- iPhone topik
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Google Pixel topik
- Új információk a Galaxy A36 és Galaxy A56 kameráiról
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Android szakmai topik
- Exynos 2500-zal szerelt Galaxy S25+ tesztelt Geekbenchen
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
Vladi
nagyúr
Jobb esetben bootal reagálna. A közelmúltig legalább is így volt.
Pl én anno egy inteles gépre tettem fel fedora 13-at. Ez ilyen letöltő gép volt, lxde felület volt telepítve, de nem indult csak ott volt. celeron d asszem. Meg intel gpu. Azt a gépet végül leszereltem. Pár évvel később elővettem a hdd-t és betettem a socket a-s gépembe. ott amd vga van. NÉzem, ezen van valami os. Már nem emlékeztem, hogy mi. Hm... fedora. 13. bootol. Nincs gui. Na nézzük startx... van gui.
il sole non sorge più ad Est!
-
MurdR
veterán
Na jólvan. Damn Small Linux pen elészít, sikerül, örül. Szépen Live-ban elindul, örül.
DSL telepítőben ez van:
sudo -s
swapoff -a
mkswap /dev/hda1Ezzel mit csináltam? Mert a Win már be sem akar tölteni temészetesen
[ Szerkesztve ]
MacBook Air 2020 - iPhone SE 2020 - iPad 8
-
agy73p
senior tag
Amatőr kérdés, kérem nem dobálózni. Az mit jelent (Fedora-XFCE), ha a lightdm.conf -ban egy sor előtt # jel van?
Arra gondoltam, hogy root-ként figyelembe veszi vagy éppen ellenkezőleg, nem veszi figyelembe. Van olyan sor, aminek az elején nem szerepel #.[ Szerkesztve ]
-
Mi a hda1? Létrehoztál egy swap partíciót a hda1-re. Azon volt a win?
hd x -> adott meghajtó
hd x y -> x meghajtó y partíciója. hda1 az első wnyó első partíciója.
Újabb vasakon sd a neve hd helyett.Ami sudoval kezdődik, azt érdemes átnézni
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
agy73p
senior tag
Köszi!
Akkor, ha a sor elől kiveszem a # jelet, akkor foglalkozni fog vele?
Fedora XFCE automata bejelentkezési gondjaim vannak (user: adam). Már megtettem mindent, amit a neten írtak:
sudo leafpad /etc/lightdm/lightdm.conf :
#AutomaticLoginEnable=true
#AutomaticLogin=whatever_username
valamint:
sudo passwd -d adamde még mindig megáll a bejelentkezési képernyő előtt. Viszont Teamviewerről ebben az állapotban már el tudom érni a gépem és - számomra érdekes - jelszóval vagy anélkül egy enterrel már be tudok lépni....
Ha kiveszem a # jeleket a két sor elejéről, akkor talán nem is adja be újra az ablakot?
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz agy73p #41918 üzenetére
Ha nincs előtte # akkor érvényben van a sor, tehát igen, figyelembe veszi.
sudo leafpad: szokjuk le a grafikus programok sudo-val indításáról. Ott a gksudo, gksu, kdesu, akármi, DE-től függően.
AutomaticLoginEnable=true
AutomaticLogin=adamEzzel elvileg automatikusan be kellene jelentkeznie. Feltéve, ha nem bugos a rendszer.
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
agy73p
senior tag
válasz spammer #41919 üzenetére
# - köszönöm, így érthető!
Úgy néz ki, hogy eddig hiába írtam át a sorokat megfelelően, ha ezt a # jelet a sor elején hagytam....Azt hiszem, hogy amit írtál a bejelentkezésről az a gnome felületre vonatkozik, xfce alatt kicsit más, olyan, amit én írtam.
Xfce alatt gksudo nem műxik....[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz agy73p #41921 üzenetére
Én nem írtam a bejelentkezésről, csak másoltam, amit te írtál és kiszedtem a # jelet meg beírtam a felhasználónevedet.
Miért ne működne Xfce alatt? Próbáld a gksu parancsot, ha az sem található, akkor kell neki a gksu csomag.
-
spammer
veterán
válasz agy73p #41923 üzenetére
Egy kis olvasnivaló: [link], [link], de guglizva találhatsz még.
Röviden: ha sudo-zol, előfordulhat, hogy bizonyos programok a HOME könyvtáradba pakolnak fájlokat, melynek ilyenkor a root lesz a tulajdonosa. Bizonyos esetekben pedig még nagyobb probléma is lehet belőle.
szerk:
(#41925) agy73p: próbáld a gksu-t.
[ Szerkesztve ]
-
agy73p
senior tag
válasz spammer #41924 üzenetére
Szerk: [adam@localhost ~]$ dnf search gksu
Last metadata expiration check performed 22:49:21 ago on Wed Nov 11 15:32:06 2015.
================================ Találat: gksu =================================
beesu.i686 : Graphical wrapper for suinstallálás után:
bash: gksudo: parancs nem található
Szerk2:
Köszönöm a magyarázatot! Legalább a miértet már tudom, viszont nem tudom, h a fentiek után mit kellene még tenni, hogy el is induljon.Szerk3: a gksu sem indul el.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz agy73p #41925 üzenetére
Hogy a példánál maradjunk:
gksu leafpad /etc/lightdm/lightdm.conf
Vagy ha más rendszerfájlt akarsz megnyitni, akkor sudo leafpad helyett gksu leafpad.
Ha terminálban nyitod meg, pl. nanoval, akkor jó a sima sudo:
sudo nano /etc/lightdm/lightdm.conf
Tehát a gksu csak grafikus programokhoz kell, terminálban jó a sima sudo. Egyébként erről már írtam régebben: [link]
[ Szerkesztve ]
-
-
MurdR
veterán
&hcl:
Köszi, amikor beírtam, akkor már kezdett derengeni hogy ez így nem teljesen lesz jó, de már késő volt
De okos vagyok, hát tud ez a gép plop nélkül is bootolni, csak egy kicsit el van rejtve.
Most ment el tőlem KillHates, és Ő mutatta meg.
Nem írom le, hogy hogy, mert szégyen mennyire egyértelmű (nem, nincs olyan opció, hogy boot from USB, de megoldható)mod: Most lett kész az egyik Amilom is (PentiumM 1.4, 512, 60), és nem szereti az Ubuntut. Most megpróbálok egy Xubuntut, hátha
mod2:
[ 43.953506] system-logind[1406]:
Failed to start unit user@999.service: unknown unit: user@999.service
.....Most ezt dobta ki telepítés előtt, de elindult a telepítő. Elcsíkozódott a kép, aztán helyreállt.
[ Szerkesztve ]
MacBook Air 2020 - iPhone SE 2020 - iPad 8
-
nagyúr
-
törölt tag
A trusty-hoz készült ubuntu-tweak működik 15.10-en is? Illetve mennyire van értelme a 15.10-et feltenni? Stabil lehet annak ellenére, hogy még elég friss?
[ Szerkesztve ]
-
-
agy73p
senior tag
Nem biztos, hogy kell, ezt ti jobban tudjátok. Hallgatok rátok, én nem értek hozzá. Te hogyan szerkesztenéd a pl. a lightdm.conf fájlt?
Itt telepítettem.[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz agy73p #41940 üzenetére
Át lehet váltani root-ra (terminálban) és akkor nem kell sudo sem. Ha grafikus progikkal szerkeszted és nem akarsz mindig root-ra váltani előtte, akkor gksu vagy más hasonló erősen ajánlott.
Ha telepítetted és ezzel sem megy:
gksu leafpad /etc/lightdm/lightdm.conf
akkor abban a kalapos rendszerben elkúrtak valamit.
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz agy73p #41940 üzenetére
su -
nano /etc/lightdm/lightdm.confMár ha ott van. Rosszabb napomon:
su -
gedit /etc/lightdm/lightdm.confA napi használathoz se gksu, se sudo nem kell. Az adminisztráció 98%-át egy menetben letudod. Utána 1-2 dolog ha kell, akkor heti egyszer terminálból is csinálhatod. A csomagkezelő frissítésnél meg elkéri a root jelszavad.
il sole non sorge più ad Est!
-
spammer
veterán
válasz agy73p #41945 üzenetére
A leírtak szerint semmit nem rontottál el, mivel a dnf megtalálta és telepítette is, azt írtad. Fedora viszont beesu-t használ ezek szerint, de ha a tárolóban ott a gksu, akkor annak is működnie kellene. Nem tudom, talán bug. De ha a beesu-val működik, akkor igazából nincs probléma. Szerintem már durván túltárgyaltuk ezt a témát.
(#41947) Vladi: és akkor kik tudják jól?
[ Szerkesztve ]
-
agy73p
senior tag
-
spammer
veterán
válasz agy73p #41949 üzenetére
"Tárolóban ilyet nem találok külön, hogy gksu."
Pedig már megtaláltad egyszer.
Ha ez sem megy:
beesu leafpad /etc/lightdm/lightdm.conf
Akkor tényleg nem tudom, mi baj van nálad.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - LEGOLCSÓBB!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest