Ming-Chi Kuo szerint gombtalanítási hullám indulhat

Az elemző szerint jövőre az Apple a mozgást végző gombok helyett nyomásérzékeny felületet és három rezgőmotort tesz az iPhone-ba, az androidos világ pedig követni fogja őket.

Ming-Chi Kuo beszállítói láncban tevékenykedő forrásai alapján arról írt a Twitteren, hogy az iPhone 15, várhatóan a Pro modellek fixált helyzetű gombokra váltanak. Hasonlót csinált már az Apple az iPhone 7-es 8-as és az SE modellek főgombjával, illetve láthattunk már a HTC-től is anno ilyen próbálkozást az U12+ mobilban. A fizikai mozgást végző gomb helyett csak egy érintés- és nyomásérzékeny felület van az említett készülékekben, egy rezgőmotor pedig (haptikus) visszajelzéseket küldve megpróbálja elhitetni a felhasználóval, hogy ténylegesen megnyomott valamit. Az Apple laptopjaiban is használja ezt a technológiát.

Azok a gombok merevek, nyomásérzékelővel és haptikus visszajelzéssel
Azok a gombok merevek, nyomásérzékelővel és haptikus visszajelzéssel [+]

Kuo szerint az iPhone 15 Pro a bekapcsoló- és a hangerőgombot is egy-egy extra Taptic Engine rezgőmotorral helyettesítené a jobb oldalon is. Az indok emögött az lehet, amivel a 3,5 milliméteres jack csatlakozó és az amerikai telefonokban a SIM-tálca elhagyását is magyarázta az Apple: vízállóbb lehet vele a telefon háza, hisz kevesebb helyen juthat be a víz. Vélhetően ezzel párhuzamosan a tervező mérnököknek is könnyebb lesz a szigetelést megoldani. Kuo szerint a Luxshare ICT és az AAC Technologies nagy nyertese lehet a lépésnek, jelenleg az Apple-nek ők gyártják és szállítják a Taptic Engine motorokat.

Az elemző szerint a csúcskategóriás Android mobilok is követhetik az Apple-t a mozgó gombok eltávolításában. Hiába, hogy a HTC már évekkel ezelőtt megcsinálta.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • HTC U12+ - egy gombolat bánt engemet

    Mutatós küllem, por- és vízálló védelem, gyors működés, remek kamerák és elsőrangú multimédiás képességek – minden stimmelt, aztán a HTC megnyomta a digitális pánikgombot.

Hirdetés