-
Mobilarena
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
MrTwister #36630 üzenetére
A DIPM bekapcsolása, de a 970 Evo-n nem fog segíteni. Az tényleg azért melegszik, mert NVMe és brutális a teljesítménye. Ha túl meleg, arra csak hűtőt tudsz tenni.
Ttt van leírva hogyan kell csinálni. Említik is benne, hogy az SSD-nek SATA AHCI-n kell üzemelnie hozzá, a tiéd meg NVMe, így nagyon sanszos, hogy nem működne.
-
Frawly
veterán
válasz
MrTwister #36480 üzenetére
A full format nem formázza végig a meghajtót. Az a low level format volt, de olyan a szabvány IDE-ATA meghajtók óta nincs.
Ezek a szoftveres format progik csak felírják a fájltáblákat a partícióra. Nem törölnek semmit, ha volt már előtte rajta fájlfoglalási tábla, azt egyszerűen felülírják.
A full format ezen felül meg csak végigolvassa a meghajtót szektoronként (nem formáz semmit), amelyik szektort nem tudja kiolvasni, azt feljegyzi majd a fájlfoglalási táblákba bad sectorként. Emlékszek régen olvastam egy fórumon, hogy általánosban infóórán a diákok ezzel szopatták az infótanárt, még a DOS-os korszakban, elindítottak egy format c:-ot, és mutatták a tanárnak, hogy írja ki, hogy Formatting 90%.... Szerencsétlen tanár majdnem szívinfarktust kapott, hogy most jajj mi lesz, elvesznek az adatok, mindent újra kell telepítsen, közben meg a diák 98-99%-nál Ctrl+C-t nyomva megszakította a folyamatot és nem történt semmi, értetlen maradt a fájlrendszer, hiszen csak olvasási felületteszt zajlik 100%-ig. A tanár meg alig hitt a szemének, hogy nem veszett el semmi.
Amit esetleg SSD-nél csinálhatsz, a teljes meghajtós TRIM vagy full secure erase (ami szintén lényegében egy teljes meghajtós TRIM). Ez alapállapotba hozza (TRIM-eli) a szektorokat, ez amolyan low level format-szerűség. De ez is szükségtelen, pláne egy új SSD-nél. Inkább régi SATA SSD-knél van rá szükség, amiken nem volt garbage collection, vagy volt, de elég kezdetleges, és nem kaptak TRIM-et (pl. XP alatt voltak használva) és idővel belassultak.
Épp így az inicializálás sem formáz semmit a meghajtón, csak felír rá egy nagyon kevés bájtból álló partíciós táblát (ha volt már rajta, akkor felülíródik). A particionálóprogik sem formáznak, csak ebbe a partíciós táblába pár bájtos bejegyzéseket tesznek, ezek sem írnak semmit felül a partíció területén.
Teljesen felesleges az SSD-knél ezeket a valahol olvasott „kímélési” meg „varázslási” technikákat alkalmazni. Ahogy írni szoktam, csak három dologra kell figyelni, AHCI, TRIM menjen, partícióeltolás jó legyen. NVMe-nél már az AHCI, TRIM sem fontos, mert az AHCI helyett NVMe protokoll van (meg nem lehet emiatt IDE módban sem használni), a TRIM az be van építve a protokollba (nincs olyan, hogy nem megy), így csak a partícióeltolást lehet elvileg elrontani, de a modern OS-ek, modern partícióprogik erről megfelelően gondoskodnak (default 1024K eltolást alkalmazva, ami megfelel a 4K-s, 16K-s, stb. eltolásnak is).
Neked NVMe-d van, csak a partícióeltolást kell ellenőrizni. Esetleg néha a SMART-ot, hogy nincs-e abnormálisan nagy írás az SSD-n, és nincs-e valamilyen Error.
-
Amazonas
senior tag
válasz
MrTwister #36480 üzenetére
OK, csak az SSD-k teljesen más elven működnek. Első full format még vinyóknál sem kell, legalábbis én Dzsekóék Összefoglalójában nem olvastam olyat, hogy szükséges lenne, SSD-k esetében pedig végképp felesleges.
A vezérlő működés közben úgyis jelölgeti magának, hogy mely területeket kell az overprovisioning-területről pótolnia.
A full format inkább adatvédelmi célokat szolgál, amikor meg kell nehezíteni a letörölt adatok visszanyerését (pl. az adattároló eladása, selejtezése esetén), bár úgy olvastam, hogy nagyon profi módszerekkel egyébként még innen is visszanyerhetőek az adatok. -
Frawly
veterán
válasz
MrTwister #36477 üzenetére
Nem vagyok GPU szakértő, de eddig akármilyen forrásban néztem, olvastam, a hozzáértők mérések nyomán arra jutottak, hogy az x16 és x8 között rettenet csekély a teljesítménykülönbség, alig pár százalék, mai a gyakorlatban a legtöbb játéknál alig pár fps, elhanyagolható. Lehet, hogy 1-2 csúcskártyán, meg 1-2 kivételes játékban jobban kijön a diffi, de nagy átlagban nem meghatározó. Nem azt mondom, hogy ne mérd le magad, csak azt, hogy kár az x8-sávtól megijedni.
Azt én sem értem, hogy minek futtattál full formatot, az idődet vesztegetted csak vele, meg feleslegesen hevítetted az SSD-t. Bajt nem csináltál vele, csak nettó felesleges volt. A Vista óta nem véletlenül alapértelmezett a gyorsformázás, telepítőben, intézőben, lemezkezelőben, stb.. Az esetek 99%-ban elég. Akkor nem szabad csak gyorsformázást csinálni, ha kifejezetten előre tudod, hogy bad sectorok vannak a meghajtón, vagy legalábbis nagyon gyanakodsz rá, mert rá utaló hibák vannak. A full format esetén az OS végigfuttat a partíción egy felülettesztet, ahol rossz szektort talál, azt feljegyzi, és a fájlrendszerben a fájlfoglalási táblákban megjelöli, hogy ezekre a rossz szektorokra ne történjen írás.
A gyakorlat azt mutatja, hogy a full format még bad sectoros meghajtóknál is ritkán segít. Ugyanis HDD-knél is szaporodni szokott tovább idővel, így hiába volt a felületteszt, ha újabb rossz szektorok bukkannak fel, illetve SSD-nél, amikor már egy szoftveres felületteszten bad sectort találni (amit az SSD vezérlője már nem tud a tartalék tárterületből kipótolni), az már úgyis az SSD halálát szokta jelenteni. Ezért ilyenkor sem a full format a megoldás, hanem a meghajtó lecserélése megbízható adattárra.
-
Amazonas
senior tag
válasz
MrTwister #36477 üzenetére
Steve az én szememben mindig is egy profi benyomását keltette, aki alaposan utánajár a dolgoknak és tudja, hogy mit csinál - de ez csak az én véleményem. Bár nem mindig annyira mókás és pörgős, mint Jayztwocents, de szeretem az ő stílusát is.
SSD-n egyébként miért futtattál nem quick format-ot?
-
Frawly
veterán
válasz
MrTwister #36458 üzenetére
A videókártyát nyugodtan hagyhatod x8 módban, alig lesz lassabb pár százalékkal, mint x16-ban. Inkább az SSD fussa ki magát rendesen x4 módban, bár ha tényleg csak PCIe 2.0-ás foglalataid vannak, akkor sehogy sem fogja tudni magát teljesen kifutni egy 3.0-ás SSD. Hűtést az érdemes rá tenni. Matricát nem szedheted le róla, azonnal garanciavesztés. Hiába rontja a hűtés hatékonyságát.
Az viszont gáz, hogy inicializálásnál és NTFS-re formázásnál 76 fokig elmegy és 10 percig tart. Az inicializálás csak két partíciós táblát ír fel (egyiket lemez elejére használatba, a másikat GPT-nél meg lemez közepére, tartaléknak, ha sérülni a lemez elején lévő), ami összesen nincs pár KB. Az NTFS-re formázás meg alapból gyorsformázás, nincs felületellenőrzési teszt, és csak pár megás fájlfoglalási táblát ír fel a lemezre. Azért nehogy már egy pár mega(!)bájt felírása 10 percig tartson rá, annyi ideig még a full formázásnak (ami végigolvassa a meghajtót) sem lenne szabad tartania, még akkor sem, ha melegedés miatt visszaveszi a vezérlő a teljesítményét.
-
bpx
őstag
válasz
PCIe 3.0 x8 vs. x16: Does It Impact GPU Performance? Ha egy GTX 1080-at nem korlátoz játék közben az x8, akkor egy 970-et sem fog.
Ezeket a 10-20 ezres 1 férőhelyes M.2 PCI-E adapter kártyákat pedig nem értem. Ennyi pénzért olyat kapni, amibe 4 darab M.2 eszközt is lehet tenni, saját hűtéssel. Csak ahhoz olyan alaplap kell, ami támogatja, hog egyszerre menjen 4, de 1 még azzal is megy.
Én vettem pár darab ilyet, darabja 1000 forint, megy velük 2 darab 1 TB 970 EVO már 5 hónapja:
[root@r5 ~]# smartctl -a /dev/nvme0 | grep -E "(Temp|Model|Data)"
Model Number: Samsung SSD 970 EVO 1TB
Maximum Data Transfer Size: 512 Pages
Warning Comp. Temp. Threshold: 85 Celsius
Critical Comp. Temp. Threshold: 85 Celsius
Id Fmt Data Metadt Rel_Perf
Temperature: 44 Celsius
Data Units Read: 10,107,883 [5.17 TB]
Data Units Written: 9,310,984 [4.76 TB]
Media and Data Integrity Errors: 0
Warning Comp. Temperature Time: 0
Critical Comp. Temperature Time: 0
Temperature Sensor 1: 44 Celsius
Temperature Sensor 2: 57 Celsius
[root@r5 ~]# smartctl -a /dev/nvme1 | grep -E "(Temp|Model|Data)"
Model Number: Samsung SSD 970 EVO 1TB
Maximum Data Transfer Size: 512 Pages
Warning Comp. Temp. Threshold: 85 Celsius
Critical Comp. Temp. Threshold: 85 Celsius
Id Fmt Data Metadt Rel_Perf
Temperature: 43 Celsius
Data Units Read: 12,835,987 [6.57 TB]
Data Units Written: 8,310,457 [4.25 TB]
Media and Data Integrity Errors: 0
Warning Comp. Temperature Time: 0
Critical Comp. Temperature Time: 0
Temperature Sensor 1: 43 Celsius
Temperature Sensor 2: 56 Celsius85 fok a kritikus hőmérséklet, még soha nem volt annyi. Idle meg annyi, mint itt látszik.
-
fisi
senior tag
válasz
Te jó ég ennyi X- et egy totó szelvényen sem látok egyszerre mint amit leírtál.
Nekem Asus B450 Prime Plus deszkám van azon egy M2 foglalat van úgyhogy hogy hány X - el megy nem tudom de nem is érdekel. A hőfokra fentebb írtam, én is hasonló okok miatt vetettem el a hűtőbordát, én már nem foglalkozom a hőfokkal, igaz a 250 gigás jóval olcsóbb is mint az egy terrás, de nekem még ezen is 128 giga üres hely van két játék mellett
70 fokot írnak a Samu oldalán, talán vedd fle az ügyfélszolgával a kapcsolatot hátha tudnak segíteni. Nekem alapon 38- 40 fok játék közben 55-60 fokos a cucc. Hulljon a férgese!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- NVIDIA Quadro M2000 4GB 128bit GDDR5 videokártya
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
- AKCIÓ! 4TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest