- iPhone topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Android szakmai topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Instagram közösségi fényképezés
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz qamu74 #43055 üzenetére
A másik eszközben van a Kali-m, bár még nem használtam, de ha csak a csupasz kali-linux- ot tetted fel, akkor szerintem Synapticban benne kéne lenni a kali-linux-full vagy a kali-linux-all csomagnak.
apt-get update && apt-cache search kali-linux
ezzel a paranccsal is rákereshetsz, de lehet, hogy nincs egyben, csak külöl-külön a különböző csomagok.
Nézd át ezt a méretek miatt is.
Viszont ha nem akarsz 9 ill 15 gigát feltenni, akkor külön mazsolázz a csomagok között, az összes úgysem kell.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
lev258
veterán
válasz llaszlo #43058 üzenetére
Akkor sajnos pont ez a helyzet, újabb rendszeren már nem megy ez az út. Egyébként a Grub2 óta grub.cfg-hez nem nyúlunk.
Ha visszamész mondjuk 12.04-re, lehetőleg nem a legújabbra, hanem mondjuk 12.04.1, .2, akkor működhet. Emellett talán nem ártana, ha csatlakoznál azon bug bejelentésekhez, amik erről szólnak.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
Fenyő
őstag
Magyar leírás ha akad is eléggé korlátozott és/vagy elavult, angolul termesztésen van bőven, de egyébként eléggé kézre áll, úgyhogy amire van beállítási/megoldási lehetőség előbb utóbb megtalálod, amit konkrétan keresel az a light locker settings, a minden beállítás személyes fül alatt találod;
Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!
-
-
CanibelZ
aktív tag
Van egy python script, amit használnék, konkréten ez. Elindítom, felhoz egy kis ablakot az adott játék képével, működik is rendesen. Viszont, ha bezárom az ablakot, a script tovább fut. Hogyan tudnám megcsinálni, hogy ez magától leálljon?
-
Npeter25
tag
Sziasztok. Valami kis rendszerigényű disztribúciót keresek régi laptopra (1gb ram Intel M. 1.6ghz proci )
A xubuntu már bootoláskor elakad nem támogatott processzor miatt (gondolom én )
Valami más esetleg? Valami kompakt megoldást szeretnék amivel nem kell sokat bajlódni[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Npeter25 #43067 üzenetére
Szia!
Lehet, hogy a processzor nem PAE képes, így olyan disztró kell, ami non-pae módban is bootol.
Legegyszerűbb választás a Lubuntu, de ha nem akarsz annyira fapados kinézetet, akkor kipróbálhatod a Linux Mint 17.2 XFCE 32 bites változatát, a boot-kor a "Start Linux Mint with PAE forced" opciót kell választani.
Van még a Puppy Linux, de annak most be van halva a weboldala, de innen le lehet szedni torrentbe a nonPAE verziót..
Lxle is egy Lubuntu változat, csak nem olyan fapados, azt is kipróbálhatod.
Antix is jó lehet.
Bodhi Linux szintén.Valamelyik csak működni fog, régebbi gépeknél vannak néha gondok, de ezek futni fognak, szerintem!
Cyrin
Crunchbang ++ ez az, ami újraindult, mert ebben nem voltam biztos?
Nem ez az utódja?[ Szerkesztve ]
-
Cyrin
addikt
-
nagyúr
Hoppa, sorry akkor a kérdezőtől, én is a sima 15-re gondoltam. Először a 14.4-re, mert nem tudtam, hogy már kijavították a nonPAE-val kapcsolatos bugot a 15-ben!
Köszi, én a Bunsen-t találtam meg először, érdekes ez a párhuzamos folytatás.
(#43071) Sonja Miért nem váltasz át más repo-ra? Ki is kommentelheted, úgyis archív.
[ Szerkesztve ]
-
qamu74
őstag
Sziasztok.
Kali Linux-ba hogyan tudok ubuntu szoftver -kozpontot telepiteni.
-
spammer
veterán
válasz qamu74 #43076 üzenetére
Meg kell nyitnod a fájlt egy szerkesztővel (root-ként vagy sudo-val).
nano (terminálos szerkesztő):
sudo nano /etc/apt/sources.list
vagy grafikus szerkesztővel (írd be a névnek, amit használsz):
gksudo szerkeszto_program_neve /etc/apt/sources.list
Ha nincs gksudo akkor próbáld a gksu-t írni helyette.
Ha root vagy, akkor nem kell se sudo, se gksu, se gksudo a parancs elé.
[ Szerkesztve ]
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
nagyúr
klassz! Szerencsére a Mint csak a security és az inode repokat használja az Ubuntutól, de itt is volt egy időszak, amikor nagyon lelassultak a szerverek és váltani kellett. A 17.3 meg fel is ajánlotta először, hogy futtassam le a szerverkeresőt, sokat számít sebességben, ha nem az alapot használom.
Magyar ubis szerverrel valami gond van, minap olvastam.(#43074) qamu74 Ez komoly? Ubi szoftverközpontot arra a jó kis disztróra?
[ Szerkesztve ]
-
Fenyő
őstag
válasz Npeter25 #43067 üzenetére
Jó rá a Xubuntu is (nemrég raktam (14.04.3-ast) egy ilyen laposra és szuperül futott rajta) csak a bootolsnál nyomj egy F6-ot és add meg a forcpae paramétert a -- quiet splash után, ill ha már feltelepítetted akkor pedig ha a későbbiekben szeretnél frissebb kerneleket is feltenni akkor az /etc/default/grub beállítófájlban is meg kell adni a forcepae paramétert a GRUB_CMDLINE_LINUX= sorban.
antiX-ot inkább gyengébb (főleg kevesebb ramos (kevesebb mint 512mb), P4/Athlon Xp-nél gyengébb proci, ill. nem igazán támogatott vagy nagyon régi vga-as (Sis, S3, pre Geforce2/Radeon stb) gépre ajánlom, mivel marhára tearingel és kezdőbbeknek azért nem olyan kezelhető/állítgatható mint egy Xfce, és egy ilyen szintű gépen már nem igazán nyersz vele szinte semmi + teljesítményt.
Ha pedig minél kevesebbet szeretnél állítgatni akkor pedig a Mint 17.3 Xfce is megfontolandó, abban szinte már minden fontosabb csomag benne van alapból (és külön forcepae bootopció-ja is van).Sonja: A magyar szerver napok óta rosszalkodik, gondolom karban tartják, addig állítsd át másikra (pl osztrákra, csehre, románra stb) vagy csak választasd ki vele a legjobban elérhetőt.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Sziasztok.
Új vagyok a témában és itt is.
Linux Ubuntu-t szerettem volna telepíteni,ami meg is történt.
Nem tudom mi nem jó,de nem teljesen megyar,csak itt-ott,kikapcsolásnál nem áll le,hanem lefagy,majd hard reset,indításnál csak harmadszorra hajlandó indulni a rendszer.
Nem tudom jó helyen kérdezem-e,de majd Ti megmondjátok.
KösziHARLEY-DAVIDSON
-
nagyúr
Nem tudom, fórumtársunk mennyire kezdő, azért nem írtam ezeket a forcepae beállításokat boot-nál. A lapost meg nem ismertem, ezek szerint az nem olyan gyenge proci, ami benne van.
Én a biztos, ami biztos alapon javallottam a Mint XFCE 17.2 verziót, bár lehet, hogy a 17.3 beta is jól üzemelne.
-
nagyúr
válasz TheBikerider #43081 üzenetére
Szia!
Az egyik legjobb helyen kérdezed, csak írd le a géped ismérveit minél részletesebben meg a pontos verziót abból az Ubuntuból, mert igen sok van szerencsére! A telepítés pontos módja- meghajtó milyen, szűz telepítés, Win mellé, stb. - se ártana.
Ezután jöhet a hibajelenségek pontosítása.Ilyeneket olvasgattál telepítés előtt vagy csak durrbele a közepébe?
[ Szerkesztve ]
-
Fenyő
őstag
válasz ubyegon2 #43082 üzenetére
Pentium M teljesítményben kb egy dupla akkora órajelű P4-nek, avagy egy hasonló órajelű Core2 Solo-nak, vagy egy kb 20%-al magasabb órajelű Turionnak (A64) felel meg, szóval Xfce-hez több mint elegendő, ahogy az 1 Gb ram is bőséges hozzá, kérdés már csak a vga, de nagy eséllyel vmi integrált Intel lesz, aminek szintén jó a támogatása és szintén elég egy tearingmentes Xfce asztalhoz, és azért javasoltam a 17.3-at a 17.2 ellenében, mivel abban jóval frissebb driverek vannak amik jobban kezelik a vga-t (akár Intel, akár Radeon), persze ha szerencsétlenségére pl. egy S3 Unichrome vagy Sis Mirage van benne akkor rákényszerül vmelyik fentebb említett lájtos disztróra, és imádkozhat, hogy kompatibilis legyen legalább vesa módban vmelyikkel.
-
nagyúr
"és azért javasoltam a 17.3-at a 17.2 ellenében, mivel abban jóval frissebb driverek vannak amik jobban kezelik a vga-t"
leesett, sorry, ez ki is ment a fejemből. (az is igaz, hogy régen se voltak gondok a Mint RC változataival)
Köszi a többi infót is, nem csoda, hogy nem ismerem ezek képességeit, mindig desktopos és AMD-s voltam, bár most van itt ez a Toshiba Satellite L305-S5907 lapos, majd ha rákattanok, legalább tudom, hogy hol kapok segítséget!
Fogalmam sincs ez mennyire jó lapos, igaz a berakott SSD-n lévő disztróból kettőt simán futtattam rajta.[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz ubyegon2 #43083 üzenetére
Köszönöm!
Csak durr bele....Típus: Acer Aspire E5-511G P1KK laptop.
A gép specifikációja dióhéjban: 4×2.16ghz,intel pentium cpu N3530,4GB RAM,500GB HDD,Nvidia Gforce GT 810M 1Gb. (nem tudom elég-e az infó)
A gépen WIN 7 futott.Nem üres.
Szóval....
Letöltöttem a Linux ubuntu 14.04.3 LTS 64bit verziót az ubuntu.hu oldalról.Kiírtam lemezre,majd elindítottam.Elkezdte,megjelent az UBUNTU felirat,alatta a töltés jelző "pöttyökkel" és dolgozott.Pár másodperc után megállt és semmit nem csinált csak 10 másodpercenként 5 másodpercig a hűtő ventilátorom bekapcsolt maximumon ment.Majd 2 perc után újraindítottam.Elindult,de ugyanezt csinálta,tehát semmit.Olvasgattam itt-ott,írták a BIOS-ban való UEFI módot,Legacy-ról Átállítottam UEFI-re.Majd elindítottam,elkezdte telepíteni,meg is csinálta.Örültem.Frissítettem,mert láttam egy magyar videót róla a Youtube-on.Újra indítottam.Elkezdett kikapcsolni,de megállt.Ki sem kapcsolt csak félig.Kijött az Ubuntu felirat,alatta a "pöttyökkel" és csak semmi.Megint felpörgött a ventilátorom,ahogy már az elején is leírtam.5 percig vártam,majd megint hosszan nyomva a power gombot kikapcsoltam,majd be.A lemez persze már nem volt benne ugyanis automatikusan kiadta,ahogy kell.Tehát bekapcsolom,be is kapcsol,de semmi.Fekete képernyő.Ventilátor megint azt csinálja.Várok.Semmi.Kikapcs.Bekapcs.Dolgozik,de megint semmi,csak most nem fekete a kép,hanem az UBUNTU háttér színe jelenik meg.Semmi Felirat,semmi csak megint a ventilátorom ismét pörög.Várok.Semmi.Kikapcs.Bekapcs.Elindul éééés....betölt.Harmadszorra.Elindul a rendszer,De nem magyar...csak néhány része.90%-ka angol,nem úgy,mint a videón láttam.Nyelvi csomag telepítése,frissítése,ezzel próbálkoztam.Újra indítottam.És ugyanaz amit leírtam.Nem akar kikapcsolni.Nem akar bekapcsolni,csak sokadszorra.....Aztán Most visszaraktam ezt a szar win7-tet.
Röviden ennyi....Bármi a kérdés,tanács, válaszolok és megfogadom.[ Szerkesztve ]
HARLEY-DAVIDSON
-
veterán
-
spammer
veterán
válasz TheBikerider #43086 üzenetére
Nálam Acer ES1-512 van, N2840, sima inteles, gyengébb, de nálam is volt fagyás meg nem leállás stb. A lényeg, hogy a BIOS-ban le kellett tiltanom az "xHCI support"-ot, azóta nem fagy. Bár én legacy-ban használom, nem UEFI. Egy próbát megérhet, nézd meg, hogy van-e ilyen nálad a BIOS-ban.
Egyébként próbáld ki valamelyik Linux Mint változatot is szerintem. A géped bármelyiket elbírja (Cinnamon és KDE eszik a legtöbbet, MATE és Xfce kevesebbet).
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz TheBikerider #43086 üzenetére
pffffff ez tényleg durrbele volt!
Túl konkrét javaslatokba nem mennék bele az itt (#43085) ubyegon2 taglalt tény miatt, mert a laposoknál sok minden érdekesen működik az asztali gépekhez képet, de szerencsédre sokan használnak ilyen eszközöket itt!
Pár kérdésem azért van:
A gépen WIN 7 futott.Nem üres. Ez azt jelenti, hogy a Win is a meghajtón maradt és mellé akartad telepíteni a Linuxot?
Elindítottad a DVD-t és biosban onnan bootoltattad és live módban csinálta a leírt jelenséget vagy már telepítés után?
No várjunk, felejtsük el az eddigieket, az itt megadott linken menj végig a leírásokon, minden egyes linken, a köztes kiadásokat kihagyhatod, de én maradnék a legacy módnál, Win7 is abban futott, Linuxnál se indokolja semmi az UEFI-re áttérést!
Innen-onnan felcsípett írásokat, YT videókat nagyon felejtsd el, amíg nem vagy gyakorlottabb!
Innen indulj!
Ubuntu telepítéseezeket mindenképp olvasd végig!
Az Ubuntu aktuális LTS kiadásának telepítése Legacy módban
A partíciószerkesztő használataBármi nem tiszta, kérdezz! Nincs durrbele!
Az sem elvetendő, amit spammer ft javasol! A Linux Mint. kezdetnek
[ Szerkesztve ]
-
Pano
addikt
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni.
Mivel sokat filmezek, a következő a problémám. Linuxot akarnék használni az esetek többségében, viszont van egy jelensége a VLC-nek, ami bosszant.A mellékelt képen látható, hogy a Media Player classicban milyen a full hd-s film feketéje és milyen vlc alatt (utóbbi alatt konkrétan "kivirít" a sáv). Ha vlc-ben nézem a full hd-s filmeket, végig egy kicsit "fátyolos" a kép, emiatt nem is kiugróan szép. Olyan, mint ha túl lenne tolva rajta a fényerő, de olyan beállítást nem találok, ami ezt korrigálná.
Valakinek van ötlete?
-
veterán
válasz ubyegon2 #43089 üzenetére
Durr bele volt rendesen.Gondoltam egyszerű lesz. Hát rosszul gondoltam.
Szóval Win 7 volt rajta.Azt hsználtam.Beraktam a lemezt és kijött egy ablak,hogy telepítés és elindítottam.Újraindult és akkor elkezdte,amit leírtam.
Köszi
Elovasok mindent amit adtál, ha nem tiszta valami,kérdezek.
Van teljesen magyar Linux?Vagy valamit elszúrtam telepítésnél,hogy csak negyede volt magyar nyelvű?[ Szerkesztve ]
HARLEY-DAVIDSON
-
nagyúr
válasz TheBikerider #43092 üzenetére
Egyszerű, persze, csak nem először végrehajtva!
Ha átolvasod a linkelt írásokat és úgy elkezded csinálni a dolgokat, akkor se biztos, hogy egyszerűnek fog tűnni, de ezen az úton végig kell menni. Az Ubuntus linkek átolvasása akkor se árt, ha a Mint-et választod, az alapok közösek. Szerintem amúgy kezdőknek a Mint való inkább.A Legtöbb Linux magyar nyelven is elérhető, az említettek már telepítés után azok, live-ban még nem, de telepítéskor úgyis kiválasztod a nyelvet! Néha egyes disztróknál utólag is kell nyelvi csomagokat feltenni, de alapvetően szinte minden Linux disztró van magyar nyelven.
(#43095) spammer Igen, így pontos, köszi!
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz ubyegon2 #43093 üzenetére
mpv-t azoknak, akiknek nem kell a gui és hajlandóak elolvasni a manualt és úgy beállítani a lejátszót (ami egyébként nem túl bonyolult, mert 2 db szöveges fájl az egész: beállítások + billentyűk).
Akiknek ez nem felel meg, azoknak én inkább az SMPlayert ajánlom, az rendes GUI-s (menüs, gombos).
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz TheBikerider #43092 üzenetére
Magyar majd telepítés után lesz, miután a nyelvi beállításoknál felteszed a még szükséges csomagokat. A telepítőn nincs rajta minden. Remélem a Windows alóli indítás nem wubival dolgozik még mindig.
Acer laptop. BIOS a legfrissebb? Voltak korábban ventilátort érintő bug-ok.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
veterán
-
lev258
veterán
válasz TheBikerider #43098 üzenetére
Windows-on annyiban más lehet a helyzet, hogy szokott lenni az Acer-féle energiakezelő meg egyéb hasonszőrű programok. Sajnos saját tapasztalat egy korábbi Acer géppel, hogy ezek nélkül ott is csinálta, még túl is hevült a gép. Tehát nem árt, ha frissíted a BIOS-t. Nem mondom, hogy minden Acer gép ilyen, de több típus is szenvedett ettől a problémától korábban.
Egyébként még lehet az is mögötte, hogy nem volt fenn a megfelelő Nvidia driver.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - LEGOLCSÓBB!
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs