- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Lassítanak a hajlítható kijelzős telefonok fejlesztésén a kínai márkák
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz zolka95 #78394 üzenetére
De, olcsóbb és könnyebb egy set top boxot venni. De!!!! Számos embernek már van elfekvőben ilyen Rpi-ja, ők meg szeretik ennek-annak befogni, bütykölni velük. Nekik egy plusz opció, amire használhatják ezeket az SBC gépeket, nekik készülnek ezek a set top box-ot pótló megoldások.
Nyilván nem kötelező használni, ha neked még nincs Rpi-od, akkor vehetsz helyette set top boxot, nem sokról maradsz le.
[ Szerkesztve ]
-
headhunter
addikt
-
Frawly
veterán
válasz headhunter #78403 üzenetére
Még mindig ugyanaz a véleményem a BP-ről. Túl agresszív disztró, túltolják a magyarkodást (már eleve a neve sem magyar, ráadásul a kiejtése is problémás egy magyar anyanyelvűnek), nemzeti-politikai irányvonalat. Nem kell politizálni, meg semmilyen államtitkárnak írogatni, meg semmilyen oldalbezárással fenyegetőzni. Csinálni kell a disztrót, hozzá a támogatást, és ha jó, emberek használni fogják, ha nemzeti, ha nem nemzeti. Én sose javasolnék kezdőnek BP-t, pont ezek miatt, jobban jár egy politikamentes, nagy, nemzetközi disztróval (Mint, PopOS, hasonlók), amikkel sztenderd linuxos rendszert kap (amihez egy csomó oldalon és fórumon tud segítséget is kapni), épp úgy feltelepíthető magyarul, magyar kiosztással, tárolókban sok csomag (és magyar tükör), mindezt teljesen ingyenesen, politikamentesen, fizetős megoldások felé tereléstől mentesen. Igen, ezek külföldi, nemzetközi megoldások, de pont azért áll mögöttük sok erőforrás, sok fejlesztő, sok felhasználó.
Aki meg nem kezdő, annak meg nem kell reklámozni, meg ajánlgatni semmit, és ők már eleve szakmai alapon megtalálták a disztrójukat, és jól megvannak mindenféle nemzeti vonulat nélkül.
Eleve egy Linux disztrónál nincs is értelme arról beszélni, hogy magyar-e. A kernel nem magyar, a nagy libek, a főbb opensource programok és grafikus felületek nem magyar fejlesztések. Így maximum némi körítés, telepítő, kisebb kiegészítő, stb. lehet rajta magyarosítva, meg magyar készítésű, de hát most csak emiatt a magyarságra ilyen hangsúlyt tenni?
-
Zonyo_85
csendes újonc
Sziasztok, bocsi ha offos a kérdés de egy kis segítségre lenne szükségem:
Ubuntu 20.04-et használok Thunderbird levelezőklienssel. Lenne egy PST fájlom a régi rendszerből amit valahogy be kellene importálni a Thunderbird-be. Libpst-vel kibontottam a PST-t így már mappába vannak rendezve a levelek de sehogy sem tudom bele varázsolni a Thunderbird-be.
Valakinek valami ötlet? -
aujjobba
addikt
válasz headhunter #78403 üzenetére
"2002-ben született, 2022-ben meghalt. Élt: 20 évet egy korrupt országban, becstelen emberek között: Magyarországon" - ezt hogyan? Abban a hitben eltem, hogy 2021-et irunk.
-
nagyúr
válasz headhunter #78412 üzenetére
Csak az a közösségi oldal szűnik meg, amit linkeltél vagy a fene se érti, ez meg éppen a rajongó közösségnek lesz nagyon super! Mivel egy teljesen zárt közösség, átkozódni és háborúzni, perekkel fenyegetőzni tudtak a nem fanok irányába, szóval most vérig vannak sértődve, mert nem nekik folyt be a sok pénz, amire évek óta pályáznak, de tény, hogya fő ellenség ír származású Linux Mint legalább annyira magyar disztró felhasználói szemmel, talán a neve nem magyar csak.....bezzeg a nagy nemzeti disztrónak az, mert mint tudjuk tőlük, a fekete párduc az ősi magyar szittya állat! De vajon akkor miért nem hívjuk feketePárduc-nak?
Szóval nopara, nem a csodadisztró szűnik meg, csak a közösségi oldala....vagyis az sem, csak a fanokat megint fel akarják húzni, hogy tudjanak átkozni minden más disztrót használó népeket.
egy korrupt országban, becstelen emberek között: Magyarországon"
Ezzel is azokra gondolnak, akik nem a bP OS-t imádják.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Frawly
veterán
Teljesen egyetértek, csak azért nem fogalmaztam ennyire keményen, mert akkor meg megsértődnek.
De nem csak a BP-ről ez a véleményem, hanem az összes fizetős megoldás felé terelő disztróról, Zorin, Proxmox, RHEL, Süsü, stb.. Erre nem való a Linux. A BP ezeknél csak annyival rosszabb, hogy agresszíven politizál is. Közben meg nem veszik észre, hogy a felhasználók 99,9999%-át nem érdekli, hogy milyen származású a disztró, csak az, hogy 1) jó legyen és 2) működjön, használható legyen. Az már csak plusz, ha 3) jó közösség is kialakul körülötte, ahol barátságos és segítőkész formában kaphat segítséget egy kezdő, ha elakad valamiben.
[ Szerkesztve ]
-
K0zm0
aktív tag
válasz Frawly #78414 üzenetére
A RHEL meg szépen lelőtte a CentOS LTS verzióját. Átállították rollingra CentOS Stream néven. Állítólag annyira jó lett, hogy gyorsan a RHEL-ből is lett Stream verzió. (Gondolom mentik ami menthető a felhasználói bázisból, mielőtt mindenki rohan az alternatívákhoz: AlmaLinux OS.) Mindeközben a CentOS eredeti alkotója forkolta a CentOS-t.
Számomra ez már követhetetlenné kezd válni![ Szerkesztve ]
"A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne." - PKD \\\ CTRL+ALT+BAKANCSTALP ///
-
mtomi95
senior tag
válasz ubyegon2 #78413 üzenetére
Pedig aki nem magyar disztribúciót használ az szégyellje magát!
Ha eltávozik fekete párduc akkor ott lesz még az UHU-Linux!!! 🇭🇺🇭🇺🇭🇺
Amúgy mennyire igaz! Fekete párduc. Black Panther…
[Nekem erről ez jutott eszembe!] Pont az nyitja ki a száját akinek nem kellene…
Nem használtam egyiket sem, de legalább az UHU-nak már névről és kabaláról van köze az országhoz.Engem amúgy nem érdekel, hogy egy rendszer magyar e vagy sem.
Most Mint-et használok és innen tudtam meg, hogy ír! Semmit nem változtat a nézeteimen.
Amúgy akikben ennyire dúl a hazafiasság az Windows közelébe sem megy ezek szerint!A kínai modellt kellene követni! Kiadni egy teljesen irányított, kémkedő Nemzeti Operációs rendszert!
Ahol mondjuk az Orbán Viktoros hátteret sem lehetne megváltoztatni és minden órában jönne a maradjanak otthon és társai, értesítések.[ Szerkesztve ]
Az élet túl rövid ahhoz, hogy mindig biztonságosan távolítsd el az USB pendrive-ot...
-
Frawly
veterán
válasz mtomi95 #78416 üzenetére
Az UHU-val nincs baj, az egy kulturáltabb disztró szerintem. Mint mondtam, nem érdekes a származás. Az UHU-nak csak egy hátránya van, hogy kevés fejlesztője van, nagyon-nagyon ritkán van belőle új kiadás, és a csomagok ezért végletekig elavulnak. Emiatt nem nagyon szoktam senkinek ajánlani.
Egyébként ha már magyar disztró, akkor az Arch jelenleg az. A vezetője most magyar, Polyák Levente, aki már régóta fejlesztő, de nemrég lett vezetőnek kinevezve. Hátha még államtitkárkának is jobban tetszene, mint a BP meg a Mint
Egyébként pozitív példának tudom írni Észak-Koreát. Nekik van jó kis nemzeti linuxos Red Star OS-ük. Benne fincsi lekorlátozott böngészővel, tűzfallal, kémprogramokkal, nyam-nyamm. Kin Jong Untól szeretettel, Windows helyett, ami ott be van tiltva (újabb piros pont). Viszont a poén az benne, hogy amúgy egy nem is túl rossz Fedora fork KDE/Trinity felülettel. Ha kikapcsolod belőle a ezeket a kémmegoldásokat, tűzfalat, szerzel magadnak root jogot rajta, átállítod a nyelvet, akkor egy egész használható valami, szemre simán veri a Zorint, BP-t, Win10-et, meg egyéb kókányságokat.
[ Szerkesztve ]
-
Kenderice
senior tag
Sziasztok.
Egy terminál parancsot hogyan tudok shell scriptből futtatni?
Egy linuxos set top boxban kellene terminál parancsot futtatnom de terminál ablakot nyitni ehhez nem mindig lehet.
Megoldható?
Köszönöm. -
Kenderice
senior tag
válasz lev258 #78419 üzenetére
Van egy terminál parancs amihez kéne írni egy scriptet, mert terminálablakot nem mindig lehet nyitni, hogy abba beírva ki lehessen adni. Viszont a parancsot ki kell adni.
Gondolom egy script ezt megoldaná. Azt lehetne futtatni egy bizonyos távirányító gombnyomásra.
Hogyan kell megírni a scriptet, hogy a parancs végrehajtódjon? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Kenderice #78420 üzenetére
A távirányító gombnyomása mit csinál? Ez a távirányító (a vevője) hova van bekötve, USB-s?
Két módon lehet egyszerűen szkriptet futtatni:
-időzítővel x időnként
-udev szabály valamilyen bemeneti trigger miatt (ez mondjuk kicsit komplikáltabb)Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
tordaitibi
veterán
válasz Kenderice #78420 üzenetére
Ha jól értelek:
Nekem van pár sufnituning szkriptem, ez pl. a "monitor fényerő fel 10%" szkript tartalma:#!/bin/bash
xrandr --output HDMI1 --brightness $(echo "$(xrandr --verbose |grep Brightness |grep -o '[0-9].*')+0.1" | bc)
Ha ezt beírom terminálba ugyanúgy szabályoz ha a szkriptre duplakatt , vagy bill. gyorsgombot hozzárendelek, ugyanúgy lefut.
Neked a terminál szövege kell, csinálsz egy új üres fájlt, belekopizod a terminál tartalmát, elé a #!/bin/bash és elmented akarmi.sh kiterjesztéssel.
A jogokat meg kell neki adni, futtathatóvá kell tenni.
És innen akárhogyan, bármilyen módon meghívod, a szkript lefut. -
Kenderice
senior tag
válasz tordaitibi #78422 üzenetére
Így megpróbálom.
Azt hittem, egy scriptbe másként kell beírni a parancsot, mint a terminálba. -
szucstom
őstag
Sziasztok ismét
Megint beleütköztem egy problémába. Adott egy új router, melyre csatlakoztattam egy külső HDD-t. Winfos felismeri, hálózati meghajtóként üzemel is. Manjaro alatt viszont csak és kizárólag FTP kapcsolatként tudom felrángatni. Ugyanazokkal az adatokkal, ha a Windows hálózati meghajtó opciót próbálom, hibára fut. Lefrissítettem mindent, kerestem rá megoldást gugli haverral, de mindhiába. Jól jönne a torrentkliensemhez, mert a régi laposomon úgyis 0-24-ben menne, plusz tévén is elérnémPS4 ID: Z0D14C_1990; Manjaro KDE
-
Frawly
veterán
válasz Kenderice #78418 üzenetére
Parancsot épp úgy tudsz úgynevezett scriptben is futtatni, terminál nélkül. Csak egy szöveges fájl:
#!/bin/sh
parancs1
parancs2
satöbbi...Adsz rá futtatási jogot, chmod +x /eléséri/út/scriptfájlod, így ha elindítod, a háttérben fog futni, mindenféle terminál nélkül, végrehajtva sorban a benne foglalt parancsokat.
Ez épp olyan, mint Windows alatt a BATCH (.bat) fájlok, azokban is minden sorban lényegében shell parancs fut le.
-
-
mtomi95
senior tag
Véletlenül nem ismeri valaki azt a mesét/animációt ami arról szól, hogy Windows matricákat ragasztgatnák át gépekre, majd eladják, de a vásárló mivel otthon nem tudja frissíteni a lopott Windowst, vissza megy és szétveri az egész üzletet?
Azt hiszem magyar szinkronos volt, pár perces. YouTube-on láttam nagyon-nagyon régen…
[ Szerkesztve ]
Az élet túl rövid ahhoz, hogy mindig biztonságosan távolítsd el az USB pendrive-ot...
-
tordaitibi
veterán
válasz mtomi95 #78434 üzenetére
A videót nem láttam de szimplán baromság mert aktiválatlanul is a fontos rendszerfrissítéseket intézi és a Defender adatbázisa is naprakész.
Redmondba se hülyék hogy a világon előforduló pár 10 millió illegális oprendszerből boot zombi legyen.
Jelzi eltávolíthatatlanul hogy nem aktivált, és sok beállítás inaktív, zömében esztétikai, asztali háttér beállítások.
Minden működik, játékok is. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz tordaitibi #78435 üzenetére
Igen, ez egy masszív tévhit, több embert is ismertem aki így tudta. Sőt, sokan azért nem engedték frissülni a Windowst, mert attól féltek, hogy utána nem fog működni a törés vagy a kulcs amivel felrakták...
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
MadMancs
veterán
válasz CPT.Pirk #78436 üzenetére
Amire volt is példa. Még win 10 esetén sok aktiválási módszer volt amit 1-1 frissítéssel likvidáltak. Aztán jöttek a tartós megoldások.
Kedvező árú mobil előfizetésekért keress bátran. +36708034865 <-- Tel/SMS/WhatsApp, http://mancsmobiltavkozles.hu , szabo.norbert@mancsmobiltavkozles.hu ,
-
mtomi95
senior tag
válasz tordaitibi #78435 üzenetére
Ha jól emlékszem XP vagy az előtti Windowsról volt szó benne…
Most vagy egy Linux népszerűsítő reklám volt vagy egy eredetiségről szóló Windows reklám, de nem is reklám inkább karikatúra volt ez!
Nyilvan már akkor sem volt sok valóságalapja. Nem is amiatt keresem!Az élet túl rövid ahhoz, hogy mindig biztonságosan távolítsd el az USB pendrive-ot...
-
tordaitibi
veterán
Ez is szimplan baromsag, mar bocsanat.
Azt ugyan honnan a bubanatbol tudjak meg hogy en mikor, honnan, milyen Windowst telepitettem?
Most NEM a kms kulcsos meg az aktivalas megkerulesere/toresere celzok hanem a telepitore. Mert ezt irta a cikk iroja.
Ha egy warez aktivalt W7-re rafrissited a tizest, akkor fizikai telepitorol nem is beszelhetunk es lett egy szinten warez aktivalt W10. Jogtalanul aktivalt, azaz ez buntetendo, es ezt sokan nem tudjak.Jogilag az megall hogy elvileg nem szabad belenyulni a telepitobe, Nlite es tarsai, meg azt se szabadna modositani hogy beintegraljuk a legfrisebb frissiteseket. De ezert, ha kiderul, ES van egy jogtiszta aktivalt rendszered, ezert soha senkit nem fognak lecsukni.
A masik, az aktivalo kulcs. Mivel nem kotodik fizikailag semmilyen mediahoz, azaz nem kell se telepito dvd-t, se semmit megvasarolni. Csak egy legalis kulcs kell, es a kutya se fog soha bebortonozni meg hazkutatni es senkit nem fog erdekelni honnan van a telepitod.
Ennekem evek ota 10ezer forint alatt vasarolt, magyarorszagi legalis szoftverkereskedotol vett Pro Retail kulcsom van.
Szamlaval, a kereskedo elerhetosegevel, engedellyel mindennel.
Ezek legalis megmaradt kulcsok es legalisan hasznalom.
40-80ezret nem de egy tizest megert es engem eletem vegeig kiszolgal, akarmennyi gepre atviheto, termeszetesen egyszerre csak 1 hasznalhato.Azert 300 forintert erezheto hogy ott valami gebasz van, vagy az aktivator, na AZ viszont azonnal kimutathato.
Ezeknel meg az aktivalas nelkuli hasznalat is tisztabb jogilag. -
MadMancs
veterán
válasz I02S3F #78438 üzenetére
Tudom.
Én mondjuk szürke módszerrel oldottam meg. Pár éve egy szerver Dell gépet vásároltam amin volt w7 pro COA matrica, telepítettem W7 1x majd matrica serial al telefonon aktiváltam rendszert és frissitettem W10 pro (2-3 éve). Liszenszt örökölte W10 ami hozzákapcsolódott MS fiókhoz, azóta ha telepítés után adott MS fiókkal lépek be akkor digitális licenc el aktiválja a rendszert.Kedvező árú mobil előfizetésekért keress bátran. +36708034865 <-- Tel/SMS/WhatsApp, http://mancsmobiltavkozles.hu , szabo.norbert@mancsmobiltavkozles.hu ,
-
csixy
addikt
válasz MadMancs #78442 üzenetére
Mindenesetre, ha egy használt üzleti gépet vesztek valahol, akkor kapjátok ki belőle az aksit és nézzétek meg, hogy nincs-e véletlenül beleragasztva egy win7-es kakaó cédula.
[ Szerkesztve ]
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
Frawly
veterán
Így van, üzleti és refurb gépekkel szinte mindig jön Winlicenc, sokszor az aksi alá berejtve a matrica (Win7-nél), Win8-10-nél meg a BIOS-ban szokott lenni eltárolva a termékkulcs. Még telefonos aktiválás sem kell, mert megeszi ezeket a kulcsokat a telepítő, és amint először becsatlakozik a netre, ott automatikusan aktiválja magát. Sehová nem kell telefonálgatni, azt már az XP-nél, Vistánál se kellett.
[ Szerkesztve ]
-
$p@rr0w
őstag
Hello Lubuntu 20.04 alatt ma bekapcsolva a gépet nincs hang. Nem volt update se állítgatás se semmi, hangerő nincs lehúzva se a tab firefoxban némítva, falkon böngészőben sincs hang, másik rendszer alól van hang. Mit nézzek át még?
Kinőhetnétek már abból, hogy leírogatjátok miből nőttetek ki.
-
$p@rr0w
őstag
Na ma megint bekapcsolva a gépet ugyen ez fogadott, nincs hang!
Hónapokig hibátlan volt mitől jött ez elő? (semmi állítgatás/update nem volt)
"dummy output"-ot érzékel, google szerint magát a hardvert nem látja ilyenkor
Megpróbáltam a "sudo alsa force-reload" paranccsal a drivert újratölteni, de nem segített.Ezt követően találtam egy olyan hogy a pulseaudiot kell újraindítani:
pulseaudio -k
gondolom ez meg valami audioért felelős modul a driver "felett" na ezután egyből jó lett.Mi lehet itt a hiba? Jó lenne nem ezzel kezdeni ezentúl minden bekapcsolás után.
Kinőhetnétek már abból, hogy leírogatjátok miből nőttetek ki.
-
mtomi95
senior tag
Egy Windows 10 eltud boldogulni olyan ext4-es fájlrendszerrel amin LUKS védelem is van?
Vagy ezt érdemes róla leszedni? Le lehet úgy a jelszó ismeretében szedni, hogy a fájlok megmaradnak rajta?Az élet túl rövid ahhoz, hogy mindig biztonságosan távolítsd el az USB pendrive-ot...
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- World of Warcraft (WoW) Díszdobozok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest