- iPhone topik
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Yettel topik
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
Hirdetés
-
Átjutottak a Ciscón, betörtek a kormányok hálózataiba
it A Cisco azt mondja, hogy a hackerek átjutottak a biztonsági eszközein, és a kormányok hálózatain keresztül kémkedtek, az ügy globális kiterjedésű.
-
Motorola Moto G24 Power - hol van az erő?
ma Nagy az aksi, gyenge a hardver, amiből hosszú üzemidőre lehetne következtetni. Tényleg így van?
-
Grafikus jellegű munkára szánt AOC monitorok a megfizethetőbb szegmensben
ph A cég három kijelzővel jelentkezett, amelyek portfelhozatalukból kifolyólag dokkolóként is működnek.
-
Mobilarena
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
rii
nagyúr
köszönöm! (:
piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg
-
t1
addikt
Hali!
Ma pizzát csinálok ebédre és van itthon gomba de nem az üveges hanem a rendes még megpucolatlan.
Az lenne a kérdésem hogy simán pucoljam meg és rakjam a pizzára vagy elötte megkell főzni vagy párolni?A válaszokat előre köszönöm
-
#24889344
törölt tag
Fűszeres olajat csinált már valaki?
Csiliset csinálnák. Szárazan tegyem bele az olajba a csiliket,vagy frissen? -
Ildika
tag
válasz #24889344 #1005 üzenetére
Én se csináltam még, de olvastam valahol róla. Ha frissen teszed bele szurkáld meg a csilit hogy átjárja jól az olaj.
Itt van pár dolog a fűszerolajokról.
''Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.''
-
ladybug
őstag
válasz #24889344 #1005 üzenetére
Én készítettem már. Igaz nem chiliset, hanem fokhagymásat és rozmaringosat. Megmosva (vizet leitatni róla), frissen tettem bele az üvegbe, és ráüntöttem az olajat. Szerintem nyugodtan beletheted szárazan is, mert az olaj egy idő után úgyis megpuhítja és átveszi az aromáját.
Bármilyen erős aromájú fűszerrel ki lehet próbálni.
[ Szerkesztve ]
Ti férfiak soha semmit nem tudtok megtalálni. A teafű a gyógyszeres fiókban van egy kakaós dobozban, amire rá van írva, hogy só.
-
#24889344
törölt tag
Köszi szépen a válaszokat.
Majd kipróbálom.
Van száraz és friss is otthon. Cserépben növesztettem, még mindig van rajta zöld is. -
ngabor2
nagyúr
valami egyszerű sütivel (sósrúd, vagy hasonló) is fel kellene avatni a sütőt. valami ötlet? sajtos cuccnak örülnék igazán, meg ha nem lenne túl hosszadalmas.
a "jól bevált" csirkecomb krumplival épp most sül.
-
rien
senior tag
válasz ngabor2 #1012 üzenetére
Például veszel fagyasztott leveles tésztát. (profis, tesco-s is jó) felengeded. Kinyújtod a tésztát kb. fél centi vastagra, sózod mindkét oldalát. Tojássárgájával megkened, sajt rá, és felvágod rudacskákra. Be a sütőbe.....és nagyon finom.
Ha szereted a körtét, van egy tök jó receptem (szintén fagyasztott leveles tésztás) egyszerű.....de csak akkor pötyögöm be ha érdekel.[ Szerkesztve ]
----------------------------------------- <<<<< Trust no 1 >>>>> ----------------------------------------
-
ngabor2
nagyúr
köszi. nem hangzik rossul, és valóban egyszerű... de én parasztgyerek vagyok, jobb szeretem, ha látom, miből van a tészta
találtam hirtelen 2 receptet:
[I]Sajtos rúd
* Hozzávalók:
60 dkg liszt
1 kocka margarin (25 dkg)
1 tojás
1 kk. szalalkáli tejben megfuttatva
10 dkg reszelt sajt
só
annyi tejföl, hogy a tészta lágy legyen
A tetejére
1 tojás
1 kk. köménymag
5 dkg reszelt sajt
só* Elkészítés:
A lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, majd eldolgozzuk a többi hozzávalóval. A tésztát 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. Hosszú csíkokat vágunk, tepsibe tesszük, tetejüket megkenjük tojással, megszórjuk köménymaggal, reszelt sajttal, pici sóval. Forró sütõben, közepes tûznél kb. 1/2 órát sütjük.
Sajtos rúd
2006. nov. 14. 13:13
6 komment
Kategória: sós sütemény FőoldalraRoppant egyszerű recept, különösebb konyhatechnikai jártasságot nem igényel, ellenben remek vendégváró, kicsit unalmas vasárnap délutánokon éppúgy megsüthető hirtelen felindulásból, mint nagy vendégségek előtt sörkorcsolyának. Emlékszem, amikor betette lábát a családi receptúrába, mindenféle kifinomult trükkökkel próbálkoztunk, hogy tökéletesítsük, aztán az idők során rájöttünk: nem szorul tökéletesítésre, minél kevesebbet faxnizunk vele, annál jobb a végeredmény.
Hozzávalók:
25 dkg liszt
25 dkg margarin
25 dkg tehéntúró
1 evőkanál só
fél csomag sütőpor (elhagyható)
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk (micsoda meglepetés!), egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük a tésztát (ez az egyetlen körülmény, ami jelentősen hozzájárul a végeredményhez, ha csak tehetjük, ne hagyjuk ki), majd másnap ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetszőleges alakokra vágjuk. Tojássárgájával - esetleg tejföllel vagy tejjel - kenjük a tetejét, forró sütőben sütjük, vigyázva arra, hogy ne barnuljon meg a tészta, mert kiszárad.
Flikkflakkok: a túrót áttörhetjük szitán, nem fogja elrontani a végeredményt. A tehéntúrót keverhetjük juhtúróval, szintén pozitív változást tapasztalhatunk, ha s amennyiben kedveljük a juhtúrót. A tetejét szórhatjuk szezámmaggal, köménnyel, mákkal, lenmaggal, de reszelt sajttal is, meglehetősen sok lehetőség közül választhatunk.
[/I]pénzfeldobásos alapon az egyiket megcsinálom.
a körtét szeretem, de egyrészt valahogy a gyümölcsös sütik valahogy nem bírták belopni magukat a szívembe, másrészt nem hinném, hogy a körte megérné nálam azt, hogy tésztába kerüljön... hamarabb megeszem nyersen
de könnyen lehet, hogy mást érdekelne, tehát ha van türelmed, pötyögd be. legalább megmarad az utókornak.
-
rien
senior tag
válasz ngabor2 #1014 üzenetére
Oké, az egyszerűségre törekedtem.
Szóval akkor az utókornak
Bundában sült körte (8 darabos adag):
4 körte
1 dl fehérbor
5 dkg cukor
1/2 csomag fagyasztott leveles tészta
fél citrom leve
5-8 dkg porcukorA körtét meghámozzuk, kimagozzuk, félbe vágjuk. A fehérbort cukorral, 2 dl vízzel hígítva felforraljuk, puhára főzzük benne a körtéket.
A leveles tésztát fél centi vastagra nyújtuk és négyfelé vágjuk. Majd a negyedeket még kétfelé vágjuk, hogy legyen 8 kis téglalapunk. A tésztába csomagoljuk a körtét, úgy hogy a magháznál legyen az "illesztés". Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, úgy hogy a göbölyű fele legyen felfelé. 220 fokon pirosra sütjük.
A citrom levébe annyi porcukrot teszünk, hogy jól kenhető masszát kapjunk. A kihűlt bundás körtére kenőtollal rákenjük a citrommázat, ha megszilárdult kész is.
Én melegen ettem, nagyon finom volt. Meg egyszerű.----------------------------------------- <<<<< Trust no 1 >>>>> ----------------------------------------
-
#24889344
törölt tag
Sütnénk töpörtyűspogácsát, csak nemtudom hogyan. Valaki?
-
ladybug
őstag
válasz #24889344 #1016 üzenetére
Töpörtyűs pogácsa
Hozzávalók:
1 kg liszt
30 dkg sertéstöpörtyű
1 kávés evőkanál őrölt bors
15 dkg margarin
5 evőkanál fehérbor
2 evőkanál só
2 db tojás
2 dl tejföl
2,5 dl tej
5 dkg élesztő
2 db kockacukorElkészítés: Langyos cukros tejben felfuttatom az élesztőt.
Keverőtálba elmorzsolom a lisztet a margarinnal, közepébe öntöm az élesztőt, bort, sót, 1 db tojást, tejfölt és jól összekeverem.
A tésztát nyújtódeszkára borítom, jól kidolgozom, nyújtófával kinyújtom, és rákenem a már korábban ledarált vagy apróra összevágott töpörtyűt, megszóróm őrölt borssal.
20 percenként háromszor hajtogatom.
Pogácsaszaggatóval kiszaggatom, tetejét megkenem tojással.
Meleg helyen pihentetem fél órát, forró sütőben sütöm, ameddig a teteje szép piros lesz.Vagy:
Leveles töpörtyűs pogácsaHozzávalók:
25 dkg törpörtyű
50 dkg liszt
10 dkg margarin
2 dkg élesztő
1 dl cukros tej
2 dl tejföl
csipet só
1 kávéskanál őrölt fekete bors
1 kávéskanál őrölt köménymagElkészítés: A töpörtyűt ledaráljuk, összedolgozzuk a liszttel, aztán beledolgozzuk a cukros tejben megfuttatott élesztőt, a tejfölt, az őrölt borsot, az őrölt köményt. Fél óráig pihentetjük, majd kinyújtjuk és rákenjük az olvasztott margarin egyharmadát. További fél órán át pihentetjük, majd kinyújtva, ismét megkenjük a második harmad margarinnal. Újra fél óra pihentetés következik, majd a maradék margarin rákenése után szépen összehajtogatjuk.
A hajtogatást tízperces időközönként háromszor megismételjük és a tésztát újabb fél órán át pihentetjük.
Végül ujjnyi vastagra nyújtjuk, forró késsel 2x2 cm-es kis kockákat metszünk ki belőle, tepsibe tesszük, a tetejüket megkenjük tojással.
A tepsiben megint fél órát pihentetjük, majd közepesen forró sütőben pirosra sütjük Sütési ideje kb. negyed óra.Ti férfiak soha semmit nem tudtok megtalálni. A teafű a gyógyszeres fiókban van egy kakaós dobozban, amire rá van írva, hogy só.
-
#24889344
törölt tag
válasz ladybug #1017 üzenetére
Köszi.
A másodikhoz hasonlót sütöttünk régen egy pékségben sgítőként. Akkor nem nagyon érdekelt a recept ,nem jegyeztem meg. Nagyon finom volt, hajlandó voltam átmenni a szomszéd városba biciklivel hogy vegyek.A héten lehet hogy sütünk, majd leírom hogy sikerült.
[ Szerkesztve ]
-
ngabor2
nagyúr
végre volt időm megsütni.
sajtos rúd:
60dkg liszt, 10-12dkg reszelt sajt (nálam épp trappista + füstölt parenyica vegyesen), 2 kiskanál só (mehet több is, bár nekem így pont elég sós lett), kb. 2 kiskanálnyi köménymag (aki szereti), 1 tojás, 1 kocka rama margarin, 1 kávéskanál szalakáli kb. 1 dl tejben feloldva. összegyúrjuk, ha kemény, adunk hozzá néhány kanál tejfölt, hogy jól gyúrható tészta legyen (ha túllágyult, kevés liszttel segíthetünk rajta). elnyújtjuk, megkenjük egész tojással, és reszelt sajttal, és köménymaggal megszórjuk (szintén trappista + parenyica volt nálam).a tojásba lehet tenni egy kis sót, ártani nem árt. éles késsel, vgy nagyobb derelyemetszővel hosszúkásra vágjuk, 180°C-on fél óra alatt világosbarnára sütjük.
nem olcsó, de viszonylag egyszerű, gyors és finom.
[ Szerkesztve ]
-
ladybug
őstag
Ma muffint sütöttem. Volt csokis, almás, és kakaós-meggyes. Már csak 1 db van belőle.
Ti férfiak soha semmit nem tudtok megtalálni. A teafű a gyógyszeres fiókban van egy kakaós dobozban, amire rá van írva, hogy só.
-
ngabor2
nagyúr
a recept igen egyszerű:
1 kg liszt
1 liter tej
1 liter sör
3 tojás
3 evőkanál cukor
1 kiskanál só
egy kevés olajturmixgépben szoktam keverni, részletekben (általában 3-szorra megy bele az adag), és akkor sima lesz.
palacsintalapáttal nekem nem sikerült forgatni, úgy mindig elszakadt, úgyhogy dobáltam.
-
ngabor2
nagyúr
válasz philoxenia #1028 üzenetére
a szódavíz és a sör között az a lényegi különbség, hogy a sör lassan engedi ki a buborékokat, a szódavíz meg egyszerre, mikor elkezded melegíteni. így a sörrel lazább lesz. nomeg eleve laktatóbb, ebből valszeg kevesebbet bírsz megenni, mint a szódavizesből ha meg van töltve, akkor a sör íze nem érzik rajta. alkohol meg már nincs benne, hisz a sülés során elpárolog az a kevés is, ami a sörben volt.
-
ipavlidu!
tag
Hali!
Vegre megtalaltam a topikot amit kerestem (gy. k.: ez az! ).
Probalok egeszsegesebb etelek enni, gondoltam elkezdem azzal, hogy atterek teljeskiorlesu kenyerre (sugarzo uranrudrol). Tudnatok ajanlani olyan szendvicseket, amiket ilyen kenyerrel tudnek csinalni? Jo lenne ha gyorsan megehetoek lennenek (van ra kb. ket percem), es gyorsan megcsinalhatoak. Hogy lassatok milyen elveszett lelek vagyok, nekem eddig csak ez a kombo jutott eszembe: vaj + szalami. Hat igen. Ja es vegul jo lenne az is ha nem azna at!Koszi!
-
ipavlidu!
tag
válasz philoxenia #1033 üzenetére
Hu, koszi!
Eleg bele ennyi, vagy mast is tegyek bele? Ja, es honnan latszik hogy valodi teljesorlesu lisztbol van a kenyer?
Ja, es jo lenne ha tudnatok meg egy-ket otletet mondani, ugyanis minden nap ilyennel kene suliba mennem. Vagy van meg valami alternativa a szendvicsen kivul is? -
ladybug
őstag
válasz ipavlidu! #1032 üzenetére
Krémtúróval isteni. Aztán tehetsz bele egy levél salátát is, meg karikára vágott paradicsomot, esetleg uborkát. Sajt mindenképpen legye benne, ahogy philoxenia is írta. Nagyon feldobja az ízét.
Ti férfiak soha semmit nem tudtok megtalálni. A teafű a gyógyszeres fiókban van egy kakaós dobozban, amire rá van írva, hogy só.
-
ladybug
őstag
válasz ipavlidu! #1036 üzenetére
Bármivel érdemes megpróbálkozni, amit szeretsz. Ki tudja, lehet, hogy kitalálsz eg yolyan kombinációt, ami nagyon ízlik. Kísérletezz bátran.
A paradicsom kicsit megáztatja, de edd meg gyorsan, és akkor friss marad.Ti férfiak soha semmit nem tudtok megtalálni. A teafű a gyógyszeres fiókban van egy kakaós dobozban, amire rá van írva, hogy só.
-
brownus
veterán
válasz ipavlidu! #1032 üzenetére
pl. pirítsd meg a kenyér szeletet, és tegyél rá ilyen mixet:
- 2-3 sárgarépát reszelj le,
- adj hozzá 2-3 összekockázott/vágott paradicsomot
- 1-2 kanál oliva olajt
- 1-2 girizd fokhagymát, egy kicsi só és bors
finomabb ha áll a hűtőben egy napot, (össze is rázhatod), én imádom.
tehetsz rá egy kis sajtot is. basszus, összefutott a nyál a számban, éhes vagyok ilyet meg csinálok este én isvagy ilyet:
- 1 avokádóból kiszeded a belső részét, ha érett (de nem túl érett) akkor kiskanállal kilehet szedni. na, találtam egy linket, de mi nem teszünk hozzá tabascót, és v.hagyma helyett kis fokhagymát. úgy jobban szeressükezt találtam még:
[I]Avokádó krém
Hozzávalók:
1 kis avokádó áttörve
1 teáskanál citromlé
1/2 fokhagymagerezd áttörve
1 evőkanál mogyoróhagyma áttörve - mi nem
1 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem -mi nem
csipet chilli -mi ezt sem - sóA hozzávalókat egy edényben összekeverjük. Fedjük be, hűtsük le. Legjobb ha 8 órán belül felhasználjuk. forrás[/I]
1034#-re
onnan látszik, hogy abból elég két szelet nem kell megenned a fél puhafos fehér kenyeret... meg barna a színe[ Szerkesztve ]
-
brownus
veterán
akarok egy gyros sütőt haza most épp azt ebédelek a funky-ból , nagyon finom
-
-
ipavlidu!
tag
válasz ngabor2 #1040 üzenetére
Koszi a valaszokat.
Finoman hangzanak! Ma nem'tom oket kiprobalni, de meg a heten sort keritek rajuk. A kremturo az milyen? Korulneztem egy boltban, de csak vaniliasat talaltam. Gondolom nem arra gondolsz. Bar en eredileg olyan szendvicsekre gondoltam, hogy ell lehessen oket szallitani, de most hogy igy mondjatok, jol hangzik a tobbi is. Ja es szerintetek erdemes kenyersutot beszereznem, vagy van boltban jobb fele kenyer?
-
-
ladybug
őstag
válasz ipavlidu! #1043 üzenetére
Hajaj, a jó kis igaziba én teszek egy kis margarint vörös- vagy lilahagymát, fokhagymát, és nemrég rájöttem, hogy a friss bazsalikom is nagyon feldobja az ízét. Persze só, pirospaprika és bors is kell bele.
Ti férfiak soha semmit nem tudtok megtalálni. A teafű a gyógyszeres fiókban van egy kakaós dobozban, amire rá van írva, hogy só.
-
ladybug
őstag
válasz ipavlidu! #1045 üzenetére
Pedig nyugodtan kipróbálhatod. csak arra vigyázz, hogy nagyon eteti magát. Ha nekiülünk párommal, akkor 5-6 szelet pirítós elfogy fejenként kőrözöttel jól megkenve. Netán paprikával vagy paradicsommal.
Ti férfiak soha semmit nem tudtok megtalálni. A teafű a gyógyszeres fiókban van egy kakaós dobozban, amire rá van írva, hogy só.
-
ngabor2
nagyúr
válasz ipavlidu! #1045 üzenetére
a körözöttben az a jó, hogy az alap után szinte bármi mehet bele, csak jobbá teszi. tejfö, túró, esetleg kevés só, fűszerek, zöldségek, reszelt sajt, sőt, meg merem kockáztatni, esetleg gyümölcsök is (persze nem akármilyen, de pl. almával el tudom képzelni). innentől kezdve tényleg a fantáziádra van bízva.