Nem biztonságos a Google arcfelismerő rendszere

A Google azt javasolja, akkor ne használják a felhasználók vagy minden kétesélyes szituációban aktiválják a lockdown módot.

Hirdetés

A Google három napja mutatta be az új Pixel készülékeket, amelyek több aspektus miatt is vegyes fogadtatásban részesültek. A fülhallgató és a jack átalakító hiánya alapvetően nem egy szimpatikus döntés a gyártó részéről, de a specifikációt és szolgáltatásokat illetően is merültek fel aggályok. Ezeknél viszont kézzelfoghatóbb és komolyabb probléma, hogy a készülék biztonsága hagy némi kívánni valót maga után.

Többek között a BBC News is kifogásolja, hogy a viszonylag méretes káván elhelyezett, arcazonosításra is alkalmas szenzorrendszer nem garantálja a megfelelő biztonságot az arc alapú feloldás esetében. Az Apple Face ID-jával ellentétben a szoftver nem tesz különbséget aközött, hogy a felhasználó valóban fel akarja oldani a készüléket, vagy simán csak az arcába tolták az eszközt. A Pixel 4 és Pixel 4 XL akkor is oldja a zárat, ha a felhasználó ki sem nyitja a szemét, mert mondjuk alszik.

Nem kell részletezni, hogy ez miért problematikus. Elvileg lett volna egy olyan beállítási lehetőség a rendszerben, ami a védelem érdekében elvárja a felhasználótól, hogy "figyeljen", de legalábbis megállapítható legyen, hogy valóban szándékában áll feloldani az eszközt, de ez egyelőre nem került bele a szoftverbe. A Google tudja, hogy az egyetlen biometrikus azonosítási forma így működik a Pixel 4 és Pixel 4 XL készülékeken és azt tanácsolja, hogy ha ez nem kielégítő a felhasználók számára, ne használják, vagy szükség esetén aktiválják a lockdown módot, ami visszakapcsolásig blokkolja az arcfelismerést. Ez így azért kissé körülményesnek tűnik.

[+]

Ha már itt tartunk, kipróbáltuk egy Samsung Galaxy Note10-zel, hogyan működik a 2D arc alapú feloldás, már azon kívül, hogy gyorsan és ritka idétlen szögekből is. A hatékonysággal nyilván a Google készülékein sincs probléma, de a Note10 is készséggel feloldott, pedig csukva volt a szemem. Ha valaki az arcom elé tartja a készüléket, míg alszom, simán beengedi. Az iOS-ben és a One UI-ban viszont ezt ki lehet kapcsolni. Úgyhogy ezúton azért jelezzük, hogy alapértelmezett beállítások mellett ez aktív a gyorsabb felismerés érdekében. Ha aggályaink vannak, deaktiváljuk a funkciót. Az arcfelismerés működni fog, de legalább fél szemmel a telefon irányába kell néznünk.

Azóta történt

Előzmények

  • Nem oké, Google

    Aligha fog a két új Pixel használat közben csalódást okozni, ám hosszú a hiánylista, és nem jók a jelek gyártói oldalról. Véleménycikk.

Hirdetés