Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz denesdr #111475 üzenetére

    Na csak kijött Belőled, ez engem spec érdekelt, mert tudom, hogy Te ezeket bújod :) Köszi, hogy hoztad. Amúgy a gyártók számottevő hányada sajnos elkummantja a részleteket, nem véletlenül: kozmetikáznak. A nyers valóság fájdalmasabb. (Nem a Proac-ba akarok belerúgni, mert a legtöbben is csinálják).

    Hozom a nemrég itt javításra szoruló Marantz SR7005 honlapját, és innen a teljesítmény adatokat próbálom megérteni, sikertelenül, mert elkummantanak egy fontos dolgot: hány Ohm-os terhelés mellett.

    Power Output
    125W (20Hz - 20kHz, 0.08% THD, 2ch driven) x7

    Az egy dolog, hogy önmagával azonnal ellentmondásba keveredik, mert 125W x 7 zárójel nélkül, zárójellel együtt meg ott van, hogy csak 2 csatornára él a 125W, tehát x7 -re mondjuk úgy az is jó, ha 100W csatornánként megvan és nem fogy el a táp (de, elfogy), de hogy mekkora terhelő impedancia mellett ?

    Meg kell nyitni és elbogarászni a user manual-t, hogy az ember megtalálja valahol elásva, hogy:

    Fully Discrete, identical quality and power for all
    7 channels (125 W x 7ch, 8 Ω)

    Ahol meg mind a 7 csatornára identikusan ugyanannyit nyilatkozik, oké, de miért 125W, ha a honlapon meg 2 csatornára vállalta ezt csak ? De itt legalább már van impedancia hozzá. Szóval annyi már kiderül, hogy 125W és 8 Ohm-ra, de az még mindig képlékeny, hogy hány csatorna egyszerre történő maximumra kivezérlésére. :)

    A kummantás, ködölés, nem szakszerű fogalmazás mindenhol. :((( Tv, Hifi, tökmindegy mi, és az is tökmindegy gyakran, hogy milyen ligából vásárolsz, százezer, vagy egy nullával többért.

    (Az ilyenek miatt is nagyon szeretem az ASR féle mérőket, én spec. szeretem jó helyre tenni a pénzem, értelmes dolgokra).

    De a fogyasztóvédelem, nemzetközi szabványok, stb.. nem fog semmit ráerőszakolni a gyártókra, hogy "specifikáld így és így, ennek és ennek mentén, és ezt közöld az adatlapon", mindaddig, míg a politikusok világszerte az iparág által kenve vannak, mint ahogyan a többi iparág által is, energia, pénzügyi szereplők, ésatöbbi.. így nem a "pórnép" érdekeit képviselik. (Tudom, bilibe lóg a kezem, idealista vagyok, stb).

    Szóval változás nem várható, marad a "hülye ASR", akinek legnagyobb bánata az, hogy nem tudott kellően nagy ellenállást összeforrasztgatni a Hypex NC2k tesztjéhez, hogy a max teljesítményen történő viselkedést lemérje.

    Visszatérve említett-hozott Proac-ra és szösszenetedre, +1, a hangszórók saját fs-ük alatt minimum "érdekesen" viselkednek, és amúgy meg abban igazat adok dgyuri-nak, reflektálva a szobarázó élményre, hogy 35Hz és környéke bőven elég mindenre is, beleértve Madonna Frozen és Substitute for Love mélybúgásait, Tippert, drum'n'bass-t, jazz mélybőgőzést, mindent.

    Foobar Spektrum analizátor mentén évekig figyeltem a legmélyebb hangokat zenei anyagnál, mint valami hülye fétis.. mondjuk elég addikt is nézegetni a peak-eket :D .. 32Hz alatt nem találtam érdemi dolgot, 20Hz -re felkészíteni egy sztereó szettet, vagy akár 25-re is (fokkal könnyebb), szerintem teljesen mozi tartomány, pláne ha szolídabb méretű a helyiség, de 40Hz-es alsó határral is lehet eszméletlen jót mozizni (szerintem).

    Ha digitális filtereznék, hangolás alá a mélynek betennék egy brick-wall filtert és jónapot, vágjon le minden annál mélyebbet, de ha mérés alapján kiderült, hogy a helyiség miatt még a hangsugárzó képességeit sem használom ki a legalján, ergo hallgatói poziban nem hallom annyira, hangolás felett is levágnám azt, amit nem hallok (ésszel persze), minek mozogja le, minek veszi ki az extra erőt az erősítőből. :U Egy pötit radikális, de játszottam ilyennel régen, poén és nagyon "ki tud tisztulni" az összkép, miközben nem borul az egyensúly (hiszen amúgysem hallom érdemben). (Ezt a módszert amúgy PA-ban és klubokban, régen diszkókban, szinte mindig alkalmazzák, de az más világ).

    Amúgy távolról ránézve mindkét átvitel érdekes, kicsit Harman-ra hasonlító V jelleg (vagy U, ki hogy hívja), olyan 6-7dB mélyponttal saccra, ha jobban simítanánk. Ha bárki a jövőben szidni meri Fletcher-Munson-ékat vagy az arra kicsit is hajazó átvitelt, küldjétek hozzám. ;] :DDD

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

Új hozzászólás Aktív témák