- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- OnePlus 7T - távolról pont tökéletes
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Redmi Note 8 Pro - Redmi, a profi
- Vodafone mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
MacCaine
őstag
-
rt06
veterán
imho nem a flash sok neki (egy youtube videolejatszoban tul sok mindent nem lehet elcseszni, bar az also csuszka effketje lehet problemas), hanem a hasznalt codec-ekkel nem bir el a gep
Politikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
Hello!
Napi hülye kérdés.
Hogy lehet megoldani, hogy a sudo egy bizonyos programhoz ne kérjen jelszót?
Konkrétan asszonynak kellene, wondershaperrel korlátozza a sávszélt, amikor kell, erre van neki 2 ikonja az asztalon (korlátozás bekapcs-kikapcs), de zavarja, hogy a sudo miatt mindig jelszót kér a cucc.
Láttam megoldást /etc/sudoers -el, de van-e rá más mód (akár csak arra, hogy a wondershapernek ne kelljen mindenképp rootként mennie)?
(Amúgy Lubuntun megy a móka.)
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
-
-
lapa
veterán
másik topikból ide: szóval extra energiagazdálkodási beállítások úgy gondolom általánosan c2d / centrino platformra (jórészt powertop alapján).
először érdemes megnézni mi a default helyzet: apt-get install powertop , majd táp kihúz, minden futó program bezár, minden szirszar kihúz, wifi, ethernet ki, terminál --> sudo powertop . egeret nem mozgat, vár 1-2 percig mire egy reális eredmény lesz. közben nem nyomogat semmit. ebből indulunk, megjegyezzük a számot, hogy látható legyen az esetleges különbség. ha valami x program (daemon) kóstolja a cpu-t, azt célszerű leállítani míg a mérés megy, és a fényerőt is ismert pozícióba (célszerűen minimum) pakolni.
előre mondom, hogy az alábbiak közül semminek nem szabad(na) látható-érezhető károkat okoznia. tehát attól, hogy elaltatod a sata-t, még nem fog leállni a lemez menet közben vagy takarékosságból leszakadni a wifi. ha bármi változás van, az rossz.
minden az "exit 0" elé kerül.
sudo nano /etc/rc.local
# ez a hangchipet nyugtatja
echo 1 > /sys/module/snd_hda_intel/parameters/power_save
echo Y > /sys/module/snd_hda_intel/parameters/power_save_controller
# ez a satát - előtte mindenképp nézd meg, hogy vannak-e és milyen "/hostx/" könytárak. csak az maradjon, ami eleve van és tud írni bele.
echo min_power > /sys/class/scsi_host/host1/link_power_management_policy
echo min_power > /sys/class/scsi_host/host2/link_power_management_policy
echo min_power > /sys/class/scsi_host/host3/link_power_management_policy
echo min_power > /sys/class/scsi_host/host4/link_power_management_policy
# ez ritkábban írja ki a lemezre a kiírandót (annyival nem ritkábban)
echo 1500 > /proc/sys/vm/dirty_writeback_centisecs
# ez a cpu-t izélgeti, hogy takarékosabb legyen
echo 1 > /sys/devices/system/cpu/sched_mc_power_savings
# ez meg mindent beállít automatán elalvósra, amit csak tud
for i in `find /sys -name autosuspend -exec echo {} \;` ; do echo "1" > $i ; do$aztán van egy külön script, ami akkor indul mikor bekapcsolod az akármilyen hálózatot:
sudo nano /etc/network/if-up.d/power
# ez altatlja a wlan-t (előtte iwconfig -gal nézd meg wlan0-d van-e, vagy máshogy híjják)
iwconfig wlan0 power on
iwconfig wlan0 power timeout 500ms
chmod +x /etc/network/if-up.d/powervinyó parkoltatásához (előtte nézd meg mi mit jelent. az y és Y egyből altat, a B meg 1-255 a takarékosságot próbálja állítani (1 a legtakarékosabb). 255-tel elvileg örökké pörög. nekem a wd amúgy ebből az 1-et meg a 255-öt ismeri, azaz vagy mindig peder, vagy öli magát 5mp-ként...
hdparm -B 1 /dev/sdc
hdparm -y /dev/sdcha nem baj most a phc-t nem írom le elég részletesen, de linux-phc repo felvesz, frissít, 2.6.32-38-phc vagy hanyas végű kernel + headers + headers-generic telepít, linux-phc.org-ról kis patch izé letölt, parancs futtat. utána teszt:
cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/phc_default_vids
ki kéne adjon valamit. ha nem, akkor vagy a patch nem sikerült, vagy nem phc-s kernel fut (uname -r végén -phc kell legyen) utána meg undervolt-bash nevű script segít a minimum fesz megtalálásában. végén az eredményt szintén az rc.local -ba rak, pl:
echo "31 4 4 4" > /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/phc_vids
echo "31 4 4 4" > /sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/phc_vidstudni kell, hogy az eredeti értékek (cat .../default_vids) legkisebbje alá az intel nem engedi feszelni a cput, ez lv cpu-nál pl 17-es vid. akármi is van beleírva ő minimum 17-et fog berakni. más téma, hogy a bal oldali, legmagasabb számmal is érdemes óvatosan bánni, mert már c2d-n is van turbo (aka ida), és a tesztnél jó ideje stresszelt cpu-t nem fogja felküldeni olyan magasra, mint mondjuk szó szerinti hidegindításkor. ilyenkor az egyébként stressztesztelt legbaloldalibb szám kevés lehet.
[ Szerkesztve ]
-
-
Lenry
félisten
válasz Jester01 #13817 üzenetére
Nem. Nem naplóz sehova.
hcl nem tudja nem megtalálni, mert elég egyértelműen sda3, plusz ugyanott van a /boot is, már korábban elakadt volna, ha nem találná a rootot
[ Szerkesztve ]
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
Akkor nem az a baja... de nekem is ez volt, hogy valami hiányzott neki, meg volt mondva, hogy sda x , de nem jelent meg az eszköz, mert nem volt jó talán a driver...
Ezt dobta azon a gépen a Slitaz, TCL, stb., a 2.4 alapú dolgok és a Debian 5 nem[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
Siriusb
veterán
-
Lenry
félisten
válasz Siriusb #13825 üzenetére
nem kellett.
a grub nem frissült és ez már nem a grubnak az üzenete, hanem rögtön utána
a bashrc-vel nem ezen a gépen foglalkoztam, és ennek ahhoz semmi köze, el se jut a bashig a rendszer(#13824) bambano általában nálam is
[ Szerkesztve ]
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
lapa
veterán
de a grub mondja meg melyik legyen a root. ez akkor is kajak úgy néz ki, mintha az initramfs kernele elhalna mert nem tudna továbbmenni (vagy ugyanez a rendes kernellel, ha a root ugyan megvan, de valami apróság (mnt dev tmp sys akármi) hiányozna. azért csak megnézném azt a grub bejegyzést meg az fstabot.
[ Szerkesztve ]
-
Jester01
veterán
Ez valami kernel panic/bug a kép alapján.
Ha nincs root azt kifejezetten ki szokta írni valami olyasmi üzenettel, hogy "Cannot find root device". Ha pedig initramfs van és nincs meg az igazi root, akkor emlékeim szerint ott megáll és nincs panic.Lenry: bambano mondta, hogy kapcsold ki az acpi-t. Amikor ezt megtetted, nem változott a hibaüzenet? Mert ha sikerült kikapcsolni, akkor nem lenne szabad továbbra is az acpi-nak szerepelnie benne...
Jester
-
v-paci
aktív tag
Sziasztok!
Ajánljatok legyetek szívesek valamilyen rpm alapú, magyarul tökéletesen tudó, kis rendszerigényű (K7 3000+, 512mb ram, 64mb vram) disztrit. Jah és igen, cd-re férjen rá...
Köszi
"Mi kalandvágyból itthon maradtunk."
-
-
lapa
veterán
válasz Jester01 #13828 üzenetére
nem emlékszem már hogy volt és melyik volt, mert nekem egyszerre volt több ilyen gondom (mert se a grub, se az fstab, se a könytárak nem voltak jók - nem aprózom el egy hibával). de az tuti, hogy az egyiknél kábe ez lett, és csak sokadszorra vettem észre, hogy ez előtt két oldallal villan a file not found. gondolom akkor nálam a könyvtárak hiánya volt ilyesmi, és így a leírásod alapján a többi is nagyjából úgy nézett ki. akkor én is csináltam róla fotót, de már nincs meg. az világos, hogy még n+1 dolog okozhatja, és hogy elég valószínűtlen hogy pont valami könyvtár hiányzik.
-
Lenry
félisten
minden sda3-on van és minden odamutat
elvileg nem hiányzik semmilyen rendszermappa sem.(#13828) Jester01 leirtottam a rendszerből mindent, aminek köze van az ACPI-hez, de a hibaüzenet nem változott.
[ Szerkesztve ]
-
Rickazoid
addikt
Üdv!
Hogy lehet elérni egy VNC szerveres gépet SSH-val direkt kapcsolaton keresztül?
Szóval.. van két Arch Linux, egyik notebookon, másik headless PC-n. A PC winchesterét rákötöttem a notebookra, telepítettem az Arch-ot, meg mindent, ami kellett és beállítottam a TightVNC-vel a szervert, követve a leírást. Beállítottam, hogy az egyik gép, mivel nincs monitora, automatikusan indítsa a VNC szervert és konfigurálja az eth0 kapcsolatot:
ifconfig eth0 192.168.0.35 netmask 255.255.255.0 up
A notebookon pedig:
ifconfig eth0 192.168.0.36 netmask 255.255.255.0 upPróbáltam kapcsolódni a Wiki leírása szerint, de nem sikerült.
Az SSH hibaüzenet: "No route to host"
A ping hibaüzenet: "Destination Host Unreachable".Az egyértelmű, hogy nincs kapcsolat a két gép között, pedig csatlakoztatás után indítottam a PC-t, majd 2 perc múlva konfiguráltam a notebook ethernet csatlakozóját, aztán újraindítottam az sshd-t.
A notebook csatlakozik WLAN-ra is, azt lekapcsolva és újra próbálva sem működött, nem látja a notebookom a PC-t.ui.: nem, nem szeretnék switch-et vagy routert venni ezért, csak még egy eszköz, még egy foglalt konnektor, még több vezeték.
Erkölcstelen csíkot húzni a másik krumplifőzelékébe csak azért, hogy legyen egy szünet.
-
rt06
veterán
válasz Rickazoid #13835 üzenetére
1: jo kabelt hasznalsz? (ha egyik halokartya sem kezeli az egyenes kabelt ilyen hasznalatra, akkor crosslink kabel szukseges kozvetlen gep-gep kapcsolathoz)
2: ez a problemasabb: biztos, hogy a headless pc eljut addig, hogy beallitsa a halozatot?Politikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
Rickazoid
addikt
Crossover kábelt használok, igen. Amivel nincs gond, mert notebook-notebook közt létrejön a direkt kapcsolat ugyanígy ifconfiggal beállítva. Igaz azt Samba megosztásra használom.
(#13837) Jester01: ez eszembe se jutott, hogy a logok a HDD-re kerülnek, amit meg tudok nézni.
Erkölcstelen csíkot húzni a másik krumplifőzelékébe csak azért, hogy legyen egy szünet.
-
lapa
veterán
válasz Rickazoid #13835 üzenetére
nem értem: most te a notebookon indítottad újra az sshd-t? attól még a pc-n nem lesz sshd.
ha világít az link, akkor a kábel jó kéne legyen, nem?
ha terminálszerver kéne (azaz többen akarnak egyszerre), akkor nekem a neatx-server sokkal jobb volt, mint ezek a vnc-s 1.0-k. oké, ahhoz zárt nomachine kliens kell, de nagyon kultúrált (printing, audio stb). sajnos smartcard nincs. mindez ssh felett. vagy ltsp.
x11vnc-re volt valami ssh-s parancs, hogy indítsa el a vnc szervert mikor ssh-val beléjelépsz. az ubuntunál volt valami ilyen:
ssh -f -L 5900:localhost:5900 rebecca@rebeccas-pc.dyndns.org \
x11vnc -safer -localhost -nopw -once -display :0 \
&& sleep 5 \
&& vncviewer localhost:0amúgy meg ssvnc / tsvnc forevö, az is ssh tunnelt csinál, csak nem ilyen barkács mint az előző parancs.
env VNCVIEWERCMD_EXTRA_OPTS='-use64 -grey' SSVNC_ONCE_ONLY=1, SSVNC_FINISH_SLEEP=0, SSVNC_SCALE='0.93' /usr/lib/tsvnc y@x
[ Szerkesztve ]
-
-
Lenry
félisten
válasz Jester01 #13841 üzenetére
végigpróbáltam mindent ebből a topik végében lévő listából
csak az acpi=off bootolt
-
klambi
addikt
Burgot hogy szerkesztek, mármint egyedi témát hogy tudok csinálni?
"Mond szépen angolul: Gyors róka!"
-
lapa
veterán
ez lehet, hogy triviális, de inkább megkérdem. mi fogyaszt több áramot:
1. 1.2mb ppm file elmentése ramdriveba
2. ugyanabból a forrásból jpg konvertálás után 60kb file mentése ramdrivebagondolnám, hogy a ramból ramba pakolás jobb, de nemtom az i/o hogy aránylik. ha ramon belül egyátalán van i/o vagymi.
illetve féloff, hogy van-e erőforrás-használatban különbség a két lehetséges paletta között:
[1] Supported palettes:
[1] 0: UYVY (uyvy)
[1] 1: YUYV (yuy2)
[1] Selected palette YUYV
[1] index_format 6 Test palette YUYV (720x576)
[1] Using palette YUYV (720x576) bytesperlines 2880 sizeimage 1658880 colorspace 00000006ez történik vele utána:
# Despeckle motion image using (e)rode or (d)ilate or (l)abel (Default: not defined)
# Recommended value is EedDl. Any combination (and number of) of E, e, d, and D is valid.
# (l)abeling must only be used once and the 'l' must be the last letter.
# Comment out to disable
despeckle EedDlnemtom ebből lehet-e valami értelmeset mondani.
[ Szerkesztve ]
-
ngabor2
nagyúr
ebben tudna valaki segíteni? nem disztró-specifikus, de ha egy mód van rá, linux alatt szeretném megoldani.
a méret-ellenőrzésre a dd, vagy sima másolások a jobb megoldás? mittudomain, 4 GB-os file-okat másolgatni könyvtárakba, vagy átnevezgetve.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Csináltam egy Samba megosztást a gépen, követve az itt leírtakat: [link] Igaz nem debian alapon, de mennek a dolgok. Viszont andoridos CifsManager progival sehogy nem tudok kapcsolódni, mindig Premission Denied van.
Abban sem vagyok biztos, hogy mi a pontos elérés címe. Belső hálón akarom a szomszéd gépet elérni, 192.168.1.100/Guest Share elvileg, de így sem jó.
Próbáltam a KDE-ben Dolphinból is, de az ottani "beépült" Samba modul nem igazán működik. Amit ott beállítok, az nem igazán módosul.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
Új hozzászólás Aktív témák
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Politika
- Horgász topik
- Asszociációs játék. :)
- Összefog az x86-ért az AMD és az Intel
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Spórolós topik
- PlayStation 5 Pro teszt
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest