Újabb gombtól búcsúzhat az iPhone?

Ming-Chi Kuo szerint az iPhone 15 Pro készülékek elhagyják a mozgó hangerőszabályzó és bekapcsoló gombokat.

Hirdetés

Volt már szó korábban arról, hogy az iPhone SE főgombjához hasonló megoldással rukkolhat elő az Apple az új iPhone-ok hangerőszabályzó és bekapcsoló gombja működésével kapcsolatban. Ezt most megerősítette Ming-Chi Kuo, aki szerint ha az Apple vásárlóközönsége jól reagál a változásra, a 15 Pro modellek után következő iPhone-ok is elhagyhatják a fizikai mozgást végző gombokat.

Így helyezkedik el a Taptic Engine a főgombbal rendelkező iPhone-okban.
Így helyezkedik el a Taptic Engine a főgombbal rendelkező iPhone-okban. (forrás: Apple) [+]

Az iPhone 7 volt az első olyan Apple telefon, melyben a főgomb mozgását a Taptic Engine nevű alkatrész helyettesítette. Ez a MacBook modellekben és az Apple Watch órákban is jelen van, sőt, azokban korábban elkezdte használni az amerikai márka, mint telefonjaiban. Előnye, hogy a standard rezgőmotorral szemben rövidebb és konkrétabb rezgő visszajelzések leadására képes, lévén nem a hagyományosan használt lineáris mozgással kelti a rezgéseket, hanem több, egymás mellett elhelyezett réztekercs által mágnesesen mozgatott fém lappal és rugókkal. A Taptic Engine működéséhez az iOS 10 óta létezik a Taptic API és még régebb óta a Taptic IC. Itt egy videó az iPhone 8 Plus rezgőmotorjáról, melyben összehasonlítják az iPhone 6-tal és a Samsung Note 10-zel, melyek közül utóbbiban még a lineáris motor dolgozott:

Visszatérve Kuo jóslatára, az elemző szerint az iPhone 15 Pro több kisebb Taptic Engine alkatrésszel lehet felszerelve, s ezek adhatják a jobb és bal oldali gombok visszajelzéseit. Hasonlót anno kipróbált a HTC az U12+ készülékében, nem sok sikerrel. Vélhetően a változásnak ahhoz van köze, hogy strapabíróbbá szeretné tenni az Apple a készülékeit, így egyedüli mozgó alkatrészként a némító kapcsolót tartaná meg. Kuo nem bocsátkozott indoklásba, viszont azt hozzátette, a Cirrus Logic is nyertese lehet annak, ha a vásárlók pozitívan reagálnak a változtatásra, lévén ez a cég az exkluzív beszállítója a Taptic Engine-t és a szilárd gombokat összekötő vezérlőnek. A Taptic Engine-t a Luxshare ICT és az AAC Technologies szállítja be az Apple-nek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés