Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Zen42

    tag

    válasz RetepNyaraB #126674 üzenetére

    Lemaradtam erről teljesen de most már értem a dolgot. Logikus. Akkor tehát Colonna-Dashwood nem tévedett, hogy finomabb a kávé magnéziummal (és kálciummal) a vízben csak az abból levont következtetése nem volt tudományosan megalapozott. Mint az a rasztacsz által említett videóból (Lance és Scott) kiderült, kell a vízhez a magnézium és a kálcium, ha nem is feltétlenül a kivonatoláshoz de ízben a végső különbséget a nátrium/kálium hidrogénkarbonát mennyisége határozza meg.

    @rastacsz

    Köszi a videót. Akkor ez egy újabb feladat mindenki számára aki ki akarja maxolni a kávéját. Az azért megnyugtató, hogy ez nem azt jelenti, hogy mostantól fogva az asztalra kitett cseppekkel állítjuk majd be a kávénk ízét. A videóból ugyanis az is kiderült, hogy nincs baj a kevert vízzel. így is mindegyik kávéba belecsepegtetik ugyanazt a kellő mennyiségű magnézium és kalcium mennyiséget és a nátrium és vagy kálium hirdogénkarbonát adagolásával változtatnak az ízen, tehát csak a KH-val variálnak. Eszerint viszont nem látszik helyesnek a dr. Robert Pavlis féle víz általános használata mert egy adott koncentrációjú lúgos ágens nem feltétlenül illik minden kávéhoz.

    Egyébként Lance Hedrick megjegyzi a videó alatt, hogy "It is not proven that minerals don't affect extraction.I did NOT mean to imply this." Amitől persze még lehet igaz de ezt bizonyítani kéne. (Smrke-öt még nem olvastam.)

    A magam részéről a kész kávé "sózása" helyett inkább maradok a kevert vízzel való készítésnél némi pufferrel (a vízkő így is nulla vagy elenyésző, évente egyszer savazok csak a rend kedvéért) de megpróbálkozom majd a KH utólagos változtatásával ahol értelmét érzem és követem a témát, hogy mi sül még ki belőle.
    A látottak alapján abban reménykedem, hogy pörköléstől és savasságtól függően ki lehet alakítani egy általánosságban jól használható kávés vizet, hogy ne kelljen utólag semmit csepegtetni a kávéba, legfeljebb a főzővíz hozzáadott puffer mennyiségét variálni kávéváltáskor. Úgy gondolom, hogy a videóban szereplő 2-es számú csészében lévő koncentrációból ki lehet indulni, aztán kiderül.

    Nem mintha engem érintene de meg kell jegyezzem, hogy mindez elsősorban a tisztán elfogyasztott kávéra igaz. A tej vagy (vagy a tejszín) olyan sokat lágyít a savakon, hogy úgy gondolom teljesen fölösleges alacsony pH-jú vízzel előre pufferelni az italt.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák