Hirdetés

TDK blog: Egy deka hangzást kérnék!

Viszonylag kevés olyan terület van az életben, ahol az a menő, ha valaki egy kisebb dologgal rendelkezik, mint a többiek. Józanul nézve ilyen területnek kellene lennie bármiféle energiafogyasztásnak, de azért a maga módján zseniális Volkswagen Lupo 3L háromhengeres dízelmotorjáról valószínűleg kevesen gondolják, hogy menőbb lenne bármelyik V8-asnál, még ha a környezetet kevésbé is terheli. A kevesebb több elv egyedül az informatikában és a telekommunikáció területén tud érvényesülni, vékonyabb notebookok, vékonyabb okostelefonok, de itt is van egy határ, mert lehet valami annyira kicsi is, hogy az már inkább zavaró és korlátozó, mint nagyszerű.

A fej- és fülhallgatók viszont nem tartoznak az előbb felsorolt eszközök táborába, viszonylag ritkán lehet a hívószavak között az apró méretre utaló jelzőkkel találkozni. Persze ilyen is előfordul, némi internetes kutakodás után találtam mindössze 4 grammos Audio-Technica fülhallgatót, de a legkönnyebb kiegészítők toplistájára valószínűleg attól függetlenül is ráfér bemutatónk tárgya, a mindössze 8,5 grammos tömegű TDK Life on Record SIE30, amelyet a gyártó az Ultralight becenévvel is illet. Az eredetileg japán belpiacos megoldás már hazánkban is elérhető; az alumíniumból készült házban 5,6 milliméteres neodímium meghajtóegységek találhatók, amelyek a gyártó szerint különösen tiszta hangzást biztosítanak. A nagy kérdés azonban nem is ez, hanem az, hogy hogyan lehet egy dekagramm alá menni tömegben egy jó minőségű füjhallgatónál.

Ebben elég fontos szerepe van az 1,1 méter hosszú kábelnek, ami a megszokottnál vékonyabb és kevésbé gumírozott, ez utóbbiból adódóan elég merev is; egyébként a kábel kapcsán erősen kommunikálja a gyártó, hogy ezüst-ötvözetből van, ami véleményük szerint hozzájárul a kiegyensúlyozott hangzáshoz. A tesztfülhallgató meglehetősen sokat volt használva, minőségbeli problémával ettől függetlenül nem találkoztam, könnyű kivitelezés ide vagy oda, a törésgátlókat nem spórolta le a gyártó, a minőség nem szenved csorbát.

A fülbe ülő részek is nagyon kicsik, de a vártnál talán kicsit keményebb műanyagból készült, félkör alakú elemeknek köszönhetően nagyon biztosan ülnek az ember fülében, holott szinte nem is lehet érezni, hogy ott vannak; ennek fényében nem csoda, hogy az SIE30-at a TDK LoR futóknak is bátran ajánlja. Fülpárnákból négy méretet találunk a dobozban; sima gumiharangokról van szó, nem pedig emlékezőhabból készült megoldásról, de ebben az árszegmensben ez teljesen rendben van. Ugyanez mondható el a dizájnról is, a letisztult formatervű eszköz kimondottan diszkrét, alig lehet észrevenni, hogy a fülünkben van.

Az ezüst, fekete, valamint fekete + piros és fekete + kék színkombinációkban elérhető termék ára bruttó 7300 forint, amiből azért sejteni lehet, hogy nem szabad felsőkategóriás hangzásra számítani, a nagy kérdés az, hogy mit nyújt a középkategóriában. Az összhatás alapvetően pozitív, kiegyensúlyozott hangzása van az SIE30-nak, a mélyek nincsenek túlhúzva, de hallhatóan jelen vannak, igaz, egy bizonyos erősség fölött viszont kicsit elkeni őket az újdonság, kőkemény dübörgést nem lehet kicsalni belőle. Ez bizonyos felhasználóknál előnyt, másoknál hátrányt jelent, ugyanakkor ebben az árkategóriában inkább jellemzőek a bass boost fülhallgatók, úgyhogy érdemes pozitívumként szemlélni a dolgot. A középtartomány is megfelelően erős, ugyanakkor a hangzásvilág elég egyedi: kissé fémes, csilingelő, ami finom gitárzenékhez nem a legjobb választás, de egy átlagos popzenénél már nehezen észlelhető, az elektronikus muzsikáknál pedig kimondottan jó. A magas hangok nem hiányoznak és nincsenek is túlhúzva, ami alapján tényleg ki lehet jelenteni, hogy az TDK LoR újdonsága kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt. Az SIE30 megvásárlása azon diszkrét fülhallgatót kereső felhasználók számára lehet megfontolás tárgya, akik nem szeretik a túlságosan erős mélyeket, naturális hangzást keresnek. Ugyanakkor zenei stílus alapján érdemes besorolniuk magukat, komoly-, jazz- és akusztikus zenéhez nem ez a legjobb választás, a többi stílus viszont jól áll neki.

Azóta történt

Előzmények