Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Downsampling

    senior tag

    válasz #71562240 #52148 üzenetére

    Nem tagadom és nem is tagadtam, hogy az avatar megtévesztő volt, s úgy válaszoltam a közbeszólónak, mintha a kérdezőnek tettem volna. De Viktor, a takarító, miért rajtam kér számon feszült hangnemet, pikírtséget (a szó eredeti jelentésének utánanéznék a helyedben), amikor én csupán adtam egy mindenféle pozitív vagy negatív érzelmi töltet nélküli választ, amire a megegyező avatarú "kolléga" valóban kissé bicskanyitogatóan szólt közbe: egyrészt, szinte számonkérve rajtam, hogy nem tudom, hogy márpedig a kérdezőnek Plus DAC-ja van, továbbá, hogy egy CA Pluson nem lehet normális - mondjuk a Jungson 66 árkategóriájának (40-45 ezer forint) megfelelő USB digitális bemenet. Ez amolyan kettős mérce szagú dolog, de hát persze ez itt valóban nem megy ritkaságszámba...

    Elnézést kérek, hogy nem kértem azonnal elnézést, mert benéztem az avatart, de úgy gondoltam, hogy az eredeti válaszomat illetően, illetve, hogy az "avatarutánzó" kolléga milyen hangnemű, s mennyire lekezelő, de használható információt nem tartalmazó válaszára adott reflektálásom jelentősebb, mint az hogy "bocs benéztem az avatart". Azzal mire mentem volna? Mennyire vitte volna előre a témát?
    Aztán: másik kolléga meg jön azzal, hogy milyen szuper hangkártyája van a kérdezőnek, s lényegében mindezt ő is úgy írja, mintha ezt tudnom kellett volna (pédául annak okán, mert tőle vette). Hát, nem tudom, ha már leírja valaki a teljes rendszerét, de pont a hangkártyát hagyja ki, én azt gondolom, ez azért van, mert nincs jelentősége a típusának. Vagyis vagy valami gagyi, vagy egy alaplapi (szintén gagyi).
    Tamoo arcképgyáros már korábban nem egy alkalommal kifejtette a CA DacMagic DAC-okkal szembeni ellenérzését - gondolom a "az AVX-en ezt a DAC-ot elég sokan rühellik" kijelentése teinkhető ennek - így szerintem nem én vagyok elfogult a CA DAC-jaival, vagy a CA termékeivel szemben, hanem ő az, akinek piszkálja a csőrét ez a DAC vagy talán az egész márka. Szerintem az egész csak nézőpont kérdése.

    Mindezek mellett, ha az "avataros emberünktől" nem kapásból egy eléggé bicskanyitogató beleszólást kapok, hanem mondjuk érvekkel, szakmai és/vagy tapasztalati érvekkel alátámasztott bezélgetést kezdeményez (mert igen, kedves Viktor, a takarító, ő volt az első, aki reagált az általam leírtakra, így időrendileg is ő volt az, akinek beszélgetést kellett volna kezdeményezni, nem nekem - mivel ő reagál az általam leírtakra), szóval ha valami effélét kezdeményez, akkor nyilván én sem reagélok ennyire ingerülten. Sőt! Továbbmegyek! Igen, elképzelhető, hogy egy DAC nem szól olyan jól az USB bemenetéről, mint mondjuk koaxról. Igen, az esetek többségében valóban ez a helyzet (mondjuk tudok ellenpéldát, a szóban forgó DAC-tól olcsóbb is ráadásul, igaz Musical Fidelity. Nem mondom, hogy ott jobb az USB, de kb. egyforma). De itt feltettek egy kérdést, úgy, hogy a kérdés feltevésekor sem a DAC pontos típusa, sem a hangkártya típusa nem volt ismert. Ki is tértem rá, hogy jó lenne tudni, melyik DAC-ról van szó. A hangkarit meg mivel nem emelte ki a kérdező, nálam kapásból a noname kategóriába került. Ebben a felállásban én biztosan kipróbáltam volna mindkét verziót.

    S akkor tessék, egy újabb csavar - mivel korábban volt már dolgom egy-két CA DacMagic-kel, így tudom, hogy sok esetben az USB 2-es portokon elsőre nem is ismeri fel őket a PC vagy laptop. Valószínűleg kicsi áramot kap, vagy a bánat tudja. Vagy USB3-as portba kell őket dugni, vagy olyan USB kábellel felismertetni, aminek a PC felöli oldala egy Y-elágazós, duplacsatlakozós. Akkor már valószínűleg megkapja a kellő kraftot. Vagy 5-6 CA DAC-nál is tapasztaltuk ezt a jelenséget, ami csak az első alkalommal jelentezett mindig, ha egyszer egy számítógép felismerte, akkor később már nem volt gond. Szóval a lényeg, már emiatt is vannak fenntartásaim a hosszú USB kábellel. De vannak a hosszú koax-szal is! Vannak fórumok, ahol hetekig képesek eltémázgatni az ideális kábelhosszokról mindenféle kábel esetén - bevallom, annyira nem érdekel a téma, ami számomra az egészből leszűrődött, hogy meglepő módon nem mindig a legrövidebb a legjobb, de az olyan extrém hosszok, mint 4-6 méter szinte minden kábelfajta esetében kifejezetten a nem ajánlott kategóriába tartozik. S itt akkor meg is érkeztünk a hangfalkábelhez. Bizony ott sem annyira nyerő a feleslegesen nagy hossz! Ráadásul a hangfalkábel méginkább ki van téve a mindenféle elektromos, elektromágneses zavaroknak. Talán még az optikai kábelről lehet a leginkább elmondani, hogy 4-6 méteres hosszban gondolkozva nem nagyon hallani meg a különbséget.

    S szóval akkor mi a jó válasz? Nem tudom, s már nem is érdekel. Egy biztos, a kérdezőnek segítőszándékkal próbáltam választ adni, de jeleztem, hogy ismerni kellene, illetve pontosítani néhány dolgot a konkrétabb válaszhoz. Erre jött valaki, aki jelezte, hogy összekevertem két avatart, a kérdezőnek Plus DAC-ja van (amit illet volna tudnom), nekem meg CA DAC-om van (hogy ez miként jött ide nem tudom, amellett, hogy egy AD1955 chipes, lényegesen magasabb kvalitású DAC-om van), s hogy jó USB nem létezik ebben a kategóriában! S hogy ezek fényében gondoljam újra a válaszadást!

    Viktor, aki takarító, kérdem én, akkor biztos, hogy csak nekem kell lehiggadni? És beszélgetve fórumozni?

    Én higgadt vagyok, s elnézést kérek mindenkitől. Segíteni akartam, de hát csak azt látom, hogy a topik újra hozta a formáját. Nem régóta kezdtem el irogatni ide, bár korábban is néha benéztem, s valahogy mindig Hofinak az egyik története jut a kezdetektől az eszembe, amikor benézek: "Lehet-e a kecskével?" Nos, igen, amit itt tapasztallok lassan egy éve, hogy általában érkezik egy ilyen kvalítású kérdés ("Lehet-e a kecskével?"), aztán jönnek az überfilozófikusan fogalmazó semmitmondók hülye infomáció nélküli hozzászólásai, meg a kérdezőt kioktatók (ez mondjuk valahol érthető), aztán azokat csípem a legjobban, amelyek választ ugyan adnak, de annak semmi köze nincs a kérdéshez. Vagy ezt, vagy azt fikázzák. A lényeg, hogy megmutassák, mindenkinél jobban értenek a hifihez, ők azok, akik ki mernek olyasmit jelenteni, hogy ezt vagy azt itt és ott mennyire rühellik, s hogy aki ilyet állít, az nem normális - de minimum elfogult.

    Elnézést kérek, őszintén. Mindenért, ami ma este itt történt, s közöm volt hozzá! Elnézést! :R

Új hozzászólás Aktív témák