Megérkezett a Pixel 5 és 4a 5G

5G-generációba léptek a Pixel mobilok, viszont az XL ezúttal kimaradt. Sok szempontból fejlődött a széria, és egy gáláns ajándék ismeretében az árazás is elfogadható lett.

A Google referenciamobilja-szériája idén is ősszel kapott egy komolyabb vérfrissítést, a ma bemutatott két újdonság természetesen már Android 11-gyel érkezik, és az 5G-s képességek sem maradt ki belőlük.


[+]

A Google Pixel 5 a gyártó jelenlegi csúcsmodellje, XL-változat nincs és várhatóan nem is lesz belőle - nagyobb, de gyengébb felszereltségű változatnak ott lesz a 4a 5G. A készülék 6 hüvelykes OLED kijelzőt kapott, fizikai méretben ez pont az előd Pixel 4 (5,7 hüvelyk) és Pixel 4 XL (6,3 hüvelyk) átlaga, a felbontás Full HD, egész konkrétan 1080 x 2340 képponttal, 90 Hz-es képfrissítéssel. Az akkumulátor mindkét elődnél nagyobb lett, immáron 4080 mAh kapacitású. Ami az akksi kapcsán kicsit csalódás lehet, az az USB-PD 2.0-n maradt, tehát kizárólag 18W-os gyorstöltés - a jelenleg elérhető legdurvább csúcsmobilok akár háromszor gyorsabban tudnak tölteni, de képben van már az ötszörös töltési teljesítmény is.


[+]

A készüléket a Snapdragon 765G rendszerchip hajtja, ezzel rengeteg gyártónál találkozhattunk már, a felső-középkategóriában abszolút jól helytáll, és ebben a konkrét esetben 8 GB RAM-ot is kapott, ami kimondottan jól hangzik. 128 GB-os az UFS 2.1-es belső tároló, bővíthetőségről ezúttal sem beszélhetünk, és egyelőre eltérő memóriacsomagot sem jelentettek be.

Az előző Pixelek egy normál mobilos látószöggel és egy telefotóval voltak felszerelve hátul, ezúttal kicsit másképp alakult a dupla kamera kiosztása:12,2 megapixelen, elég jó, f/1,7-es apertúrával, 1,4 mikronos szenzorpixellel és optikai képstabilizálással rendelkező hátlapi kameráról beszélünk, ez intézi majd a szoftveres nagyítást is, remélhetőleg korrekt minőségben. Mellette pedig egy 16 megapixeles, f/2,2-es, 107 fokos látószöget biztosító ultraszéles kamera kapott helyet.

Opció lett a 60 fps rögzítési sebesség 4K-ban is, Full HD-ban pedig egészen 240 fps-ig mehet fel az állandó másodpercenkénti képkockaszám. Az előlapon ezúttal hagyományos káva helyett apró kameralyuk van, 8 megapixellel, f/2-es apertúrával és Full HD, 30 fps videózási lehetőséggel.

Pixel 5-színek: Just Black és Sorta SagePixel 5-színek: Just Black és Sorta Sage Pixel 5-színek: Just Black és Sorta Sage [+]

A Sub-6-képes X52 modem bizonyos országokban mmWave hálózatokon is fog működni, 5G-téren abszolút időtálló lesz az újdonság, ám a Wi-Fi 6 sajnos nem került bele, normál ac-s, kétcsatornás Wi-Fi 5 modem jut. Az ujjlenyomat-olvasó hátul maradt, és bár alapvetően alumínium készülékházról beszélünk, nem maradt el a vezeték nélküli töltés sem - ehhez hasonlót láttunk már a MatePad Pro esetén, mindenesetre ezúttal is örülhetünk neki.

Természetesen nem maradt el a komplett navigációs támogatás (A-GPS, GLONASS, GALILEO, QZSS, BDS), van 5.0-s Bluetooth, 3.1-es USB Type-C, és mindenféle szenzor. Az IP68-as védettséggel rendelkező mobil október közepétől lesz elérhető, 630 eurós ára nagyjából 230 ezer forintnak felel meg: ez elsőre nyilván nem hangzik kevésnek, de a mai okostelefon-árak mellett egy csúcs-Pixelért nem is elfogadhatatlan szint, főleg az előrendelőknek ajándékba járó, aktív zajszűrős Bose QC 35 II fejhallgatóval.

Ez pedig már a Pixel 4a 5G
Ez pedig már a Pixel 4a 5G [+]

Olcsóbb megoldásnak viszont ott van a Google Pixel 4a 5G, ami nevéből kikövetkeztethetően ugyanúgy 5G-s, és ugyanúgy Snapdragon 765G rendszerchipet kapott, viszont néhány szempontból kompromisszumosabb lett. Ezúttal csak 6 GB RAM-ról beszélhetünk, le kell mondani az IP-védettségről, az alumínium házról (helyette polikarbonát jut), és bár a telefon hardveres méretei nagyobbak lettek - ahogy a kijelző is 6,2 hüvelykre hízott - az akkumulátor mégis kisebb, csupán 3885 mAh-s.


[+]

Az OLED panel mindenesetre Full HD felbontáson megmaradt, és a kameraegység is teljesen megegyezik a Pixel 5-ével, elöl-hátul egyaránt. Ami jó hír, hogy ezen a mobilon, drágábbik testvérével ellentétben van 3,5 milliméteres jack csatlakozó. Ez a készülék nagyjából 180 ezer forintnak megfelelő 500 eurós szinten nyit, és az első rendelőknek itt is jár a Bose QC35 II.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés