- iOS alkalmazások
- iPhone topik
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Janos250
őstag
Megnéztem az általad linkelt blocky (blöki, hogy legyen valami értelme )
https://developers.google.com/blockly/
oldalt.
Jó játék, így összerakni egy programot.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
tvamos
nagyúr
Nem úgy van, hogy tekercsenként 160mA, és 2 motor, és még rá is akarsz tolni nagyobb áramot? Ez 640+.
Én úgy tudom, hogy 750mA-nél többel nem illik sütögetni az AA elemeket, de én úgy tapasztaltam, hogy 0.5mA fölött már jó minőségű elemeket kell használni.[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
nagyúr
válasz Janos250 #8152 üzenetére
Akkor már blökli.
Van vagy 4-5 arduino programozására is alkalmas blockly fork, amit végigpróbáltam, ebből van egy, ami kimondottan nagyon jól sikerült, most fejből nem tudom a nevét, majd este belinkelem. Mindegyik valamilyen firmata firmware-el működik, és Bluetooth kapcsolaton keresztül a pc-ről vezérli a uC-t. -
Janos250
őstag
Na, ezekután megnéztem a Scratch dolgait, mert az is valami hasonló, és elájultam. Meghekkelték az ELTE szerverét, és hamis útlevelet, miegymást hirdetnek rajta.
"Vásárolni az eredeti és a hamis jogosítvány, útlevél .........."
Már október 30 óta folyamatosan. Senki nem tesz ellene?
Aki ismer ott valakit, szólhatna nekik!
http://scratch.inf.elte.hu/lecke/attekintesek/ismerteto[ Szerkesztve ]
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Janos250
őstag
Igen, úgy tűnik, mert mindenestül törölték. Nem tudni miért, mert én is írtam adatvédelmisnek, meg volt ELTE hallgatónak is javasoltam, hogy szóljanak már nekik. A lényeg, hogy törölték.
Viszont, ha beütöd Google-ba, amit beidéztem, 8 590 találatot ad ki. Azért ez borzalom![ Szerkesztve ]
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
nagyúr
válasz Janos250 #8158 üzenetére
Na megnéztem a gépen, snap4arduino ami nagyon tetszett! Egyrészt sokkal stabilabb és gyorsabb, mint a többi, amit próbáltam, másrészt létre lehet benne hozni saját blokkokat, Xml és javascript alapon, amit a programmal együtt is el lehet menteni, az ember nincs ráutalva arra, hogy a készítők beletegyék, amit az ember használni szeretne, pl ultrahang szenzor, vagy motor shield.
-
AcCEsS
senior tag
Kijött a Raspberry Pi 3 Model B+
Ár: nettó 35$ itthon bruttó 13.990,- Spec:
A termék részletes specifikációja:
CPU: Broadcom BCM2837B0, Cortex-A53 64-bit SoC @ 1.4GHz - 10%-al gyorsabb a sima Pi 3-nál
Memória: 1GB LPDDR2 SDRAM
Wifi: IEEE 802.11 b/g/n/ac szabványú kétsávos rendszer (2.4 GHz és 5GHz)
LAN: Gigabit Ethernet (Microchip LAN7515), ami jelen esetben max. 300Mbps
USB: 4x USB 2.0
GPIO: a Pi 1 B+ óta megszokott 40-pin, hála a tervezőknek.
Videó és hang (ez sem módosult):
HDMI kimenet
MIPI DSI display port
MIPI CSI kamera port
4 pólusú 3.5mm-es jack aljzaton sztereó hang és kompozit videó kimenet
Multimédia képességek: H.264, MPEG-4 dekóder (1080p30); H.264 enkóder (1080p30); OpenGL ES 1.1, 2.0 grafikus gyorsítás
SD kártya támogatás: Micro SD támogatás az operációs rendszer futtatásához és adattároláshoz
Tápellátási lehetőségek:
5Vdc/2.5A (max.) micro USB csatlakozón keresztül
5Vdc GPIO tüskéken át
PoE (Power over Ethernet) lehetőség megfelelő HAT alkalmazásával
Működési hőmérséklet tartomány: 0-50°C között[ Szerkesztve ]
AcCEsS (https://www.metalenciklopedia.hu)
-
Janos250
őstag
Ilyet kéne csinálni Arduinoval:
https://www.facebook.com/dario.lavesero/videos/10215872372591655/Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
AcCEsS
senior tag
válasz Janos250 #8163 üzenetére
(#8163) Janos250 és (#8162) vargalex: Ne haragudjatok, nem reklámozni akartam, csak hírt adtam róla. Az Okos Otthon topikban már is megkérdeztem, de talán itt nagyobb a tapasztalat Arduino témában. Wemos D1-hez szeretnék PIR szenzort csatlakoztatni. Ez nekem teljesen ismeretlen terep (eddig csak egy DHT22 lett vele beüzemelve tesztelésre), ezért inkább megkérdezem: Milyen típusút rendeljek? Rengeteg féle/fajta létezik, de nem ismerem az egyes modellek előnyeit/hátrányait. Ti mit használtok, mit javasoltok beszerzésre?
[ Szerkesztve ]
-
tvamos
nagyúr
Akkor csinald half-step uzemmodban, akkor lesz valamivel tobb nyomatekod. Esetleg two-phase-on half step. [link]
Az a baj, ha tobb aramot tolsz benne, nem lesz annyival nagyobb a nyomatekod, mert telitesbe megy a vasmag, es csak jobban melegited a tekercset. [link]
Amugy milyen eszkozeid vannak, ha nem vagyok indiszkeret? Gondolom multimeter...
[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
Janos250
őstag
Én az SR501-ekből szereztem be még régebben, de még a ládikában várnak jobb sorsukra. Azért azt, mert úgy láttam, hogy azt használják leginkább. Mivel TTL a kimenete (low/high) ezért elvileg simán kell (ene) működni Arduinoval. Jumperrel, potival lehet állítani. Ez csak sejtés, nem tapasztalat.
Más:
Az okosotthonhoz valóban jól kiegészíthetik egymást az Arduino és a málna. A baj az, hogy hiába adja meg a gyártó az árat, ez a gyakorlatban nem annyi. Az angol cégek közül én régebben egyet találtam, ami szállított Magyarországra, de annak eleve drágább volt az ára, plusz még rájött a posta. Így már messze nem annyiba került, mint amennyiért hirdették. Ráadásul még várni is kellett rá jó sokat, mert nem volt raktáron (Zero). Nálunk meg minden drágább.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
nagyúr
Én nem akarok több áramot bele, hanem a konvertert/regulátort akarnám kihagyni a képletből, mert eddigi tapasztalataim alapján egy egyszerű stepdown konverter nem tudja rendesen árammal ellátni a motorokat, plusz ha a li cellákat lekonvertálom 5V-ra, a driveren meg esik +1V, akkor tuti erőtlenek lesznek a motorok. Vagy egy nagy áramú konvertert kell használni, ami nagy is, drága is, és nincs is nekem. Ez pont 3 kizáró ok.
-
csadi0011
őstag
Angol nyelvű e-könyv csomag:
Humble Book Bundle: DIY Electronics by Wiley[ Szerkesztve ]
-
Janos250
őstag
válasz csadi0011 #8171 üzenetére
Ez ugye nem igazán jogtiszta? Ha jól értelmezem első ránézésre, 15 $-ért kapsz 14 könyvet, amiből néhánynak valószínűleg hasznát is veszed.
Szerintem háromféle letöltés létezik:
1. megveszed jogtisztán
2. letöltöd nem jogtisztán, de ingyen
3. letöltöd nem jogtisztán, de pénzértJól értem, hogy ez a harmadik kategóriába tartozik?
Ha rosszul értelmeztem, javíts ki, lsz!Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Janos250
őstag
Elvileg nem kizárt persze, hogy ez is, meg a
http://www.indiegamebundles.com/
linken felsorolt többi is jogtiszta legyen 1-2 százalékáért annak, amennyiért a kiadó, gyártó árulja.Akkor maradjunk annál, hogy jogtiszta.
-
AcCEsS
senior tag
válasz Janos250 #8167 üzenetére
Köszönöm szépen az infót, az SR501-ből rendeltem egy 5db-os pakkot. Időközben a másik topikban is kaptam választ, ahol enesbcs - a téves jelzések elkerülése érdekében - javasolt hozzá egy radarszenzoros kiegészítést.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz Janos250 #8167 üzenetére
Ha már PIR, akkor nem tud vki egy olyan szenzort, amiben nincs késleltetés?
Nekem is ilyen van, ami tök jól működik de nekem nem tetszik, hogy fent tartja a jelet. Ez tök jó egy relé vezérelt lámpához, de mikrokontrollerhez azért elég buta megoldás. És le se lehet szabályozni 0,1-1 másodperc környékére.
Jelenlét érzékelésnél ez annyira nem gond, de mondjuk egy fénysorompónál már gáz.[ Szerkesztve ]
-
AcCEsS
senior tag
válasz Janos250 #8183 üzenetére
Ehh, elkéstél mert már elkaptam! Van egy kalap Wemos D1 (normál/mini) egy pár szenzorral, RPI3 kettő is, Xiaomi gateway kb. 20-25 eszközzel, 7db Sonoff Basic/Pow, 2db Broadlink. Ezekre Domoticz figyel meg egy halom saját szkript. Ja, és jó pár egyéb cucc úton van! Lassan már az asszony is, csak ő elfele.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz Janos250 #8120 üzenetére
Üdv,
A hardveres előkészületekkel kész vagyok.(Összeraktam a tápegységet, elő van készítve a dobozolása megvan a ledszalag, össze van kötve be az egész bazár. A ledszalag és az ESP32 között kb 40cm-es vezeték van.
Most jön a szoftveres rész. Az a kód, amit megosztottál, nem fodul le nekem. Ez a hibaüzenet:
"No hardware SPI pins defined. All SPI access will default to bitbanged output"Mit tudok vele csinálni? (FastLED 3.1.6 van telepítve)
Most az Adafruit_neopixel lilbrarbyt próbálgattam, de nagyon furán viselkedik. Ha csak 10 db ledet kötök be, akkor a színeket RGB sorrendben kell megadni a függvénynek és jól működik. Ha viszont az 57 db-os szalagot, akkor már a sorrend BGR, ráadásul az első valamiért led mindig eltérő színnel világít. Ha pedig valami színt szeretnék kikeverni akkor a delay lejárata után villan egy picit a led és megváltozik néhány lednek a színe.
Környezet: Arduino IDE 1.8.5, Adafruit_neopixel 1.1.6.
Ez a kód van most feltöltve, kék színnel világit most a szalag, kivétel az első led--et, mert az rózsaszín:
#include <Adafruit_NeoPixel.h>
#define LEDPIN 13 //vezérlés
#define LEDmennyiseg 57 //osszes led
int i;
Adafruit_NeoPixel LEDek = Adafruit_NeoPixel(LEDmennyiseg, LEDPIN, NEO_GRB + NEO_KHZ800);
void setup() {
LEDek.begin();
}
void loop() {
for (i=0; i<56; i++)
{
LEDek.setPixelColor(i, LEDek.Color(0,255,0));
LEDek.show();
}
delay(10000);
}[ Szerkesztve ]
Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.
-
Teasüti
nagyúr
válasz Janos250 #8182 üzenetére
Az csak a retrigger.
Nekem az kéne, h ne tartsa fent a jelet egyáltalán.
Ha van mozgás, akkor van jel, ha nincs mozgás akkor nincs jel.
Az mcu meg majd szűri a jelet.
Esetleg ha van jobb ötlet egy sorompó készítésére, akkor jöhet.
A cél az volna, hogy egy vonalban érzékelni a keresztező mozgást, az áthaladást.
Ezt jelenleg jobb híján PIR-rel tervezem, aminek a lencséjét részlegesen letakarom, hogy csak egy szűk sávban lásson.[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz Janos250 #8187 üzenetére
Üdv,
A link ahogy néztem ugyanarra weboldalra visz. Mindegy, letölöttem azt amit most küldtél. és nnál is ugyanezt a hibaüzenetet kapom.
Közben tegnap este azt olvastam, hogy a FastLED hivatalosan nem is támogatja az ES32-t, így nekem marad az Adafruit_Neopixel, vagy esetleg a Pixelbus, csak az utóbbihoz nem találtam használható leírást.
[link]Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.
-
addikt
válasz JozsBiker #8189 üzenetére
Nem. A célja az lenne most a programnak, hogy mind az összes leden a megadott színt jelenítse meg. Majd ezt fogom később tovább bővíteni (színbeállítás wifi-n keresztül, nyomógombos ki és bekapcsolás, fényerőszabályzás, 2-3 szalag vezérlése)
Addig akarom majd bővíteni a kódot, amíg van tárhely, illetve vezérelhető PIN (pl.: hőmérséklet mérés LCD kijelzővel, mozgásérzékelő, meg ami még eszembe jut)
Ha ezek már mennek rutinból, akkor játékot is tervezek készíteni egy másik modullal, illetve egy lézergravírozót is.
-
JozsBiker
aktív tag
Értem. Illetve így nem értem a delay szerepét, de mindegy. Én azért érdekességképpen tennék a for ciklusba is mondjuk 1 másodpercet, hogy szemmel látható legyen a működése
Írtad hogy az első led -del két verzióban is bajod volt. Lehet hogy egyszerűen csak hibás. Hagyd ki, kezdd a másodikkal.
Néhány led színe provizórikusan akkor szok megváltozni, ha a vezérlési láncban kontakthiba van, esetleg a táp nem megfelelő ( feszültség és/vagy áram szempontjából ). A kontakthiba az utolsó jól működő led után van.[ Szerkesztve ]
-
Janos250
őstag
Akkor valami egyéb gáz is van!
Nem adhat hibajelzést ESP32-n.
Nincs is benne SPI használat, csak RMT.
Így csináltad? Látod, lefordul.
Ha a szalag első ledje hibázik, az időzítési probléma többnyire. Túl hosszú a két pixel közötti idő (pl. interrupt van közben) ezért elölről kezdi.[ Szerkesztve ]
-
Janos250
őstag
Ha végképp nem megy, tettem fel egy gyalogkakukk megoldást, amiben semmi más nincs, csak a CCOUNT a delay helyett. Ha megnézed a writeOneByte()-ot, látod, hogy felviszi a lábat magasra, helyben jár, ameddig magasan kell tartani, majd leviszi, és rögzíti az időt, hogy mikor kezdődhet az új bit kivitele. Az új kiírása előtt megnézi, hogy eletelt-e már a megfelelő idő.
link
Ebben tényleg semmi olyan nincs, ami miatt ne működne. Persze a másiknak is kell működni.[ Szerkesztve ]
-
Tankblock
aktív tag
Hello,
mert un. "bit banget" használ....
a RMT használatával lehet megoldani. Nálam 96 W2812 led gond nélkül megy.
PL használd ezt: [GitHub repo
letöltöd a cpp és a h filet, includálod Ardunioba és a main szerint használod.....
Meg sem kell írdon.Még egy dolog, a földet közösítsd a controllerrel, de a táp legyen elegendően nagy. Nálam a végén 5V 5A ipari lesz addig meg jár 2,5A tápról de minimál fényerő van a kódban.
96 x 3 x 20 mA számolva = 5,76 A.... még ez is alul van tervezve, de nem tervezem 100% fehér fényen járatni.
Release the Beast....
-
addikt
válasz Janos250 #8193 üzenetére
Köszi.
Most ugyanazt állítottam be, mint ami te képernyőképeden szerepel, de így is ugyanazt a z üzenetet kapom.
Arduino IDE 1.8.5 van nekem feltelepítve.Eddig sima ESP32 DevKit volt az alaplap beállítása. (De nekem szerintem a NodeMCU van. Ezt vettem, és pont így néz ki az enyém is. [link] )
Tegnap este a vezérlőpin vezetéke és a led szalag DIN vezetéke csak össze lett csavarva, hogy kipróbáljam. A 10 db-os teszt szalag viszont közvetlenül volt rákötve a vezérlőre egy kb 10 cm-es vezetékkel. Az alapján amit írtál, akkor ez is lehet probléma, erre nem gondoltam.
A táp biztos elég, mert 12V/4A a táp, amiből egy stabilizátor IC-vel csináltam 5V-ot, és 5A-ig terhelhető ez az IC.
#Tankblock Köszi, ezt néztem én is, de nem láttam hozzá guide-ot, hogy milyen paramétereket lehet megadni, hogy kell használni a library-t. Ugyanez a bajom van a Pixelbus-sal is.
[ Szerkesztve ]
-
_q
addikt
Nekem is ugyan ilyen van kép alapján, nem innen vettem és ott nem is volt benne a nevében a nodemcu, ami nem véletlen hiszem ez ESP32S modul, nem ESP8266. Itt tévesen szerepel a nevében. Gondolom így több találatot ad ki ha valaki ESP32-re kerese vagy ESP8266-ra. ESP Dev Board-ként működik az Arduino IDE 1.8.5-el. Tehát inkább a code/library lesz a gond szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
Janos250
őstag
"de így is ugyanazt az üzenetet kapom."
Akkor valami egyéb gáz van, mert mielőtt feltettem, direkt próbára lefordítottam, annak a képét tettem fel.
És a másik verzió, amit a 8194-ben írtam? Abban még RMT sincs, csak digitalWrite(), annak aztán mindenképpen menni kellene! Az ESP32 elég gyors ahhoz, hogy RMT nélkül, csak a GPIO használatával is menjen, ha az interruptot letiltjuk.
Itt írom le, hogy ha valakinek nem elég a millis, micros, mert nagyobb felbontást akar, akkor a CCOUNT használható. Egy baja van, hogy csak 32 bites, de szoftverrel ezt meg lehet kerülni. Ezzel nagyon pontos időzítések állíthatók be bármire."De nekem szerintem a NodeMCU van."
Az tökmindegy, a rajta lévő IC a lényeg. Az ESP32-k közül sem különösebben lényeges, hogy melyiket állítod be azok közül, amelyiken ESP-WROOM-32, vagy lánykori nevén ESP32S van. Mellesleg amit én használok, az pont úgy néz ki, mint a Tied, a lábak is ugyanúgy vannak.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Janos250
őstag
Közben megpróbáltam utánanézni ennek az SPI-s hibaüzenetnek. Amit találtam:
1. ESP8266 esetén kapták ezt az üzenetet. Biztosan ESP32-t állítottál be?
2. Mellesleg ez az utolsók egyike volt a hibaüzenetekben. Mindig a legelső hibaüzenetet kell nézni, bár az már általában nem látszik. Ezért én úgy szoktam, hogy a "hibaüzenetek másolása" gombbal kimásolom, és kiteszem notepadre, ott keresem ki a legelső hibát, mert az utána már generál még egy csomó, érthetetlennek tűnő hibát.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
Új hozzászólás Aktív témák
- DELL Latitude 5400 14" // I5 8-GEN // 8GB DDR4 // 120GB SSD // WIN10 // MAGYAR BILLENTYŰZET
- DELL Latitude 7390 13,3" // I5 8-GEN // 8GB DDR4 // 120GB SSD // WIN10 // MAGYAR BILLENTYŰZET
- Brother HL-L6400DW duplex WiFi-s lézernyomtató 50lap/ perc!
- Új Gamer PC Intel i5 12400F/RTX 3070 8Gb/500Gb M2 SSD/16-32Gb DDR4-DDR5/700W 2-3 Év Gar
- PlayStation 4 Slim + PS4 kontroller (Csere XBox Series S)
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest