- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Képeken az egyik kameráját elvesztő Sony Xperia 10 VI
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Netfone
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Samsung Galaxy Z Fold3 5G - foldi evolúció
- Honor Magic V2 - origami
- Xiaomi Mi 11i - inkább
- iPhone topik
Hirdetés
-
AMD-s szerverprocesszorokhoz való, készre szerelt vízhűtés a SilverStone-tól
ph A nyár folyamán debütáló konstrukció blokkja kényelmesen befér 1U magasságú rackekbe is.
-
Várható a HyperOS a Poco F3-ra is
ma Elkezdtek frissülni a Xiaomi új felületére a Redmi K40-ek, ámde Android 13 alapon megy a dolog.
-
Végre Steamre tart a Sins of a Solar Empire II
gp A nyár folyamán véget ér az Epic Games Store exkluzivitása és a Valve rendszerében is megjelenik a teljes kiadás.
-
Mobilarena
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
fradi81
veterán
marcato atlas tésztagépnél írják:
"Design Chrome gép teljes egészében kiváló minőségű krómacélból, a színes gépek eloxált alumíniumból készülnek."
Melyik a jobb és miért?moto g72, Ninebot d28e
-
Keef_Lee
senior tag
Holnaptól akciós a bőrös lapocka.
Ezt szeretnénk megsütni egyben, de még nem csináltunk ilyet, csak császárt.
Van valami trükkje? -
pohár
félisten
válasz Keef_Lee #9952 üzenetére
hát mindenképp low&slow, lefedve 3 órát úgy 140 fokon, és bőrös felével 1 órát még rápirítani rendesen 200 fok körül
GB = gigabyte, Gb = gigabit, olyan nehéz ez? | %-kal, 2-t, 0-s, 0-ra, 0-hoz, 0-val, 0-n, 3-as, GB-tal, MHz-cel, 1-gyel, 2-vel, 3-mal, 4-gyel, 5-tel, 6-tal, 7-tel, 8-cal, 9-cel, 10-zel, 100-zal, 1000-rel |
-
Janusz001
őstag
válasz Keef_Lee #9952 üzenetére
Én az ilyen bőrös húsokat puhítás után (130-140 fok) beirdalom, utána mehet a ropogósra pirítás (200-220 fok) tetszés szerint.
Sütés előtt olajban/olvasztott zsírban és mozsárban zúzott fokhagyma/bors keverékével átdörzsölöm alaposan mindenhol. És a legfontosabb szerintem egy alapos sózás.
Én azért 1-1 szelet kolozsvári szalonnát is teszek a bőrére a puhítási fázisban.
Általában a bőrös csülköket csinálom így, de szerintem működik a többi alkatrésszel is. -
Keef_Lee
senior tag
Köszönöm. Úgy látom, akkor ezt hasonlóan kell, mint a bőrös malacot szilveszterkor. Még a bőre is lesz kenegetve sörös-mézzel...
-
kr:sz
tag
Nem olyan rég csináltam én is, eléggé bejövős volt. Majd idén ha megint melegebb lesz csinálok egy pár üveggel.
Én oolong teából csináltam az első eresztést. Illetve én nem kész felnevelt Scobyt vettem, hanem egy "bio" kombucha koncentrátum levet, amit teába öntve kb azonnal lehet inni. Ebben a koncentrátumba vannak kis fonalak, amiből én felneveltem a saját scobymat, kb 20 nap alatt.
-
Beni2360
félisten
Egy kis segítség kellene.
Gesztenye pürét szerettunk volna desszertnek de mindharom 30%zsír tartalmu dobozos Pennys uht habtejszin egy krémes darabban van a dobozban. Hogyan lehet ebből vajat köpülni? Mar szinte puha vaj allapotban van. Vagy mit csinaljan velük? Valaszokat előre is köszönöm.
Ui: latom pont 3 éve 01.29.-n volt egy hasonló kérdés arra sem jött valasz.
Jan 29 pont 29 éve volt az esküvőnk.[ Szerkesztve ]
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
totron
addikt
Na akkor az nem egy híg lötty volt, szuper. De így a legjobb, így az egész folyamat a tiéd, mintha paradicsomot nevelnél nulláról, azaz magról. Lakószoba sarkában vagy őrlángon ketyegő konvektor mellett, tetejére téve télen is gyarapodhat szépen. Itt csipkebogyóteával van a mostani széria, szépen harmonizálnak az aromák, egymást kiegészítve, az utolsóddal szinte teljesen megegyező színnel. Az opálosság csökkentésén töröm a fejem, a borász múlt miatt nehezen veszi be a szemem, persze szeretjük így is. Oolonggal kipróbálom, köszi a tippet.
-
Beni2360
félisten
Mármint az összeállt ha tejszín? Vagy a gesztenye massza amit a Pennyben lehet kapni?
[ Szerkesztve ]
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
-
koko52
veterán
Mert nincs benne a 40% cukor. Tedd hozzá és megkapod amit akarsz!
[ Szerkesztve ]
"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
koko52
veterán
Ettél már sült gesztenyét? Vagy kóstoltál már natúrban mielőtt megsütötted? Vásárban vettünk kétszer az illata miatt. Az íze mindig csalódás, várja az ember azt amit a cukros gesztenyepürénél kap, de itt az eredmény ahogy írod, fűrészpor némi halovány gesztenye ízzel. Szerintem a boltit (nem a natúrt) még aromásítják is.
"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
addikt
Én is megpróbálkoznék a Kombucha teával. Itt lehet kapni:
Kombucha gombatenyészet házi felhasználásraLe van írva szépen, h is kell "megcsinálni" az első adagot. De, h fogom tovább nevelni? A kész teából?
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
totron
addikt
válasz body007 #9970 üzenetére
Vivanaturát elvből nem látogatok, így ezt nem tudom csekkolni, YT link sem megy most. Leírom amit tudok: Szaporodik idővel, egyfajta vízi rakott palacsinta formátumban, de fodrozódásuk okán puncii ajkakat sem nehéz beléjük látni le tudod választani alul vagy felül. Ha adja magát leveszed az aljáról vagy a tetejéről az n+1. hártyát-alakuló gombát. Ha nem adja és ragaszkodik még, akkor nem választod el, várni kell még. Mint egy paprikánál vagy körténél leszedéskor. Meg tudod dobni a környezetedet ilyen módon 1 vagy több újdonsült replikával, amik fiatalon leginkább 2 dimenziós medúzához hasonlítanak, később, a vastagodással pigmentálódnak csak. Érdemes egyébként fázisfotókat készíteni, nagyon érdekes, ahogy a lebegő micéliumból "egyszer csak" kész gomba kerekedik. Kiszárítva is írja a szakirodalom hogy eltartható, majd vízzel felöntve újból életre kelthető, ezt még nem próbáltam. Nagyságrendileg 1.5-2 - télen ~3 - hetes intervallumban érdemes eredményt várni, bár szerintem a folyamat maga is egy eredmény, izgi fázisokkal.
Idáig persze el kell jutni, 20-30 C tartományban tartandó, megfelelő cukormennyiséggel és ha együtt van minden, biztosan fog iterálódni, egyik réteget hozza a másik után. Az esetlegesen előforduló túlzott, azaz túl nagy számú rétegződéssel úgymond lefojtja saját magát, így ne felejtsük el karban tartani, de ez téged még nem fenyeget.
A cukor ugye a tea készítésénél már feloldódott, a teát csak áztatjuk, nem forrázzuk, a végén, a befőttesbe öntésnél szűrjük. Úgy jó beállítani, hogy idővel elerjedjen az összes cukor, így alkoholos tartományba sem csúszunk át, az élesztőképződés is kisebb mintha agyon van édesítve. A vércukrot emeli a végeredményben benne maradt cukor, ahogy az élesztő is, ezért sem jó. Környezeti változók függvénye is, de ~7%-os cukoroldattal el lehet indítani a próbálkozást. Később finomhangolható, más nyáron és más télen, de kitapasztalható. Bár a legtöbbség klórozott vízhez jut hozzá eleve, a tea alapjául szolgáló vizet érdemes felforralni, hogy biztosan a saját folyamatokra koncentrálhasson a rendszer.
Igényesebb felhasználó gondolati szinten sem kínálja filteres teával újdonsült házi kedvencét. Érdemes kísérletezni, a folyamatok ideje minimálisan eltolódhat a tea fajtájától függően is. A legjobb, ha átlagos koncentrációjú teával operálunk, az erős nem kedvező sem nekünk, sem a gombának.Terjeszkedésnél, áttevésnél, ajándékozásnál mint az akváriumi vízcserénél itt is illik a már meglévő baktériumkultúrát átvinni az új befőttes üvegbe, egy olyan 10-20% nagyságrendben. Tehát új, 1 literes lakhely esetén 8dl víz/tea 2dl beállt, élő kombucha-kultúra alóli teával társuljon. Az 1 liter a beindításhoz ideális, később a 3-5l inkább az optimum.
Most ennyi, de biztosan mások is írnak tapasztalatokat. Ha kérdés van, bátran.
-
balazs1956
senior tag
Sziasztok!
Életemben először gyártottam májkrémet, sertésmájból, kacsazsírral, mustárral sok hagymával stb.
"Kicsit " sokra sikerült...(1,5 kg).
A kérdésem a hozzáértőkhöz, hogy ez lefagyasztható, vagy inkább osztogassam el?Segítségeteket előre is köszönöm szépen
-
perempe
addikt
-
őstag
válasz balazs1956 #9977 üzenetére
Szerintem hőkezelt termékként hűtőben tartva 1 hetet bírhat ki. Tovább nem próbálkoznék vele. Viszont fagyasztható. Egységnyi kockákra osztanám, úgy fagyasztanám le és a hűtőben engedném ki kb. 1 nap alatt.
-
Madoc
veterán
válasz balazs1956 #9977 üzenetére
A receptet légyszi.
Dad by day, gamer by night. Jelenlegi konzoljaim: Xbox Series X, Xbox One X - Playstation 5 Standard- Nintendo Switch
-
balazs1956
senior tag
Szia!
Két részletben csináltam, 2x 700 gramm sertésmájjal.
700 grammhoz való mennyiségeket írom le.
3 fej vöröshagymát apróra vágva megdinszteltem 150 gramm kacsazsíron.
Utána megfuttattam 5 gerezd fokhagymát, majd beleraktam a kis kockákra vágott sertésmájat.
Folyamatos kevergetés mellett erős lángon átsütöttem.(elég guma lett…).
Félidőben hozzátettem egy evőkanál majorannát, kb. 20 szem porrá tört feketeborsot, kávéskanálnyi szintén összetört koriandermagot.
Amikor úgy éreztem, hogy az összes máj alaposan átsült, megsóztam (2 teáskanál só), és ízlés szerint belenyomtam egy csomó mustárt.
Ezután kézi mixerrel pépessé daráltam, és tulajdonképpen kész is lett.
Ha nem elég kenhető, libazsír hozzáadásával lehet szabályozni.
Netről utána olvasva ha a tetejére megolvasztott zsírt tennék, akkor mivel az légmentesen lezárja, hosszabb ideig is eláll.
Lehet kísérletezni fogok a fagyasztás/zsírt a tetejére módszerrel.
Ízre nagyon finom lett, és legalább tudom mi van benne... -
Beni2360
félisten
válasz balazs1956 #9981 üzenetére
Ne kísérletezzél, oszd szét es mehet a fagyasztoba. En is fagyasztom az egyik felét a máj nem birja sokaig ha nincs benne tartositó szer, es nincs. Meg egy idő után már uncsi. En sertés húsból pörköltböl is szoktam csinalni es lehet váltogatni ahogyan elfogyott. Nyaron meg körözött is jön a sorba. Reggelire szoktuk fogyasztani.
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
Madoc
veterán
válasz balazs1956 #9981 üzenetére
Dad by day, gamer by night. Jelenlegi konzoljaim: Xbox Series X, Xbox One X - Playstation 5 Standard- Nintendo Switch
-
Beni2360
félisten
válasz balazs1956 #9983 üzenetére
Ezt a pöri receptet meg édesanyámtol tanultam vagy 50 éve. Lehet adalekokkal olcsositani. Én mostanság rovid távra keszitek 25dk húsból kis szalonna es fuszefek mustár es 2 db kemeny tojás sárgája megy bele és az aprító után kis kockara vágva a feherjét a vegen bele keverem. Mutatos feldobja.
Csóri korszakban meg főt krumplival is szaporitottuk. Még mindig jobb es finomabb volt mint a hozzá darált szalonna bőr es egyebek.Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Maradék krumplipüréhez mit lehet kitalálni, hogy egy light-os vacsora legyen? (azon kívül hogy a fagyóból kiveszek vmi rántott cuccot és kisütöm... (az már nem is light-os) maradt meg vagy fél kg és sajnálom kidobni, holnap meg már más lesz a menü, meg amúgy is 3 napja ezt esszük lefagyasztani úgy tudom nem jó ezt)
Esetleg tegyek hozzá egy kis lisztet, tojást és készítsek Krumplis pogácsát? Az legalább több napig eláll. Sütőben is ki lehet sütni, vagy csak olajban/zsírban?Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
totron
addikt
válasz bugizozi #9986 üzenetére
Ez inkább kisütős. Régen sok készült itt, fel is idéződtek az emlékek. A tepertős pogácsát meg a sütőben készítsd el.
A már eleve 1x-es szénhidrát (krumpli) végtelenhez közeli szemcseméret-kicsinyítése (szétfőzés, törés, felhígítás, ha tejjel, mégrosszabb) nagyon nem lightos, 3x-osan is felnyomja a vércukrot. Ilyen tekintetben jobb a sült krumpli. A batáta is 1x-es, csak jól sikerülhetett a marketingje, mert az emberek a körítést zabálják, nem a lényeget. A sült hagymakarika nagyon jól telít és kiváló a püréhez, lassít is valamit a felszívódáson, de a(OFF)z igazi(/OFF) hús rost- és fehérjetartalmai miatt mégtöbbet.
Jók a receptek.
-
bugizozi
őstag
"3x-osan is felnyomja a vércukrot"
hja ebéd után érzem is (nem vagyok cukros, bármit ehetek csak próbálok figyelni az étkezésre több-kevesebb sikerrel)
Hát akkor marad a kisütés, megpróbálom kókuszzsírban, attók talán nincs olyan büdös.
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
pohár
félisten
válasz bugizozi #9986 üzenetére
shepard's pie? mehet a ragu tetejére, és szépen megsül, végtelenül egyszerű valami
[ Szerkesztve ]
GB = gigabyte, Gb = gigabit, olyan nehéz ez? | %-kal, 2-t, 0-s, 0-ra, 0-hoz, 0-val, 0-n, 3-as, GB-tal, MHz-cel, 1-gyel, 2-vel, 3-mal, 4-gyel, 5-tel, 6-tal, 7-tel, 8-cal, 9-cel, 10-zel, 100-zal, 1000-rel |
-
pohár
félisten
válasz bugizozi #9991 üzenetére
jó cucc, néha szoktam csinálni, ha marad krumplipüré, de mivel nem szokott maradni nagyon, mert akár magában is beverem, ritka vendég nálunk ez a kaja
GB = gigabyte, Gb = gigabit, olyan nehéz ez? | %-kal, 2-t, 0-s, 0-ra, 0-hoz, 0-val, 0-n, 3-as, GB-tal, MHz-cel, 1-gyel, 2-vel, 3-mal, 4-gyel, 5-tel, 6-tal, 7-tel, 8-cal, 9-cel, 10-zel, 100-zal, 1000-rel |
-
adlersson
aktív tag
válasz Mr.Csizmás #9142 üzenetére
Majdnem mondtam, hogy ennyiért már kapsz egy kiló vajat vagy egy liter avokádó olajat is... Aztán megláttam a magyarországi árakat.
毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。
-
adlersson
aktív tag
válasz body007 #9970 üzenetére
Tavasztól őszig én is szoktam csinálni, mert ilyenkor a spájzban viszonylag állandó az erjedéshez szükséges 22-23 fok, tapasztalatom szerint ezen a hőmérsékleten lett a legideálisabb a végeredmény. Teából többfélét kipróbáltam, puert, wulongot, GABA wulongot, mindegyik működik, ízlés kérdése.
Fermentáláshoz van 2 darab, viszonylag magas 15 literes edényem, ám úgy vettem észre, hogy a folyamat optimalizálható, ha a folyadék közepén is működik egy SCOBY, (a SCOBY az a hivatalos neve annak a vízi palacsintapuncinak, amiről totron is beszélt) nem csak a tetején. Általában 2 hét alatt beérik az egész, ennél sokkal hosszabb idejű fermentálás inkább csak rosszabb minőségű végeredményt hozott (érzékszervi vizsgálat szempontjából), úgyhogy erre figyelni szoktam.
Ezt követően lehet ízesíteni különféle gyümölcsökkel. Ilyenkor egyliteres, csatos, jól záródó üvegbe teszek valamilyen gyümölcslevet vagy gyümölcshúst pürésítve (mangó, cukoralma, maracuja, alma stb.), majd kb. 900ml kombuchát öntök rá. Néha szoktam fűszerezni is pl. mentával, fahéjjal, ezeket is közvetlenül az üvegbe rakom, majd lezárom, kicsit összerázom, aztán hagyom további egy hétig. Ez idő alatt általában valamennyire kitisztul a kombucha, noha a gyümölcshús értelemszerűen benne marad az üvegben, de ezt egy szűrővel lehet orvosolni, ha szükséges. A jól záródó üvegnek köszönhetően az ital valamennyire szénsavas is lesz, de ez nagyban függ a teához hozzáadott cukor és gyümölcs mennyiségétől, minőségétől is.
Ahogy nő a kombucha, úgy változik egyre sötétebb színűre, egy idő után, ha már túl vastag, le szoktam fejteni az idősebb rétegeket, aztán megy komposztba, vagy ilyesmi, mert annyi van már, mint a szemét. Sajnos előfordult, hogy bepenészesedett a SCOBY, ilyenkor cakkum pakk ki kell dobni az egészet a lével együtt, így ilyen szempontból biztonságosabb, ha kisebb adagokban csinálja az ember. Vésztartaléknak van a hűtőben pár további szelet SCOBY, ezek saját levükben hónapokig elállnak.
毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。
-
totron
addikt
A kókuszzsírra is van regém, de nem fárasztalak vele. Simán csak jó étvágyat. Érdemes azért odafigyelni, így kitolhatjuk a bekövetkeztének időpontját, esetleg előbb halunk meg, ami meg tök jó.
Kombucha: van most egy nevelés, ami a 8-15 fokos spejzben van és simán alakul 1 hét után a fonalas csillagköd (pre-scoby) a folyadék tetejéhez közel. Büszke is vagyok rá.
adlersson, mit kezdett a nádcukorral végül?
-
adlersson
aktív tag
Mint kiderült, ugyanúgy szacharóz mind a kettő, így érdemben nem befolyásolta a végeredményt, ráadásul a kristálycukor, amit eredetileg használtam a főzésnél, az is nádcukor volt.
毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。
-
Janusz001
őstag
Csülkös bableves kinél hogy készül? Nálam nagy kedvenc.Én igyekszem a minél egyszerűbb módszert alkalmazni. 1-1.5kg füstölt csülköt feldarabolom 2-3-4 részre, ízlés szerint, hamarabb megfőjön, felteszem fél kiló tarka babbal, vörös hagymával, fokhagymával, 5-6 babérlevéllel, szemes bors stb. ízlés szerint, sóval csínjával, inkább menet közben többször kóstolni. Amikor megpuhult a husi, kiveszem, feldarabolom, csont a kutyusnak,addig mehet a lébe a zöldség (répa, zellergumó, fehér répa ízlés szerint, én szeretem a sok zöldséget) , közben megcsinálom a rántást, majd vissza minden a fazékba, + egy csokor apróra vágott petrezselyem a végén, aztán összeforralom.
Tálaláskor ecet, lilahagyma, tejföl, ki hogyan szereti. Jó kis házi parasztkenyérrel nem is kívánja a második fogást. -
Ispy
veterán
válasz Janusz001 #9999 üzenetére
Én egyben főzöm meg, külön, az első vizet forráskor leöntöm, majd ha kész, a levével főzöm meg a babot. A húst szétszedem és külön tálalom. A babot meg nem áztatom, leforrázom, 45 percig hagyom és utána főzöm készre.
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
Új hozzászólás Aktív témák
- Mini-ITX
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Villanyszerelés
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen routert?
- Képeken az egyik kameráját elvesztő Sony Xperia 10 VI
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Ukrajnai háború
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen