Nem oké, Google

Aligha fog a két új Pixel használat közben csalódást okozni, ám hosszú a hiánylista, és nem jók a jelek gyártói oldalról. Véleménycikk.

Különleges kamerarendszerrel, érintés nélküli kezeléssel és a legkorábbi androidos frissítések garanciájával futott be a Pixel 4 család, és alig várom már, hogy a telefonokat és kameráikat tesztelhessem, kevés helyet hagyva az elmémben a csalódásra. Mégsem vagyok maradéktalanul elégedett az idei fejleményekkel, mert nem jó tendenciák felé mutatnak. Felesleges ugyan egy profitorientált céget a nyereségre való törekvéséért kritizálni, a mobilpiac szűkülésével mindenesetre az egekbe szöktek a zászlóshajók árai, és kezdik a gyártók a portok után a doboz tartalmát is megnyirbálni. A tendencia épp a Google referenciamobilok esetében nyilvánvaló, hiszen az ár/érték bajnok Nexusokat a jóval drágább Pixelek váltották, és a tárhely bővítés hiányát a biztonságra való törekvés miatt még el is fogadtam, a keresőóriás pedig kifigurázta az iPhone-t a jack port lespórolása miatt. Ám a Pixel 2 már az utóbbitól is megszabadult, és oké: volt legalább átalakító, a Pixel 3-hoz meg Type-C-s füles, ám ezek mindegyike hiányzik a Pixel 4 dobozát kinyitva, és ez csak egyike a necces dolgoknak.

[+]

A bővítés hiányát enyhítette a hároméves korlátlan felhőtárhely a fotóknak és videóknak, tömörítetlen formában, ám most ennek is lőttek: tömörítetten mehetnek csak fel a digitális egekbe. Márpedig még több kamera még gyorsabban tölti meg a fizikai tárhelyet, a 6/64 GB-os nyitás éppen ezért pont annyira gáz, mint az iPhone 11 esetében. Mindeközben az olcsóbbik Note10 8/256 GB-os lép be, a Pixel 4 XL 6/128 GB-os konfigurációja pedig duplán elszégyellheti magát 1000 eurós cédulájával, amikor a Realme X2 Pro a 12/256 GB-os konfigurációt féláron kínálja. Ott is megvan a 90 Hz-es OLED panel, plusz a Pixel 4-ek Snapdragon 855-énél gyorsabb a 855+.


[+]

Nem a specifikáció teszi a Pixelt, de valahol mégiscsak reális mérce, hogy ki mit és mennyiért kínál, egy Mi 9 a fenti ár feléért pedig biztosítja azt, ami nekem a Pixel 4-ekből a leginkább hiányzik. Tegye fel a kezét, aki egy jófajta ultraszéles kamerával rendelkező mobilt hajlandó volna egy ilyen optika nélkülire cserélni! Nehezen tudom elképzelni, hogy szűkebb látótérre korlátozzam magam, a fotózás mellett ugyanis a videózás legalább annyira profitál a széles látószögből. Komoly hiba tehát, hogy az új referenciamobilok hátuljáról hiányzik ez az opció akkor, amikor az „olcsó” Galaxy S10e és az iPhone 11 okosan épp ezt rakta fel a zoomegység helyett. Pont a digitális zoomot egyszerűbb szenzorból megoldani: végy egy 48 megapixeles főkamerát, és máris életképes 12 megapixelen a 2x-es nagyítás. Az ultraszéles látószöget ellenben nem lehet csak úgy szoftveresen imitálni, főleg nem videózáskor.


[+]

Nincs kétségem afelől, hogy ennek ellenére tarolni fog a Pixel 4 kamerahada, ám efféle hiányosságokkal, nagyon összeszedett riválisokkal, bőségesebb és frissebb hardverrel mégiscsak nehéz lelkendezni egy méregdrága telefonért, ami se jack átalakítót, se fülest, se bővítési lehetőséget nem kínál, ahogy az arcazonosítás bejövetelével az ujjlenyomat-olvasóról is le kell mondani. Azt pedig halkan jegyezném meg, hogy nem egy Pixel generációnál bukkantak fel hardveres nyűgök, amiből csoportos kereset és kártérítés lett. Az egyik szemem tehát sír, a másik pedig nevet a tegnapi bemutatót követően: kíváncsian várom mit tud a két Pixel 4, mivel roppant elégedett voltam azzal, amit az elődök nyújtottak. Csak nehéz a papíron szereplő hiányosságokkal elképzelni, hogy éppen ezek lapuljanak a zsebemben a mindennapokban, miközben azon morfondírozom: amikor a Google a Pixel 5-höz valamit hozzátesz, honnan vesz majd el?

Azóta történt

Előzmények

  • Se fülhallgató, se adapter nem jár a Pixel 4-hez

    A holnap bemutatásra kerülő Google mobilok doboza szűkmarkúságról árulkodik.

  • Android 10 bemutató

    Oda az édességes név, van viszont rendszerszintű sötét téma, (majdnem) teljes képernyős gesztusvezérlés, hajtogatható eszköztámogatás és a remény, hogy a frissítések gyorsabban jönnek – de érdekel ez még bárkit?

  • Újabb képek a Pixel 4-ről

    Vagy nem. A Telegramról vadászott fotók hitelessége nem megerősített, de elég valószínű, hogy a Google új készüléke látható rajtuk.

  • Élő fotón a Pixel 4

    A Pixel 3 méretes káváit és a 3 XL hatalmas szenzorszigetét elegánsabb, bár aszimmetrikus kávák válthatják az első kémfotók szerint is.

Hirdetés