Nem valami értéktartók a Motorola készülékek

És akkor még finoman fogalmaztunk. Pedig a gyártó több erős ajánlattal is rendelkezik a középkategóriában.

A CryptoMonday felmérése alapján a Motorola készülékek veszítenek a legtöbbet az értékükből a megvásárlást követően. A Motorola hosszú kihagyás után tavaly ősszel lépett hivatalosan ismét a hazai piacra, az Egyesült Államokban pedig gyorsan az LG helyére. Arrafelé a Motorola a foglalja el a második helyet a 400 dollár alatti árkategóriában, összesítésben pedig a harmadik legnépszerűbb gyártó a piacon a piaci részesedés alapján.

Mi azt tapasztaljuk, hogy a Motorola még ebben a piaci környezetben is tud kifejezetten jó ár/érték arányú, jól használható és átgondolt modelleket felvonultatni, különösen a középkategóriában, de úgy tűnik, a Lenovohóz tartozó, de továbbra is önálló brand presztízse egyelőre nem közelíti meg az egykori szintet. Ezt támasztja alá a brit felmérés is, ami a Motorola készülékek gyenge értéktartását állapította meg.

Motorola Hyper OneMotorola Hyper One Motorola Hyper One [+]

A CryptoMonday adatai alapján a Motorola telefonok amortizációs rátája 85% fölött van évente, ami azt jelenti, hogy a készülékek több, mint 85%-ot is veszíthetnek az értékükből. A CryptoMonday vezérigazgatója, Jonathan Merry elárulta, hogy a legrosszabbul teljesítő modell a motorikusan kiemelkedő szelfikamerával szerelt Motorola One Hyper, amely 85,7%-kal ér kevesebbet a 2021-ben forgalmazott készülékek közül. Az viszont azért árnyalja a képet, hogy egy 2019-es decemberében bemutatott, technikailag két éves, ráadásul felső középkategóriás modellről beszélünk.

Motorla Razr
Motorla Razr

A 85,3%-os értékcsökkenést produkáló Motorola Razr szintén 2019-es eresztés, idén már a harmadik generációt várjuk, a Motorola One 5G viszont tavaly év elején került piacra Snapdragon 765 5G és 90 Hz-es FHD+ panellel, mégis 83,8%-kal esett az értéke. Az eredményekből egyértelműen az látszik, hogy az androidos készülékek sokkal inkább kitettek az elértéktelenedésnek, mint az iOS rendszerűek.

Az iPhone XR sem mai darab, de továbbra is népszerű modell.
Az iPhone XR sem mai darab, de továbbra is népszerű modell.

A legjobban teljesítő okostelefonok köre így nem meglepő: iPhone. Az iOS rendszerű eszközök értékállósága eddig is elég nyilvánvaló volt, amit a CyberMonday eredményei is alátámasztanak. A legjobban teljesítő modell az iPhone 11, ezt követi az iPhone XR, a harmadik pedig az iPhone 12 Pro Max, aminek értéke mindössze 31,7%-ot csökkent tavaly.

A Google Pixel 5-nek sikerült felkapaszkodni az iPhone-ok uralta listára.
A Google Pixel 5-nek sikerült felkapaszkodni az iPhone-ok uralta listára. [+]

Az Apple készülékei mellett említést érdemel még a Google Pixel 5, amely az ötödik helyet foglalja el a legalacsonyabb értékcsökkenést mutató öt legjobb telefon között. A top öt tehát így néz ki: iPhone 11, iPhone XR, iPhone 12 Pro Max, a negyedik helyezettet valamiért meg sem említették, a listát pedig ugye a Pixel 5 zárja.

Azóta történt

Előzmények

  • Motorola G60 - üzem(idő)biztos

    A Motorola ismét egy elfogadható kompromisszumot kínál. Semmi kiemelkedő, de nagy baj sincs. Az árakról meg nem ők tehetnek.

  • Motorola Moto G31 - inflációkövetés

    Jó kijelzővel és remek üzemidővel versenyez a Motorola a középkategóriában, de az inflációs nyomás a G31-nél is bekopogtatott.

  • Újra van itthon Motorola okostelefon

    Az egyik legrégebbi márka a piacon, nálunk is sokáig roppant népszerű volt, mégis eltűnt a hazai boltokból. Most megint lehet kapni hivatalosan is Motorola okostelefont itthon.

  • Motorola Defy (2021) - feltámadt túlélő

    A régi, emblematikus nevek újrahasznosítása a tapasztalatok alapján kifejezetten rossz ötlet, de a Motorolának tulajdonképpen másodjára is sikerült.

Hirdetés