Hirdetés

Újra van itthon Motorola okostelefon

Az egyik legrégebbi márka a piacon, nálunk is sokáig roppant népszerű volt, mégis eltűnt a hazai boltokból. Most megint lehet kapni hivatalosan is Motorola okostelefont itthon.

Hirdetés

Történelem

A Motorola maga a mobiltörténelem, hiszen ők alkották meg az első, mai értelemben vett mobiltelefont. Persze a DynaTAC egy hatalmas méretű tégla volt rövidke üzemidővel és analóg rendszerrel, mégis ez volt az első, kereskedelmi forgalomban kapható mobil, amit 1983-ban dobott piacra a Motorola. Amikor a mobilkommunikáció Magyarországon is elérhetővé vált a lakosság számára, akkorra már tele volt a kínálat mindenféle Motorola telefonnal (Timeport, Talkabout, StarTAC), majd jött a kinyithatós korszak a pengének is hívott V3-mal. Talán ekkor volt mifelénk is csúcson a márka.

Az első, kereskedelmi forgalomba hozott mobiltelefon
Az első, kereskedelmi forgalomba hozott mobiltelefon

Az okostelefonos forradalomba kissé késve, de ügyesen kapcsolódott be a Motorola a Milestone-szériával, ám a sokféle termék és jónéhány egyedi megoldás (Flipout) ellenére mégsem jöttek az üzleti eredmények, ezért az anyacég arra kényszerült, hogy a telefonos üzletágat (Motorola Mobility) eladja. A vevő a Google volt, ami bizakodásra adott okot, hiszen a keresőóriás vegytiszta szoftverével készülő Motorola referenciamodellekre lett volna igény, ám a Google nemigen kezdett a márkával semmit, hanem inkább köszönte szépen a szabadalmakat, az ezektől megfosztott márkanevet pedig továbbpasszolta a Lenovónak.

Motorola Milestone
[+]

A Motorola márka azóta is a Lenovo tulajdona. Az IBM notebook üzletágát is megvásároló kínai cég kapcsán ismét lehetett reménykedni, hogy újra tartalommal töltik majd meg a mobilvilág egyik legpatinásabb márkanevét, ám a várt modelldömping és siker sokáig váratott magára, a Lenovo ugyanis hosszú éveken át nem igazán találta meg a Motorola helyét és szerepét a Lenovo saját okostelefonjai mellett. Kellett némi idő, mire kikristályosodott, hogy a Motorola név mögé mit érdemes építeni, mostanra viszont egy jól áttekinthető és versenyképesen árazott modellpalettát tudnak felmutatni, ami mára már a világ számos országában újra népszerű.

Ez ma már nem így van, nem ez a neve és nem erőlteti magát a Lenovo rá a Motorola brandre
Ez ma már nem így van, nem ez a neve és nem erőlteti magát a Lenovo rá a Motorola brandre [+]

Mondhatjuk, hogy ez az a pont, amikor visszatér Magyarországra is a Motorola, majdnem 10 évig hiányzott a hivatalos hazai forgalmazás, noha innen-onnan (még olykor szolgáltatói kínálaton keresztül is) érkezett hozzánk Motorola telefon, illetve az anyacég Lenovo hazai irodája is tett kísérletet a márka visszavezetésére néhány készülék erejéig, de most megint nagy az elhatározás arra, hogy ismét stabilan jelen legyen a Motorola itthon.

Fontos tudni, hogy függetlenül attól, hogy a Motorola a Lenovóhoz tartozik, a márka központja továbbra is Chicagóban van, és továbbra is jó kapcsolatot ápolnak a Google-lel, amit az is igazol, hogy a legtöbb újkori Motorola készüléken a gyári Androidhoz közeli rendszert találnak a vásárlók.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Motorola Moto G100 - párszázas ajánlat

    A Motorola legkomolyabb ajánlata erős felső középkategóriás kvalitásokat kínál átgondolt szoftverrel és ésszerű kompromisszumokkal.

  • Motorola Moto G30 - helló újra

    A Motorola a középmezőnyben próbál erős alternatívát kínálni, ami tulajdonképpen sikerült is. Vannak kompromisszumok, de semmi vállalhatatlan.

Hirdetés