- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- iPhone topik
- Xiaomi Mi 9T - a túl jó Redmi
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
PumpkinSeed
addikt
Erre tud valaki megoldást?
"Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsőként fogja meglátni benne a fény felvillanását." - Kán
-
-
Lathronos
őstag
válasz PumpkinSeed #42702 üzenetére
Van magyar Raspberry fórum, talán ők többet tudnak nálunk a témáról.
[ Szerkesztve ]
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
Lathronos
őstag
válasz PumpkinSeed #42702 üzenetére
Elcsesztem, bocsánat, kissé fáradt vagyok már. Itt a Raspberry topic, itt érdemes kérdezni.
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
spammer
veterán
válasz Lathronos #42697 üzenetére
mpg-t ás wmv-t rég nem használtam, de kétlem, hogy probléma lenne velük. mkv tökéletesen megy, avi is, mp4 is, de ezek amúgy is csak konténerek, szóval kodek szinten az x264 és xvid biztosan működik rendben. De szerintem minden más népszerűbb kodek/konténer is.
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
qbeer666
tag
Tudnátok nekem segíteni abban, hogy most tettem Mintet a laptopomra, egy ssd-re. Az üzemidővel van egy kis próblémám. Eddig a gép bírta több, mint 3 órát Windowssal, de most max. 2 órát húz ki. Sajnos ez zavar egy kicsit, mert így SSD-vel többre számítottam, de most örülnék annak is, ha a korábbi üzemidő meglenne, mert más tekintetben problémám nincs, mert a gép nagyon gyors lett.
Előre is köszönöm a segítséget.
ps.: A TLP-t már felraktam, a dual gpu driverek fenn vannak, az ATI Radeon ki van kapcsolva, és csak az Intel megy. Nem tudom, hogy van-e még ötletetetek, hogy mit csináljak.'However bad life may seem, while there is life, there is hope and only death have none.' (Theocritus)
-
herdsman12
őstag
válasz King Unique #42407 üzenetére
Jól jönne kis segítség Rufus ügyben.
Lubuntu UEFI GPT pendrive-ot írtam volna.
Rufus portable XP-n elindítva és választhatok kétféle MBR közül.
GPT lehetőséget nem találok.
Mi a gubanc, XP, pendrive vagy spec iso kell hozzá? -
agy73p
senior tag
válasz spammer #42679 üzenetére
Sikerült! Csodálatosan lefutott a megadott 5-6 program telepítése egy kiadott alias szóval, kérdés nélkül települt minden. Úgyhogy, még egyszer köszönöm!
Ezt be lehet még fűzni valahogy? Vagy a bash egészen más?
bash -c 'su -c "curl http://folkswithhats.org/fedy-installer -o fedy-installer && chmod +x fedy-installer && ./fedy-installer"'
Ennél a -o mit jelent? Találat nincs rá[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz herdsman12 #42709 üzenetére
Itt az is kérdés, hogy milyen programverzióval próbálod?
GPT-UEFI volt már a korábbi verziókban is, de a 2.5.799-ben biztosan. Nem hinném, hogy ez korlátozva lenne XP-n, hogy még ki sem lehet választani, de fene tudja...? Amúgy 64 bites ISO kell hozzá és olyan, ami támogatja az ilyen bootolást. -
spammer
veterán
válasz agy73p #42710 üzenetére
curl --help
-o, --output FILE Write to FILE instead of stdoutalias install='sudo dnf install -y csomag1 csomag2 csomag3 && curl http://folkswithhats.org/fedy-installer -o fedy-installer && chmod +x fedy-installer && ./fedy-installer'
Vagy majd a fedorások kijavítanak, mert én nem ismerem ezt az installert. Vagy az lesz a "házi feladatod" hogy kijavítod magadnak, ha ebben a formában nem jó.
-
King Unique
titán
válasz herdsman12 #42709 üzenetére
XP a gubanc...idézet a Rufus oldaláról:
"Megjegyzések az UEFI és GPT támogatással kapcsolatban:
Az 1.3.2-s verzió óta a Rufus az UEFI-t és a GPT-is támogat, ami annyit jelent, hogy Windows 7-et, Windows 8-at, vagy Linuxot is tudsz telepíteni teljes EFI módban.
Azonban Windows Vista vagy későbbi szükséges a teljes UEFI/GPT támogatáshoz. Az operációsrendszer korlátozásai miatt, a Windows XP lekorlátozza az UEFI-s készítését MBR módra." -
herdsman12
őstag
válasz King Unique #42715 üzenetére
Köszi, én csak eddig jutottam:
"Gépigény:
Az, hogy Windows XP vagy későbbi rendszer, vagy az, hogy 32- vagy 64-bites, nem számít! "
Profi marketingesek írnak így bemutatót.Gondolom, akkor 32 bites gépről Linux alól sincs megoldás UEFI GPT pendrive írásnak.
-
King Unique
titán
válasz herdsman12 #42716 üzenetére
Amit írtak az helytálló, mert maga a program működik a felsorolt paramétereken. Viszont olyan spec funkció, mint a GPT támogatás, már más tészta. Ha lejjebb görgetsz, odaírják világosan azt is, amit fentebb bemásoltam. Tehát annyira kritizálni nem lehet őket. Az XP meg eleve nem támogatja a GPT-t és már maga a rendszer is jócskán elavult, hanyagolni kéne.
Hogy Linux alól hogyan lehet UEFI-GPT módban kiírni a pendrive-ra, azt majd megmondják az itteni fő tudorok. -
HdRew
őstag
Sziasztok!
Teljesen új vagyok a Linux világában, most vettem egy laptopot (Dell 5558 i5 5200u, 4GB DDR3, 500 GB HDD, GeForce 920M) és ubuntu 14.04 LTS van rajta, elég jól néz ki, azt mondom adnék egy esélyt neki, persze ha nem jár túl sok megkötéssel, idáig csak windows volt a gépeimen.
Átlagos felhasználás lenne, filmezés lényegében, internet, office.Ahogy próbálgattam, a Chrome tudja kezelni a pdf-et, a LibreOffice pedig simán megnyitja a word/excel dokumentumokat, viszont gondolom teljesen másképp kell kezelni, plusz mindig van fősulin valami beadandó, szóval lehet jól jönne a windowsos office.
VLC-ről is volt szó, látom az is van linuxon.
Ha esetleg valakivel válthatnék néhány üzenetet privátban, azt is megköszönném
Nem félek tanulni a tapasztaltabbaktól, tanácsokat elfogadok, olvasgattam már pár hsz-t, de azt hiszem túl sok információ van hirtelen
Köszönöm szépen a segítséget előre is!
[ Szerkesztve ]
-
Wiz Khalifa
veterán
Elementay OS-t valamelyikőtök használt vagy használ itt a fórumon?
NTFS fájlrendszert csak olvasni vagy írni is tud alapból? Vagy olyan mint az OSX hogy külön progi kell hozzá?
Amúgy letöltő (Torrent) géphez kell. ASRock E350M1-es alaplap + 2GB DDR3 Hynix DDR3 ram társaságához.
[ Szerkesztve ]
Smoke some weed nigga!
-
Apollyon
Korrektor
válasz Wiz Khalifa #42720 üzenetére
NTFS-t írni/olvasni az ntfs-3g csomag felrakásával lehet. Viszont linux alól erre a filerendszerre a torrentezés CPU igényes lehet, ezt vedd figyelembe.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Rimuru
veterán
Nem kellene gondnak lenni, ha megis akkor eleg csak az ntfs-3g csomagot felrakni.
Letolto gepnek biztos hogy kell egy Elementay? plusz ha nem akarod mashol (windows alatt) hasznalni a particiot/vinyot ahova toltesz szerintem megfontolando lenne nem ntfs-t hasznalni.Vigyázat, csalok!
-
Wiz Khalifa
veterán
válasz Apollyon #42721 üzenetére
Értem. Igazából azért gondoltam hogy kipróbálom rajta mert a Win7 az eléggé eszi a procit.
Amúgy ezt az ntfs-3g-t a store-ból tudom leszedni?
colomb2:
Az NTFS azért kell mert ha netán egyszer Win-t rakok fel vagy olyan gépben használnám tovább nem tudnák 3TB-os adatot lementeni csak emiatt.Amúgy milyen jó alternatívát tudsz ami minimalista?
[ Szerkesztve ]
Smoke some weed nigga!
-
King Unique
titán
Én használtam.
Alapból tudja írni & olvasni, mint minden újabb Linux. Viszont, bár elsőre tetszetős az eOS, gépigénye és sebessége is jó, de nekem a puritán beállítási lehetőségei miatt, végül nagyon nem jött be. Ilyen téren sokkal jobb egy Cinnamon és KDE. Illetve maga a felület se volt a számomra a legkényelmesebb, hiába az OS X szerű megjelenés, ami valójában csak egy gyenge utánzat. Inkább akkor már a Unity-s Ubuntu. Valamint Windows után az egyik legjobb alternatíva szerintem a Mint Cinnamon.[ Szerkesztve ]
-
HdRew
őstag
válasz Rimuru #42719 üzenetére
Nos, ha szeretnék VLC-t a gépre, akkor ha jól emlékszem, nem úgy megy, mint windowson, hogy csak letöltöm a szoftvert, ugye? (Office szintén?)
Néha-néha befagyogat a chrome, ha mondjuk egy felugró ablakos dolgot nyitok meg, mint pl, ha rámegyek egy itteni fórumozó adatlapjára, akkor bezárom az egyik ablakot, és utána befagy. Le kell csuknom a laptopot, majd vissza és utána mintha mi sem történt volna.
És ha minden igaz, uTorrent is van linuxra, ugye?
[ Szerkesztve ]
-
zserrbo
aktív tag
Ubuntu server 15.10-en telepítettem egy kodit és el is indúlt a "sudo systemctl start kodi" paranccsal. Majd miután felraktam egy GNOME felületet onnantól fogva parancssorból ez nem működött csak a GUI-ból indítva. Érdekelne a miértje, illetve hogy parancssorból el lehet elindítani ezután is?
-
King Unique
titán
Ha belevágsz, akkor készülj fel, hogy sokat kell a gúúglit használnod...telepíteni többféleképpen is lehet VLC-t [link]
Office csomag általában beépítetten van mindegyikben = LibreOffice. Viszont annak nézz utána, hogy a beadandóknál, milyen fájlformátum kell, mert ha vmi bonyolultabb doksi és MS Office + fontos a teljes kompatibilitás, akkor az LO nem lesz 100%-os alternatíva... MS Office Linux desktopra nincsen és vsz nem is lesz. Bár Wine és társai megoldásokkal elvileg fel lehet hegeszteni régebbi verziókat. Tehát, ha nem fontos, vagy elég a PDF, netán elfogadják ODF-ben is, akkor jó lesz az LO. -
Rimuru
veterán
A szoftverkozpontot hasznald telepitesre, ott megtalahato a vlc, ugy emlekszek hogy a libreoffice alapbol telepive van azzal nem kell fogalalkozni. (Normalis amihez szoktal) utorrent nincs, helyette ajanlom a qbittorrentet.
Masodikra nincs otletem, majd talan valaki ir aki olvasta.Syd2012: Igaz nem minimalista, de szerintem is Mint legyen kezdesnek ahogy King Unique mondta.
Vigyázat, csalok!
-
Yllgrim
őstag
válasz King Unique #42727 üzenetére
VLC-t Debianra egyszeru, gondolom Ubuntu-ra sem sokkal nehezebb apt-get install vlc
LO ment doc-ban is, azt is be lehet adni.
Chrome amilyen elterjedt olyan hasznalhatatlan, szerintem. Iceweasel-Mozilla, meg IE11-it is elobb hasznalnek, de ez szemelyes preferencia, erdemes utananezni mi okozhtaja, valami kereso motorral (direkt nem irom le a tudjuk mit
[ Szerkesztve ]
Peace is a lie, there is only passion. Through passion, I gain strength. Through strength, I gain power. Through power, I gain victory. Through victory, my chains are broken. The Force shall free me.
-
HdRew
őstag
válasz King Unique #42727 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a segítséget, és ahogy mondják, a google a barátod..
(#42728) colomb2 Igen, LO alapból van, a qbittorentet pedig meglesem, ezer hála!
-
Rimuru
veterán
válasz zserrbo #42726 üzenetére
Ha az a service fajt van neked is amit en talatam akkor az a gond hogy a tty7-en mar van egy session (gnome), viszont elvileg gdm-bol (bejelentkezo felulet) ki tudod valasztani a kodi-t is gnome session helyett.
Amugy parancssorbol ehhez hasonloan tudod elinditani:
startx /usr/bin/kodiVigyázat, csalok!
-
King Unique
titán
-
HdRew
őstag
Ha rádugtam egy külső winyót a gépre, és mondjuk ki akarom venni, itt linuxon is van olyan, hogy "hardver biztonságos eltávolítása" ?
A VLC telepítése sikeresen ment, kicsit olyan ez, mint iOS-en, egy adott központból lehet letölteni a szoftvert, tetszetős vagy ha nagy baromságot beszélek, szóljatok
-
Yllgrim
őstag
válasz King Unique #42732 üzenetére
Esik valamennyit, volt ra pelda, de engem ez... A legjobb ha pdf-n lehet beadni valamit, vagy ha kesz vagy MS-nek van online felulete, ott is meg lehet nezni.
(#42733) Hunreeth: tudjuk hogy azt akartad mondani hogy iOS-en is kicsit olyan mint Linuxon
[ Szerkesztve ]
Peace is a lie, there is only passion. Through passion, I gain strength. Through strength, I gain power. Through power, I gain victory. Through victory, my chains are broken. The Force shall free me.
-
HdRew
őstag
válasz Yllgrim #42734 üzenetére
Igen, igazad van, aláírom!
.rar kiterjesztés esetén pedig csináljam úgy a dolgokat, ahogy itt le van írva?
-
King Unique
titán
Van, a destop ikonra jobb klikk és "Biztonságos eltávolítás / Meghajtó biztonságos eltávolítása" Ezt még korábban készítettem: [screenshotok]
Ez Cinnamon, Mate, Unity felületen szépen működik, leválasztja és le is állítja rendesen*. De pl. Xfce, KDE alatt csak partíció lecsatolás történik, de magát a HDD-t nem állítja le. Elvileg ez is elég, de főleg 2,5" külső vinyóknál jó, ha rendesen le is állnak.Illetve lehet terminálból is az udisks parancssal:
• telepítés: több disztróban alapból benne van, de könnyen telepíthető utólag is pl. Debian alapúaknál így:
sudo apt-get install udisks• meghajtó kilistázás: df -h vagy lsblk
• meghajtó leválasztás, ha a partíció sdb1 (+ megfelelő jogosultság):
udisks --unmount /dev/sdb1
udisks --detach /dev/sdbErre akár gyorsbillentyűt is lehet létrehozni, külön lemezazonosítókra (sdb1, sdc1, sdd1), vagy akár az összes csatlakoztatott eszköz 1 billentyűvel is leválasztható. Cinnamon és KDE alatt simán működik.
* ASMedia USB 3.0 vezérlős külső HDD-ket USB 3.0 portban nem tudja egyik Linux sem normálisan leállítani, mert utána azonnal újracsatolja és felpörgeti...csak a sima partíció lecsatolás lehetséges. —►bug...Windows alatt nincs ilyen probléma
[ Szerkesztve ]
-
HdRew
őstag
válasz King Unique #42738 üzenetére
Nagyon segítőkészek vagytok, nem is gondoltam volna, hogy ilyen sokan használtok Linuxot
-
King Unique
titán
Egy IT fórumon nem meglepő, fórum egyik része Windows mellett Linuxot is próbálgat, a másik meg OS X-et akar felvarázsolni a gépére. Én utóbbit eleve nem is erőltetem, mert ott a hardveres követelmény / korlát, aminek a vasaim nem minden téren felelnek meg, így felesleges szívni miatta. Akkor már inkább veszek egy valódi Macet, ha full almás élményt akarok. Persze nem olcsó, az igaz...
[ Szerkesztve ]
-
_Dumber_
őstag
Ezeket az ikonokat ami a chromium könyvjelzők sávban van hogy a manóban tudom megváltoztatni openbox alatt?
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz _Dumber_ #42742 üzenetére
Rendszer ikon téma cserével.
szerk: hmm, úgy tűnik azzal sem. Akkor ezt saját maga állítja be. Egyszerűen biztos nem cserélhető.(#42741) King Unique : és vannak sokan, akik Windows helyett.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz _Dumber_ #42744 üzenetére
És az előző gépen pontosan ugyanaz a verziójú chromium futott?
Chromium 47.0.2526.80 van épp nálam és tök mindegy milyen ikont állítok be neki, ugyanilyen, mint a képeden.
szerk: gtk-s, de nem rendszerből veszi az ikonokat.
szerk2:
bugszándékos változtatás úgy tűnik, de nem olvastam végig [link][ Szerkesztve ]
-
Gery1987
őstag
Sziasztok!
Nem rég vásároltam egy új gépet és a Windows 7 nehezen történő felrakása és gyomrán letolása után döntöttem a Linux mellett. Tudom hogy más világ de amíg hivatalos Windows-t nem kap ez is jó lesz.
Felraktam minden szép és jó. 1 dolgot kivéve. Nem kapcsol ki a gép.
Pendrive-ról tettem fel: Ubuntu Linux 15.10.
A gép: Lenovo B50-30. Intel N3540 processzor, 4GB RAM, Intel HD+nVidia Geforce 820M 1GB, 500GB merevlemez.
Se újraindításkor nem kapcsol ki, sem Leállításkor. Ez mitől lehet?
Köszönöm a segítséget!
"A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt!" Bud&Terence: És megint dühbe jövünk
-
King Unique
titán
válasz Gery1987 #42748 üzenetére
Mi az, hogy nem kapcsol ki, OS-t leállítva, az leáll, de a noti nem, vagy újraindul?
Nekem is van egy Lenovo laposom, annál a Mint, de az Ubuntu is eljátssza néha, hogy rendszert leállítva, először leáll, gép kikapcsol, majd pár másodperc után magától újraindul... megoldást nem találtam rá, vsz valami Linux bug, mert Windows alatt ilyen nem fordult elő.
[ Szerkesztve ]
-
Gery1987
őstag
válasz King Unique #42749 üzenetére
Szia!
OS leáll de a gép nem. Sőt most az OS sem akart az Ubuntu logó és az alatta futó pöttyök 2,nál megállt és úgy maradt. most raktam rá. win alatt nekem is leállt.
Akkor ez úgy tűnik ezen ilyen lesz.
"A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt!" Bud&Terence: És megint dühbe jövünk
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs