki, és miért hallgatná le? Felsorolnál pár példát az utóbbi időből, amikor Gipsz Jakab ftp kapcsolatát lehallgatták, így bejutottak a szerverre, és hozzáfértek a különböző letöltésekhez?
Nem kellene egy biztonságtechnikával foglalkozó topik?
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
fatpingvin
addikt
ez egy az egyben ugyanaz az energia mint hogy "mé baj az hogy winxp-t/w7et használok, mer' majd pont az én adataim fognak valakinek kelleni?"
nem b*meg, nem az adataid hanem a gép erőforrásai amin ez megy, jó kis spambot relének lehet használni, csak ezt nem képesek felérni az emberek ésszel.
szval long story short tessék leszokni a korszerűtlen és nem biztonságos protokollokról. hosting szolgáltatónál is nem véletlen hogy a magukra valamit is adó helyeken már telnet egyáltanán nincsen és SSH-n is kezd végre iparági normává válni hogy csak kulcsos bejelentkezés van, jelszavas nem.A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
válasz fatpingvin #83854 üzenetére
Az igen! Egy mezei ftp-ből hogy lett egy nem támogatott op.rendszerrel való párhuzam?
Attól mert ftpt használok, nem fogják a gépemet spambot relének használni, sem az általam nem megosztott adataimat ellopni. (A megosztottakhoz is elég komoly felkészültség és és törvénybe ütköző dolgok szükségesek. Ha meg te vagy állambácsi, akkor nem csak az ftp-met vagy képes átnézni) Arról nem is beszélve, hogy azért ,mert nem támogatottá vált, attól még nem lesz automatikusan spam bot, és publikusak a rajta tárolt adatok.
Nem is értem miért használsz olyan korszerűtlen, nem biztonságos protokollt mint a pop3, smtp, http (30 éves). Persze lehet példálózni azzal, hogy mennyit fejlődött a biztonsága (TLS,SSL,http/2) de csekkold csak le hogy pl. az Index.hu, vagy az Origo.hu támogatja-e a http/2-t?! Hogyan olvasod/használod a porhardvert, úgy hogy nem rendelkezik a legfrissebb http/2 támogatással?!
Amúgy meg tessék megkapaszkodni: A mai napig üzemeltetek XP-t futtató gépet. A nagy nyilvánosság előtt megkérlek, hogy készíts belőle
- spambot-ot
- lopj el pár rajta tartott fájlt.
Kapsz rá mondjuk egy hetet. Oké?Könnyen vered a csalánt más f...val! Majd ha ideadod azt a 10milliós nagyságrendű összeget, akkor majd lecseréljük az XP-s eszközt....
Lehet riogatni az embereket olyanokkal hogy nem biztonságos, és nem is baj, ha_pontosan_tudják_, hogy egy adott dolognak (protokoll, op.rendszer,bármi)mik a sebezhető pontjai. Aztán majd mindenki eldönti_a_tudás_birtokában, hogy mit mire használ.
Akkor kellene felháborodni(b*meg elni), ha az internetre kitett smb v1-et ajánlottam volna.
[ Szerkesztve ]
-
fatpingvin
addikt
az egész téma amiből ez kiindult az egy világhálóra kifigyelő fájltranszfer kérdése volt, szval ha már beleállunk egymásba, nem világos miért hoztad ide példának a NAT mögött, csak helyi hálón kommunikáló (vagy még inkább, internetkapcsolattal nem rendelkező helyi hálón lévő) gépek kérdését.
az hogy mekkora szemétdomb most a web, azt meg nem referenciának hanem enlrettentő példának kéne inkább felhozni...
[ Szerkesztve ]
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
gregory91
senior tag
válasz anorche1 #83843 üzenetére
Ha wan jellegű a hálózat,akkor nem lesz korlátlan mert a isp-dtől leszel függő a sebesség szempontjából(na meg a protokol biztonsága).De ha két külön hálózatot úgy érted hogy két külön helyi hálózaton üzemelnek de nincs összeköttetés az isp-vel(de elég közel vannak egymáshoz) akkor elég lehet egy optikai ftp/http is.
[ Szerkesztve ]
Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.
-
tordaitibi
veterán
válasz fatpingvin #83856 üzenetére
Én nem mint vitatag csak elmondanám a véleményem. Itt már sokan ismerik, meg is kaptam már a letolásokat. Ennek ellenére lazán fogom fel ezt a hajdenagy biztonságot. Miért is?
Mert ha valóban valaki ellen célzott támadást indítanak, az előbb utóbb elesik a harcban. Példa erre neves szolgáltatók, felhőtárhelyek, több ország kormányzati intézményei, közösségi oldalak stb.
De maradjunk otthon.Minden router sebezhető. Ez 101% hogy így van csak még nem fedezték fel de félévente nagy hacacáréval tudatja a nagyérdeművel a Kaspersky, az Eset, a fenetudja ki hogy találtunk rést. 100millió feletti korosabb routerbe ez már nem lesz soha javítva. Vagyis idő kérdése és azért egy router, ami a helyi, házi háló belépő láncszeme, ez így eléggé életveszélyes. Aki azt meghekkeli annak nyitva a belső háló, és ez pár eszköznél se semmi lehetőség, hát mégha egy komplett okosotthon lóg a router belső hálóján. Az maga a kánaán és nem csak IT oldalról hanem pl. betörés, fizikai behatás nélküli behatolás a lakrészbe stb.
Minden PC sebezhető, minden OS támadható, annak aki ismeri a gyenge pontokat. Ezeket természetesen javítják de jön a következő felfedezett rés. Ugye Intel procik, ram túlcsordulásos szoftverhibák, alkalmazásokba naponta fedezik fel a réseket, egy ártatlannak tűnő iránytű app át tudja venni a hatalmat a telefonon ha minden klappol.
Egy SSD-vel támadható a pc, annak firmvare hibájával. És még sorolhatnám, szinte nincs eszköz egy PC-be, talán a tápegység kivételével amivel ne lehetne átvenni az uralmat.
Jelenleg ami engem mellbevágott az az UEFI biosok támadhatósága. Igen már létezik ez is, injektálásos megoldásokkal megváltoztatják akár a gépi kódot is a boot folyamatban.
És mivel ez a hardver legalja, egy secure boot kiiktatása-megkerülése, egy uefi szintű kernel/driver/dll módosítás a boot során a gazda OS számára észrevehetetlen. Azaz nincs vírusirtó ami felfedezné mert csak a ramba van egy nyúlfarknyi kis helyen. Windowson beépül egy svchost folyamatba akár vagy system joggal indít egyet.Namost ha ezek vannak, léteznek, és ez még csak a jéghegy csúcsa, ki tudja amik még nincsenek felfedezve, detektálva, és akkor én ott állok bambán a jelszavas ftp szerveremmel. Hát nem mindegy?
[ Szerkesztve ]
-
sh4d0w
félisten
-
-
-
törölt tag
Ha már szóbakerült a biztonság, akkor szabad kérdeznem ez ügyben?
Van egy hobbi VPS-em Debian 11-el.
Az alábbi beállítások mellett tehetek még valami egyszerű dolgot a biztonsága érdekében?- ssh (port 30000-65535 között, csak publickey, root tiltva, pam tiltva)
- fail2ban (bantime = 1440m, findtime = 30m, maxretry = 3)
- ufw (beállítva csak a szükséges portokra)Semmi vészes dolog nincs rajta, inkább probálgatásokról-tesztelésről szól.
(webserver, db, apache-tomcat)[ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
Atheros AR5B91, N-es 300 Mbps, Wifi kártyához (Mini Pcie) nyílt Linux driver található a kernelben?
(vagy manuálisan github-ról kell be Dkms-ezni)
Köszi![ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz zoltanz #83865 üzenetére
Hasznos lenne a PCI ID, ahhoz viszont be kell tenni egy számítógépbe. Elvileg ez egy elég öreg eszköz, viszont nem tudom, abban az időben kapott-e tisztességes támogatást. Ha lehet hinni az infóknak, akkor az ath9k driver kezeli.
[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
anorche1
őstag
Koszonom a tippeket a fajl kuldeshez. Ftp, es egyeb hasonlo egyszeru megoldasok azert nem jok, mert nagyon kenyelmetlen. Lehet, hogy a szolgaltotato nat -ol, az ip -m amugysem fix, noip vagy mas szolgaltatassal kellene megkerulnom. Routert configolni, stb.
Vegul a Resillio File Sync -kel oldottam meg (volt bittorrent snyc).
Mind2 gepen telepitve kelle lennie. Egyik oldalt megosztom a fajlt, atkuldom a kapott linket, azzal bekerul a masik oldalt is fajl a listaba. Majd szepen, nagy tempoval, a 2 gep egymassal kozvetlenul kommunikalva szepen atmegy a fajl."It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Találkozott már valaki KDE Neon frissítésénél olyannal, hogy nem tudja betölteni a témát?
Próbáltam újratelepíteni, de nem segített [link]VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz bugizozi #83871 üzenetére
A libKF5Plasma.so.5 fájlodból hiányzik egy függvény. Valószínűleg vagy régebbi verziós az említett fájl, vagy aki a témát összerakta, őnála másik verzió van, mint nálad. Jelezd a hibát a fórumukban, valszeg javítják gyorsan.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
gregory91
senior tag
-
nagyúr
válasz Fecogame #83875 üzenetére
Nincs baj elméletileg a fájlrendszerrel, viszont mivel mount állapotban van, így csak nézegetni tudod a kimenetet, nem lehet a Fix-nél kiválasztani a yes-t. Azt javasolják itt is, hogy csatolatlan állapotban futtasd a parancsot, amit egy Live Linux-szal tudsz megtenni nyilván.
How to force fix file systems during boot
A linken a zöldpipás választ olvasd!
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
bugizozi
őstag
válasz gregory91 #83873 üzenetére
5.15?!
De most visszaálltam snapshot-ból a korábbi, működő állapotra.apt list | grep libqt5
WARNING: apt does not have a stable CLI interface. Use with caution in scripts.
libqt5-ukui-style-dev/focal 1.0.3-0ubuntu2 amd64
libqt5-ukui-style1/focal 1.0.3-0ubuntu2 amd64
libqt53danimation5-dbgsym/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt53danimation5/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt53dcore5-dbgsym/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt53dcore5/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt53dextras5-dbgsym/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt53dextras5/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt53dinput5-dbgsym/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt53dinput5/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt53dlogic5-dbgsym/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt53dlogic5/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt53dquick5-dbgsym/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt53dquick5/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt53dquickanimation5-dbgsym/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt53dquickanimation5/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt53dquickextras5-dbgsym/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt53dquickextras5/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt53dquickinput5-dbgsym/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt53dquickinput5/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt53dquickrender5-dbgsym/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt53dquickrender5/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt53dquickscene2d5-dbgsym/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt53dquickscene2d5/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt53drender5-dbgsym/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt53drender5/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220304.0228-0 amd64
libqt5bluetooth5-bin-dbgsym/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220313.0056-0 amd64
libqt5bluetooth5-bin/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220313.0056-0 amd64
libqt5bluetooth5-dbgsym/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220313.0056-0 amd64
libqt5bluetooth5/focal 5.15.2+p20.04+tunstable+git20220313.0056-0 amd64
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
törölt tag
Az mitől lehet, hogy Debian, Ubuntu distro esetében az nginx.conf fájlban ha átírom a location / alatt root könyvtár path-ot, akkor simán tudok /home/USER_NAME/WWW könyvtár alatt lévő fájlokat elérni (pl. index.html), de ha uyganezt megcsinálom Arch Linux distro esetében akkor 403 forbidden az eredmény? Mindkét esetben az owner/group a user neve és 755/644 a jogosultság. (direkt nem www-data)
Arch esetében amúgy az nginx eredeti html könyvtára is root:root.[ Szerkesztve ]
-
Fecogame
veterán
válasz Fecogame #83875 üzenetére
Köszi mindenkinek a választ!
#83876 ubyegon2: Igen tudok az fstab-os megoldásról, de az indításkor nagyon sok időt elvett, ezért kikapcsoltam.
#83877 urandom0: -n kapcsolóval nem javít semmit, csak ellenőriz
#83878 growler: Köszi!Közben csináltam egy scriptet, ami havonta egyszer éjjel lefut, leállít minden HDD-vel kapcslatos service-t, ellenőrzi a partíciókat leválasztott állapotában, majd elindítja a leállított service-ket. Az eredményről pedig emailt küld. Így már jó lesz, első futtatásra javított dolgokat a partíción.
[ Szerkesztve ]
Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak
-
nagyúr
válasz Fecogame #83882 üzenetére
Akkor megoldottad és gond sincs nyilván a fs-sel....FSTAB-os megoldás? Huha....ja látom már, nem, abban a linkben csak az alábbi szöveges részt volt érdemes nézni, ami kb ugyanaz, amit growler kolléga is írt.
A mounted volume isn't "clean", this is absolutely normal. Only unmounted volumes (or volumes mounted read-only) are to be expected to be "clean". Most probably there isn't the slightest problem with your filesystems.
From the man page:
Note that in general it is not safe to run e2fsck on mounted filesystems. The only exception is if the -n option is specified, and -c, -l, or -L options are not specified. However, even if it is safe to do so, the results printed by e2fsck are not valid if the filesystem is mounted. If e2fsck asks whether or not you should check a filesystem which is mounted, the only correct answer is ``no''. Only experts who really know what they are doing should consider answering this question in any other way.
Check and fix your filesystem while booting from another medium (like a USB thumb drive). Checking the disks while they are mounted makes no sense at all and fsck output means nothing.
[ Szerkesztve ]
-
válasz #68216320 #83881 üzenetére
/etc/nginx/sites-available/default:
server {
listen 80 default_server;
listen [::]:80 default_server;
# SSL configuration # listen 443 ssl default_server;
# listen [::]:443 ssl default_server;
root /var/www/html;
# Add index.php to the list if you are using PHP index index.html index.htm index.nginx-debian.html;
server_name example.com www.example.com;
location ~ ^/~(.+?)(/.*)?$ {
alias /home/$1/WWW$2;
index index.html index.htm;
autoindex on;
}
}A kiemelt rész benne van?
[ Szerkesztve ]
-
Fecogame
veterán
válasz ubyegon2 #83883 üzenetére
Köszi! Itt olvashatsz az fstab megoldásról
Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak
-
nagyúr
válasz Fecogame #83885 üzenetére
Ja értelek, a / partició FSTAB sorának 6. mezőjéről van szó, így már tiszta, köszi. Egy pillanatig gondoltam is erre, de mivel ez minden desktop rendszeren default 1-es és ezt soha nem is piszkáljuk, mert kell a rootnak boot során a fsck, így nem esett le, hogy erre gondolsz. Nem lassít normál rendszeren, a Pi-t meg nem ismerem. Akartam is kérdezni, hogyhogy nem jött elő ez az inode meg másik eltérés a boot során lefutó ellenőrzéskor, de most már értem, miért maradt el ez!
Amit én csatolok manuálisan, azoknál én is nulla értéket állítok be, ezek jellemzően jóval méretesebb particiók, mint a / , szóval lehet ennél tovább is tartana az ellenőrzés.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Bocsánat, de miért kellene benne lennie?
Sem itt , sem a Debian Server-emen nincs benne és utóbbi rendben működik.
Maga a root lenne átpakolva és azon belül majd alkönyvtárakban létrejönnek egyéb site-ok külön konfig fájlokat használva.
Kipucolva az alap kb ennyi:server {
listen 80;
server_name localhost;
location / {
root /home/peachman/WWW;
index index.html index.htm;
}
error_page 500 502 503 504 /50x.html;
location = /50x.html {
root /home/peachman/WWW;
}
}
(Például egy autoindex-et kezdettől fogva, azaz az eredeti path-on sem csinál meg, holott tudomásom szerint integrált modul, telepíteni nem kell)
A root path természetesen megfelelő (case sensitive, user és 755-644)[ Szerkesztve ]
-
válasz #68216320 #83887 üzenetére
Mert azt hittem az userek WWW könyvtárát vennéd fel, nem az alap root-ot. Ez nem volt világos nekem.
No és a
www-data
data hogyan fér hozzá? Lehet Ubuntu alatt ACL-el külön engedély van megadva?
Miért jó, ha az user fiókjában van a root mappája?Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
törölt tag
Jelen felállásban nincs www-data user, sem csoport.
Az Arch-on (legalábbis nálam) http:http user/group van.
Viszont sikerült megoldanom, hogy az nginx.config-ban nem root-ként (így települ fel) vagy éppen http user-ként (ez van kikommentezve a konfigban) indítom, hanem saját userként.
Ekkor nem lesz forbidden és működik.
Az autoindex is működik.Miért jó, ha az user fiókjában van a root mappája?
Azért, mert ez csak egy developer gép és így egyszerűbb a jogosultságokat kezelni ide-oda másolgatásnál, editálásnál, etc.
Természetesen a debian szerveren a git repo-ból lerántva már www-data a user/group és úgy fut.[ Szerkesztve ]
-
Keszi86
csendes tag
Sziasztok. Egy régi compaq cq56 laptopba rakott új ssd re szeretnék mx linuxot vagy ubuntut telepíteni. Hdd re már sokszor raktam nem volt probléma. Viszont ssd vel annyira nincs tapasztalatom. Tudnátok tanácsot adni mire figyeljek, partícionálás, fájlrendszer, naplózás, swap, hagyjak e partícionálatlan területet élettartam miatt? Ilyenekre gondolok. Köszi előre is.
-
nagyúr
válasz Keszi86 #83890 üzenetére
Arra figyelj, hogy MX Linuxot mindenképpen MX500-as SSD-re kell telepíteni!
Hát ez poen volt, de amúgy milyen az az SSD úgy konkrétan, mert negyedóráig tudnám sorolni, hány tipusa van már....mondjuk abba a gépbe kb Sata-s megy szerintem. Amúgy célszerű a szabad hely, de ezt ritkán kell a usernek meghagyni. Én a naplózást nem / particiók esetén elhagynám.
De egyébként tényleg nyugodtabb lennél, ha a Kapitányra hallgatnál.
-
nagyúr
válasz Keszi86 #83893 üzenetére
Jajistenőrizzen! Régebbi gépeknél vannak opciók, ha nem legacy, hanem UEFI a partició sémája, de a régebbi notebookoknak a hibrid megoldásai nagyon nem megbízhatóak! Szóval mindenképpen legacy-ban telepítsd szerintem. Mondjuk az új Ubuntu már feldob egy ablakot, hogy nem javasolja a legacy sémát és baj lehet, de ezt nem kell komolyan venni! (direkt kipróbáltam és minden OK)
Az van ezekkel a Verbatim SSD-kkel, hogy gyárilag nulla foglalt hely van rajtuk, de a vezérlő minden nem használt helyet egyben kezel, szóval a particiókon, ha van elég szabad hely, akkor nem fog helyhiány miatt belassulni!
[ Szerkesztve ]
-
anorche1
őstag
Furcsaltam, hogy hiaba torlok az ext4 -re formazott hdd -rol, nem no a szabad terulet.
[root@E6440 anorche]# fsck /dev/sdb
fsck from util-linux 2.38
e2fsck 1.46.5 (30-Dec-2021)
ext2fs_open2: Bad magic number in super-block
fsck.ext2: Superblock invalid, trying backup blocks...
fsck.ext2: Bad magic number in super-block while trying to open /dev/sdbThe superblock could not be read or does not describe a valid ext2/ext3/ext4
filesystem. If the device is valid and it really contains an ext2/ext3/ext4
filesystem (and not swap or ufs or something else), then the superblock
is corrupt, and you might try running e2fsck with an alternate superblock:
e2fsck -b 8193 <device>
or
e2fsck -b 32768 <device>/dev/sdb contains `DOS/MBR boot sector; partition 1 : ID=0xee, start-CHS (0x0,0,2), end-CHS (0x3ff,255,63), startsector 1, 3907029167 sectors, extended partition table (last)' data
Gondolom ennek koze lehet hozza.
Valakinek tipp, hogy mivel tudom ezt orvosolni?"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
törölt tag
Tegnap este úgy határoztam, hogy az öregecske Macbook Air 2017 laptopomról is letörlöm a jelenleg rajta lévő macOS-t és arra a gépre is Arch Linux kerül.
Egy ideje a Debian/Ubuntu és ezek forkjai után már az Arch-ot használom és valahogy nagyon megtetszett. Még a CPU paramétereit át kell néznem (i5 4xxx), hogy alkalmas-e luks-al való titkosításra, illetve mennyi erőforrást emészt fel, de a terv szerint itt is használnám a root partícióra.Viszont eddig a desktop gépemen és a laptopomon is Gnome ablakkezelőt használtam.
Egy ideje nézegetem viszont az i3 WM-et. Arra gondoltam, a Macbook Air azt kapná meg a Gnome helyett (vagy mellett).Esetleg van tapasztalata az i3-al valakinek? Ha meg tudná osztani a személyesen tapasztalt előnyöket/hátrányokat mondjuk egy Gnome-al összehasonlítva, az sokat segítene az indulásban. Köszönöm.
[ Szerkesztve ]
-
Crvsh3R
senior tag
Sziasztok!
Egy Raspberry Pi 4 van nálam beállítva kiszolgálónak otthon és erre van kötve egy külső SSD és egy külső HDD. A rendszer microSD kártyáról fut és minden meghajtó ext4 fájlrendszert használ. A mai napon volt egy áramkimaradás és ezzel kapcsolatban kérdezném, hogy ilyenkor érdemes fsck-t vagy valami mást lefuttatni, hogy a fájlrendszer/adatok sérültek-e?
Samsung Galaxy A52s 5G || Steam: Crvsh3R || Nintendo Switch OLED || NS friend code: SW-6235-6627-3408 || Hirdetéseim (Switch kiegészítők, stb.): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/crvsh3r/index.html
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Tudományos Pandémia Klub
- Derült égből villámcsapásként itt a Galaxy S24 FE
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Milyen mosógépet vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- World of Tanks - MMO
- Politika
- Elite szett, óriás telep és szuperfényes kijelző
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Védje meg számítógépét a vírusoktól!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
- Cégek számára kedvezmény! Irodai programok: Office, Word, Excel
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest