- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Megérkezett Magyarországra a Galaxy A16 4G is
- Android szakmai topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
I02S3F
addikt
válasz Véreshurka #77895 üzenetére
Hatalmas +1 a virtuális környezetre! Állati kényelmes, nem eszik sokat és ahogy mondod, nem lehet elrontani. Ha tudod, hogy valami nagy dolgot konfigolsz előtte tudod klónozni is, vagy snapshot-ot készíteni :).
Most ugyan nincs időm Linuxozni, de a munkám miatt (Windowsról lehet csak dolgozni) én is virtuális környezetben babráltam a Linux-ot. -
törölt tag
-
Véreshurka
senior tag
Eddig itt tartok: partíciók. Kellene még velük valamit kezdenem?
Illetve ami nem teljesen világos: "a linux telepítőt UEFI módban bootolva Grubosan kell feltelepíteni (tehát az ESP /boot/EFI van mountolva) , majd az /usr/lib/grub mappából az i386-pc mappát át kell másolni a /boot/grub mappába". Itt arra gondolsz, hogy majd telepítéskor az EFI partíciót kell megadni, mint /boot, boot loadernek meg simán mint máskor a /dev/sda-t? És ha feltelepítette a rendszert a pendrive-ra, akkor restart helyett maradok a live környezetben és másolok a /boot/grub mappába?
El Psy Kongroo
-
csixy
addikt
válasz Véreshurka #77903 üzenetére
A legacy_boot zászló nem kell szerintem. A 16giga swap nem lesz sok? ... Telepítéskor az ESP partíciót /boot/efi ( vagy /boot/EFI ... rendszere válogatja) kell csatolni, s ha kérdi a telepítő, akkor a /dev/sdX-et (például /dev/sda) kell megadni a bootloader helyének (pl a linux mint ezt várta régebben , a manjato meg a /boot/efi csatolást. Tehát grub2 bootloadert telepítesz és nem systemd bootot (gummibootot)! Azért kell a grub2, mert majd a legacy boot is ezt fogja használni.
[ Szerkesztve ]
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
tordaitibi
veterán
Hogyan kell egy szoftvert autostartba betenni, hogy kis méretben induljon panelon, ne dobjon ablakot?
Guglizgattam és egy -h opciót találtam de nem reagál rá.
Mint a Windowsba mikor parancsikont csinálok és van egy olyan opció hogy minimize és kis méretben indulás. -
mtomi95
senior tag
A Transmission is titkosít, mint a Deluge nevű torrent kliens?
Újratelepítettem a rendszert, de a Deluge az elromlott… Hiába telepítem újra a programot! Próbáltam a szoftver központból, webről is, de ettől tovább nem jutok!
Az élet túl rövid ahhoz, hogy mindig biztonságosan távolítsd el az USB pendrive-ot...
-
csixy
addikt
Void linuxon hogy tudnám bedizzítani a realtek 8821CE wifi kártyámat ? Már a dkms installt próbáltam, de nem megy, rfkill nem látja.
[noki@mamaaad ~]$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Coffee Lake HOST and DRAM Controller (rev 0c)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation UHD Graphics 620 (Whiskey Lake) (rev 02)
00:04.0 Signal processing controller: Intel Corporation Xeon E3-1200 v5/E3-1500 v5/6th Gen Core Processor Thermal Subsystem (rev 0c)
00:08.0 System peripheral: Intel Corporation Xeon E3-1200 v5/v6 / E3-1500 v5 / 6th/7th/8th Gen Core Processor Gaussian Mixture Model
00:12.0 Signal processing controller: Intel Corporation Cannon Point-LP Thermal Controller (rev 30)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation Cannon Point-LP USB 3.1 xHCI Controller (rev 30)
00:14.2 RAM memory: Intel Corporation Cannon Point-LP Shared SRAM (rev 30)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation Cannon Point-LP MEI Controller #1 (rev 30)
00:17.0 RAID bus controller: Intel Corporation 82801 Mobile SATA Controller [RAID mode] (rev 30)
00:1d.0 PCI bridge: Intel Corporation Cannon Point-LP PCI Express Root Port #9 (rev f0)
00:1d.1 PCI bridge: Intel Corporation Cannon Point-LP PCI Express Root Port #10 (rev f0)
00:1d.4 PCI bridge: Intel Corporation Cannon Point-LP PCI Express Root Port #13 (rev f0)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Cannon Point-LP LPC Controller (rev 30)
00:1f.3 Audio device: Intel Corporation Cannon Point-LP High Definition Audio Controller (rev 30)
00:1f.4 SMBus: Intel Corporation Cannon Point-LP SMBus Controller (rev 30)
00:1f.5 Serial bus controller [0c80]: Intel Corporation Cannon Point-LP SPI Controller (rev 30)
01:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 15)
02:00.0 Network controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8821CE 802.11ac PCIe Wireless Network Adapter
03:00.0 Non-Volatile memory controller: Toshiba Corporation BG3 NVMe SSD Controller (rev 01)
[noki@mamaaad ~]$Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
zoltanz
nagyúr
Rendszerindításkor újabban nem csak írja ezeket a sorokat hanem megáll MX-Linux (AntiX).
Mindig csak CTRL-D vel enged tovább, legfrissebb (alapbeállításokkal induló) Bios van rajta, (semmi extra eszköz nem kapcsolódik a géphez):Feb 28 07:36:02 mx kernel: [ 0.589390] ACPI Error: AE_NOT_FOUND, While resolving a named reference package element - \_SB_.PCI0.APC0 (20180810/dspkginit-414)
Feb 28 07:36:02 mx kernel: [ 0.589428] ACPI Error: AE_NOT_FOUND, While resolving a named reference package element - \_SB_.PCI0.APC0 (20180810/dspkginit-414)
Feb 28 07:36:02 mx kernel: [ 0.589466] ACPI Error: AE_NOT_FOUND, While resolving a named reference package element - \_SB_.PCI0.APC0 (20180810/dspkginit-414)
[ Szerkesztve ]
-
mtomi95
senior tag
Van egy végtelenül gagyi böngészős játék, az Agar.io nevű és ez mitől akadozhat?
Ubuntu 18/Firefox.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy mindig biztonságosan távolítsd el az USB pendrive-ot...
-
csixy
addikt
Hát nagy kín volt, de végre megtanultam "gittelni"
A fő hibám az volt, hogy a bc csomagot elfelejtettem telepíteni.
Mostmár megy az rtl8821ce kártyám hurrá! Elég darabosan raktam össze, de meglett. Jól megszenvedtem vele, dehát a jó pap is holtig tanul ... Probléma megoldva.
Kernelfrissítéskor mostmár eza dkms modul itt is automatikusan be fogja pakolni magát?[ Szerkesztve ]
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
Véreshurka
senior tag
Köszi még egyszer a leírást! Most lettem meg vele. Egyelőre virtuális környezetben tudtam kipróbálni egy 20.04-es ubuntu-t Seabios (legacy bios) és OVMF (UEFI) alatt, mindkettő alatt szépen felállt a rendszer. Bár UEFI alatt az első indításnál valamit hiányolt és még telepített, de gyors volt így esélyem nem volt rendesen elolvasni, hogy mi lehetett az. Iletve a második lépés majd a titkosítás lenne. Ezzel foglalkoztál esetleg? 1 kérdésem azért még lenne: hogyan szoktad másolni az i386-pc mappát? Simán cp-vel, vagy más megoldásod van?
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bárki:Az előzőekhez lazán kapcsolódva: Ha van egy olyan ISO-m ahol a /usr/lib/grub mappában nincsen i386-pc mappa, azt akkor hogyan tudnám rávenni egy ilyen UEFI/legacy BIOS boot-olásra? Ha feltelepítem az ISO-t akár UEFI környezetebn akár legacy környezetben akkor a már telepített rendszeren természetesen megtalálom UEFI környezetben az EFI mappát, illetve legacy BIOS környezetben az i386-pc mappát, gondolom telepítés közben hozza létre, míg ubuntu alatt pl. már a live rendszer is tartalmazta az i386-pc mappát. A Parrot OS Home 4.10-es verziójáról lenne szó.
Előre is köszönöm a válaszokat!
El Psy Kongroo
-
csixy
addikt
válasz lev258 #77913 üzenetére
Nem baj, már menni fog így is. Köszi!
#77914Véreshurka:
"Iletve a második lépés majd a titkosítás lenne. Ezzel foglalkoztál esetleg? 1 kérdésem azért még lenne: hogyan szoktad másolni az i386-pc mappát? Simán cp-vel, vagy más megoldásod van?"
1/Titkosítás: sosem foglalkoztam ezzel.
2/
a/nem is biztos, hogy kell ezzel foglalkozni, egy esetben tapasztaltam, hogy magának felrakta az illetékers disztró ezt a library alkatrészt.
b/ konzolozni qrv@ lusta vagyok (mivel úgy könnyű lenne), más rendszerekben a guis nemo(?) jobb egérgombos menüje az illetékes mappában adja a "megnyitás rendszergazdaként " opciót és máris lehet alkalmazni jelszó beírás után a fogd és húzd oda módszert. Azonban a Void linux huncutabb volt, mert adta ezt a lehetőséget ő is , de mégsem működik, de én még tőle is huncutabb voltam , mert bebootoltam egy másik linuxot, s aból átnyúltam és mekkcsináltam azért is konzol nélkül.Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
törölt tag
Ha mondjuk elengedném az Ubuntu/Debian vonalat akkor milyen distro/DE párost ajánlanátok? Korszerű desktop/laptop gépre kerülne.
Olyan csomagkezelőt szeretnék, amivel könnyen tudok felrakni külső forrásból is programokat. (Kodi, Opera, etc)
Olyan DE-t szeretnék, ami kicsit hajaz a Cannonical-féle Unity-ra. Bár gondolom nem nagy tudomány valami dock-ot kidobni a képernyő bal szélére. Ha esetleg jól lehetne skálázni laptopon 125-150% a dpi-t az szuper lenne. Desktopon jó a 200%.
Fontos lenne viszont a stabil működés. Az Ubuntu az utóbbi pár évben bosszantott kicsit ilyen tekintetben.
Manjaro vagy Fedora mennyire ajánlott?[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz #68216320 #77917 üzenetére
"Olyan csomagkezelőt szeretnék, amivel könnyen tudok felrakni külső forrásból is programokat."
Ezt nem is értem. A beépített csomagkezelés és a külső tárolók már eleve egymás kiegészítői. Annál könnyebb megoldást, mint ami Ubuntu vonalon van, nem fogsz találni erre.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
törölt tag
válasz lev258 #77920 üzenetére
Arra gondolok, hogy vannak olyan oldalak, ahol programot nem tárolóból raktam fel, hanem a kész release deb csomagban érhető el és simán letöltve dpkg-val felrakható. Ezzel pár helyen megúsztam a build-et is. Szoktak időnként más csomagot is elérhetővé tenni.
Szóval olyan csomagkezelős distro volna ideális, aminek a csomagjait szintén gyakran használják kész release esetében. Nem tudom az rpm például milyen csomag, de azzal is gyakran találkozom.
Update: közben megnéztem, hogy red hat package manager[ Szerkesztve ]
-
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz I02S3F #77927 üzenetére
Persze, nem azok. Mondjuk a Kodi-ból nem tudom még melyik verzió van a Fedora repoban, majd kiderül. Mert ugye a hivatalos Kodi repoban (launchpad) deb csomagok vannak.
Az Nvidia driver felrakást is meg kell majd néznem még. Szóval, vár a kipróbálás.
(Elég volt ~10év Ubuntu )Szerver vonalon is Ubuntu-t használok, ott is cserélném valami másra majd.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
-
Drughi
addikt
Üdv!
Van olyan linux verzió, ami felmegy egy 2GB-os pendrive-ra?
Mint / Ubuntu kilőve, azok nagyobbak -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Drughi #77932 üzenetére
Puppy disztrókat nézd meg szerintem, meg amiket még írtunk az összefoglalóban. De amilyen olcsón kapni nagy USB3-as pent, én nem foglalkoznék ezzel. Az a 2GB-os pen valszeg amúgy is elég lassú.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
kutyarigo
csendes tag
válasz #68216320 #77931 üzenetére
Alapból nincs felrakva a snapd Fedorán, de elérhető, ha nagyon kell. Én csak akkor tenném fel, ha valamihez nagyon-nagyon kell, és nincs flatpak sem belőle. Az RPM Fusion repót érdemes hozzáadni. Az nvidia drivert egyszer felrakattam az elején gnome-software-rel, utána a frissítéseket már a dnf intézi.
-
Keem1
veterán
Srácok, némi bash scriptelésben kérnék segítséget.
tar exclude kellene nekem, tömbből. A kompresszálandó folderek is array-ben vannak, az flottul megy is.Az lenne maga az alap command:
tar -czf ${path_archive} ${dirlist} ${exclist}
A tömbök:
declare -a directories=(
#...
)
declare -a excludes=(
#...
)És a sztringgé alakítás:
dirlist=$(printf "%s\n" "${directories[@]}")
exclist=$(printf "--exclude '%s'\n" "${excludes[@]}")Na igen, de elvérzik a történet a double dash miatt, közli is hogy érvénytelen kapcsoló. Hogy tudnám kiescapelni az --exclude részt a printf-ben? Vagy van erre valami jobb megoldás? Ha kihagyom az exclude-ot, csak a tömörítendő folderekkel csodálatosan működik, hisz oda nem kell double dash.
-
szucstom
őstag
Estét! Fogós kérdés következik: Manjaro Linux, Waiting 2 modules résznél befagy az install. AMD Ryzen 5 3500U APU-s noti. Keresgélek fórumokon, de eddig nulla infó... Valakinek vmi ötlet? Secure boot és fast boot kinyomva.
PS4 ID: Z0D14C_1990; Manjaro KDE
-
K0zm0
aktív tag
válasz szucstom #77946 üzenetére
Próbáld meg leellenőrizni a HDD-t vagy SSD-t ami a gépben van. Igaz, nem Linux alatt, de régebben előfordult nálam, hogy hibás szektor miatt megakadt a telepítő (alkalom adtán a boot is). Ártani nem árthat! Így legalább kizárható, hogy nem hardware oldalon van a bibi.
"A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne." - PKD \\\ CTRL+ALT+BAKANCSTALP ///
-
K0zm0
aktív tag
válasz szucstom #77948 üzenetére
*fejvakarás*
Találtam egy fórumbejegyzést, egy hasonló problémával, de nem tudom ez mennyire vinne előre."A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne." - PKD \\\ CTRL+ALT+BAKANCSTALP ///
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- DIGI internet
- Szombathely és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Autós topik
- Milyen videókártyát?
- PlayStation 5
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Xbox tulajok OFF topicja
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.