- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Huawei Mate 40 Pro - a csúcson kell abbahagyni?
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Telekom mobilszolgáltatások
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
Predator2
addikt
válasz Kernel #10750 üzenetére
Szóval akkor a linkeltek közül bármelyiket lehet, értem.
És akkut? Melyiket ajánlod?
Ehhez vagy Convoy S2+, Convoy C8 lámpához kellene
[ Szerkesztve ]
>> Ha érdekel valami, vagy nem tudok valamit, akkor Kérdezek << >>McLaren Forever.<< >> Az első és legfontosabb a megbízhatóság, minden más csak sokadik tényező!<<
-
bally4
tag
Hali!
Okostöltőt szeretnék venni, és a nagy kérdés, melyik éri meg jobban:
Opus BT C3100 32 $, vagy Liitokala lii500 22 $, esetleg egy harmadik opció?[ Szerkesztve ]
-
blattida
nagyúr
válasz bally4 #10754 üzenetére
Szia!
A liitokala nem tud frissíteni, viszont tud gyors kapacitás tesztet (ami nem haszontalan dolog, de nem is túl pontos), az opus-ban van ventilátor és nincs usb kijárata, így neked kell eldöntened, hogy neked melyik éri meg jobban. Ha valóban megkapod 22 dodóért a liitokalat, akkor az amúgy jó vétel.
[ Szerkesztve ]
Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||
-
alex89
senior tag
válasz blattida #10755 üzenetére
Sziasztok!
Szombaton kaptam a páromtól egy Lidl-s töltőt, ha jól nézem a legújabb generáció Tronic TLG 1000 C5 ilyen. Ritkán használom, de valamiféle töltőre mindenképp szükségem volna, kérdés, hogy pont erre-e? Látszólag minden szép-jó-autómatikus, az enyém már ráadásul olyannyira új típus, hogy még rendes képet sem találtam róla hirtelen ( nálam már százalékban jelzi az akkuk töltöttségét és van rajta egy usb kimenet telefon töltésére, de egyébként ilyen mint az előbb linkelt..). Az aggályom tárgya a töltőáram, mennyire fognak örülni az AA méretű akksik az 1A-nak ill. a AAA-k a 0,5-nek? Annyira nem vagyok otthon a témában, de most picit visszább olvasgatva lehet jobban járnék egy BM100-al 6k-ért mint ezzel 5,5k-ért?''A bolygó működése során kritikus hiba lépett fel. Az ember.exe file súlyosan sérült. A rendszer leáll. Próbáljon meg egy újabb evolúciót.''
-
alex89
senior tag
válasz kugyu21 #10757 üzenetére
Csak AA/AAA-ra lenne szükségem. Még a magas és nem állítható töltőárammal meg is barátkoznék(bár ha usb kimenet is használom egyidejűleg akkor ez feleződik a leírás szerint), de elég hasznos lenne egy normális discharge és refresh funkció is, ez nálam olykor 1-2 másodperces folyamat, villan kettőt, ha ő indokoltnak tartja (1 alkalommal 10-20 percig is villogott már) és már tölti is mondván kész a refresh, ez pedig annyira nem meggyőző..
''A bolygó működése során kritikus hiba lépett fel. Az ember.exe file súlyosan sérült. A rendszer leáll. Próbáljon meg egy újabb evolúciót.''
-
Kernel
nagyúr
válasz alex89 #10758 üzenetére
Ezek már valószínűleg az Ansmann által régebben kifejlesztett (vagy nem tudom, de náluk olvastam először) eljárást alkalmazzák, ami a töltő-kisütőáram gyors váltakozásával jár, ami lehet kHz nagyságrendű is.
Mondhatnánk úgy is, hogy váltakozóáramú töltéssel "pofozza" az akkut, csak az arányok úgy vannak belőve, hogy a töltésből legyen több.
Közben méri a belső impedanciát, az alapján minősíti a cellát. Tehát ilyen tekintetben ez egy korszerűbb eljárás, ami a modern kor emberének lett kifejlesztve, aki siet, nem ért hozzá stb.
Hogy valóban jó módszer-e, azt persze csak találgatni lehet. Elméletben nem hangzik rosszul. A gyártó meg nyilván mindig arra esküszik, amit éppen gyárt.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
blattida
nagyúr
válasz bally4 #10760 üzenetére
Nem nagy baj a frissítés funkció hiánya, de ha szeretnéd minél tovább használni az akkumulátoraidat és a régebbi, már nem az igazi példányokat kicsit gatyába rázni, akkor jó dolog és felettébb hasznos is.
Az opus bm 100 egy frissítés funkcióval is rendelkező okos töltő, de nem tud lítium akkukat tölteni és nincs rajta usb töltőaljzat, ám hasonló áron elérhető, mint az említett liitokala típus.
Neked kell eldöntened, mire van igazán szükséged.Kernel
Van nekem is olyan ansmann töltőm (10+ éve), ami ilyen töltési-kisütési móddal operál. Nem rossz és jól használható, de azért a normálisabb okos töltők (az időfaktort leszámítva) sokkal jobbak.
Kinek, mire van szüksége vagy mi a fontos.[ Szerkesztve ]
Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||
-
kugyu21
senior tag
válasz alex89 #10758 üzenetére
Bally4-nek is
Még annyit tennék hozzá, hogy az akkumulátorokat általában nem egyesével, hanem párban, hármasával vagy négyesével, sorbankötve használjuk. Ezen lánc jóságát a leggyengébb eleme határozza meg, ezért célszerű azonos tudásúakat összerakni. Ehhez segíthet egy olyan töltő amelyikben tényleges áramkivétellel dolgozó kisütéssel, frissítéssel dolgozó program is van. Ezzel egyrészt egalizálhatók is a résztvevőket, másrészt a folyamat végén kiírt értékek segítségével könnyebb összeválogatni azokat a példányokat, amelyek hasonló tudással rendelkeznek. -
alex89
senior tag
válasz kugyu21 #10762 üzenetére
Pont ezek miatt bántam meg kicsit a tronic-ot annak ellenére, hogy jól működik. Most találtam Opus BT-C700-at 15.49$-ért Meg kellett volna próbálnom ezt visszavinni 3 napon belül hátha...
''A bolygó működése során kritikus hiba lépett fel. Az ember.exe file súlyosan sérült. A rendszer leáll. Próbáljon meg egy újabb evolúciót.''
-
alex89
senior tag
válasz DougButabi #10764 üzenetére
Ez megfontolandó akkor, köszönöm az ötleteket uraim
-
bally4
tag
válasz alex89 #10766 üzenetére
Magabiztos vagyok, most alex89 töltője tetszik Ezt találtam akcióban. Egy zseblámpában van 18650 akksi, azt úgy látom buta töltővel kell töltenem, de nem baj, a lényeg az AA és az AAA.
Alex neked nehezebb a döntés, a barátnő ajándéka faktor is nehezítheti a visszavitelt a Lidl-be
Akit érdekel, a Liitokala 500 itt 19.47$, és még kuponokkal csökkenthető, csak ma (11.11).
kugyu21, köszönöm a tanácsot, igaz. Észrevettem, hogy nem fényképezek egy ideje, mert gyorsan lemerülnek az egyébként nem agyonhasznált, Varta ready to use akksik. Közben valószínű, hogy egy elem a halott, de amikor párban beteszem a noname töltőbe, akkor kis idő után villog és nem tölt tovább. Gyerekek meg nőnek, fénykép meg kevés. Na majd a darabonkénti töltéssel!
[ Szerkesztve ]
-
alex89
senior tag
válasz bally4 #10767 üzenetére
csak, hogy csavarjak egyet a dolgon nekem pedig a Liitokala kezdett el tetszeni, ugyanis van 2db 18650-es akksim is
Jól értem, hogy a Liitokala lii500 tud mindent ami elvárható, pluszban tölt li-ion aksit is, tud discharge funkciót, tesztel stb. de nem tud refresh programot?
Ha csinálok vele egymást követően 2-3 teljes lemerítést-töltést, akkor gyakorlatilag az majdnem azonos egy frissítő programmal csak nem automatikus?''A bolygó működése során kritikus hiba lépett fel. Az ember.exe file súlyosan sérült. A rendszer leáll. Próbáljon meg egy újabb evolúciót.''
-
bally4
tag
válasz alex89 #10768 üzenetére
A fonalat nálam vetted fel, nekem címezted az írást, de megkérek nálam okosabbat, válaszoljon kérdésedre (frissítés), mert ez engem is érdekel, megerősítés esetén valószínű ez lesz a befutó!
Aztán dobálhatjuk alex a linkeket, hogy hol a legolcsóbb, estig nem vagyok, de még ma letudnám a vásárlást az akciók miatt -
Kernel
nagyúr
Az IPC/BC szériák frissítő programja kisütéssel indít, majd addig töltögeti, míg a kisütött kapacitás értéke már nem nő tovább. Pontosan nem figyeltem, talán 3-5 ciklus elegendő ehhez, állapot függvényében.
Ez természetesen manuálisan is ismételhető.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
bally4
tag
Már csak azt kell kifundálni, hol a leggazdaságosabb.
Itt 21 dodó. -
-
bally4
tag
válasz ZooLee #10774 üzenetére
Szia!
Igen, azóta nem írtam de nem fundáltam sokáig, 11.11 alatt meg akartam mindenképp venni, ezért voltam kicsit sürgető jellegű a kérdéseimmel. 21 dollár, meg egy 2 dolláros kupon, 19$-ért megkaptam free shippinggel, amikor még nem fogyott el, tegnap este 9 körül. Alex is rendelt 21-ért, úgy tudom. Fentebb, amikor még először kérdeztem ezt a típust, azt írták, ez jó ár érte.
Egyetértek, nem csak az árat néztem, bújtam a teszteket, a netet, kérdéseket tettem fel, mindent összevetve döntöttem a termék mellett, remélem. Ha megjön, majd írj, megosszuk a tapasztalatokat -
Predator2
addikt
válasz Kernel #10619 üzenetére
Olvasgatva a témát, támadt pár kérdésem.
Az általad linkelt olcsó töltők kb 500mA-el tudnak tölteni.
Megéri a felárat ez a töltő (márkás/tud 1A-el is tölteni)?Azon kívül hogy a márkásabb, gyorsabban tölti az akkut, van más gyakorlati haszna?
Mennyi idő alatt töltené fel ezt az akkut az olcsó, és a drágább?THX
>> Ha érdekel valami, vagy nem tudok valamit, akkor Kérdezek << >>McLaren Forever.<< >> Az első és legfontosabb a megbízhatóság, minden más csak sokadik tényező!<<
-
blattida
nagyúr
válasz Predator2 #10776 üzenetére
A töltési idő csak az akku kapacitásától és a töltőáram nagyságától függ, így 500 mA esetén kb 4 óra, 1 A esetén meg a fele, azaz kb 2 óra kell a teljes töltéshez. Csak akkor tud rosszabbat egy olcsóbb töltő, ha ténylegesen nem tudja a megadott töltőáramot szolgáltatni...
-
And
veterán
válasz Predator2 #10776 üzenetére
Töltési idő: ahogy előttem említették, bár egy 3 Ah-s cella 1A-rel való feltöltése minimum 3 órát igényel.. De két másik tényezőt is figyelembe kell venni lítiumion esetén:
1.) A Li-ion töltése - ellentétben a Nixx akkukkal - nem végig áramgenerátoros módban történik, ami annyit jelent, hogy a töltőáram nem állandó a teljes feltöltés során. A töltési végfeszültséget elérve az áram már csökkenni kezd, hogy ez mikor történik meg, az függ a kezdeti töltőáramtól és az akku fajtájától is. Mindenesetre a bevitt töltés számítása nem olyan egyszerű, mint NiMH-akkuk esetén, ahol a töltési idő és az állandó áram szorzataként adódik. A Li-ion ugyanakkor a jó töltési hatásfoka miatt nem igényel 10..40% többlettöltést, mint a Nixx-cellák.
2.) 18650-es méretben 3000mAh-nál jelentősen nagyobb feltüntetett Li-ion akkukapacitás esetén az emberben szólaljon meg a vészcsengő, hogy ez gyanús. A 3Ah még talán elérhető, de esetenként ennek a többszörösét specifikálják az ilyen méretű cellákra, ami finoman szólva nem szép dolog. -
rétisün
veterán
üdv,
biztos nagyon alap dolog, de muszáj megkérdeznem hogy jobb az akksikat tárolni? feltöltve, vagy használat után, ha lemerült, és egy darabig nem kell, hagyjam úgy, és majd ha kell, feltöltöm?
illetve mennyire árt a 'rátöltés' az újabb akksiknak? bár gondolom ez az akkumulátor/töltő fajtájától is függ....
[ Szerkesztve ]
war...war never changes.... hol kezdődik a valóság, és hol ér véget a képzelet.....Ron Swanson for president !!
-
blattida
nagyúr
Rosszul emlékeztem a linkelt 18650 akkura, valamiért 2000 mA kapacitással számoltam... ... így kb 6 és kb 3 órára módosul a töltési idő.
rétisün
Nem muszáj azonnal feltölteni őket, de huzamosabb ideig azért ne álljanak így, mert beindulhat a visszafordthatatlan kémiai folyamat és a cella tönkre mehet. Rátölteni lehet, de időnként ajánlott a teljes kisütés és töltés, főleg nimh akkuk esetében, akkor is, ha lsd típus.[ Szerkesztve ]
-
Digger
senior tag
válasz rétisün #10779 üzenetére
Az egyik legprofibb töltő az iMax B6 típusú.
Ennek van olyan funkciója is, hogy a lítiumos akkut tárolásra tölti föl. (storage charge) Ha jól emlékszem ezeket nem célszerű sem teljesen lemerített, sem teljesen feltöltött állapotban hosszabb ideig tárolni. Erre van kitalálva ez a töltési mód. Ha kell tölt rajta, ha kell kisüti az optimális mértékig. Ezt a mértéket ne kérdezd, nem emlékszem rá, de biztosan van róla valami infó a neten. -
And
veterán
válasz Digger #10781 üzenetére
Tény, hogy a Li-ion (ami egyébként is többféle kémiai összetételt jelent) nem egy egyszerű állatfaj, és többféle módon hosszabbítható meg az élettartama. Többek között a töltöttségi fok is befolyásolja a hosszútávú végleges kapacitásvesztést, ezt 40% optimális érték körül szokták megadni. De ezen kívül több tényező is van, amely legalább annyira fontos a hosszú használhatóság megőrzéséhez, mint a töltöttség kezdeti állapota a tárolás megkezdésekor. Ilyen paraméter a hőmérséklet, ami valószínűleg sokkal lényegesebb, mint a kezdeti töltésmennyiség: 0 °C közelében (de mindenképp fagypont felett!) tartva a cellát a kapacitásvesztési ráta nagyon lecsökken. A másik hasznos paraméter a töltési végfeszültség (szokásos névleges értéke 4,20V), amely a leírások alapján minden egyes tizedvolt csökkenéssel a megduplázza a kihasználható töltés-kisütés ciklusszámot, de ennek ára a kevesebb kihasználható töltésmennyiség. Hosszabb tároláskor a hőmérséklet / töltöttség okozta hosszútávú kapacitáscsökkenés egyébként független a megélt ciklusoktól, akkor is degradálja a Li-ion akkut, ha azt nem használjuk.
-
rétisün
veterán
-
Digger
senior tag
válasz rétisün #10783 üzenetére
Megadható a sorba kötött cellák száma elég nagy határok között, de úgy gondolom, hogy csak akkor egészséges ezt így használni, ha azok így sorba kötve vannak lemerítve is, egy powerbankként. Van lehetőség sorba kötött cellák un. kiegyenlítő töltésére is. (balancer charge) Ennél a megoldásnál nemcsak a két végét kötik az akkupakknak a töltőre, hanem minden cellaösszekötés is ki van vezetve vékony vezetékkel a mikroprocesszoros töltőhöz. Ezeken - ha jól tudom - töltőáram nem folyik, csak a feszültséget mérik vele. A töltés végére elvileg minden cella feszültségének azonosnak kell lennie, ha minden cella egészséges. Viszont a leggyengébb cella befolyásolja az egész pakk töltőáramát, illetve a töltés idejét is.
De ez már túlmutat az eredeti témán!
Én a vakumhoz fehér Sanyo Eneloop akkukat használok, több készletet. Egy kínai BC1000-es processzoros töltővel töltöm őket, ez is tud mindenféle töltési módot. Minden alkalommal a töltési ciklus előtt egy teljes kisütési ciklust iktatok be, így remélve hosszabb élettartamot. A töltés végén látom, hogy cellánként hány mAh ment bele. -
-
kugyu21
senior tag
válasz erik365 #10772 üzenetére
Kicsit lemaradtam, de azért még hátha hasznos:
És amikor egy ilyen ciklust ráküldesz, a végén kiírja, hogy mennyit tudott kivenni belőle?
Mert ez valamilyen szinten minősíti az egyedet és ezek alapján tudod párosítani. Ha ez az információ nincs meg akkor sem a párosítás nem megoldható, sem azt nem tudod, hogy érdemes-e még újabb ciklust ráengedned. -
Kernel
nagyúr
válasz kugyu21 #10787 üzenetére
Ennél az IPC/BC szériánál, a végén már csak a betöltött kapacitást lehet látni, ami persze szintén árulkodó az akkuról, de azért nem ugyanaz:
Tesztmódban jelzi a kivett kapacitást, de a tesztmód töltéssel indít, ami többnyire kellemetlen. Például sok esetben én a maradék kapacitásra lettem volna kíváncsi, vagy legalább valamennyi pihentetés után mérhető kapacitásra. Ez viszont rögtön a töltés után mér.
Ha frissítő módot indítok, az kisütéssel indít, mutatja mindig a kivett értéket, de a frissítést viszont ismételgeti, mint tudjuk. Vagy meg is lehet szakítani.
[ Szerkesztve ]
-
DougButabi
tag
válasz Kernel #10788 üzenetére
Apám! Honnan van ez a táblázat.
Egy csomó időt nézegettem a töltőm kijelzőjét, és általában csak találgattam, mikor mi, mit jelent.
Sosem állt össze a kép, hogy a különböző slotokban ha mást csinál, akkor a kijelzett érték is másra vonatkozik.BT-C700-hoz jó ez a táblázat?
-
Kernel
nagyúr
válasz DougButabi #10789 üzenetére
Ilyeneket lehet találni az IPC / BC klónokhoz, gyakorlatilag azonos a program. Valami kisebb eltérés volt talán.
A Conrad honlapján is vannak letölthető PDF-ek, magyarul is: [link]
Innen letölthető az eredeti BC-700 manual:
http://www.lacrossetechnology.com/bc700/
La Crosse az eredeti fejlesztő, tőlük vette át a Voltcraft is. Vagy a BC-1000, ebben is van táblázat:
http://www.lacrossetechnology.com/bc1000/index.php
A BT-C700, mint ebben a hozzászólásomban is látszik a kijelző alapján, más tőről fakad, AccuPower IQ128 leírást kell keresni hozzá.
Bár most látom, az IQ128-nak is van kétféle változata, hasonlónak látszó programmal.
[ Szerkesztve ]
-
Predator2
addikt
Értem...viszont nem válaszoltatok a kérdésemre
Megéri a felárat ez a töltő (márkás/tud 1A-el is tölteni) ezekhez képest?
Azon kívül hogy a márkásabb, gyorsabban tölti az akkut, van más gyakorlati haszna?
Ha az általam linkelt akku nem megfelelő, akkor melyik lenne ajánlott egy lámpába, ami árban sincs elszállva?
-
kugyu21
senior tag
válasz Kernel #10788 üzenetére
Bocsi, azt hiszem félreérthetően fogalmaztam.
Én az IPC-met ismerem, csak arra akartam felhívni erik365 és bally4 figyelmét (illetve kérdezni), hogy amig az IPC egy frissítési proc. végén kijelzi, hogy mekkora volt a legmagasabb kivehető töltés az aksiból, addig a liitokala esetében, ezen funkció hiányában, a discharge-ok manuális egymás után ismételgetésekor, ez csak többlet kézimunka-e, vagy lehet, hogy ennél kellemetlenebb, mert nem kap értéket a kivett töltésről?[ Szerkesztve ]
-
Piftuka
veterán
Sziasztok!
Egy érdekes, és sajnálatos jelenséget figyeltem meg a TRONIC és ACTIV ENERGY LSD AA aksijaimmal kapcsolatban.
A legutóbbi akcióban vásároltam őket, év elején, és előző év végén. Némelyiket használtam már 1-2 alkalommal, némelyik még bontatlan csomagolásban volt.
Horgászathoz vittem magammal 6 darabot is, a gépben 2 volt feltöltve. Hónapok óta nem volt használatban egyik sem, azok sem, amiket én töltöttem fel. (Az ACTIV ENERGY töltővel.)
Ennek ellenére az a meglepetés ért, hogy a fényképezőgép bekapcsolását követően rögtön villogni kezdett a piros, elem lemerülését jelző ábra a kijelzőn. Első körben még azt hittem, hogy a gépben lévőt elfelejtettem feltölteni. Aztán következett a következő pár, és ugyanígy jártam velük. Egy-két fotót tudtam készíteni, és teljesen lemerültek.
A meglepetés akkor lett teljes, amikor a csomagból előző nap kibontott és a táskába tett 4 ACTIV ENERGY aksival is ugyanígy jártam.
Namost az a kérdésem, hogy mi a durranós fene okozta, okozza mindezt? Tekintettel arra, hogy ezek LSD aksik, 1 év használaton kívüli időszakot is át kellene vészelniük még legalább 70-80% töltöttséggel.
Akkor hogyan lehetséges mindez?
Érdeklődéssel várom a válaszotokat!
Köszönettel: Piftuka
"Aquila non captat muscas."
-
anarchimedes
csendes tag
válasz Piftuka #10797 üzenetére
Én most vettem 2015/07-ben gyártott Tronic Eco akksikat(Lidl akció) és kb. 1500 mAh volt bennük gyárilag. Feltöltés után 2300 mAh, valamint a gyerkőc rezgőszékében is bírta egy hetet, ami jó, mert az alkáli Energizer is kb. addig hajtotta.
Valahogy neked is le kellene mérni, hogy mennyi kapacitás maradt még benne. Nem tudom, hogy az AE töltőd tud-e ilyet (esetleg felrakni tölteni és ha hamar végez akkor volt még abban nem kevés, bár a rátöltés nem teljesen egészséges). Függ a fényképezőgépedtől is, lehet, hogy nem merült le csak azt nem tudja kiszolgálni.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Nők, nőügyek (18+)
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Kerékpárosok, bringások ide!
- ASUS routerek
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Apple notebookok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Önfenntartásra rendezkedik be a kínai chipszektor
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest