Az e-ink minden jó tulajdonsága, de 60 Hz-en

A Daylight DC-1 tablet ezt ígéri egyedi LCD kijelzővel és Android rendszerrel.

Megjelent és rendelhető a Daylight DC-1 táblagépe, melynek legérdekesebb tulajdonsága a LivePaper névre keresztelt kijelzője. A Daylight szerint megoldásuk tökéletes ötvözése az LCD és az e-ink legjobb tulajdonságainak, hiszen tükröződésmentes, könnyen olvasható kültéren, papírszerű felületet és látványt nyújt, mindezen felül pedig a 60 Hz-es frissítéssel van olyan reszponzív, mint bármely egyszerű LCD. Van bekapcsolható háttérvilágítása is, mely meleg fényű, és a panel villódzásmentes, DC tompítást használ. Az elérhető specifikációk, illetve a lentebb megnézhető demó- (bár inkább promó-) videó alapján egy gyorsan frissítő transzflektív LCD panelről van szó, ezért lehet, hogy az e-inknél megszokott mély kontrasztú fekete szín helyett fakóbb, szürke színe van a DC-1-en napfény alatt a betűknek. De az biztos, hogy fel van készítve a EMR tollak használatára, a gyártó egy Wacom ceruzát ad is az eszköz mellé.


[+]

Mindezt 10,5 hüvelyken, 1600 x 1200-as felbontással. Ez 190 ppi-s felbontást jelent, ami azért alulmarad az alap Amazon Kindle 300 dpi-jéhez, vagy az alap Apple iPad 264 ppi-jéhez képest, de a Daylight szerint a panel feletti matt réteg kényelmesen olvashatóvá simítja a szöveget, nem fog pixeleket látni a felhasználó a képernyőn. Ezt pedig el is várhatja a vásárló, az eszköz 730 amerikai dolláros ára ugyanis jóval magasabb az előbb említett népszerű e-olvasóénál és tableténél is. Ezen az áron jár egy védőtok, a passzív EMR-es Wacom toll és töltő is a DC-1-hez, a megrendelők pedig leghamarabb novemberben kapják meg az eszközt, a korábbi kiszállítási időpontok elfogytak.


[+]

A Daylight DC-1 a kijelzőn kívül hardveres fronton nem kifejezetten különleges darab, 8 GB RAM és 128 GB bővíthető háttértár van benne, az agy pedig a MediaTek Hello G99-es SoC-ja. Van Bluetooth 5.0-s kapcsolat, kétsávos Wi-Fi 6-os modem, USB Type-C csatlakozó PD töltéssel a 8000 mAh-s akkumulátorhoz, illetve pogo pines csatlakozó is kiegészítőkhöz. Az 550 grammos eszközbe került mikrofon, sztereó hangszórók és két programozható akciógomb is, melyek funkcióit az Android 13-as rendszerre épülő Sol:OS felület beállításai között adhatjuk meg, például be lehet állítani őket lapozásra.


[+]

A rendszerfelület minimalista és úgy tervezték, hogy mindenféle zavaró tényezőtől mentes legyen. Ettől függetlenül az Androidra írt programokat APK fájlból fel lehet telepíteni, a DC-1-es pedig fel van készítve például Spotify, podcast lejátszók, hírolvasók vagy e-könyv olvasók, Google programok futtatására, akár böngészésre is, és van beépített PDF-olvasója is. Hasonló megoldásokat láthattunk már, a Lenovo SmartPaper rendes e-ink kijelzővel, az XP-Pen és a TCL utóbbi NXTPaper technológiájával próbálkozik a szem terheltségét csökkenteni a tablet használata közben.

Hirdetés