Hirdetés
- Olasz webshop szivárogtat Honor Magic7 árakat
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Motorola Moto G04 - fapadot szépen
- Mobil flották
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- iPhone topik
- Redmi Watch 4 - olcsó hús, sűrű a leve
- Samsung Galaxy A35 5G - fordulópont
- AGM H Max - faék strapakivitelben
Új hozzászólás Aktív témák
-
Maximusz
aktív tag
Konkrétabban az érdekelne, hogy milyen VGA kártyával + milyen operációs rendszerrel oldottad meg a FullHD videólejátszást ( gondolom az is megy ha HTPC-ről van szó ) ?
Radeon 6450-es kártya hardveres (1920x1080p-s) mkv lejátszását támogatná egy XBMC Ubuntu 12.04 alatt szerintetek?
-
Maximusz
aktív tag
Sziasztok!
linux guruk is vannak itt a fórumon? - olyan problémába ütköztem, hogy volt 3 lemezes RAID-5-öm, hozzáadtam egy negyedik lemezt fél éve, megy is minden rendesen, partíció méret felnőtt, ahogy kell, meg minden oké.... viszont most szükség lenne az egyik lemezre ( mert úgysem használom a teljes kapacitást ), de nem tudom, hogyan kell a 4 lemezes RAID-5-öt "lecsökkenteni" 3 lemezesre adatvesztés nélkül ( természetesen van elég szabad hely a művelet végrehajtására a tömbön belül ).
Valaki tudna nekem segíteni, merre keresgéljek, hogyan induljak el? (azt tudom, hogy 1,5-2 napos művelet lesz, a felnövesztés is kb annyi volt )
maximusz
-
Maximusz
aktív tag
válasz Gregman #4054 üzenetére
Szia!
én hasonlóan csináltam, 3x2TB-ot tettem bele először ( Ubuntu alatt Szoftveres RAID-5-öt tettem rá ), majd idővel sikerült egy újabb 2TB-os WD (Red)-re szert tenni - és indult a bővítés - ha fel van csatolva, akkor 1,5-2 nap között csinálja meg ( természetesen attól függően, milyen aktívan használod közben ), ha lecsatolod, akkor szerintem fél nap alatt végez. - tehát a szoftveres raid-5-öt lehet ( ubuntu alatt ) akár menet közben is formázás, stb... nélkül bővíteni.
maximusz
-
Maximusz
aktív tag
Szia!
én is sokat töprengtem, hogy mit meg hogyan kellene, és letettem a + videókártya belehelyezéséről. - most épp egy ASROCK E350M1-es integrált procis lappal szeretnék HTPC-t csinálni + Windows 7 + XBMC. Ez sem fogyaszt sokat és egyenlőre a netezés-es tulajdonságait is ki tudnám majd használni.... - egyenlőre ezt találtam megoldásnak, de lehet ahogy múlik az idő ( hisz ez egy majd 3 éves alaplap ) lesz jobb
maximusz
-
Maximusz
aktív tag
Találtam egy (számomra új) leírást (a fórum alján keresd), ahol azt ecsetelik, miként lehetne a HP N54L-emből egy Synology DiskStation-t készíteni... - megfordult a fejemben, hogy lehet jó lenne, de miért is ? - Most Ubuntu 12.04 van rajta 4x2TB softRAID-5-el és hálózaton a 75-80 megás másolás az megy ( több valamiért nem ), lehet hogy a synology többet adna mint a mostani ubuntu (sebességben / szolgáltatásban) ?
valaki próbálta már, vagy valaki dolgozott már synology-val? érdemese?
[ Szerkesztve ]
-
Maximusz
aktív tag
válasz bambano #3943 üzenetére
nekiálltam ubuntu felől megközeíteni, de nem sikerült a hardveres gyorsítást megvalósítanom. Az openelec telepítés után azonnal tudta... ez az ütős! - Windows alatt is röhögve viszi ez a hardver, csak ubuntu alatt nem megy... -( legalábbis eddig ), szerinted mit kellene kipróbálnom, hogy ubuntu alatt is menjen az xbmc hardveres gyorsítással?
-
Maximusz
aktív tag
-
Maximusz
aktív tag
válasz fogtunder #3926 üzenetére
jajja.. már azzal is baj van, hogy képes felmenjen egy működő példány az openelec-ből - kipróbáltam a:
OpenELEC-Generic.i386-3.2.4.tar
OpenELEC-Generic.x86_64-3.2.0.tar
OpenELEC-Generic.x86_64-3.2.4.tarverziókat, de mind odáig jut, hogy feltelepítem, kérem az újraindítást, megjelenik a logó, meg hogy hiányzik neki egy font, és utána fekete képernyő
[ Szerkesztve ]
-
Maximusz
aktív tag
Ezek közül szerinted melyiket openelec disztribúciót lenne érdemes megpróbálnom?
[ Szerkesztve ]
-
Maximusz
aktív tag
Az a bajom, hogy linux alatt nem tudom megoldani a FullHD lejátszást ( az alaplapi Radeon 4200-al )... ezekkel a kártyákkal szerintetek jobb lenne a helyzet ?
és itt a linuxon van a hangsúly, Ubuntu 12.04-el próbálkoztam, meg 13.04-el, meg 13.10-el is de egyikkel sem ment a hardveres gyorsítás ( full hd esetében ).
[ Szerkesztve ]
-
Maximusz
aktív tag
Szia!
köszi, még nem olvastam, de feltettem az említett csomagok! - istencsászár, milyen gyorsan hasított ( de nem chakra-ra, hanem ubuntu 13.10-re ).. - igen, jól írtam - "hasított" - az első újraindítás után összekresselte magát , azóta sem indul .. - de mintha majdnem hardveresen vitte volna a FullHD-t .. -semmi szaggatás, bár a proci 70-90%-on pörgött ( az eddigi kísérleteimnél meg 100% és szaggatott a videó... ) - tehát haladok, már csak vagy nem indítom újra - vagy megcsinálom valahogy máshogy (stabilabbra)
-
Maximusz
aktív tag
válasz worxland #3840 üzenetére
igazad lehet én csak a 20 nap folyamatos winxp futtatáskor felugró ablakok miatt éreztem magam megerősítettnek, amiben mindig arról tájékoztatott, hogy "a rendszer stabilitásának megőrzéséhez kérem indítsa újra a számítógépet".. -ezzel szemben az ubuntujaim 100 napokat mennek bármi féle hasonló üzenet küldése nélkül. ( csak épp a szoftveres radi-5 inkább linux alapon valósítanám meg, de ott ugyebár még nem tudtam megcsinálni a hardweres videó gyorsítással történő lejátszást )
-
Maximusz
aktív tag
válasz golya87 #3837 üzenetére
Köszi a választ!
az alaplapi RAID vezérlőt nem használom ( csak a csatlakozóit ), normál HDD-ként lógnak rajta, és szoftveres RAID-5-ben vannak ubuntu alatt, ezért gondoltam, hogy hátha összeáll a RAID-5 ha a teljes winyót magkapja ( ahogy most is van igazából )
Windows-al sajnos nekem is az a tapasztalatom, hogy időnként újra kell indítani, hogy "kitisztuljon"... - ezért is választottam az ubuntu-t, ami vígan megy amennyit csak szeretném - viszont nincs hardveres videó lejátszás (egyenlőre nekem) és ez a nagy problémám.. - amire nem találok egyenlőre megoldást. Plusz kártyát szeretnék beletenni, de egyenlőre ami megfelelne ( HDMI + 1 slot + low profil + passzív ) Radeon 6450-et találtam ( Pl.: az MSI nVidia 210-es low profilos kártyája létezik passzívban, de 2 slot-ot elvesz a hűtője, ami miatt nem fér be a házba ).
Ha menne az alaplapi IGP-vel ( Radeon 4200-nak írták ) a hardveres videó gyorsítás beruháznék a kártyára ( hisz gondolom azzal is mennie kéne..), tehát egyenlőre az alaplapival szeretném megoldani linux alatt
-
Maximusz
aktív tag
válasz Maximusz #3835 üzenetére
töröm a kobakom... -szerintetek:
- ha felteszek egy Win7-et, és ( akkor lenne FullHD lejátszás csípőből, bár akkor win7 lenne az alap rendszer )
-virtualbox-ban futtatom az ubuntut , és -
-a virtuális ubuntunak "odaadom" a 4x2TB-os winyóamat natívan, hogy kezelhesse tovább a RAID-5-öt (vagy csak VMWare-ben van ilyen lehetőség )Tehát akkor mennyire lenne stabil (a folyamatos win7 futtatása és a virtuálbox-os ubuntu miatt) ?
[ Szerkesztve ]
-
Maximusz
aktív tag
válasz fogtunder #3797 üzenetére
köszönöm, hogy kifejtetted részben a gondolataimat!
valóban azt gondoltam, ha már itt egy SZÁMÍTÓGÉP, csupa nagybetűvel, miért ne lehetne ez a média lejátszó is, hisz sokkal inkább testre szabhatóbb egy pc-n médiát lejátszani, mint bármelyik "kompakt" optikás , hdmi-s média lejátszót.
Meg hát a feladat, amit ha nincs csinál magának az ember fia (lánya) és a végén... : EZT is meg tudom csinálni
-
Maximusz
aktív tag
- tegnap este feltoltam egy win7-et, leszedtem a legfrissebb radeon drivert, és olyan 28-30%-os maximális terhelést okozott neki egy full HD-s film (win7 alatt, bedriverezve). Egyértelműen a kártya HD tulajdonságait használta ki (szerintem), tehát meg kell találnom a megfelelő driver-t ubuntu alá, és ott sem lesz gond ( természetesen én is szeretnék bele egy 6450-et a hdmi kimenet miatt ).
egyenlőre egy "olcsó" ebay-es usb-s dobozos hangkártya optikai kimenetét próbálom még életre kelteni linux alatt.
-
Maximusz
aktív tag
válasz fogtunder #3788 üzenetére
köszi, igen, én is ezen gondolkodok, de nem találok nvidia-ból 1 slot-ba beleférőt.. az MSI N210-es kártyája járt nálam, de a 2 slot-os hűtőborda miatt nem fért bele a házba.. - ezért nézegetem az AMD Radeon 6450 HD-t... - de nem tudom, hogy mennyire jó a driver ellátása ubuntuban a Radeon kártyáknak - azt hallottam, hogy az nvidiáké sokkal jobb
-
Maximusz
aktív tag
válasz barbaron99 #3745 üzenetére
Szia!
Nekem Ubuntu Alternative Desktop 12.04 van rajta, usb-s hangkártyát használok, és optikai szálon van összekötve az erősítővel, így az tudja feldolgozni a sok csatornát ( ha végre be tudnám állítani, hogy ne csak 2 csatornát küldjön ki ) Ubuntu alatt nálam játsza a full hd-s mkv-ket is csípőből, persze jobb lenne egy HDMI kimenet a DSUB-15-el szemben, de egyenlőre megteszi.
jah,, és azért írtam, hogy mi van rajta , mert a szerver képességeit használom leginkább ( samba, ftp, http, torrent, soft. RAID-5 , stb...), és 5%-ban megy csak "htpc"-ként.
[ Szerkesztve ]
-
Maximusz
aktív tag
az index.html hívja meg ( tartalmazza is ) ,hogy készítse el a diagrammokat. OpenWRT alatt uhttpd webszerver van, és ott működik is, itt Apache alatt meg szó szerint "meghívja" a grafikonkészítő scriptet, és azt jeleníti meg egy az egyben az oldalon a képek helyett -
nézem a munint!
-
Maximusz
aktív tag
válasz Enigma^ #3738 üzenetére
kicsi más téma, de még mindig N54L
van egy leírás : rrd adatbázissal történő grafikon készítésre, igaz a leírás OpenWRT-re van ( linux minimál disztribúció kimondottan routerekre ), és azon megy is. Szeretném átültetni Ubuntu-ra is. Az adatbázis már kész, logolás/frissítés már megy tehát az adat kezeléssel nincs gond.
Amiben viszont a véleményeteket kérném, hogy milyen web kiszolgálót érdemes feltenni az egyszerű feladat kiszolgálására ? ( jelenleg Apache-val próbálkozok )
A másik problémám ( talán azért , mert még nem értek az Apache-hoz ), hogy hogyan tudok .sh kiterjesztésű fájlokat futtatni, hogy abból később weboldal generálódjon, és ne csak egyszerűen a pont SH fájlt jelenítse meg 1:1-ben az apache ?
-
Maximusz
aktív tag
válasz fogtunder #3701 üzenetére
Köszönöm a véleményeket .. - senkinek nincs rajta ubuntu linux, akinek megy "normálisan" ? Illetve az NFS megosztás nem csak a linux-os gépek felé történő fájlmegosztást jelenti ? - a hálózaton lévő gépek mind Win XP/7-esek - egyenlőre, ezért gondolkodtam SAMBA megosztásban.
maximusz
-
Maximusz
aktív tag
válasz radi8tor #3696 üzenetére
A router : TPLink-WDR4300 a kábelel eddig nem volt gond gigabiten sem.
A szerver oldal Ubuntu Desktop 4 lemezes szoftveres RAID5 ( a belső teszten jól szerepelt), sambán keresztül próbáltam a sebességet, és csak 30 MegaBájt volt maximum. - fura
-
Maximusz
aktív tag
kipróbáltam kábelen:
38,5MegaBájt-40MegaBájt között mozog a sebesség ( ssd-re is, winyóra is)
wifi-n 8-12 megabájt között mozog a sebességa 40 megabájt nem túl kevés egy ilyen nagy belső sebességgel rendelkező RAID5 tömbtől, vagy a samba nem tud többet ilyen vassal ( 2x2,2 GHz - N54L ) ?
[ Szerkesztve ]
-
Maximusz
aktív tag
válasz fogtunder #3690 üzenetére
MegaBájtot értek az összes érték alatt, bocsánat ha valakit megzavartam ezzel.
340-360 MegaBájt a rendszer olvasási írási maximális teljesítménye a Lemezkezelő-vel mérve (Ubuntu Desktop), kb ennyi a házon belül elérhető olvasási vagy írási teljesítmény.
a leglasabb meghajtó is legalább 110-120 MegaBájttal olvas vagy ír ( maximálisan), tehát így jön össze a 340-360 , a lemezek elején. Én még sajnos vezetéken sem tudtam elérni vele azt a sebességet, de most újra kipróbálom.
-
Maximusz
aktív tag
válasz fogtunder #3652 üzenetére
ez érdekes dolog egyébként...
nekem 1 db 2TB-os WD EARS, 1 db 2TB-os WD EARX, 1 db 2TB-os WD EFRX ( Red ) és 1 db 2TB-os Samsung HD204UI - RAID5-be kötve. Tehát 4x2TB soft-RAID5-be az olvasási/írási maximális teljesítmény 340-360 MB/sec... - de most pl másoltam egy iso fájt hálózaton ( 300 MBps-es Wifin, és valóban 300 MBps-el volt felcsatlakozva, mert azt jelezte), de mégis csak olyan 9,5-10 MBájtal tudtam másolni... - USB-s winyóra (NTFS) is csak olyan 10-12 megával tudok másolni, viszont a winyóról megy 24-28 megával is.. nem értem mi elhet a gond, vagy mit állítottam be rosszul, hogy ilyen gyenge a hálózati "kiszolgálás". Szerintetek?
-
Maximusz
aktív tag
válasz golya87 #3626 üzenetére
Köszi, most egyenlőre sok órája már a RAID-5-öt "újraszinkronizálja", gondolom ez még el fog tartani, mert még csak 15% környékén já - egyenlőre a linux-os hálózati megosztást ( ha jól tudom NFS ) nézegetem, hogy tudjon kommunikálni az openwrt-s routerrel fájl csere ügyileg
-
Maximusz
aktív tag
válasz Maximusz #3623 üzenetére
nah jó, kiírtam DVD-RW-re és onnan települt (bár egy i5-ön települő virtuális géphez képest hihetetlen lassú volt a település...)
Amihez a véleményeteket szeretném kérni (hogy mit érdemes feltelepíteni, hogy a lehető legjobb jöjjön ki az igényeknek megfelelően), tehát szeretnék:
-fájlszervert (RAID5-el, de ha nagyon lassú, akkor marad RAID1+HDD ( 3x2TB winyó áll rendelkezésre), ezért gondolkodok egyenlőre Ubuntu server 12.04.3 x64-ben.
-szeretnék grafikus felületet (de a natív Ubuntu Desktopot nekem nem sikerült szoftveres RAID-5-re telepíteni, de meg fogom nézn újra, ezért a szerver verziót próbálom elsőnek)
-szeretnék valamilyen multimédia tartalomkezelőt, usb-re dugott DVB-T stick támogatással
-alap weboldal kiszolgálót (később esetleg postgreSQL, pHp kiszolgálóval)
szerintetek N54L-el megoldható?
maximusz
-
Maximusz
aktív tag
válasz kiskakas #3612 üzenetére
nem, nem,... van benne hdd is meg ram is . - PCLand a hely, ahol vettem, mert házhoz is szállítják neked (pic-pak-pontra)
megvannak a winyók is (3x2TB), de megakadtam.... USB-ről telepíteném az ubuntu server-t (szoftveres raid-5 miatt), és a telepítője hiányolja a CD-ROM-ot, ami tényleg nincs benne, de miért is kell??? - de sajnos kell.. próbáltam terminálon felcsatolni az usb-re másolt cd képet, de valamiért még úgysem akarja érzékelni a cd-rom-ot - így most megpróbálkozok kiírni egy lemezre, hátha.. - de ha van valakinek ötlete, kérem mondja el, nagyon kíváncsi vagyok a soft-raid-5 sebességére.
maximusz
-
Maximusz
aktív tag
végre meghozta a futár N54L (még) büszke tulaja lettem - olvastam már róla, hogy lehet N40L/N36L-re feltenni moddolt bios-t. N54L-re is létezik? - Miben jobb/rosszabb? Ha szeretném használni az 5. (felső) sata csatit is winyónak, akkor ugye kötelező? - de létezik N54L-hez is?
lehet a napokban többet is fogok írni/kérdezni, ezért azoktól előre elnézést kérnék, akiket idegesít(eni fog, bocs)
maximusz
-
Maximusz
aktív tag
Sziasztok!
N54L ( vagy N40L ) vásárlásán gondolkodok. Tudnátok segíteni, hogy esetleg hol érdemes ( hol találok HDD nélküli verziót ) vagy mikor ( valahol írták, hogy tavaly volt valami HDD nélküli akció és talán idén is lesz .. - valamikro ), tehát hogy hol tudnék HDD nélkül és mikor számlával jó áron vásárolni?
maximusz
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Teszt Mire jó egy HP N40L microserver?
- Tudástár HP MS N40L: kiszolgáló otthonra
- GAMER félgép - GIGABYTE B760M H DDR4 + Intel I5 13400F + Corsair VENGEANCE LPX 2x16GB DDR4 3200MHz
- Új 2K Gamer PC Ryzen 5 5600/RTX 3060 12Gb/16Gb DDR4 3200Mhz/500Gb NVME SSD/750W 2Év gari
- Új, Gamer - GIGABYTE B760M H DDR4 + Intel I5 13400F + Corsair VENGEANCE LPX 2x16GB DDR4 3200MHz -
- Intel Core i7-8700K + ASUS ROG MAXIMUS X APEX Alaplap
- Lenovo ThinkCentre M710Q Tiny PC (G4400T 2core 2.9Ghz, 8 GB DDR4, 256 GB Nvme, WIN10)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest