Hirdetés

TDK blog: Vezeték nélküli hangszóró nem csak vándoroknak

A TDK Life on Record A34 Trek Max az A33 utódja, illetve az A26 Trek nagytestvére. A „trek" angol szó magyarul vándort jelent, ami egyértelműen utal a célközönségre: feltételezhetően olyan embereket szeretnének megnyerni ezzel az eszközzel, akiknek mindenképpen számít a hordozhatóság és a masszív kialakítás, de a jó zenei minőségről és a magas hangerőről sem szeretnének lemondani.

Az első meglepetés egyből az eszköz tömegével kapcsolatban éri a felhasználót: a 23 x 10 x 5 centiméter dimenziókkal rendelkező hangszóró 1,3 kilogrammot nyom. Nagyjából egy 1,5 literes ásványvizes palackhoz tudnám hasonlítani, ami a hordozhatóságot illeti. A Trek Max egy IP64-es ipari szabványt teljesít, ami azt jelenti, hogy por ellen teljesen védett, a fröccsenő vizet pedig minden irányból eltűri. A burkolat túlnyomó többsége műanyagból készült ugyan, de az összeszerelési minőség példás, egyáltalán nem hat gagyinak, és mindhárom színösszeállítás (piros, fekete, fehér) jól áll neki. A készülék tetején lévő gombokkal vezérelhetjük az eszköz minden funkcióját és itt található az NFC-érzékelő is. A gombok gumírozottak, de határozott nyomáspontjuknak köszönhetően kellemes érzés őket használni. A jobb oldalon egy gumiborítás alatt találjuk az USB aljzatot (ami sajnos csak 1 amper erősségű kimenő áramot ad, pendrive-ot továbbra se képes olvasni), az AUX csatlakozót, a töltésre szolgáló adapter-bemenetet és az eszköz ki-bekapcsolására szolgáló kapcsolót. A gombok nem kaptak háttérvilágítást, mellettük azonban állapotjelző ledek kommunikálnak a felhasználóval.

Az A34 bekapcsolás után Bluetooth-on keresztül képes kapcsolódni a forrásához, NFC-s készülékekkel egy érintéssel, hagyományos készülékekkel pedig a jól megszokott keresős megoldással. Ha lemondunk a vezeték nélküli kapcsolatról, akkor egy AUX kábel segítségével akár analóg forrásról is hallgathatjuk hangszórónkat. A hangerő 30 lépcsőben állítható, a maximális szint meglepően brutális, egy nagyobb kerti partit bőven ki tud szolgálni torzítás nélkül. A hangszóró tetején lévő gombokkal a lejátszást is vezérelhetjük: előre-visszalépés, valamint lejátszás-szünet funkciók állnak rendelkezésünkre Android és iOS operációs rendszerek alatt. Az eszköz képes hívásokat is lebonyolítani köszönhetően a felvevőgombnak és a beépített mikrofonnak. Hangerejére természetesen telefonálás közben sem lehet panasz, de érdemes a masina egy méteres körzetében maradni, hogy a mi hangunk is érthető maradjon a vonal túlvégén.

A hangminőségért nem kevesebb mint 5 darab hangszóró felel, 2 hagyományos sztereó, elöl középen egy aktív, az eszköz hátulján pedig 2 passzív mélysugárzó kapott helyet. Alapvetően kellemes hangzásvilágot nyújt az A34, de sajnos a hangkép nem nevezhető elég koherensnek a mély tartomány tolakodásából adódóan, ennek ellenére a közép és magas tartományok sem vesznek ki a zenéinkből, csak jelentősen háttérbe szorulnak. Első hallásra úgy tűnik, mintha valaki bekapcsolva hagyta volna rajta az erősítőkből jól ismert loudness gombot. A könnyűzenei műfajok túlnyomó többségét élvezhető minőségben, pörgősen tudja játszani, komolyzenére viszont gyakorlatilag alkalmatlan. A beépített akkumulátor átlagos hangerőn körülbelül 7 órán keresztül tudja táplálni az eszközt, magasabb hangerőn ez nyilván lerövidül, érdemes a több napos kiruccanásokhoz egy töltőt is becsomagolni a masina mellé.

Összességében az A34 egy nagyon meggyőző eszköz. Robosztus külseje és „időjárásálló” bevonata tartósságot sugároz, csupán 15 wattos összteljesítménye ellenére pedig elképesztő hangerőt képes produkálni minimális torzítás mellett, a Bluetooth jelet 10 méteren belül kényelmesen tartani tudja, vezérli a zenelejátszó eszközünket és AUX kábel segítségével akár analóg forrásról is hajtható. Az ára azonban nem ennyire barátságos, 61 020 forintot kell fizetni érte, ami soknak hangzik elsőre, de érdemes figyelembe venni, hogy ilyen teljesítményű, cseppálló, jó akkumulátorral rendelkező Bluetooth hangszórót nehéz olcsóbban találni. Kerti partikhoz, kisebb bulikhoz, utazásokhoz, kirándulásokhoz kiváló partner lehet a TDK LoR A34 Trek MAX, aki kifejezetten ilyen eszközt keres, annak határozottan tudjuk ajánlani.

Azóta történt

Előzmények