Hirdetés

Apple blog: Monster Superstar hordozható hangszóró

Az okostelefonok és a táblagépek elterjedtségének köszönhetően virágkorukat élik a különféle hordozható hangszórók, amelyek a vonalbemenet mellett szinte kivétel nélkül Bluetooth technológiával is képesek kapcsolódni a zene forrásához. Az iCentre kínálatából már több efféle modellt is volt alkalmunk bemutatni az elmúlt hónapokban, amelyek közül a méretéhez képest nagyon hangos (és színjátszós) JBL Flip, a nagyon igényes Harman Kardon Esquire, a hangminőség szempontjából kimagasló TDK A33, valamint az aprócska TDK A12 emelkedett ki abból a mezőnyből, amely most a Monsternek köszönhetően egy új versenyzővel bővült.

A szerényen csak Monster Superstar névre keresztelt kiegészítő az amerikai cég válasza azoknak, akik olyan hangszórót keresnek, amelyik a táskájukban is elfér, képes Bluetooth-on keresztül kommunikálni és rendelkezik beépített akkumulátorral is. A többek között audio- és videokábeleiről ismert vállalatnál a szép dizájn nem egy ismeretlen fogalom, a gumival borított kütyü kimondottan szemrevaló és nem is túl hivalkodó. Ennél azonban fontosabb, hogy nagyon eltalálták a méretét, amit ugyan a Monster honlapján hivatalosan nincs feltüntetve, de lemértük: 14,2 x 7,4 x 2,5 centiméter, aminek köszönhetően simán el lehet rakni a legtöbb táskába, a 232 grammos tömeg sem fogja húzni senkinek az oldalát. Tényleg jó helyre tudták belőni, a JBL Flipnél és a TDK A33-nál kisebb és hordozhatóbb, az A12-nél pedig pont annyival jelentősen nagyobb, ami a hangminőség szempontjából jó előjel.

Háromféle színösszeállításban is elérhető, a szürkés egy kissé retro-jellegű, a neonzöld betétekkel felturbózott fekete elég high-tech, míg a nálunk járt kék változat talán a legkevésbé feltűnő színvilágú variáns. Maga a hangszórótest jó minőségű műanyagból készült, amit oldalról és hátulról egy levehető gumipalást véd a fizikai behatásoktól és a víztől; ez utóbbi kapcsán IPX-4 szabványról beszélhetünk, fürdeni tehát nem lehet a Szupersztárral, de a fröccsenő víznek ellen tud állni. Gombokból négy darab került rá, a be- és kikapcsoló mellett két hangerőszabályzót és a bemeneti forrást (Bluetooth vagy jack) megváltoztatót találjuk. Visszajelző ledből két darab is került ugyanerre a részre, szerencsére elég diszkrét fénnyel világítanak. Felül továbbá egy mikrofon is helyet kapott, aminek köszönhetően kihangosítóként is lehet használni a Monster újdonságát. A hangminőséggel ilyenkor semmi gond nincs, jó minőségben le lehet bonyolítani a telefonhívásokat. Csatlakozóból két további került a ketyerére, a 3,5 milliméteres vonalbemenet és a microUSB már gumírozott fedlappal van eltakarva, utóbbi pedig nem meglepő módon a körülbelül 4-5 órás üzemidőre képes akkumulátor töltésére használható.

Hamarosan új színek érkeznek.
Hamarosan új színek érkeznek.

A Superstar technikai adataival kapcsolatban a gyártó szűkszavú, gyakorlatilag semmit nem lehet megtudni a termékről, csak azt, hogy szerintük ez már az audiofil kategória. Egy nem hivatalos forrás szerint 5 wattos teljesítményről lehet szó, ami semmiképpen nem a kompromisszumokat nem tűrő zenehallgatók kedvenc termékét sejteti, de az a helyzet, hogy a termék a saját kategóriájában jónak mondható. A nála kisebb hangszóróknál sokkal erőteljesebb, elsősorban a középtartományban domborít, a magas hangok sincsenek elnyomva, a mélyek pedig jelen vannak, de elég tompán. A maximális hangerő beállításakor viszont nem jeleskedtek a mérnökök, sokkal jobban fel lehet tolni a szintet, mint amit ez a hardver elbír, a maximális volumé körülbelül háromnegyedénél már hallható némi torzítás, de ezt nem feltétlenül lehet hibaként felróni, mert még a háromnegyedes szint is bőven több, mint amit mérete alapján elvárnánk tőle.

Marha idegesítő viszont, hogy kikapcsoláskor nem képes megjegyezni azt, hogy milyen hangerőn használtuk, visszaáll középszintre, ami speciel hangosabb, mint amin én használtam. Ez párosul azzal a bájos tulajdonsággal, hogy a kiegészítő minden eseményt kommunikál velünk, egy női hang elmondja, hogy be lett kapcsolva, megvan a Bluetooth kapcsolat, kikapcsoláskor még el is köszön tőlünk. A probléma az, hogy a bekapcsolás a hangerő visszaállása miatt kvázi azzal kezdődik, hogy egy női hang üvöltve közli, hogy a hangszóró életre kelt, ami annak fényében egyébként egyáltalán nem meglepő, hogy az információ érkezését megelőzően ugyebár nyomva kellett tartanunk a bekapcsológombot.

Ez legyen azonban a kütyü legnagyobb problémája, a Monster Superstar ugyanis jól néz ki és jól is szól. Jó ajánlatnak is tűnik, az olcsóbb és apróbb konkurenseket leiskolázza, a Harman Kardon Esquire-nél meg bár nem szól jobban, de olcsóbb. Ugyanakkor a JBL Flip (szintén nem hibátlan) hangminőségét nem tudja egyértelműen lenyomni, viszont a szóban forgó modell ára időközben körülbelül 20 ezerre esett, ami azért jelentősen kevesebb annál a 40 ezernél, amit jelenleg a Superstarért ki kell fizetnie a vásárlóknak.

Azóta történt

  • Marshall Mode fülhallgató teszt

    A patinás angol vállalat legújabb fülhallgatója kialakítás és hangminőség szempontjából is alaposan feladja a leckét a konkurenciának.

  • Apple blog: JBL Charge 2+ bemutató

    Alapvetően basszusorientált, de kellemesen hallgatható a JBL új hordozható hangszórója, ami ráadásul fröccsenésálló kialakítással rendelkezik.

Előzmények