Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    nagyúr

    válasz turho #127705 üzenetére

    Jól szerepel a Fosi, a lineár táp meg nagy, igen. Szép angolosan "beefy" és a poén, hogy egy smps is lehet ugyanilyen "beefy" , miközben hozzá képest akkora, mint egy szúnyog.

    Na jó, legyen kutyus, ha a lineár egy szarvasmarha.
    Némelyik egy howavart, némelyik egy német juhász. :D

    Régen tényleg lehetett az erősítőket súly alapján kategorizálni, A/AB osztálynál és a kapcsolóüzemű technika elterjedése előtt a puszta súly nagyon is árulkodott arról, hogy mi az, ami minőségi és mi az, ami nem. :K Egyszerű volt, szinte kilóra tudta az ember, hogy 100W ? Odamentél, megemelted, "aha, ebben van anyag"... kész. De tényleg. Az A osztály 100W-ot meg nem is emelgette az ember, vette a tüskék alá az alátéteket, hogy a padlót át ne szúrja és még a tüskealátét is hagyott kis kör alakú lenyomatot a szőnyegen pár nap után :))

    Ez ma gyökeresen megváltozott, a súly semmire sem garancia, illetve sok profi SMPS jobban elégíti ki a rájuk akasztott erősítő modulok követelményeit, mint bármilyen hagyományos-minőségi lineár, azaz gyorsabban reagál le egy mosfet egy teljesítményfelvétel-változást, egy tranzienst, mint egy stabizott-szűrt lineár belső lánca (nyilván mikroszinten nézve), míg a lineárnak 2x akkora dynamic headroom-ja van (6dB átlagosan, smps 3dB), csakhogy ezt smps esetén a puszta mérettel tudják kompenzálni könnyen. Szóval, fejlődünk, de itt is piros vonal felett vagyunk, mert ugyanúgy mint az osztályoknál, a tápban sincs már mit nézni-tenni, teljesen mindegy, hogy lineár vagy kapcsüzemű, ha jó tervezés és kivitelezés, teszi a dolgát, ha pedig nem jó, kaki mindkettő. (Lineárnál kritikusabb pont a diódák képességei és az utána következő szűrés). Praktikum és olcsó előállíthatóság miatt megy a kapcsüzem mindenhol, kivéve Hypex-nél és talán még ICE-nál, szóval a D osztály csúcsánál, ahol a "szarból nem lehet várat építeni" elve mentén a legutolsó minőségi tartalékot is kiveszik belőlük.. kevés infó van róla a neten, de a Hypex-ek SMPS tápjai ugyanúgy kegyetlen jók, mint az erősítőik. Igazság szerint, ha nem lennének azok, nem tudnák az erősítő moduljaik azokat a paramétereket, amit tudnak.

    -------------------------

    Mindezzel nem azt mondom, hogy ez vacak, félre ne érts, mert tényleg komolynak néz ki :K és a review-kban is jónak mondják, hanem csakis és kizárólag annyi az infó, hogy a
    "súly = minőség" ma már nem áll, mert gyakran érik az embert kellemes meglepik a "törpék" világában is és ezektől a vérbeli hifista se zárkózzon el, legyen nyitott ezekre a kis kütyükre.. persze, D osztályoknál ne nagyon keresse a saját karaktert, a legtöbb (ha jó), totál neutrális hangú, max előfokkal lehet játszani, hogy milyen opamp vagy egyéb cucc hajtja és a régi iskolában nevelkedett hifistáknak ez szokott a baja a D-vel lenni, hogy "olyan semmilyen", illetve a másik, hogy megmutatja az "anno" jólbevált és megszokott hifijük hátrányosságait, egy más karaktert hozva.. (gondoljunk olyan hangszórókra, ahol a tervező a 90-es, 2000-es években a laza damping factorú vagy egyenesen feedback mentes "high-end" cuccokra optimalizál egy dobozt, tesz bele egy relatív "feszes" hangszórót, amit az erősítőnek szinte nem is kell kontrollálnia, majd jön egy Hypex és a jelhűség jegyében fogja azt mint állat, persze hogy "kiszárad" a hang, azok pedig, amik mélysugárzója mondjuk gyengébb tervezés miatt "lebegtek a szélben" és sötét, nem megfogott mélyekkel rendelkeztek, egy modern D osztállyal hirtelen nagyon megfogottak és "feszesek" lesznek - igen tudom, tele vagyok szubjektív szavakkal)..

    Mindezek után még egy gondolat így meló előtt...
    Én is szeretem a súlyt :) Egyetlen dolog nem tetszik, hogy ilyen kicsik a mai erősítők.
    Amikor benyomom a kis Topping DAC-om érintőgombját, hogy kapcsoljon be, és eltolom őt az asztalon, vagy a saját kábele húzza el néha, ettől falra mászok, egyenesen gyűlölöm, ha valami nem stabil. És hiába a jól tapadó gumi lábacskák, a bútor porosodik, az eszközt egyszercsak felemelem, visszateszem, már nem tapad úgy, szóval nem ugyanaz...

    A csövest megnyomom és billeg az asztal. Ha a földre teszem, belerúgok, hogy menjmáarrééééb és beszakad a lábam :)) Na én ezt szeretem.

    Legyen csúcs D osztály az eszközöm belül, de legyen egy klasszik AVR méret és súly is. Ha ezt féltéglával oldják meg (olcsóbb, mint egy toroid), vagy egy oda kiöntött beton lappal, nekem mindegy, csak ne az legyen, hogy eltolom ha nyomkodom és pláne ne az, hogy nyomkodom a gombjait és visszhangzik az egész, ahogy hiperbénán kattan az a szerencsétlen műanyag gomb (ha nem érintős, mert amúgy a tapi praktikus, de utálom).

    -------------------------

    Grat az eladáshoz. És a vevőnek is :K

    Ha jól értem, lentebb váltasz ? Teljesítmény vs. szoba miatt. (Ergo, racionalizálsz) :K

    Én még mindig billegek, van egy bekábelezett nappalim, 5.1.2-re (3 sub kiállással), de fogalmam sincs, mit akarok tőle. :D Gyanítom, jobban járok, ha lépek egy merészet és ahelyett, hogy az útelágazásnál töprengenék a design-on, elindulnék az egyik úton. Nehéz okosnak lenni, amikor van több opció is, melyiknek milyen az előnye-hátránya és az ember nem akar 2-évente visszatérni a kereszteződésbe, hogy most kipróbálja a másik és harmadik és negyedik utat is... megérkezni szeretnénk mindannyian (elvileg.. ezt a bogár gyakran áthúzza) :D

    [ Szerkesztve ]

    Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !

Új hozzászólás Aktív témák