- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Lassítanak a hajlítható kijelzős telefonok fejlesztésén a kínai márkák
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
growler
őstag
válasz peterattila #77150 üzenetére
A régebbi (4.x-es) és a jelenlegi (5.x-es) Geekbench teszt által mutatott eredményeket
nem igazán lehet összehasonlítani egymással.
Az 5-ös verzióval kezdve, a fejlesztő az i3-8100-as CPU-t vette referenciának 1000-es
értékkel - a kapott eredményeket ehhez kell viszonyítani.
"A Geekbench 5 pontszámokat az alapérték 1000-hez viszonyítva kalibrálják (ez az Intel Core i3-8100 pontszáma). A magasabb pontszámok jobbak, a kettős pontszám kettős teljesítményt jelent." -
peterattila
aktív tag
Transmission-qt telepítve kde plasma alá, nem hoz létre indító ikont. Konzolból elindul. Ezt hogyan tudom orvosolni?
-
I02S3F
addikt
válasz peterattila #77153 üzenetére
Milyen disztró? Fogsz egy .desktop fájlt és a mintájára létrehozol egyet.
-
I02S3F
addikt
válasz peterattila #77155 üzenetére
Igen! Ez is egy jó ötlet! :)
-
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Az elképzelhető, hogy van olyan konfig fájl amit csak root felhasználóval lehetséges szerkeszteni? Elasticsearch-öt próbálom feltelepíteni, Ennek van egy konfig fájlja az
/etc/elasticsearch/elasticsearch.yml
. Ezt kellene módosítanom, de sudo-val nem engedi (permission denied), csak akkor tudom szerkeszteni, hasudo su
-val átváltok root felhasználóra. Sudo-nak nem pont az lenne a lényege, hogy root jogot adok a felhasználónak?Előre is köszönöm!
El Psy Kongroo
-
I02S3F
addikt
válasz Véreshurka #77157 üzenetére
Nem-e Elasticsearch csoport tagok szerkeszthetik-e a config fájlokat?
-
anorche1
őstag
Valahogyan a kimeneti hangot tudom tovabbitani bementi hangkent?
Azt kellene megoldanom, hogy egy skype beszelgetes nalam kimeneti hangot (tehat amit a pertnerem mond), azt egy az egyben azonnal tovabbitom discordon. Igen, puskazashoz kell, tudom, nem szabad, de neha muszaj"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
Véreshurka
senior tag
válasz I02S3F #77158 üzenetére
Köszi! Valóban ez volt a gond... Mindig elfelejtem a jogosultságkezelést . De akkor ezek szerint nem jól értelmeztem az eddig olvasottakat. Eddig azt hittem, hogy a
sudo
az root jogot ad, és hasudo
nélkül szeretnék valami hasonlót csinálni csak akkor kell csoporthoz adnom a felhasználót. De ezek szernt valamit igen csak félreértettem, mert most megysudo
-val a fájl szerkesztése. Egyébként debian-on vagyok ahol telepítéskor nem adtam meg root jelszót, ha jól olvastam ez azt eredményezi, hogy a telepítéskor létrehozott felhasználó lesz szuperjogokkal felruházott.El Psy Kongroo
-
I02S3F
addikt
válasz Véreshurka #77160 üzenetére
Pusztán arra a tényre alapoztam az állításomat, hogy ha egy csoportból pl. : cdrom kiveszem a felhasználót, akkor azon jogai is megszűnnek, amit a csoport biztosít számára.
Király!
-
Véreshurka
senior tag
válasz Véreshurka #77160 üzenetére
Amiért nem teljesen világos a dolog: az elasticsearch-öt is telepítenem kellett ahhoz, hogy a graylog-ot fel tudjam telepíteni. Viszont ugyanúgy, mint az elasticsearch-nél, a graylog-nál is kellett egy konfig fájlt módosítanom:
/etc/graylog/server/server.conf
. Itt ugyanúgy nem vettem fel a felhasználómat a graylog csoportba, viszont mégis tudtam módosítani. Ezért is zavaros kicsit még a linux jogosultság kezelése.El Psy Kongroo
-
I02S3F
addikt
válasz Véreshurka #77163 üzenetére
Szerintem az ok nem a Linuxban keresendő, hanem abban, hogy hogyan van megírva a két alkalmazás, de ez csak vélemény. Lehet téves is!
Szerk. : De az ajánlott, hogy olvass utána a Linux jogosultság kezelésének. Így nem fogod törni a fejed akkor, ha valami olyasmit akarsz végrehajtani, amihez nincs jogod.
[ Szerkesztve ]
-
I02S3F
addikt
válasz Véreshurka #77165 üzenetére
Leírást találsz magyarul is. Illetve kezdésnek barátod a chown, chmod manpage-k.
-
tordaitibi
veterán
Nem szorosan vett Linux téma.
Szereztem egy jó bluetooth füles, van benne mikrofon is.
2 lehetőség van,
vagy valami iszonyat borzasztóan szól és működik mint headset, azaz a mikrofon is,
vagy gyönyörűen szól A2DP módban de ilyenkor meg nincs mikrofon.
Létezik erre valami beállítás hogy szépen is szóljon és a mikrofon is működjön, csak nem találom?
Át lehet állítani az audio beállításokba, de mivel ezt használnám a pc-hez zenére, és Viber beszélgetésekre is, nem paraktikus egy bejövő hívásnál fél percig katingatni hogy átállítsam headset módba, aztán meg vissza. -
Balerik
aktív tag
Sziasztok!
Tudom, hogy nem ide tartozik, de Linux Mint szeretnék telepíteni régi gépre. DE sajnos USB ről nem tud bootolni, CD írom meg nincs. Hogyan tudnék erre a gépre telepíteni Linuxot?Elmúlik.
-
nagyúr
válasz Balerik #77169 üzenetére
Ilyesmi megoldás lehetséges. Igaz ubu, de talán mint-re is lehet ilyen, ha már ubu-leszámazott
fork.
Persze csak akkor, ha van a gépen windows.
Ha nincs, akkor kell kérni valakitől egyí írt dvd-t, ha van benne legalább dvd olvasó.
(ha csak cd olvasós, akkor az már másik kérdés, az újabbak már nem nagyon férnek el egy cd-n)[ Szerkesztve ]
B.C. Rich Warlock Platinum series eladó 105kHUF
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kiveszed a hdd-t, átteszed valamilyen gépbe, ott feltelepíted rá, majd vissza a régi gépbe. Valszeg menni fog utána.
De ha annyira régi, hogy nem tud USB-ről bootolni, akkor elég erős egy Mint futtatásához?
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
K0zm0
aktív tag
Esetleg valami "lightweight" verzió, ami rámegy egy CD-re. Sajnos nem tudom, hogy létezik-e még olyan alap distro ami ráfér.
A legesélyesebb talán az amit CPT.Pirk kolléga ajánlott! (HDD swap)[ Szerkesztve ]
"A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne." - PKD \\\ CTRL+ALT+BAKANCSTALP ///
-
cattus
addikt
Hali!
Kb. másfél hete kezdődött az a problémám, hogy használat közben a gépem (adatlapomon lévő laptop, EndeavourOS és i3 fut rajta) egyszerűen lefagy, és nem reagál se egérre se billentyűzetre, csak restart oldja meg ideiglenesen. Ez terheléstől teljesen független, van hogy játék közben, vagy hogy egyszerű böngészés közben adja meg magát, a hőfokok is rendben vannak.
Eközben ha a háttérben megy YouTube videó vagy Spotify, az folytatódik, a spotit még telefonról is tudom vezérelni.
Emiatt arra gyanakszom, hogy a window manager-rel lehet valami, de utánakeresve nem nagyon találtam megoldást. Maga a rendszer amúgy kb. két éves, frissen van tartva, nincs szétgányolva. smartctl nem talált hibátDo the thing!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz cattus #77177 üzenetére
Valakinél már láttam ilyet amit leírsz itt a topikban ha minden igaz. Azt hiszem kiderült nála, hogy nem a rendszer halt le nála, hanem csak a perifériákkal volt valami...
Valamilyen külső USB-s egeret vagy billentyűzetet ilyenkor próbáltál rádugni?
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
anorche1
őstag
válasz CPT.Pirk #77178 üzenetére
En voltam az, es meg mindig nem lehet tudni mi okozza, de nem a periferiak, azokat csak probakent lehuztam, es megjelentek emiatt a logban.
De az uptime -nak lehet koze van hozza. 4-5 bekapcsolt nap utan jon elo nagyobb esellyel.
[ Szerkesztve ]
"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
cattus
addikt
válasz CPT.Pirk #77178 üzenetére
Külső billentyűzet + egér van rákötve kb. konstans, ezeket ki-bedugva sincs változás, de megnézem majd ha pendrive-ot csatlakoztatok attól megjavul-e.
lev258: sajnos ez nem megoldás, mivel munkára is használom, ahhoz meg kellenek a programjaim.
Egyébként 1-2-szer előfordult, hogy Start+Shift+R-rel újra tudtam indítani az i3-at, de ez a kivételes esetek közé tartozik.
[ Szerkesztve ]
Do the thing!
-
-
leviske
veterán
Sziasztok!
Alapvetően az az egészségesebb, ha a /home egy külön partíción van amit telepítésenként csak becsatolunk, vagy az, ha a Documents/Pictures/etc utólag kerül linkelésre a /home könyvtárba? Mert az tapasztaltam (1 alkalommal), hogy licencelt szoftverek esetében mintha jobb lenne a /home könyvtárban tárolt dolgaiktól megszabadulni újratelepítés esetén. Viszont felmerült bennem, hogy az Ubuntun a linkelős megoldásom miatt állogat esetleg le a Nautilus.
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz cattus #77177 üzenetére
Nem vagy ezzel egyedül, énnálam napi rendszerességgel jelentkezett ugyanez Mint, Debian, és Manjaro alatt.
Érdekes, Ubuntun 8 hónap alatt 1x se.
Volt hogy friss telepítés után az elsőő bootnál 2 perc múlva fagyott meg.
Az egész megjelenítés fagy meg.
Én kifigyeltem, hogyha épp a mediaplayerem ment, az ha kicsire van téve akkor mindig a bal alsó sarokba van, saccra odavittem az egeret vakon és fókuszba hozva, működtek a billentyűparancsok, stop, play, hangerő stb.
Ilyenkor elértem az smb megosztásokat, szólt a zene.
Vagyis él az egész rendszer csak kimerevedett a megjelenítés.
Okára sose jöttem rá pedig nagyon idegesítő.
Ilyenkor kiléptem konzolra bill.paranccsal és kapott egy rebootot vagy egy poweroff-t hogy mégse a konnektorból kihúzással állítsam le.Ha ilyenkor ki tudsz lépmi konzolra, asszem ctrl+alt+ F1 vagyF2, vagy F3-? valamelyik, akkor megy a billentyűzeted is.
Szerintem megy az egered is csak azzal nehéz vakon. -
cattus
addikt
válasz tordaitibi #77192 üzenetére
Ha ilyenkor ki tudsz lépmi konzolra, asszem ctrl+alt+ F1 vagyF2, vagy F3-? valamelyik, akkor megy a billentyűzeted is.
Próbáltam ezt is, de nem tudtam átlépni sehova sajnos.
Do the thing!
-
válasz leviske #77188 üzenetére
HA a rendszer SSD-n van, a /home mappa pedig symlinkelve HDD-ről, akkor a rendszer és a programok indítása egy csöppet lassabb lesz, mivel szinte minden program program használja ~/.config, ~/.local/share és a többi, hasonló mappát.
Ha a /home az SSD-n van, de a ~/Documents, ~/Pictures, stb. symlinkelve HDD-ről, akkor ez a lassulás nem áll fenn, viszont egy újratelepítés esetén manuálisan kell gondoskodnod a konfig fájlok (és az esetleges témák, ikonok, stb.) lementéséről.Viszont felmerült bennem, hogy az Ubuntun a linkelős megoldásom miatt állogat esetleg le a Nautilus.
Én nézegetném a logokat, illetve meg lehet próbálni terminálból indítani, hátha kidob valami hasznosat.
-
coco2
őstag
Sziasztok!
Rájöttem, hogy nem tudom biztosan, hogyan is van Linux alatt a secure service-ek port használata.
1. Web S a 80 helyett alapértelmezetten 443-at használ. Csak azt, vagy tanúsítvány miatt más is kell?
2. Ftp S 20/21 helyett alapértelmezetten 989/990-et használ - használ mást is?
3. OpenSSH csak a 22-t használja?
4. SMTP-re van bármi változás? Vagy az csak default 25, és semmi más?
កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។
-
Én sem értem pontosan, mit szeretnél kérdezni. Ez nem oprendszerfüggő, a well known portok gyakorlatilag szabványosak, de el is lehet térni tőlük.
A 80-as a http port, a 443-as a https. Az FTP kapcsolat 21, az adat 20-as port, az FTPS kapcsolat 990, adat 989. OpenSSH 22, SMTP 25, SMTP TLS 587, SMTP SSL 465. De mondom, ezek szolgáltatásonként állíthatók. -
Gabengocia
tag
Sziasztok! Lenne egy Acer one 10 s1002 csoda erre szeretnék nem windowst. 32 bites minden féle fajta linux ISOval próbáltam(rufus, lilo-val). Egyszer véletlenül a steamos ment fel rá, de az offline használhatatlan. Vissza tettem a win10-et biost frissítettem, de nem jutottam előrébb. Linux Zorin lenne a cél. Valami ötlet?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Gabengocia #77198 üzenetére
Üdv.
Mi volt a probléma a többi disztróval?Btw, a ZorinOS csak 64 biten létezik, de a Z3735F proci az tudja. Nagy élmény nem lesz, de azért elmegy rajta.
UEFI miatt fontos a 32 bit?
-
Gabengocia
tag
válasz CPT.Pirk #77199 üzenetére
64 bites kiirta hogy nem tudja a proci. Emiatt régebbi verziót próbáltam. Amúgy az hogy nem akar boot-olni valami oknál fogva. Már próbáltam usb CD-ről is sd kártyáról. Azt olvastam hogy 64 bites uefi kell 32 bites telepitovel. Kb 4 napja szenvedek ezzel. Véletlen volt a steamos azóta se tudtam reprodukálni.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Autodesk - Revit
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Hálózati / IP kamera
- DIGI internet
- Politika
- Ukrajnai háború
- Durva lett a Lian Li motorizált asztala
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.